Pumpa je JP Zarkovo ona ka BG.
Mnogo vise o benzinu u Srbiji :(
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
uuuuuu ti su bili lopovi za vreme inflacije samo tako.....
nedim nikad tamo vise....a bili su nekad super pumpa....
zadnji pu sam se otimao sa nekim matorim ...oko creva za pumpanje guma...
kao on ce da mi napumpa a ja da mu dam 50 dinara....
...idi begej matori.....pa da na 100 auta danas ,da uzme 5000dinara....ccccccc
i tata bi sine... =]Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Ja tocim uvek na OMV-u kod mene na padini a ovaj put nisam sipao meni vec drugarici. Tako da mi je to prvo i prijatnoiskustvo sa doticnom pumpom. Tako mala a poznata, nisam ni znao...
Kome je blizu nek svrati, mozda se i on obraduje ili sam ja imao srece...
Comment
-
-
treba imati alternativu u vidu Shella ili neke druge
Shell ili bilo ko drugi ko u nekoj drzavi u tranziciji stekne monopol od prozivodnje do tocenja benzina nije ponudio kvalitet vece je skupo prodavao los benzin. primera ima koliko se pozeli iz prakse.
nema nikakvih zavera, ima samo interesa i velike love u igri a tu moral za koji ti izgleda mislis da postoji kod Shella nije visoko kotirana osobina)
da bi benzin valjao na pumpi potrebno je vise preduslova koje mora drzava da obezbedi i nametne naftnom biznisu....ako je slaba drzava nece ni Shell niti neko drugi prodavati kvalitetan benzin jer ne mora (ima monopol i radi sta god hoce).
sve se na kraju vrti oko love na dugorocnim osnovama, i osvajanju trzista, znaci makroekonsomske kategorije i buducnost jedne zemlje i njenih podanika.
od benzina u ovoj zemlji zivi posredno nekih 5 miliona ljudi kroz dotaciju koju prima od prodatog na pumpama, oniih 50tak dinara po litru.
teska manjina gradjana od ukupnog broja danas je ona kojoj odgovara potpuno liberalna trgovina benzinom. ovde je auto veliki luksuz i sa njim i benzin za nivo razvijenosti.
ako se vec prodajemo, to treba da se radi za sto vece i velike pare i uz dodatne uslove koliko se moze da se ne naprave greske koje su vidjene u vecini zemalja tranzicije pod uticajem Shell i ostalih lobija.
nema zavere, samo lova kroz interesevolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Nema problema ali nek se dozvoli uvoz takvog benzina i moje pravo kao krajnjeg korisnika DA BIRAM sta cu da sipam u svoja kola,pravo izbora...pa ako ne valja nema problema nista lakse nego se vratiti na JP
i nema vracanja na JP jer se on pod obavezno gasi, nestaje trajno za nas i buduce generacije.vec se dogodilo u okolnim zemljama tokom proteklih godina.
i uglavnom je benzin loseg kvaliteta iako je neka strana naftna kompanija preuzela trziste.
to sto Shell prodaje dobar benzin u Svedskoj po svedskim pravilima i u jakoj svedskoj drzavi ne znaci da ce se tako isto ponasati ovde...prakse iz okolnih zemalja.
u naftnom monopolu nema biranja o kome pricas.
btw, nas problem nije benzin vec mnogo sire, propala ekonomija ciju izgradnju izpocetka treba platiti i placati svakoga dana a tu su i rafinerije ukljucene kao problem i socijalni efekti po vecinu stanovnistva.
ziveo sam u OPEC zemlji koja pliva na nafti i gde je benzin na pumpi bio los i bagatelno jeftin a Shell je jedan od najvecih igraca u toj zemlji.
kvalitet, poslednja rupa na svirali profit je ono sto sija u ocimavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Cena u padu:
Skatter, parkeringsavgifter, försäkringar och bränsle – det är helt enkelt många kostnader som kommer med att ha en egen bil. Bränslepriserna höjs vanligtvis kontinuerligt med några ören, men nu får vi räkna med en chockartad höjning. Priset för bensin höjs varje år sett till inflationen och majoriteten av bränslets kostnad […]
Rat protiv drzave se nastavlja :
Svedska zbivanja: Jedan deo pumpi u Trollhatanu se udruzio i prodaje benzin sada za 8:18 SEK / L
Dakle za 0,84 ? i to iz razloga revolta na najvisociji porez na energente u svetu.
Dakle, kapanja traje jos od JUNa meseca gde su vlasnici pumi stali na stranu Motormenen ( kao AMS kod nas) u borbi protiv idiotske stope poreza.
Cena je ISPOD nabavne cene sa porezima te svaka od pumpi ide u minus, ali su rekli da nece prestati, dok se sve veci broj pumpi neprikljuci akciji i dovede vladu na nove odluke i izmene poreske stope na energente.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Samo da potvrdim M-ovu pricu,zajedno smo bili na pumpi u pozeskoj kad smo ih uhvatili kako sipaju vodu!Inace mislim da na OMV-u isto kradu,verovatno ima neka fora sa stelovanjem aparata preko kompjutera iz kancelarije???Najmanje mi trosi kad sipam na SAVI na Obrenovackom putu.Cujem od taksista da je u gradu najbolja ona mala beopetrolova pored dejtonke,zato sto im je direkcija preko puta i stalno su im na vidiku.Vec sam pisao o potrosnji mog poslednjeg auta u:"citroen-iskustva,saveti..." mozete pogledati da neponavljam.
Comment
-
-
Ovu diskusiju o gorivu sam vec jednom vodio sa Brick-om, koji je pokusavao da me ubedi u neke stvari za koje pouzdano znam da nisu takve.
Prvo, nije istina da mi nikada nismo imali dobar benzin. Licno sam se nagledao, recimo 1972-1978, kako po moru Nemci prilikom polaska kuci tankuju ne samo vozila, vec i kanistere. Kada sam ih par puta pitao zasto, rekli su mi da to nije pitanje cene, jer je razlika bila mala, nego zato sto je nase gorivo (INA, Jugopetrol) jednostavno bilo bolje od njihovog. Ako su lagali oni mene, lazem i ja vas sada.
Drugo, nije istina da u Makedoniji nema BMB 98; licno sam ovog leta, dakle pre 2 meseca, tankovao na MAK pumpi idmah iza Skopja takvo gorivo. Doduse, ja znam sta je pisalo na pumpi i sta sam platio, nisam obavio hemijsku analizu. Isto tako, auto (Daewoo Nubira, Opel 20XE motor, 2 litra, DOHC 16V, cca 147 KS) je osetno lakse vukao i trosio osetno manje, iz cega zakljucujem da je to ipak bilo bitno bolje gorivo od ovog domaceg. Da li ce ga uvoziti i kod nas, ne znam, kao sto ne znam ni sta ce to na kraju kod nas postati, kada ga svako malo pokrsti svojim.
Trece, licno sam na Dejtonu video, pokazao mi je pumpadzija, dostavnicu za gorivo. To je, kao sto znate, zvanicni dokument, koji svaki sud priznaje, uredno popunjen i potpisan. Na njemu je pisalo: "Bezolovni benzin BMB, 92-94 oktana". Verujem da je to jedina dostavnica na planeti, a bogami i u suncevom sistemu, gde je uopste dat raspon. A taj raspon je, u najboljem slucaju, ISPOD nominalne oktanske vrednosti goriva. Dakle, prevara pocinje unutar samog NIS-a, koji nas laze sa natipsom BMB95, jer u sopstvenoj dostavnici nema tu vrednost; dalje, kakav raspon, pa valjda se zna sta se isporucuje i valjda se znaju normalne tolerancije? Naravno da se znaju, ali ko **** zakon? Da i ne spominjem sta ce se dogoditi u motorima kada dodje benzin od 92 oktana tamo gde treba da bude 98 oktana, ili jos gore, onaj od 100+ oktana. A svi, pazite SVI BMW-i su deklarisani za Super Plus, da i ne spomnjem visokokompresione masine sa direktnim ubrizgavanjem (Alfa Romeo JTS, VW FSI, itd).
Cetvrto, moze da prica ko sta hoce, ali da sam lud pa bih osetio razliku kako Nubira vuce kada joj u Grckoj natovarim 40-50 litara Shell V-Power+ Racing goriva (ono za koje oni kazu da ima 101+ oktana). Em trosi manje, em vuce oho-ho bolje, cak je i miris izduva TOTALNO drugaciji od naseg, da i ne spominjem sto nije crn, vec siv.
Zbog svega toga je Yugic mapiran na BMB94, na 94 oktana. Dzaba meni sve, ali ja zivim gde zivim, i dok ne dodje do normalne, zdrave konkurencije IZVORA, tj. kada svako moze da nabavi gorivo gde hoce a ne MORA da ga kupuje od monopoliste, koji kako rece Boost ima losu bazu, pa ni ne moze da ima dobro gorivo, nece biti mira.
Kada bolje razmislite, gorivo kod nas je samo jos jedan oblik pljacke, i to viseslojne. Prvo, nameti su kod nas poprilicni (mada valja priznati da je i drugde slicno), a niko zivi ne zna kuda idu te pare (za Srbiju, stanje redovno). Drugo, i NIS-u i drzavi se fakticki mnogo vise ISPLATI lose gorivo u finansijskom smislu na kratak rok, jer ako je los, potrosnja ce rasti, ergo vise cemo do pumpi, ergo vise novca u kasi. Naravno, dugorocno to je samoubistveno, jer time ujedno mnogo brze habaju nase motore, a o zagadjenju ne bih ni da pocnem. Svi katalizatori koje svi mi imamo su pravljeni za neke sasvim druge standarde goriva i nema teorije da prociste ovo lose gorivo. A sto se pumpadzije ovajde, to onako ekstra, jer oni su samo kraj lanca. Prvo se ovajde u rafinerijama, gde ide prvo krstenje. Onda se ovajdi onaj sto vozi cisternu, on daje drugo krstenje, pa tek onda dodju pumpadzije. Tu se valjda izgube ona dva oktana po dostavnici.
Sto rece (Turbo-Nitro-Atomski) 206za ubrzanja, ja mu potpuno verujem, jer bez obzira na to sto Nubira nije trkacko vozilo, i te kako se oseti razlika u sasvim normalnoj voznji. Cinjenica je da njegov 206 nema nominalnu snagu sa ovim gorivom, ali bih samo potsetio da se to isto odnosi i na sve ostale.
A razlika ume da bude DRASTICNA! Pre nekih 2 meseca, dokopam se kante sa 20 litara BP 99 oktanskog goriva donetog iz Grcke, pumpa na Evzoniju. Iscedim Yugov rezervoar koliko mogu, mislim da sam ga doterao do 2-3 litra u rezervoaru. Onda sipam tu kantu. Joj, razlike! Iako je pakovan na 94 oktana, totalno je poludeo kada je ovo gorivo stiglo do cilindara, tako i toliko da verujem da ni ono 94 nema veze sa zivotom, da je to mnogo vise 92 oktana nego ista drugo. Drugacije ne mogu da objasnim TOLIKU razliku u ponasanje, drugacije zvuci, drugacije ide, drugaciji miris izduva, siva a ne crn, itd.
Licno smatram da ce NIS biti prodat (ako vec zakulisno nije, a ja sumnjam da jeste, ili je bar dogovorena prodaja) Shell-u, bar u smislu vecinskog vlasnistva, drzava ce pretpostavljam ostaviti za sebe recimo 25% akcija, to je neki svetski prosek. I kupci rafinerija to vole, jer znaju da ce drzava dva puta razmisliti o svim potezima ako zna da ce i nju samu svaki takav potez kostati ako ne valja. Nije sada stvar da li to zeli ili ne, ona to mora, na to je teraju i Svetska banka, i MMF. Medjutim, da se ne bi dogodilo to o cemu Brick prica, da jedan monopol zamenimo drugim, paralelno sa tim treba dozvoliti slobodan uvoz goriva. Tada ce se Shell naci u istoj situaciji kao recimo i u Grckoj - morace da se bori sa brojnim konkurentima, kao sto su Lukoil, EKO, Avia, OMV, a ne sumnjam da ce se cas posla tu naci i BP, Mobil, Agip i drugi, ko vise, ko manje.
Ovo sa slobodnim uvozom iz Makedonije smatram potencijalno dobrim potezom, jer ce u prvo vreme oni morati da budu bolji da privuku ljude, tj. prevazidju efekat tzv. potrosacke inercije. Kada se drugi naknadno ukljuce, morace da rade na slican nacin, jer ce doci na trziste vec relativno dobro popunjeno pumpama. Konkurencija ce dovesti do slicnih efekata o kojima je Boost pricao za Svedsku, sto ce se neminovno odraziti i na cenu goriva, koja mozda nece apsolutno pasti, ali ce u najmanju ruku relativno stagnirati.
Pa ce Hyper Atomic 206 opet moci da ubrzava i preko 250, ljubi ga majka!Ja se naravno salim, jer ono sto on hoce, hocemo svi, svako na svom nivou, ali sustina je ista. Sasvim je logicno i normalno da se sve manjkavosti goriva najlakse uoce tako jer najvise deluju upravo na ekstremu.
Pozdrav,
DVVBrzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?
Comment
-
-
Ovu diskusiju o gorivu sam vec jednom vodio sa Brick-om, koji je pokusavao da me ubedi u neke stvari za koje pouzdano znam da nisu takve.Drugo, nije istina da u Makedoniji nema BMB 98;
olovni 98 postoji, isto kao i kod nas ali to NIJE BMB.
da ne bude zabune.
kada joj u Grckoj natovarim 40-50 litara Shell V-Power+ Racing goriva (ono za koje oni kazu da ima 101+ oktana
nije da ti ne verujem ali ne mogu ni da zanemarim pricu Chvrona i Shella koja ne podrzava tvoje iskustvo (ipak su to ozbiljen firme da bi svasta pisali tek tako, pretpostavljam).
dalje, zakon i homologacija za Euro 3 motore, kaze da se automobili projektuju i proizvode za benzin od 95 oktana (ili manje) i to je opste vazece po EN standardu goriva koji vazi u Evropi.
vec broj oktana od onih za koje je motor nuzno projektovan ne utice bitno niti na potrosnju niti na snagu motora, eventualno mozda koji procenat na potrosnju u idealnom slucaju.
stvar je cisto hemijske zakonitosti, i nema veze ni sa proizvodjacem vozila, motora, benzina, pumpe, bilo cega, i vazi za sve SUS motore, dakle cista fizika i hemija kao univerzalni zakoni (jos uvek vazeci, uce se po skolama).
dao sam konkretan link gde je veoma detlajno opisano kako i zasto broj oktana utice ili ne utice na proces sagorevanja. odgovor nije stigao, ili kontra argumenti.
Drugo, i NIS-u i drzavi se fakticki mnogo vise ISPLATI lose gorivo u finansijskom smislu na kratak rok, jer ako je los, potrosnja ce rasti, ergo vise cemo do pumpi, ergo vise novca u kasi
istom logikom, NIS se MANJE isplati da cesce dolazis na pumpu, i manje se isplati da potrosis extra kolicinu benzina jer gubi svaki put kada se pojavis na pumpi.
to su fakti, koji su vazili do pretposlednjeg poskupljenja benzina, javno poznati i saopsteni. kako je sada odnos rafinerijske cene prema stvarnoj ceni, ne znam.
prodajna cena na pumpi nema (skoro) nikakve korelacije sa proizvodnom cenom i te pare koje se plate ne idu uopste u NIS, niti u rafinerije.
takodje, javno poznato, svake godine se nanovo definise i obajvljuje u Zakonu o Budzetu- preraspodela tih para.
NIS jeste deo price, ali nije niti glavni krivac, niti uzrok, niti problem koji se resava presecanjem cvora preko noci.
mislim da smo se slozili da je slobodan izbor i uvoz benzina koji se ne pravi kod nas nesto sto je odmah moguce i potrebno uraditi, upravo i zbog postojanja GDI vrste motora kao i Euro4 motora koji zahtevaju drugu vrstu benzina u odnosu na BMB95 po EN standardu.
da skratim pricu, nas benzin nije toliko los koliko se (napamet) prica sudeci po faktima sa izvrsenih merenja i kontrola, sudeci po datim standardima po kojima se pravi i sudeci po ogromnom broju vozila koja ga koriste bez apsolutno ikakvih problema. mislim samo na BMB95.
da je toliko los, vecina auta bi verovatno pocrkala odavno i ekspresno, a praksa pokazuje da nije tako (za vecinu auta kod nas).
pouzdano znam da oktanski broj ne utice na energetsku moc benzina, niti ima uticaj na vecinu modernih motora pravljenih po Euro 3 standardu koji su predvidjeni za 95 oktana. izuzetak su turbo motori, GDI motori i jos neke specijalne konstrukcije ali je to ipak jos uvek jako mali procentualno broj vozila kod nas.
kao sto je poznato, tranzicija naftnog biznisa kod nas je u poodmakloj fazi, 2006ta je vrlo blizu a time prestaje i monopol NIS na benzin...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Drugacije ne mogu da objasnim TOLIKU razliku u ponasanje, drugacije zvuci, drugacije ide, drugaciji miris izduva, siva a ne crn, itd.
btw, crni izduv benzinskog motora se nikada ne pojavljuje na ispravnom atmosferskom motoru koji je dobro podesen, bez obzira na kolicinu oktana ili vrstu benzina.
crna boja je rezulatat nestehiometrijskog odnosa mesavine ili poremecene cirkulacije (benzina i vazduha pri mesanju) u komori sagorevanja, problem samog motora a ne benzina kao takvog.
vec i siva boja izduva ukazuje na nepravilno sagorevanje, na problem sa motorom- tipicno za karburatorkse.
na ubrizgavanju kod atmo benzinskog motora nikada nisam video da postoji ikakva boja izduva, osim u veoma uskom podrucju max gasa i namernog obogacivanja smese radi hladjenja.
u normalnoj voznji, izduv se ne vidi, i nema boju- ima samo karakteristican miris/smrad.
crni izduv je osobina dizel masinavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Brick, otidi samo do Evzonija, na samom granicnom prelazu, u odlaski sa leve strane, imas BP pumpu, na kojoj ces naci BP 99+ oktansko gorivo. Lepo pise, lepo se toci, jos bolje se sagoreva.
Otidi na Kasandru, a ne moras, mozes vec u predgradju Soluna naci neku Shell pumpu. Garantovano ces naci makar V+ Power (oni kazu 100 oktana), a na iole vecim i boljim pumpama, naci ces i V+ Power Racing, obicno reklamiran na velikom panou, sa slikom Ferrari-ja. Lepo pise: 100+ oktana.
To je video i moj sin, i to vise puta, onoliko koliko smo puta tankovali, videla je moja supruga. Ako ti to nisi video, onda ces morat pazljivije da pogledas sledeci put kada budes tamo. Naravno, rec je o BMB gorivu, od klasicnog sam video jedino i iskljucivo 95 oktansko kod svih, bez izuzetaka.
Kakvo je to u stvari gorivo, niti znam, niti me zanima - JEDINO sto me zanima jesu cinjenice da Nubira daleko lepse i mirnije vice, i da trosi manje goriva na 100 km. I da Yugo, kada se dokopam neke kante od 20 litara, naprosto poludi sa tim gorivom.
Sto se Makedonije tice, ista ekipa (zena, sin i ja) je videla isto. Pouzdano znam da je to bila jedna novija MAK pumpa odmah kada prodjes Skopje, dakle recimo 3-4 km iza poslednjeg puta za ukljucenje iz Skopja, otprilike nekako preko puta one velike rafinerije. Lepo pise na samoj crpki - BMB 98. A ti sada izvoli sumnjaj koliko god hoces da smo svi troje pismeni, da nismo bili naduvani ili da sam ja mozda ****o auspuh pola sata pre toga. Slepim negiranjem neces postici bilo sta.
Pozdrav,
DVVBrzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?
Comment
-
Comment