mada kod automatika to pije vode samo na manjoj uzbrdici).
Radi bez problema i na ozbiljnim uzbrdicama.
Ne znam, nisam imao ta iskustva. A šta sa onim automaticima koji su bukvalno kao u neutralu dok se ne stisne gas? Više vrsta automatika sam isprobao i znam da neki i dok su u drive položaju (na ravnom) stoje u mestu bez kočnice, sve dok se ne pritisne gas i tek tada kreće. Mislim da su u pitanju stari recimo senatori, omege ili vektre.
Takvi nemaju efekat hill holdera na uzbrdicama, mora se držati kočnica. Mada nije problem jer se ima dve papučice dole pa je smanjena šansa za greškom.
Ne, tada (pre skoro 15 godina sam to vozikao) su bili relativno novi automobili. Čak se ni ne sećam 100% da su bili opeli, ali se sećam oblika ručice menjača i zato mislim da su Opeli. Nebitno koji su, ali bili je više komada koji rade tako i nema šanse da je njih deset na isti način neispravno.
Tačno se pri dodavanju gasa iz mirovanja oseti kako se uspostavi kontakt sa menjačem/točkovima. Sve sam ovo zapamtio jer mi je bilo čudno što ne moram držati nogu na kočnici dok sam u mestu u D poziciji.
Moguće, neću da tvrdim 100% da su Opeli, ali sam se susretao s tim. Čak se sećam i oblika ručice menjača, sa okruglim S tasterom od gore i polugom s prednje strane koju povlačiš na gore za pomeranje ručice.
Puno price oko "hill holder"-a na automaticima.
Naravno, ne iskljucujem opciju da neki automatik automobili imaju i dodatno, pravu hill holder funkciju, mada mi nije skroz jasno kako bi se ona aktivirala/koristila u praksi - kao sto je neko napisao, kod auta sa manuelnim menjacem se sistem aktivira kvacilo + prva + pritisak na kocnicu odgovarajucom jacinom, a kako bi se aktivirao sistem na automatiku, kad nema ni prve brzine, ni kvacila ?
Vozio ja Mercedes E220(2007.ili 8.) automatik koji ima ugrađen hill holder. Kad se auto zaustavi na uzbrdici, još jednom malo jače pritisneš kočnicu i na ekranu koji prikazuje brzinomer, obrtomer i druge stvarčice pojavi se natpis "Hold" i onda možeš da otpustiš kočnicu i auto stoji na uzbrdici bez da ti moraš bilo šta da diraš. Kad hoćeš da kreneš samo pritisneš gas, natpis "Hold" nestaje sa ekrana i auto kreće. Zanimljivo je i da kad ubaciš u rikverc i i pustiš kočnicu auto sam krene lagano u rikverc pa ne moraš ni gas da daješ. Merdžan je to
Na novoj petici (F10) ima ona "elektronska rucna" koja bas lepo radi. Probao sam slican sistem na Opel Insigniji i nije mi se svideo. Kada stanes ona se automatski aktivira i bas treba dobro da potopis gas da bi "pustila" i krenuo. Isto tako kada stajes na semaforu ume bas da "secne". Dok na BMW radi bas lepo mekano i bez trzanja. Samo mali gas i iskljuci. Kada sam se vozikao po NS sa peticom drzao sam stalno ukljucenu rucnu jer meni je nesto glupavo da drzim kocnicu na semaforu jer auto krece posto je u D ili da izbacim u N ali opet i to mi je blesavo jer je automatik ili nije, pa nek radi automatski Na CLS-u npr moras dva puta da stisnes kocnicu i on ukljuci nema auto-funkciju i opet ima mali trzaj kada kreces.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Za tu insigniju sam i ja cuo da je promaseno to resenje.
Jedan poznanik mi je pricao kako mu je auto stajao pod rucnom, i dok je on na sopstvenom placu nesto okolo radio, konj u prikolici se pomerao/cimao, prikolica cimala auto, a automatska rucna u jednom trenutku samo iskljucila i auto je krenuo blago napred.
Covek stoji sa strane, i gleda u soku kako mu auto krece, bez da je ista dirao sa rucnom.
Sve u svemu, ja sam ga poslao kod majstora da to pogleda, i bas me zanima sta je na kraju ispalo s time - da li je neispravna ili prosto tako budjavo radi. Sad kad citam ovo da moras da nabijes gas, ispada da se stvarno ta rucna na insigniji otpusta kad auto izmeri odgovarajucu silu na pogonske tockove, sto je ako su to uradili, potpuno idiotsko resenje...
Life is a lesson - You learn it when you're through
Comment