Re: Bahato parkiram
tu pricu sam cuo i na televiziji kad je bila prica o zabrani ulaska u centar,a onda sam otisao u Rim i video koliko nasi lazu,u rimu preko 30% su dzipovi i ljudi se parkiraju se gde mogu,na ulici nema zelenila,zelenilo je po parkovima,gde god moze da se stane a ne smeta pesacima se staje,isprekidane trake,ostrva,automobili naslonjeni na stubice,drva,zardinjere itd. u automobilu je ne vise od 2 osobe i to je retkost. Stoga manite se price te u svetu je tako,mi nismo ni u evropi jos,a kamo li u svetu,podrzavam hitna stajanja i kad su vec rasterali one ulicne prodavce u bulevaru,sto nisu napravili parking mesta,nego lupili stubice,ko da nas ima 2 000 000 000,a ne 1000puta manje!
tu pricu sam cuo i na televiziji kad je bila prica o zabrani ulaska u centar,a onda sam otisao u Rim i video koliko nasi lazu,u rimu preko 30% su dzipovi i ljudi se parkiraju se gde mogu,na ulici nema zelenila,zelenilo je po parkovima,gde god moze da se stane a ne smeta pesacima se staje,isprekidane trake,ostrva,automobili naslonjeni na stubice,drva,zardinjere itd. u automobilu je ne vise od 2 osobe i to je retkost. Stoga manite se price te u svetu je tako,mi nismo ni u evropi jos,a kamo li u svetu,podrzavam hitna stajanja i kad su vec rasterali one ulicne prodavce u bulevaru,sto nisu napravili parking mesta,nego lupili stubice,ko da nas ima 2 000 000 000,a ne 1000puta manje!
Do pre neku, i tu je bio problem parikaranja u centru, bilo je cini mi se 30din i mogao si parkirati ceo dan, sto je dovelo do toga da neki bukvlano nisu ni pomerali kola sa tih parkinga i bilo je manjka mesta... Onda su uveli "zone" za parkiranje, sa ogranicenim vremenom parkiranja i situacija se skorz popravila... Redovno mozete naci parking i u samom centru grada, prostora ima sasvim dovoljno a planiraju se jos dodatne garaze mada smatram da je to bezpotrebno trenutno... Jedino su mi malo mana (bar po mom misljenju) tih zona sto i stanari moraju da placaju parking, posto su u centru starije zgrade u nizu gde nigde nepostoji garaza ili parking za stanare... Poblem samo nastaje u jednoj glavnoj ulici u Subotici, koja ima 4 trake i samo trotoar sa strane a nigde parkinga... A na toj ulici mnoge skole pa ucenici i nastavnici moraju malo da se snalaze gde da parkiraju, pa sam i ja imao jedan peh da mi odnese pauk kola dok sam bio u skoli, kao stao sam na trotoar i zagradio mada je bilo jos brdo kola isto tako parkiranih (pesak moze lako proci, nego kao kolica za dete ne mogu mada u ulici sem nas ucenika i nastavnika skoro i niko ne prolazi, pola kuca su ko napustene), nego sigurno neko iz skole zvao kome sam se zamerio... I jedan malo slabije izrazen je problem, sto su u prethodnim godinama dozvoljene gradnje zgrada na sve strane i to sve sa nekim parkinzima od 4-5 mesta... Situacija se porpavila, prave sad podzemene garaze u tim zgradama, i ima dovoljno parking meta, jedino na zalost, i dalje se gradi tako na sve strane bez ikakvog vidiljvog plana. Sto se tice zaustavljanja, situacija je ok, u centru su prilicno siroke ulice, parkinzi nisu skuceni, ima prosirenja pored puta (stare autobuske stanice posto su se cesto menjale ulice) pa ima prostora da se covek zaustavi... Ne znam vec koliko dugo su zone, valjda 3-4 godine ali ja sam do sad platio samo 3 puta parking... Problem nastaje jedino opet u toj glavnoj ulici sa 4 trake gde obicno ljudi koji su iz drugih gradova vide zgodno mesto da se zaustave tako da bi skoknuli nesto da rese na par minuta... I javlja se problem kod Buvljaka gde ako se neko vozilo zaustave sa strane nije problem ali cesto ljudi se zaustave i sa jedne i sa druge strane kolovoza i onda u sredini jedva prodje autobus... A sto se tice javnog prevoza, pa autobusi si dosta tacni i vrlo cesti i dosta dobro rasporedjeni, a biciklistickih staza ima koje vode do centra, mada fali na par mesta, mozda ukupno jedno 5km kad bi se izgradilo bilo bi sasvim redovno rasporedjene i do svuda bi isle...

Comment