Voznja po snegu- par pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bullet
    CBC Veteran
    • 26.05.2008
    • 115
    • Beograd

Re: Voznja po snegu- par pitanja

Ako pričamo o najgorem scenariju da ostaneš zavejan negde satima, dodao bih da kažu da obična sveća može u kolima da te greje da se ne smrzneš. Tako da uz upaljač obavezno i sveću poneti .

Comment

• milannik
      CBC Senator XXL
      • 23.12.2004
      • 1455
      • Niš

E sad, moze jedno konstruktivno pitanje od nas mladjih?
      Svi pricate kako da se zavejete, a ja bas pitam kako da ostanem zavejan negde pored puta? I koliko to moze da traje?

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Poslednji put ozbiljna vejavica po celoj onoj velikoj Jugi bila je 1984 godine. E sad ja sam tada sa ocem, majkom i bratom proveo 22 sata zavejan. Najgore od svega je sto smo se zadesili bukvalno 50tak km od Beograda a isli smo iz Sarajeva lepo posle olimpijade.

E SAD JOS GORA STVAR - BILI SMO U CITROEN DIJANI sa platnenim krovom i naravno bez grejanja. Temperatura -20 i vise, smetovi ogromni...

Kada se takva situacija zadesi, slabo pomaze i buldozer.

Vise desetina puta isao sam na Jahorinu, Kopaonik, kroz gorski kotar... Najbitnije je da ti je auto pouzdan, da nekreces na puta ako znas da ima neku falinku tipa slabo pali i slicno. Obavezno kreci s punim rezervoarom goriva, za obu nasu malu zemlju to ti je dovoljno da imas u slucaju da te i zaveje sneg da se grejes.
        https://t.me/pump_upp

Comment

• Williams
          CBC Senator XXL
          • 07.02.2006
          • 556
          • Beograd- Cerak

@banebg81: odlicna ideja za svece, ne zauzimaju puno mesta a dosta znace.

@djukic: gore verovatno nije moglo da bude, sreca da se sve lepo zavrsilo.

Gledao sam na nekom sajtu listu stvari koju treba poneti i medju njima je onaj sprej za opravku pneumatika. Bilo bi zanimljivo menjati menjati gumu na pola metra snega...

Znaci CBC lista za put zimi u nedodjiju:
          1. Pun rezervoar
          2. Lanci (za svaki slucaj)
          3. Mali asov
          4. Cebe (makar islo preko zadnje klupe ako nema mesta)
          5. Svece
          6. U najboljkem slucaju zippo, a mogu i sibice i upaljac.
          7. Start Kablovi
          8. Sprej za opravku guma
          9. Flasa vode
          10. Osnovni alat
          11. Baterijska lampa
          12. Rukavice
          13. Sprej za odledjivanje

Ajmo da dopunimo jos, ako sam nesto zaboravio...

Comment

• Uzelac
            CBC Senator XXL
            • 03.12.2006
            • 1717
            • munZe

Au, a ja mislio da je voziti po snegu interesantno, makar ne-FWD automobilima
            work in progress

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Vidi vako za vreme sankcija, isao sam na Kopaonik sa Ford Skorpijom 1.8 benzincem sa karburatorom. Auto je bio 5 godina star i u odlicnom stanju. Krenuli smo s punim rezervoarom i dve kante benzina. Posto je bilo kupovanje na ulici, uzeli smo od "sigurnog" dilera benzin.

Na kopaoniku je bilo snega za izvoz, stvio sam lance i sve je funkcionisalo perfektno do prve noci tj. ujutro auto upali i krene 200tinak metara i ugasise. Pazi sta sve nismo radili sve dok nisam slucajno ustanovio da nam je sigurni diler prodao vise vode nego benzina. Ta voda je gore smrzla i tako ta surutka je zaglavljivala benzinsku pumpu. Tako da je mogao da radi samo dok nezapusi sito...

Sta sam ovim hteo da kazem, napuni gorivo proveri auto i nespremaj se previse. Nemozes sve da predvidis a i neides sigurno u Sibir.

p.s. a gde u stvari ti ides?
              Do Kopaonika je odlican put, a do Jahorine savrsen planinski uz rizicnu Romaniju.

Comment

• Uzelac
                CBC Senator XXL
                • 03.12.2006
                • 1717
                • munZe

Originally posted by djukic
                Sta sam ovim hteo da kazem, napuni gorivo proveri auto i nespremaj se previse. Nemozes sve da predvidis a i neides sigurno u Sibir.

p.s. a gde u stvari ti ides?
                Do Kopaonika je odlican put, a do Jahorine savrsen planinski uz rizicnu Romaniju.
                Naravno, auto je uvek tip top, do 31vog ce dobije nove gume i bice "full".
                A put je paniran do Bjelasnice. Nisam siguran da je zanimljivo kao do Kopaonika, ali se nadam makar upola toliko
                work in progress

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Pa sad ako ides na Sabac - Loznicu - Zvornik - Hanpjesak... Interesantna ti je deonica od Zvornika preko Romanije. Tu moze da bude gadnog sex-a. Ima dosta uspona i krivina - serpentina. Moze da zaveje bukvalno za 1 dan ali se nikad i nedesi da ostanes zavejan vise od tog jednog dana.
                  Samo laganica, put je stvarno interesantan i odlican...

Comment

• zzZZzz
                    CBC Član
                    • 12.12.2008
                    • 84
                    • BGD

Ljudi palim na Zlatibor u utorak, pa s tim u vezi par pitanja:

trebaju mi 4 zimske gume (185/65/15). Uzimam i lance u svakom slucaju (nikad se ne zna).

Koji mi profil lanaca treba za ovu dimenziju tocka ? Nisam skapirao onu tabelu par strana ranije, nigde se ne nalazi 185/65/15 kombinacija ? Najpribliznije nadjoh 185/60/15 kao i 180/65/340 (WTF) ?

U vezi guma, dvoumim se izmedju winter1 (oko 15500din) i good year UltraGrip7+ (oko 27000). (Cene sa montazom i balansiranjem)
                    Sad verovatno zvucim ko ludak sto poredim winter1 koje su skoro najjeftinije gume sa UG7+ koje su bez premca sto se tice performansi (ali kostaju) x2, ali naplasili ste me sa ovom pricom da lanci s******ju felne i limariju itd, pa mi je zesca frka da ne bude sledeci scenario:
                    sa winterom trebam lance gde bi UG7+ proslo bez, a lanci da sjebu nesto pa skuplja opravka nego da sam se u startu izuo za skuplje gume.

Nemate pojma koja dilema, pogotovo sto bih i mogao da skrpim pare za ovaj good year (mada mi se ne bacaju s obzirom da ko zna kad cu opet imati potrebu da idem po planinama zimi - nisam nesto navikao da idem svake godine na zimovanje...)

edit:

ako imate neku alternativu za ~5000din/kom a da je osetno bolja od winter1 (tj da se isplati doplatiti), mozda bih se odlucio za njih. Tako da su predlozi dobrodosli.
                    Life is a lesson - You learn it when you're through

Comment

• Uzelac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.12.2006
                      • 1717
                      • munZe

viewtopic.php?f=57&t=34705

Search je keva
                      work in progress

Comment

• low rider
                        CBC Senator XXL
                        • 03.04.2006
                        • 613
                        • Beograd

Ne treba toliko da se brines i lomis glavu, ne ides na Himalaje, vec Zlatibor, najverovatnije ti nece ni trebati lanci [dobro da ne baksuziram sad].
                        Ako lepo postavis lance nece unistiti felnu, a neke sitne ogreborine tesko da ces izbeci. Izvezbaj postavljanje na suvom, sve sa rukavicama.

Ne znam da li si razmisljao o opciji da uzems 4 celicne felne [polovne] za zimske gume i onda si miran. Kupis gume sa visim profilom, a uze, takve jeftine ce bolje vuci nego 2x skuplje siroke.

Sale gde ides na Bjelasnicu ? Da li znas kakva je tamo situacija sa smestajem, stazama i ski liftovima [vidim na sajtu da je -dnevni pass 100€] ? Nisam bio 16 godina, a rado bih...

Sto se tice puta, po mom misljenju je mnogo zanimljiviji nego za Kopaonik, jer gotovo od trenutka kad predjes granicu vec od Vlasenice krece opak uspon na Javor koji je kao nacrtan za reli.
                        Onda niz Javor, pa uz Romaniju, niz Romaniju, ovaj spust zna biti za*eban, uspon na samu Bjelasnicu od podnozja nije toliko ekstreman kao na Jahorini, ali ima par interesantnih krivina i mesta gde gotovo uvek ima leda, pa valja pripaziti prvi put.
                        Sve u svemu put je, za one koji to vole, pravo uzivanje.

Comment

• zzZZzz
                          CBC Član
                          • 12.12.2008
                          • 84
                          • BGD

Originally posted by uzelac
                          viewtopic.php?f=57&t=34705

Search je keva
                          ^ hvala, kevu sam vec probao (uf, ala ovo bolesno zvuci )

I procitao sam izmedju ostalih i taj topic (Gde su se javila ukupno dva lika koji imaju skuplje gume, a sama tema se pretvorila u zakljucak da je wintera ok za te pare i nista vise - a to nije bilo moje pitanje ovde)...

Vise me interesuje postoji li nesto izmedju ovih preskupih i tih wintera - wintera dodje neka osnovna varijanta ispod koje ne vredi ici, ove good year top of the class, a sta je izmedju, i isplati li se doplacivati za to izmedju?

Originally posted by low rider
                          Ne znam da li si razmisljao o opciji da uzems 4 celicne felne [polovne] za zimske gume i onda si miran. Kupis gume sa visim profilom, a uze, takve jeftine ce bolje vuci nego 2x skuplje siroke.
                          Nigde u gradu nema polovnih 15'' celicnih za kiu pro_cee'd, a nove su oko 6000din/kom.

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Jeste...5x114.3 .. to ces malo teze naci.
                            Ali, nije nemoguce. Pogledaj halooglase.
                            work in progress

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bude sledeci scenario:
                              sa winterom trebam lance gde bi UG7+ proslo bez

potpuno pogresna predstava o zimskim gumama generalno, pa tako i taj scenario proizilazi kao nesto bez pokrica.

Wintera je tipicna zimska guma alpskog tipa i prva je liga po osobinama na snegu.
                              to nema veze sa cenom.

manjkavosti Wintere su na nekim drugim podrucjima podloge, nije to sneg.

sto se tice UG7+ (ili bilo koje) ne postoji guma (tj jos nije izmisljena) koja ce proci bez lanaca ako ti trebaju inace lanci za Winteru (ili bilo koju bilo koje cene) da bi prosao.

drugim recima, UG7+ (ili bilo koja guma bilo koje cene bilo kojeg modela) nema i nikada nece imati vecu prohodnost od bilo koje gume bilo koje cene sa lancima na sebi.

ali, postavlja se pitanje gde ces se voziti kada uopste pominjes lance kao mogucnost.

na iole necemu sto lici na put, utabani sneg na tvrdoj podlozi 4 zimske su sasvim dovoljne.

ako skreces van puta, na off road voznju, lanci u pod obavezno.

ali tu se javlja mnogo veci problem od lanaca i guma.

cim skrenes sa puta, i recimo zagazis u svezi sneg debljine 30-40cm moci ces neko vreme da vozis.
                              posle nekoliko stotina metara, tj pre ili kasnije, nakupice se toliko snega oko tockova ispod blatobrana, ispod poda vozila u prednjem delu da ce dalje kretanje biti sve vise otezano.

uzork problema je mali klirens, dakle konstrukciona osobina vozila.

do 30cm visine snega lanci savrseno zavrsavaju posao i moze sa njima svuda da se prodje i van puteva.

lanci su pre svega ispomoc za letnje gume dok prakticno uz zimske gume nisu potrebni.
                              barem ne za voznju po putevima.

jedino za jako strme uspone/ nagibe su lanci ponekada nuzni i to tek bas za jako klizavu podlogu (citati voznju po ledu).

Zlatibor i putevi tamo spadaju u vrlo blage uslove zimske voznje, uspona prakticno nema vecih od 10tak %, prilazni putevi su koliko znam asfaltirani, nema potoka koji presecaju puteve pa se trebaju "pergaziti", takoreci izletnicki pristupni put bez iznenadjenja.

za voznju po snegu faktor broj 1 je klirens vozila i dobar balans masa, a to su konstruktivne osobine na koje nemas uticaja.

a faktor iznad svih faktora, je sam vozac.

od vozaca zavisi prohodnost, i tu je sva mudrost.

i naravno, za voznju po snegu sto uze gume, koliko je predvideo proizvodjac odnosno moguce samom konstrukcijom vozila.

inace, kvalitetno napravljeni lanci uz ispravnu montazu nista ne ostecuju niti karoseriju, niti felnu, niti gumu niti bilo sta.

napomena> u uputstvu za upotrebu vozila obicno pise koja je dozvoljena kombinacija upotrebe lanac+guma i na kojoj felni.

upravo zbog karoserije i jos vaznije zbog kocionog sistema.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• zzZZzz
                                CBC Član
                                • 12.12.2008
                                • 84
                                • BGD

Brick, sila si, nema sta!

Znaci pazarim wintere i ne brinem se.. mislio sam da postoje scenariji gde wintera ne moze proci a npr UG7+ moze.

Off road mi ne pada na pamet, auto je toliko nizak da mi i prosecan ivicnjak predstavlja problem po bg-u...brinu me dakle jedino varijante tipa put neociscen, uzbrdica ka zlatiboru itd..

Jos mi jedino ostaje nedoumica oko lanaca (koje svakako planiram da uzmem, za svaki slucaj): Nigde na onoj tabeli sa prethodne strane ove teme ne stoji dimenzija 185/65/15 - ne mogu da verujem da ne postoje lanci u toj velicini ?!?

Sta znaci oznaka za dimenziju lanaca: 180/65/340 ? U cemu je fora sa 340 na kraju ?

Comment

Working...
                                X