Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

Re: Tehnicki 2x godisnje za kola starija od 15 god.

Evo da drzim malo stranu Milanu :

Nisam ja protiv tog drugog tehnickog, moze i na 2 meseca sto se mene tice, mene zanima jel cu morati da stavim katalizator na asconu iz '88 sa atestiranim LPG , cisto da znam da narucim da mi neko donese da me ovdasnji dileri ne bi odrali.
    Ono pisanje je bilo vise odgovor na "ajde da ih sklonimo sa ulica posto su stari..." . Oni sto se plase nas "staraca" neka znaju da cu uskoro da pazarim vektru 2.0 16v 4x4 sa 150 konja iz '92 , verovatno sa trulim krilima i pragovima, pa neka sede kuci da ne bi izgubili glavu kad se nadjemo oci u oci
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@banebg81

Samo ću ti dati kratak odgovor na jedno od tvojih postavljenih pitanja. Kažeš da Ti lično nećeš imati ništa od dva tehnička pregleda godišnje. A ja kažem da ćeš imati MNOGO. Skloniće dosta rizičnih vozača koji predstavljaju opasnost za tebe i(ili) tvoju porodicu. Koliko je onih nesrećnika na našim putevima koji su to osetili na sopstvenoj koži. I neispravnost vozila jeste faktor pri nesrećama u svim zemljama, a kamoli Srbiji. To što TI održavaš automobil ne znači da i svi drugi održavaju.

Ljudi izgleda na ovom forumu neće da shvate da mi individualno nismo mera svih stvari, i da neki ljudi razmišljaju drugačije (ili ne razmišljaju uopšte) i da sa autom u kome je puna njegova porodica voze na autoputu bez kočnica (znam iz iskustva). Ako je neki forumaš odgovoran sa jugom od 20+ godina, mnogi drugi vozači nisu...

Ovim se isključujem sa ove diskusije, jer odavno sam prestao da ubedjujem druge ljude po svaku cenu da sam u pravu!!

Comment

• zlocesti
        CBC Veteran
        • 24.06.2008
        • 116
        • Beograd

Ala smo poceli da razglabamo

ok je sve to .. da bude 2 puta godisnje .. ali da cena ponovnog en bude ista kao i za registraciju . da nedizu cene u nebesa ..

i da ne bude kao na tv . sto su doveli nekog japanca i za malo rdje na rubovima da ne prodje texnicki ..

slazem se da ako su kocnice ne ispravne .. upravnjanje, gume loshe .. trap ... da to sankcionoshu .. ali ne i malko korodirao auto ..

nekazem truo .. nego korodirao

Comment

• Shazalakazoo
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2007
          • 545
          • Beograd

Po jugu Srbije oko 2300din je tehnicki - provereno u Vranju i u jos nekim mestima da ne lupam sad...

Comment

• kuntalo
            CBC Senator XXL
            • 02.03.2007
            • 342
            • Predgradje

Originally posted by tomamega
            Skloniće dosta rizičnih vozača koji predstavljaju opasnost za tebe i(ili) tvoju porodicu.
            Pretpostavljam da si mislio na vozače vozila koja predstavljaju opasnost za....
            Zar to nije poenta svakog tehničkog pregleda? I ko je kriv što važeći sistem ne funkcioniše? Sistem, pojednicac ili nešto treće?
            Save the Panda!

Comment

• Alekre
              CBC Senator XXL
              • 12.09.2005
              • 780
              • Smederevo

Problem je u stalnim nametima od strane drzave i teznji da se imaju evropski propisi koji ne mogu da se isprate zbog standarda gradjana. Moj slucaj je da nam je porodicni auto (Lada 1200 Combi) stara 28 godina. Potpuno je ispravna i ''zelena''. Gde god da idemo ne idemo brze od 120km/h. No, neko pametan se nasao pored svega jos dublje da nam zavlaci ruku dzep pa umesto da neki novac stavljamo na stranu za nov auto, trebamo da placamo harace Dokle tako ne znam, jer ta ''Lada'' nece izdrzati 40 godina eksploatacije. Mladji burazer mi je invalid 100% i onda ce moji da ga vuku po autobusima u koji ni ne mogu da udju? Da... Nista se ovim nece poboljsati osim priliva novca u drzavnu kasu koja je busna. Napravise sistem koji globi a ne funkcionise
              Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Smanjite politiku ili ide LOCK
                Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• kuntalo
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2007
                  • 342
                  • Predgradje

Uz veliko izvinjenje moderatoru Gavri, cela ova tema je političko pitanje, i ništa više.
                  Jer, kad birokrate počnu da se brinu za našu bezbednost, a kao univerzalno rešenje svih problema se postavi harač, koji će, jelte, dati rezultate gde normalne cene nisu, kako izbeći politiku, pitam?
                  Punjenje budžeta, i ništa više. Slamka, mada ne poslednja, pred bankrot.
                  Save the Panda!

Comment

• Daka
                    CBC Senator
                    • 15.06.2005
                    • 277
                    • Subotica

JA ne znam ali mnogi tu nesto koji voze malo svezija auta tvrde:"Ko nema ne treba ni da zivi ili ko nema nek ide gradskim ili javnim prevozom kako god!"
                    Da li vi ISTI koji toplo savetujete JAVNI prevoz znate da je taj isti javni prevoz po godinama mnogoooo stariji vozni park od ovih jadnicaka koji kako tako "krpe" i voze te nedavno uvezhene zapadne krsheve!!!
                    Lepo je jedan decko iz Vrnjacke banje to sve objasnio...zasto i kako se gine,a takodje je i vatrogasac to potvrdio iz prakse.Ja radim na zeleznici,zeleznica PRVO ima (NE)red voznje...lokalni vozovi zbog starosti kasne u polasku i po nekoliko sati zbog dotrajalosti vucenih vozila(pa idi i uzdaj se u taj vid prevoza i objasni poslodavcu gde si bio).Primera radi poznati SINOBUS ima sada blizu PEDESET godina i dalje saobraca nasim prugama,kako, ni sam bog ne zna,prosek brzine na nasim prugama je 30-ttak km/h...Obavesticu vas samo da u SRBIJI vozovima putuju samo socijalni slucajevi i dokoni ljudi(penzioneri itd)....dalje....dali TI isti buntovnici vlasnici mladjih automobila znaju da je jedna autobuska karta do nekog mesta npr u Vojovodini SUBOTICA-SENTA(razdaljina od 50 km) kosta od 480 do 560 dinara a ja za te pare na LPG odem i vratim se kolima skoro 2 puta...gradski u Subotici je 47 dinara jedan pravac,mi ne uzivamo povlastice kao beogradjani....mamicu vam (VRATICE SE RODE) da kupimo markice za 600 din i da se vozamo do besvesti...toga kod NAS na SEVERU NEMAAA.
                    Slazem se da je vreme izbaciti TOTALNO iz saobracaja legendarne FICE,TRISTACE,WARTBURGE,TRABANTE i vozila slicna njima po godini prozivodnje, jer to jesu krshevi ali stvarno.Po meni je limit nekih 20-tak godina ekspoloatacije po nekom nasem modelu standarda stanovnista! A kada budem imao platu kao neki evropejac onda nek dere nije problem,moze i katalizator i jonizator i kultivator...sta god hoce !!!

Comment

• gorchilo
                      CBC Član
                      • 26.05.2007
                      • 52
                      • bg

Ovde neki prvo pominju raspale krševe koje treba ukloniti s puta, a onda govore da će šestomesečni tehnički rešiti taj problem.

Da li vi stvarno verujete da će starom automobilu koji prođe jedan tehnički pregled biti posebno teško da prođe i taj drugi posle 6 meseci?

Ja vozim automobil star 20 godina pa nisam primetio da mi kočnice odlaze brže nego što bi trebalo, niti trapovi stradaju brže, niti se gume troše brže itd.. Sve se to haba sa upotrebom i menja se povremeno. Ako stavim nov deo, on će valjda trajati onoliko koliko traje taj deo, a ne u zavisnosti od starosti karoserije!?

Iskrivljeni polegli krševi na koje se ovde neprestano aludira (svi smo ih videli) svedoče o tome da saobraćajna milicija ne radi svoj posao, svedoče o tome da inspekcija za tehničke preglede ne radi svoj posao, te dokazuju da šestomesečni tehnički pregled upravo neće i ne može učiniti NIŠTA da se takvi krševi uklone iz saobraćaja!

I šta je sa novim automobilima koji prelaze godišnje 50.000 km? Posle 5 godina takav je možda za otpad, ali zakon konstatuje da njemu jedva da je potreban godišnji tehnički pregled.

Meni zato deluje racionalno da se tehnički pregled uradi svakih na 20.000 km recimo. To je zapravo ono što bi racionalan čovek ionako radio bez zakonske prinude.

Ko veruje da se zakoni donose iz humanih plemenitih pobuda radi opšte društvenog blagostanja, a ne radi namicanja profita za ljude iz krugova vlasti, taj ne treba ni da pokušava da razmišlja na ove teme. SVE je politika. Bitange na vlasti koriste vašu ljudskost i racionalnost da opravdaju svoje pljačkaške zakone i uredbe, i nisu im ni potrebna opravdanja za poteze koje vuku znajući da ćete vi sami iznaći pozitivna opravdanja.

Ali ako već raspravljamo o onome što je racionalno, u smislu bezbednosti ljudi u saobraćaju, onda su prethodni sagovornici već izneli čvrste argumente. Ako statistika kaže da je najčešći izazivač udesa pijana omladina koja prebrzo vozi novije besne automobile, onda ili rešenje treba tražiti u suzbijanju alkoholizma, bahatosti, brze vožnje, besnih automobila i celog vrednosnog sistema koji ih generiše (drugim rečima ukinuti kapitalizam) ili makar doneti zakone o povećanoj psihijatrijskoj kontroli i ograničenjima za rizične grupe. Takvi više pobiju ljudi nego oni što nose oružje, pa je ipak za dozvolu za nošenje oružja potreban rigorozniji psihijatrijski pregled nego za ubice na točkovima. Eto to se može izmeniti. Dalje može se poboljšati obuka i postrožiti polaganje. Može se više sankcionisati rizična vožnja a manje beznačajne nepravilnosti. Mogu se vaspitati deca u pogledu saobraćaja. Itd..

I da odgovorim ovima što su ponosni što mogu da priušte nov auto i misle da je prevoz automobilom luksuz. Pošto bih ja takođe mogao da priuštim nov automobil (ali neću), smatram se dovoljno nepristrasnim da prokomentarišem. Ali da li bi on imao isti stav kada bi mogao da priušti samo automobil star 20 godina?? Zašto se uopšte upuštate u polemiku šta je racionalno za čitavo društvo, ako ste jedino u stanju da posmatrate iz ličnog ugla? Genije dalje predlaže da ljudi voze nove mopede umesto starije automobile, iako se diskusija sve vreme tiče bezbednosti i ljudskih života.

Comment

• YUgisa
                        CBC Senator XXL
                        • 05.06.2008
                        • 793
                        • Subotica
                        • Yugo 1.1 EFI

Ma sve je to zbog novca, vi ako mislite da ce to povecati bezbednost, grdno se varate... Mene smaraju na tehnickom da ima presiroke gume i da umesto 175/55 r15 miselinki stavim fabricke 145/80 r13 trajalke... Isto me smaraju i sto umesto 240mm diskova imam 257 ventilirajuce... A vec mi negoduju i nepreporucuju da stavljam pozadi diskove umesto dobosa... I gde je tu logika? A inace mogli bi i ovi novi automobili slobodno isto da idu dva puta godisnje, jer cesto vidjam kola od 2-3 godine sa totalno celavim gumama jer vlasnik nema para da kupi tu dimenziju (jer su novije generacije kola vec toliko velike, da cak i ono sto se smatra malim automobilima nosi 16ke felne bar...)... Uostalom koja je poenta svega voga, zasto bi neko ko se nije pridrzavao ni starog zakona, pridrzavao novog? Oni koji su postovali stari, samo ce jos vise najebati od novog...
                        Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Daka
                          CBC Senator
                          • 15.06.2005
                          • 277
                          • Subotica

E Gorchilo....to ti je malogradjanstina,poremeceni sistemi vrednosti,kicheraj ,turbo folk i sve ono sto ne valja...pridruzicu se tvom komentaru da i ja TAKODJE mogu i da cu kupiti sledece godine NOV auto, ali smatram da je apsurd zahebavati ljude koji imaju autic od 15-tak godina i derati kao SVINJE....sve u svemu...izbori ce odluciti sta ce i kako biti,OVO kod RAJE nece upaliti!!!
                          Poz...i SVE najbolje!!

Comment

• kuntalo
                            CBC Senator XXL
                            • 02.03.2007
                            • 342
                            • Predgradje

Originally posted by Daka
                            Slazem se da je vreme izbaciti TOTALNO iz saobracaja legendarne FICE,TRISTACE,WARTBURGE,TRABANTE i vozila slicna njima po godini prozivodnje, jer to jesu krshevi ali stvarno.
                            Da li je i Bregin Trabant krš? Možda glup primer- eto ja čuo, ako sam loše čuo, ispravite me, da su Minike i 123, posebno kupei, sada hit u Deutschland. Zašto bi iko ikome branio da vozi auto iz '55-e ukoliko ispunjava sve tehničke prohteve? Ekološka taksa ukoliko prelazi propisane norme i gotovo. Veeelika nauka.

Nisam siguran, ali mislim da se u UK vozila starija od 30 godina vode kao oldtimeri, te je taksa, porez (šta li već imaju) na iste pri registraciji znatno manja? I, ja sad ne mogu da se setim kako vic dalje ide, ali Srbin je na kraju ispao najpametniji i prevario Engleza, Amerikanca i Nemca....

I da, markice nisu 600 dinara, nažalost.
                            Save the Panda!

Comment

• DraxNS
                              CBC Senator XXL
                              • 24.10.2006
                              • 520
                              • Bačka Palanka
                              • Peugeot 307 SW

Ja sam svoje vec rekao na ovu temu.... ali moram da dodam... Ako nam je vec prosao onakav ZoBS kakav je prosao.... ovo pravilo je mala maca.... I opet se dize prasina oko ~2000 dinara na polugodisnjem nivou.
                              Onaj kome te 2000 predstavljaju toliki problem (kao sto prema komentarima ovde ispadne) ZAISTA NE TREBA da poseduje niti vozi automobil.

Sta vozim vidi se iz avatara, a koliko ulazem u njega moze da se vidi u garazi. Plata koja mi (jeeeddvaaaaaa) omogucava sve ovo je ~28k dinara... Prevrcem troskove pozajmicama, kreditima, kreditnom karticom... i nije ni malo lako, ali jos uvek mogu. Ako jednom vise ne budem mogao, auto cu da prodam. Ovo cisto kao odgovor onima koji misle da ljudi koji podrzavaju ovakve odredbe leze na parama i bahate se.

P.S. Jedini grad u ovoj zemlji u kome je postalo (skoro) nemoguce ziveti bez automobila je Beograd.... Svi ostali se i dan danas mogu prepesaciti za razumno vreme.

P.P.S. Vec rekoh... i ovoga cuda za 3 dana (kao i gomile odredbi novog ZoBS-a) i to ce se vremenom menjati. Tuzno je samo sto ova vlast (iako apsolutno NE MORA) uvek vezba preko ledja gradjana, ali je to sasvim druga prica.

Comment

• Daka
                                CBC Senator
                                • 15.06.2005
                                • 277
                                • Subotica

Originally posted by kuntalo
                                Originally posted by Daka
                                Slazem se da je vreme izbaciti TOTALNO iz saobracaja legendarne FICE,TRISTACE,WARTBURGE,TRABANTE i vozila slicna njima po godini prozivodnje, jer to jesu krshevi ali stvarno.
                                Da li je i Bregin Trabant krš? Možda glup primer- eto ja čuo, ako sam loše čuo, ispravite me, da su Minike i 123, posebno kupei, sada hit u Deutschland. Zašto bi iko ikome branio da vozi auto iz '55-e ukoliko ispunjava sve tehničke prohteve? Ekološka taksa ukoliko prelazi propisane norme i gotovo. Veeelika nauka.

Nisam siguran, ali mislim da se u UK vozila starija od 30 godina vode kao oldtimeri, te je taksa, porez (šta li već imaju) na iste pri registraciji znatno manja? I, ja sad ne mogu da se setim kako vic dalje ide, ali Srbin je na kraju ispao najpametniji i prevario Engleza, Amerikanca i Nemca....

I da, markice nisu 600 dinara, nažalost.
                                Problem je kod nas sto to nashi ljudi voze iz prinude(nemaju bolje)...drugo su OLD TIMER okupljanja,nemoj mesati to(HOBI) i krshine!!!
                                I kome je to HIT, obicnom radniku ili nekom okorelom KAPITALISITI...koji ne zna sta ce sa sobom?!?!

Comment

Working...
                                X