Moja poenta je da uz implementaciju odredjenih pomocnih sistema taj FWD i te kako moze da pokaze zube slazemo se barem u tome?,i probijen je upotrebljivi limit od 250KS na FWDu a da nemas gubitak snage u prazno
za FWD Alfa je jako dobra, mozda i najbolja kao sto kazes.
ali, ja samo kazem da postoji i jos nesto drugih koncepcija, koje idu dalje pa je 400KS redovna pojava na RWD bez problema sa gubicima snage i sa vanredno stabilim ponasanjem na putu. ne nuzno najbrze ali stabilno i neutralno ponasanje.
pomenuo sam Jaguar XJR takav kakav je iz fabrike, bez ikakvog tuninga koji ima 400 konja, ide negde izmedju 5-5,5 sekundi do 100, stabilno se ponasa na putu, udoban, okretan...i jeste skup ali to je netehnicko pitanje.
ili Korvete, Mustanzi, Aston Martin, pa Maserati itd...
citav niz modela koji su prevazisli limite na kojima se zadrzao FWD, opravdano ili ne.
drugacije receno, kada bi u Alfi napravili nesto poput 147 ili 156 (GTA ili obicnu verziju svejedno) na istim principima kao gore pomenuti, rezultati na trkacoj stazi bi bili jos bolji a auto jos kultivisaniji po ponasanju na putu.
poenta je da RWD ili 4x4 ima veci potencijal genericki ugradjen u taj koncept sto se tice ponasanja na putu usled zakona prirode. neki to umeju da potpuno iskoriste, neki ne umeju tako da postoji bolji FWD (najbolji) od loseg RWD (nekog fuserski odradjenog).
ali top FWD je uvek losiji od top RWD koncepta, sto vise obrtnog momenta i snage na tocku to vidljivija golim okom razlika u ponasanju.
nezgoda je sto je RWD prilicno skuplje proizvoditi nego FWD, donosi manje para a to nije milo vlascnicima fabrika pa su RWD skoro izumrli u mas produkciji.
do te mere da ga i Mercedes polako napusta (A i B klasa).
takodje, da te ne iritiram i Volvo je totalno napustio RWD (mada se suska da postoje nagovestaji da se obnovi u buducnosti) iako nije masovni proizvodjac.
danas prakticno BMW je jedini koji istrajava na RWD u svim klasama od male serije 1 do najvece limuzine po svaku cenu. mozda je zato on toliko izgradio imidz u svetu jer je dovoljno masovan i dostupan sirokim slojevima.
malecne serije poput Jagaura, Maseratija, i drugih ne racunam jer su ekskluziva koja se retko srece po putevima i u posedu obicnih vozaca.
izvini, ako je opet predugo za tvoj ukus, tesko mi ide kompresija misli.

Comment