Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Re: Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Ispade citava nauka oko tih tecnosti
    Kupujem neke na pumpi, zimi samo pogledam da li pise da je za minus. Bilo je prosle zime do -20 negde, sad ove, mislim da jos nije, a mozda i jeste, ali nijednom mi ta sredstva nisu zamrzla. Ni u jednom autu. Kostaju oko 150 dinara. Mislim da je 2 litre u pitanju. Ne znam da li bi ikada dao 10ak evra za litru tecnosti za stakla. Sad zadnju sto sam uzeo bila je zelena tecnost . Pise do -20. Kada je auto na radnoj tempereturi i kabina ugrejana, znaci vozilo se, napolju oko -14/-15 ja pristisnem da mi isprska vetrobran, on isprska i pocne da isparava sa stakla. Pipnem staklo iznutra, hladno. Kako i zasto isparava ne znam. Koliko znam nemam grejace u tim staklima. To mi se desavala na 2 auta (astra g i astra h, juga nisam ni vozio po zimi nikad). Tako da nikad nisam video da mi se ta tecnost ledi na staklu.
    Jedina preventiva koju koristim je glicerin po kederima i wd40 u brave.
    Stakla ako zalede se ozuljaju, pa posle malo operu ti je to.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Originally posted by nikaragva
      Ispade citava nauka oko tih tecnosti
      . . .
      Pise do -20. Kada je auto na radnoj tempereturi i kabina ugrejana, znaci vozilo se, napolju oko -14/-15 ja pristisnem da mi isprska vetrobran, on isprska i pocne da isparava sa stakla. Pipnem staklo iznutra, hladno. Kako i zasto isparava ne znam. Koliko znam nemam grejace u tim staklima. To mi se desavala na 2 auta (astra g i astra h, juga nisam ni vozio po zimi nikad).
      Tako da nikad nisam video da mi se ta tecnost ledi na staklu.
      . . .
      1) Znači da je tečnost zaista za do -20 pa na -15 ne ledi. Nije u 100% slučajeva (piše i na tarabi ...)
      2) Cena je O.K.
      3) Kada je auto na radnoj temperaturi leti temperatura u prostoru motora bude i po 80 stepeni, a zimi naravno manje ali čak i na -15 dođe i do +15. Tečnost za vetrobran u tom slučaju (pitanje i kuda vode cevčice) bude možda i na 0 cel. Kroz cevčice se zagreje još stepen, dva ili tri i kad stigne na vetrobran bude i 20 stepeni toplija od istog te zato i isparava. Ako je vetrobran iznutra hladan, spolja je još hladniji
      4) Možda je i od amonijaka? Znaš dobar je za odmašćivanje (mada više za rerne) a strašno je jeftin a puši se i na -15
      E sad, to nije mnogo dobro ali do 0,5% (obično ne ide više) nije ni strašno, malo baznija tečnost (pH oko 11) neće baš brzo da matira lak, trebaju meseci i godine
      5) Za nas je 10 evra mnogo (uz razblaženje bude i manje) ali kad švaba kasni na posao daće i više
      6) Postoje i posebni sprejevi ili tečnosti u prskalici za odleđivanje vetrobrana, ali naravno jeftinije je struganje. Najbolje je ipak malo ostrugati na brzinu i kvalitetnom tečnošću (čak i pre nego li se zagreje motor) doraditi posao usput.
      7) I da ne pravim celu nauku od proste stvari ... ma jednom tri dana nisam hteo da kažem da sam gladan !!
      Pozdrav.

P.S.
      Sve zavisi koliko je kome do nečega stalo. Ne kaže se džaba, "gleda ga kao krava mrtvo tele!"
      Ne mislim da je iko krava, pa makar i sveta, evo neka i ja budem za temu "moj novi BMW". Ma biću ne krava, nego kravetina koja gleda "mrtvo tele" (pogotovu kad nije njeno).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

danas mi ponestade tečnosti pa svratih do prve benzinske i kupih viskol tečnost 50 din 1l ,piše na flaši -25, dobra je
        jer sam je koristio prošle godine,mada ni s ostalim nisam imao problema.uvek sam kupovao najeftinije i mešao ih bez obzira na boju samo sam gledao da je zimska tečnost i nikad problema

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Ja sam u povratku iz Beograda u OMV Inđija kupio plavi koncentrat -70 C, koji se razređuje sa vodom. 1 l 320 dinara. Malo sam pojačao onaj u kolima do -25 C.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Izvinjavam se svima (naročito nikaragvi) ukoliko sam isuviše odstupio od teme (sve mi se čini).
            Nije ni bitno kako nešto vukcioniše već koje su mu performanse i naravno cena (bar većini).
            Kristina i Franjo su saželi temu na par rečenica samo su ranije trebali da se jave. Viskol po ceni je odličan (i ovo sam probao i to skoro) a Franjin koncentrat je naravno skuplji ali može da se doda u neku jeftiniju tečnost (10% recimo) i sve je O.K.
            Može još neko da doda neku preporuku ali neka navede konkretan proizvod jer plava ili zelena tečnost sa pumpe (koje?) najjeftinija i slično ne znači baš ništa.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka
              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ove sto sam ja kupovao pravi neki lokalni "industrijalac". Miki ili tako neki naziv

Comment

• casper71
                CBC Član
                • 23.01.2008
                • 33
                • Kraljevo

Plava tecnost koju sam kupovao u Metro-u proslih a i ove zime je "Aro"(-20C) i ponovo sam je testirao pre tri noci kad je bila ona hladnoca oko 01h ujutro kad sam isao sa posla, u Astri u mestu je pokazivala -14C u voznji je isla na -17C, tecnost je radila bez problema i namerno sam isprskao sofersajbnu i pokrenuo brisace i nije bilo tragova leda. U kabini je bio pokrenut vetilator i duvao prema staklu posle rada motora od 4-5 minuta (cak nije jos bilo ni mlako).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Vidim niko neće (posle Kaspera) o konkretnim tečnostima.
                  Jeste da je zima popustila ali još nije prošla te bar još jedan talas sa do -10 (bar jutarnjih) nam ne gine (mislim bolje da ne ali verovatno je).
                  Za praznike sam "testirao" dve tečnosti koje se spominju i u drugim tekstovima.
                  1) Aro iz Metroa, plava ali sa naznakom -20 je prilično povoljne cene, zaista drži veliki minus (do -18 sigurno za dalje ne mogu da garantujem ). Osim toga ima zaista prijatan i jak (možda i prejak) miris što je manje bitno ali je bitno da solidno pere vertobran, za tu cenu iznad svih očekivanja. Za moj ukus previše peni, ali površinski aktivne materije bez antipenušavca moraju da pene (alkohol to delom ubija ali ne skroz) te znači da ih ima
                  2) Viskol-ova tečnost (ime zaboravih) na kojoj piše -25 izdržava istih -18 a mislim da može i do naznačenog. Manje peni ali solidno čisti. Jedino što za razliku od pomenutih 50din. za litar ja sam pukao celih 70 da vredi vredi naročito zbog velikog minusa koji izdržava inače prosečna je po pitanju pranja vetrobranskog stakla.

I na kraju: da ne zaboravimo da je sve počelo od Alba tečnosti (koja je Deltina (Maxi) robna marka i sigurno zahteva neki sertifikat i ispitivanje pre nego stigne u prodaju).
                  Sve što sam rekao o njoj do sada odnosi se na tečnost bez naznake temperature mržnjenja (letnja) dok bi zimska morala da drži do -20 (ako tako piše ili bar blizu toga). Ljudi (Maxi sistem) proveravaju te navode ili bar zahtevaju testiranje ovlašćene laboratorije (verujte mi na reč). Dakle možete ih ne voleti zbog monopolskog položaja ili visokih cena no imate i Tempo (odatle smo pošli) za koga bar ovo drugo ne važi. Dakle obratite pažnju na etiketu i nema problema.

Comment

• mirdza
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2005
                    • 2437
                    • Katowice (PL) / Banja Luka
                    • AGP / W126

Kada stisne prava poljska zima - konstantno ispod -20 a ne kao sada -5 - praktikujem najjeftinije tekucine (5l za 2-3 euro) u koju saspem pola litre (flasa kosta ~1,5euro) industrijskog alkohola (96% etanol zaprljan metanolom). To mi jos nije zaledilo
                    A na svojoj 27 godina staroj kanti ionako imam grijace prskalica kao i grijac u samom rezervoaru
                    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Poštovani,
                      I vi i sri98 ste izabrali tricky & risky koncentraciju alkohola!!
                      Pola-pola (kao špricer) zapravo i nije 50% vol. (čak je malo i više, ne neću dalje ...) a činjenica da koristite 96% malo "razblažuje" celu stvar ali opet na samu granicu. Vodite računa da su koncentrovaniji rastvori etanola ZAPALJIVI!
                      Iako će goreti i manje koncentracije neće se upaliti u dodir sa vatrom!! Granica je baš 50% vol. što je 100 proof stepeni (što bi rekli 100% jaka rakija) ili jačina alkoholnog rastvora (pića) koje je (samo)zapaljivo u kontaktu sa plamenom, ili lako zapaljivo u prisustvu vatre. Znam da ćete reći da se i slabija žestoka pića mogu zapaliti ali ne tako lako i ne od malog plamena i tako brzo već tek kad se zagreju pa upalite njihove pare. Sve u svemu stvar koju treba uzeti u obzir. Radi se o cca. 42,5% mas. rastvora etil alkohola.
                      Znam da vam se čini kao preoprezno ali zašto držati jako zapaljivu tečnost u motornom prostoru bez potrebe?
                      Šta raditi? Najbolje je ići na odnos 2:3 (40:60) gde je manja vrednost vezana za alkohol. Ovo je dovoljno za cca. -25 cel.
                      Dobro ali šta da radim u Poljskoj na -30? Idite onda: 0,4 lit. alkohola, 0,5lit vode (rastvora za pranje) i 0,1lit. antifriza. Jest da smo već spomenuli da je on malo "mastan" ali ne toliko u ovakvom rastvoru (osim toga vanredni su uslovi malo razmazanosti bolje nego zamrzavanje ili zapaljiva tečnost). Ili naravno ići njega 5% tj. da onih 0,1 ne bude koncentrat već gotov za upotrebu pa je 55% voda. Još bolje je da sipate 5 do 10% propilen glikola ali ne znam da li se lako može kupiti (probajte u apotekama). Ukoliko nađete da vam ovo ne odgovara idite bar na 45% alkohola i ostatak vode!
                      Pozdrav!

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Meteorolozi najavljuju u februaru novo zahlađenje, pa da dopunim raniji post.

Koncentrovano sredstvo za zaštitu stakla od zamrzavanja sa nano efektom, kupljeno na benzinskoj OMV, pruža zaštitu do -70 C, kako je naznačeno na pakovanju od 1l.

Razblažuje se sa vodom u omeru 2:1 za -30 C
                        1:1 za -21 C ili 1:2 za -12 C

Obezbeđuje brzo čišćenje, bez zaostalih tragova. Odstranjuje stvrdnutu prljavštinu i sprečava ponovno naglo stvaranje prljavštine i zaleđivanje.

Štiti lakirane delove i delove od gume i plastike. Biološki razgradljiv. Zapaljiv!!!

Sadrži: 1,2-etandiol (etil-alkohol), 2-etilheksansku kiselinu, natrijevu sol.

Želim svima sigurnu i ugodnu vožnju!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Franjo,

Hvala na učešću i podećanju na odličan proizvod sa koji možete i u sibir ili bar u Poljsku ako razblažite u odnosu 2:1!

Zapaljiv!!! Dobro su naveli da jeste i nije jedino koncentrovano sredstvo. Naravno da to samo po sebi ne znači diskvalifikaciju no ipak nije loše skrenuti pažnju te imati u vidu čak i eventualnu opasnost koja pod normalnim okolnostima i nije prava ali ostaje potencijalna i kod gotovih proizvoda i "kućne radinosti".

Mala ispravka koju ste verovatno nehatno napravili:

"Sadrži: 1,2-etandiol (etil-alkohol), 2-etilheksansku kiselinu, natrijevu sol."

1,2-etanoldiol nije etil alkohol već monoetilenglikol (MEG). Možda sadrži oba ali ste zagradama implicirali da se radi o istom.

Veliki pozdrav!

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Hvala na dopuni. Što bi se reklo sadrži oba-tri, jer sadrži još ponešto. U zagradi je moj navod, jer je taj osnovni sastojak opšte poznat.

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

nedavno sam koristio modričin MOSOL(cena oko 80 din, -22,sasvim dovoljno za našu klimu),ima lep intenzivan miris,ostalo sve ok ,nije smrzavao,no skoro 30 dinara skuplji od viskola pa sam se prvom prilikom vratio na viskol(i dalje je 50 din/1l) na omv sipam samo gorivo i to ponekad kad me put nanese i kad nemam boljeg izbora,sve ostalo što prodaju, od kisele vode,sokova pa nadalje je DRASTIČNO skuplje nego na bilo kojoj drugoj pumpi.

Comment

• mirdza
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2005
                                • 2437
                                • Katowice (PL) / Banja Luka
                                • AGP / W126

@ expendable

Niste me dobro razumjeli - naspem 0,5l spiritusa na 4-5l tekucine. Daleko od toga da sipam pola-pola!

Originally posted by Franjo
                                U zagradi je moj navod, jer je taj osnovni sastojak opšte poznat.
                                Greska - 1,2-etandiol nije isto sto i etanol

1,2-etandiol - C2 H4 (OH)2

etanol - C2 H5 OH
                                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                                X