D2 vs ED

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

D2 vs ED

Za moj motor (1,9TD) predviđeno je da se sipa D2 što sam ja do sada i činio... skontao sam da je EuroDizel možda boljeg kvaliteta, pa se odlučio da probam da sipam ED da vidim ima li nekih poboljšanja.

Ono što me zapravo zanima je to da li ima nekih negativnih posledica ako sipam ED umesto D2? Čuo sam neke priče da je ED ''suvlji'' pa eto kao imaju neki dodaci koji se sipaju u ED i onda bez problema ide umesto D2... ima li neko neke pouzdanije i sigurnije informacije na ovu temu?
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
  • STILISTA
    CBC Veteran
    • 17.12.2007
    • 182
    • BEOGRAD

mozes slobodno da nastavis sa sipanjem ED
    u EU ne postoji vise D2 iako ih ljudi i dalje voze pa oni sipaju ED!
    kontra smer je opasan zbog visokog procenta sumpora u D2.

pogledaj i ovde;

http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic ... b557743979

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

...i, još par linkova :

- Koje gorivo sipati u 1.9 TDI ?
      viewtopic.php?t=28420

- Kvalitet euro diesel-a?
      viewtopic.php?t=28228

- Punto II dizel ; Dizel ili Eurodizel
      viewtopic.php?t=23743

- Eurodizel u dizel motor stare konstrukcije
      viewtopic.php?t=23306

Comment

• speedster
        CBC Veteran
        • 24.05.2006
        • 139
        • BATAJNICA

Nisam bas strucan ali evo jedan slucaj. Moj stric je 2003 uzeo peugeot partner 1.9 d nov, i naravno racunao covek nov auto prijace mu vise ED i posle nekog vremena mu rikne pumpa. Odslepa on auto na reklamaciju i oni mu kazu da je pumpa crkla jer je ED mnogo suv te pumpa nije imala potrebno podmazivanje.

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

To su price majstora koji slabo prate struku. Pa to isto vozilo se vozi na jedino gorivo to jest diesel u Evropi, koji je daleko kvalitetniji od naseg, to jest ima manje sumpora, a samim tim je i ''suvlji''!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• chikavili
            CBC Senator XXL
            • 11.02.2008
            • 732

Slazem se sa Eon-om.
            Meni je majstor (sa dobrom reputacijom) u ovlascenom fiatovom servisu rekao da su (non-common rail) dizeli novijih generacija predvidjeni za euro dizel, ali da se moze u njih sipati i D2.
            U svakom slucaju, ja onako, ponekad (jednom u 5 puta) sipam D2, cisto da ga malo "zamastim"

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Jadni evropljani, gde li oni zamascuju svoja non common rail vozila?!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• milannik
                CBC Senator XXL
                • 23.12.2004
                • 1455
                • Niš

Sto bi ih oni mastili? Preguraju 100-200 k km bez podmazivanja i zamascivanja, pa ih posalju kod nas da se malo omaste
                Mada, koliko se ja secam iz neke price, sumpor je tu samo jer ga je tesko (skupo) izvaditi, a ne radi podmazivanja

Comment

• CannoN
                  CBC Senator XXL
                  • 15.09.2007
                  • 485
                  • Beograd

Jao ti majstori... suvlji je ED pa ne podmazuje??? ..a i plin je isto tako suv kazu pa unistava motor

Ulje podmazuje majstori a sumpor truje.

Comment

• NED
                    CBC Veteran
                    • 02.11.2008
                    • 149
                    • Kragujevac

Ja sam istu dilemu imao dok nisam probao EuroD i tvrdim da je smanjena potrosnja a potpuno iste performanse, tako da ja uvek izmedju ta dva biram EuroD, a da skodi ne moze sigurno.

Comment

• speedster
                      CBC Veteran
                      • 24.05.2006
                      • 139
                      • BATAJNICA

Ma i to sto kazes sacuvajmo okolinu.

Comment

• DovlaK
                        CBC Senator XXL
                        • 24.07.2008
                        • 560
                        • Beograd

Zahvaljujem na odgovorima i linkovima. Uskoro mi dolazi drugarica koja je mašinski inženjer u Audiju pa ću da vidim s njom šta ona kaže (ako ne zna ona onda zna ko zna ). U svakom slučaju do tada ću sipati ED da vidim malo kako mi radi auto s tim...

Comment

• DovlaK
                          CBC Senator XXL
                          • 24.07.2008
                          • 560
                          • Beograd

Re: D2 vs ED

Potrošio sam prvi rezervoar OMV ED-a (~55l / ~800km) i mogu reći da sam (za sada) zadovoljan. Znatno manje dimi čak i pri naglom pritiskanju gasa, radi nekako stabilnije i čini mi se da ide malo bolje, naročito na višim obrtajima... kontam da se malo naviknem nekih 10-ak puta da naspem ED, pa da onda probam D2 da vidim šte će onda biti...

Comment

• Chila
                            CBC Senator XXL
                            • 18.07.2008
                            • 401
                            • Kos. Mitrovica

D2 i euro dizel su dva razlicita goriva po oktanskom broju,po toplotnoj moci,po cistoci,po masnoci i monogo cemu jos! Vozila starijih generacija na dizel pogon zbog vremena u kom su konstruisana su predvidjena da trose D2 ne ni tadasnji D1 koji je kvalitetnij od D2 i nesto nalik eko dizelu.
                            Vozila novije generacije na dizel pogon su predvidjena da koriste euro dizel.
                            Vozila proizvedena u vremenu kada je poceo eko pa euro dizel mogu koristiti i D2 i euro dizel bez nekih vecih problema,ali zato ova novija ne smeju da se voze na D2 jer ce prvo nastradati pumpa pa onda ko zna sta jos,jer je D2 masan i u pumpi se stvaraju naslage masti(parafina) koje je blokiraju!
                            Za ona starija vozila na D pogon preporucuje se D2 i nije majstorska fora kada kazu da je euro dizel suv i da nema podmazivanje vec je to istina jerje tako konstrukcijski predvidjeno da nafta podmazuje pumpu i ako sipate euro dizel nema toga podmazivanja i naravno pumpa crkava!
                            Tacno je da u zemljama EU nema D2,ali nema ni 20 i vise godina starih dizelasa,ili ih ima vrlo malo jer je njihova registracija skuplja zbog ekoloskih normi i od mnogo novijih automobila!
                            Setite se samo tzv. obicnog benzina koji je isao u dvotaktne motore,nema ga vise,nema ni veliki broj automobila koji su ga ranije koristili a i oni koji bi danas trebali da ga koriste presli su na neko drugo gorivo!
                            Po mome se treba pridrzavati uputstava i tako npr. sva vozila nz D pogo do 98-99 godine (tesko je reci precizno jer zavisi od tipa i proizvodjaca) treba da koriste D2, od 98-99 pa do 01-02 moze i jedno i drudo a od 02 samo euro dizel!
                            Samo vas gledam ...

Comment

• Manfred
                              CBC Senator XXL
                              • 04.08.2007
                              • 905
                              • Beograd

ni d2 ni euro dizel nemaju oktansku vrednost...

cetansku imaju

Comment

Working...
                              X