Brick, koriste se katalozi iz SAD. Gledao sam ih, moj prijatelj redovno uvozi auta odande i bilo je dosta povoljnosti zbog manjih osnovica i kursa dolara.
Ma koji katalozi na carini? Prijatelju stoji Murano vec dve nedelje tamo; stigao mu auto i uveli novu uredbu, sad shatro ne znaju da odrede (nema papir) da li automobil zadovoljava Euro3, shabanijada... Inache auto prizveden 2004. Sumnjam da hoce malo da se "ovajde" pa ga zadrzhavaju...
jel postoji negde tacno text vezano za oldtajmere... kod nas ako se uvezu... godina... da li ima istine u onome da mora da se registruje na svakih 6 meseci itd???
ja sam razumeo da se te Honde geografksi prave u SAD ali su modeli za euro trziste...tako da se nisu ni prodavali kao takvi u SAD niti uvoze odande kao polovni.
Dobro si razumeo.U SAD se samo i prave,verovatno za sva trzista.Ali i takve se prodaju i kod njih...napominjem to samo vazi za coupe i karavan.
Kragujevac -- Radnici Zastave zahtevaju od Vlade Srbije zabranu uvoza vozila s motorom euro3 jer bi slobodan uvoz uništio domaću fabriku.
Predstavnici sindikata fabrike Zastava automobili razgovaraće danas s gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem zbog najave da će 21. decembra blokirati magistralne puteve zbog liberalizacije uvoza automobila. Oni traže da Vlada zabrani uvoz vozila s motorom euro3, iako je to jedan od uslova da Srbija potpiše Ugovor o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom.
Predsednik Sindikata Zoran Mihajlović kaže da će uredba Vlade o slobodnom uvozu uništiti domaću automobilsku industriju. "Imamo još veću štetu jer to što nismo imali dovoljno subvencija je na neki način kompenzovano time što smo imali dobru prodaju u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Ako nam sad zbog najavljenog uvoza polovnih automobila bude smanjena prodaja automobila, bez subvencija ćemo biti mrtvi kao fabrika. Mi to ne smemo da dozvolimo", kaže on.
U Zastavi kažu da su ove godine, najviše zahvaljujući zabrani uvoza, prodali 15.000 vozila, 2.000 više nego prošle. Novi "jugo" u proseku košta koliko i polovni automobil iz uvoza, oko 4.000 evra.
Ekonomista Dejan Šoškić kaže da je vreme da se domaći proizvođači za potrošače bore kvalitetom i cenama, a ne da njihove gubitke plaćaju građani, odnosno država iz budžeta. "Nije dobro ono što smo imali godinama, da se subvencijama i carinskim zaštitama štite domaće industrije i da u toj zaštiti one nikada ne postignu određenu fazu zrelosti koja će im omogućiti da na svetskom tržištu slobodno konkurišu i pobeđuju, već smo napravili uspavane gigante koji nisu u stanju da na svetsko tržište izvoze i prodaju uz profit", kaže on.
Carina i polovnjaci
Potvrda za tri dana
Ukoliko prilikom uvoza polovnih vozila starih do šest godina carina ne može na osnovu priložene dokumentacije uvoznika da utvrdi da li je vozilo proizvedeno u skladu sa ?evro3? standardima, carinik će uputiti uvoznika da se obrati Zavodu za standardizaciju. Provera u zavodu traje tri do četiri dana, a jedini trošak je adiministrativna taksa od 150 dinara.
Uz zahtev za dodatnu proveru, uvoznik treba zavodu za standardizaciju da priloži i potvrdu proizvođača da je vozilo proizvedeno po normi ?evro3?, kopiju saobraćajne dozvole, kupoprodajni ugovor, kao i pisanu belešku carinika koji ga upućuje na zavod.
- Carinici odgovarajuće carinske ispostave upućuju uvoznika na dodatnu proveru zavoda samo ukoliko nisu sigurni da vozilo ispunjava zahtevane uslove, prema priloženim dokumentima - objašnjavaju u Zavodu za standardizaciju i dodaju da procedura traje tri do četiri dana.
Spisak dokumenata koje treba priložiti je standardan za sva vozila, ali se pojedini dokumenti razlikuju u zavisnosti od zemlje porekla vozila, odnosno države u kojoj je kupljeno.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Ne znam da li ste videli, ali u 1. broju Auto Starta, je izasao katalog vozila 1997-1998 god. koji ispunjavaju euro 3. Za 1997. su uglavnom benzinci i to koliko mi se cini svi Opelovi, Audijevi...dok jedini dizel iz ove godine koji ispujava je 1.9 d Renoov. Za '98. dizeli koji ispunjavaju su TDI od 90 ks, 1.9SDI, 1.7 SDI kao i Pezoov 1.5 d. Tako pise...
ja od metalike slusam gansi,nirvanu,ofspring i pomalo sepulturu.
Gledam nesto onaj spisak sa sajta sto je HONDA postavio ,i naiso sam na neku nelogicnost. Na spisku je suzuki swift sa G10A motorom
koji se u swifta uradjuje od 92.-04.
Nije mi bas sve naj jasnije ,da li je potrebno samo motor da ispunjava euro3 normu ili ceo auto .
Koliko sam shvatio mora ceo auta,ako je tako onda nije bitno od koje godine se motor ugradjuje bitna je samo godina proizvodnje sto nas opet vraca na isto
zatvoriti zastavu automobili. NE prodati, NE ulagati u razvoj, NISTA. da znamo da nemamo autoindustriju i da krenemo od nule. shvatam sta bi radnici zastave. da se to proda, ma cak i pokloni u bescenje, samo da bi prodajom akcija novom pretneru zaradili bogatstvo.
niko ih bre nece...
srusiti autoindustriju skroz. oboriti carinu na uvoz novih vozila, i stvar resena. svi "zaposleni" u zastavi su se vec snasli "sa strane". inace bi umrli od gladi. verujem da su bedni, video sam cak i jako siromasne. sve na biro, pa da zna drzava Srbija koliko ima ljudi na grbaci, stvarno stanje. i onda da se reorganizuje ceo grad kragujevac i da se tu pravi nesto drugo.
Comment