Automobilski gigant ?Fijat? i kragujevačka ?Zastava? potpisali su juče ugovor o proizvodnji automobila ?fijat punto? u ?Zastavinoj? fabrici. Proizvodnja ?punta? u Kragujevcu trebalo bi da počne za godinu dana, a do tada će ?Zastavi? biti dopremani gotovi automobili iz fabrike u Torinu.
U međuvremenu, ?Zastava? će za tehnološko opremanje svoje fabrike za proizvodnju po ?Fijatovim? standardima uložiti oko 15 miliona evra. Procene su da će godišnje iz kragujevačke fabrike u proseku izlaziti oko 16.000 ?punta? koje će, nakon jednogodišnje obuke, sklapati ?Zastavini? radnici.
- Ovim ugovorom ?Zastava? nije privatizovana, ali bez njega uspešne privatizacije ne bi moglo ni da bude. ?Zastavini? radnici će savladavanjem tehnologije za proizvodnju ?punta? znatno povećati svoje šanse u privatizaciji - rekao je Predrag Bubalo, ministar privrede.
U ime italijanskog partnera okupljenima se obratio Đualberto Ranijeri, predsednik za komunikacije ?Fijata?.
- Ovaj poduhvat predstavlja novi korak u dugotrajnoj saradnji ?Fijata? sa ?Zastavom?, koji će našem srpskom partneru omogućiti da svoju proizvodnu ponudu proširi na zemlje čitavog regiona - rekao je Ranijeri.
Ugovor o saradnji potpisali su Ecio Bara, potpredsednik poslovnog razvoja ?Fijata?, i Zoran Radojević, generalni direktor ?Zastava - Vozila?.
?Punto? se pokazao kao veoma popularan automobil, a do sada je u sedamdesetak zemalja prodato više od šest miliona modela.
u svim tim medijskim napisima nekako se izbegava preciziranje cinjenicnog stanja oko tog ugovora...
Fiat ne stoji iza posla ni na jedan nacin, dakle ni imenom.
taj buduci auto iz KG zvace se Zastava Punto 10 i nece imati nikakvgo dodira sa Fiatom, nikakve Fiat oznake, nikakve Fiat garancije, nikakav Fiat servis niti servisnu sluzbu u Evropi ili bilo gde u svetu.
drugim recima, KG Punto nije isto sto i Fiat Punto, i nije u okviru Fiat sistema, grupe vec samostalni Zastavin poduhvat bez ikakvih Fiatovih garancija kvaliteta ili bilo cega, bilo kakve podrske.
mislim da je ovo bitno ne izgubiti iz vida, kada se pominje i projektovana trazena cena- imajuci u vidu da se uskoro ukidaju carine i sa drugim zemljama (sada je samo sa Rumunijom bezcarinski rezim) a i da Kinezi upravo pocinju distribuciju slicnog auta po nameni u Evropi u vise varijanti/modela.
Zastava do sada ni za Yugo nije uspevala da nadje kupce po 4.000 evra i magacini su puni, tek za 8.000 je pitanje postoji li trziste domacih kupaca...?
naravno, liberalizacija trgovine automobilima je normalni sled dogadjaja i samo je pitanje kada ce se uvesti.
Bilo je veceras na nekoj TV da ce biti oko 8500e. Ako na to dodamo tih 20% sto bi bio jeftiniji dolazimo do cifre od 10200e.
Posto li je punto u Delti?
Znaci da ce ovaj domaci biti preskup jer nema carine od 20% i jeftinija je radna snaga.
Stvarno lici na samaranje naroda.
Mislim da nasi radnici (neradnici ) nemogu da konkurisu sa cenom rada robotima u fabrici u italiji
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Ma samo nek se radi, nek se pravi nešto što
valja, dosta je bilo Yuga
Neće ni KG ni Srbija tu imati neke vajde
ali to je dobar zamajac za dalji razvoj fabrike.
Yoooy Vlado, mislim da ne bi bash voleo da dobijemo sklapanje ALfe... Kako ja analiziram situaciju; poenta je samo podici nivo sposobnosti prosechnog "radnika" u Zastavi, a sve u cilju dizanja vrednosti (makar za 1%) same fabrike pred privatizaciju..
Dokapitalizacijom je oni zovu Hm, ne znam bas pogotovu sa ovom cenom. Bilo bi mi logicno da cena pocinje znacajnije da pada kako se budu ugradjivali domaci delovi. Nema logike da bude jeftinije od danasnje cene - carina jer ce se bar u pocetku kompletan automobil sastavljati u Italiji. Naravno, sve su prilike da ce se sa potencijalnim padom cena desiti i pad kvaliteta. Ipak, razumnije gledano Punto je tehnicki mladji od Yuga nekih 15 godina ako se ne varam.
Sa druge strane, ovi slepci iz Zastave teraju Yuga na crash testove, nesto ga kao ojacavaju i "spremaju" ga za Evropu sa EURO 3 motorom.
SRBIJOOOO
Pa stvarno ne znam na koju oni Evropu ciljaju? U Albaniji se voze bolja kola...
Punto Mk2 -Yugo je nesto veca razlika u konstrukciji, oko 30 godina...
pa Yugo se ovakav neizmenjen prakticno pravi vec 16 godina...a pre Yuga isto to samo pod imenom Fiat 127 10 godina ranije, znaci ukupno 26 godina proizvodnje.
tada uobicajenih 5-8 godina razvoja pre proizvodnje i eto vec podosta godina.
ja ne mislim da je najveci problem Yuga i Zastave sam konstrukcija, pre izrada jer ni tako prost auto oni nisu u stanju da proizvedu da ispravno funkcionise iz fabrike u svakom detalju i svaki sklop vozila. i to vec godinama...
E ljudi danas sam u Sava Centru video novo Zastavino čedo - Zastavu 10 )
Neki skup-dani Italije u Beogradu,obezbeđenje smaralo do zla boga,čak su i snajperiste postavili
Nisam ga nešto mnogo zagledao ono je valjda onaj iz Italije...
Ali ono je valjda Punto II,tj onaj noviji sa velikim prednjim farovima...
Valjda će još malo početi sa štancovanjem...
Punto 3 je u pitanju i kao oslobodjen je carine!ne znam zasto bi uopste i bio carinjen?!Ima napred zastavin znak kao fiat fora i isti je ko i ovaj iz italije!Samo ce raspasti brze posto je sklapan u KG-u!
Comment