Na nov auto nemate granciju (kod veceine proizvodjaca) na: plocice, kaiseve, injektore, sijalice, lamelu (uslovno), svecice, filtere, amortizere (uslovno), delove trapova (uslovno), sofersajbnu (uslovno). Predpostavljam da ce to isto vaziti za polovni auto. Dakle ako prodavac kaze da ne daje garanciju na trapove, turbinu, kompresor klime i motor (kaze da je to osteceno, tj radi do kad radi) za sta daje garanciju koji djavo? Da je kilometraza i godiste auta OK i da nije lupan? Pa eto jedan korak na bolje.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Da je kilometraza i godiste auta OK i da nije lupan? Pa eto jedan korak na bolje.
Na kilometražu, godište i legalnost auta neki placevi su davali garanciju i ranije. Takvi su retki, ali ima ih. Moj brat je kupio Reno Megana na placu u NS i dobio garanciju na te tri stvari. Kasnije, kada je u ovlašćenom servisu tražio da prikače auto na komp, videli su da je poslednji servis u ovlašćenom Renoovom servisu u Francuskoj rađen oko hiljadu i po km ranije u odnosu na kilometražu na satu kada je kupljen (što se poklapa sa stvarnim stanjem, jer je auto dovezen na točkovima).
Kažem, ovo su baš retke situacije korektnog ponašanja prodavca.
E sad, što se tiče placeva koji su u većini i koji su vraćali i muljali sa kilomtražom, prodavali aute skinute sa osiguranja i radili slične malverzacije, ovo će svakako biti pomak na bolje, jer će biti prisiljeni da ispoštuju i ove stavke.
Bilo bi to dobro,ako zazivi kod nas,mada ce biti tesko,nije to kao na primer kod svaba,oni nikad ne diraju kilometrazu pre prodaje,dok je kod nas svaki auto presao 100 hiljada,a jos 100 se izgubilo u memoriji...
Ova situacija me podseca na onu "euforiju" kada je izasao novi zakon o saobracaju, kao da nikakav zakon nije postojao pre, pa su nas sada donosenjem novog uveli iz kamenog u moderno doba. Tako je i sa ovim, i ranije nije bilo dozvoljeno menjati godiste automobila, kilometrazu, prodavati vozilo sa skrivenom manom( havarisan, ostecen neisparavan itd) a ako se sada nesto po tom pitanju i promeni to ce samo znaciti da nije bio problem u "starom zakonu", vec u nedoslednoj primeni istog.
Da li ce moci prodavci da u fakturi "fiktivno" navedu neispravnost velikog broja delova na vozilu kako bi se evantualno oslobodili davanja garancije? Iskreno ne verujem, barem ne u nekom vecem obimu jer prvo i osnovno, zabranjen je uvoz automobila koji nisu u voznom stanju i ne mogu da prodju tehnicki pregled pa ce prodavac eventualno nekoj inspekciji da objasnjava kako je takav auto uopste uvezao u zemlju, drugo nijednom kupcu nece biti prijatno da mu na racunu ili fakturi stoji poduzi spisak neispravnih delova, izaziva sumnju u stvarno stanje kupljenog auta, a pogotovo sto taj spisak treba sutra da vidi buduci kupac prilikom prodaje.
Naravno, kao posledica svega ovoga, cene vozila na placevima sigurno skociti, narocito kod onih koji su zadnjih godina navlacili razne leseve na cetiri tocka iz E.U. Ovo sve vazi pod uslovom da zaista zazivi primena usvojenog zakona, mada kako je ovo Srbija nikada covek ne moze da bude siguran.
Bilo bi to dobro,ako zazivi kod nas,mada ce biti tesko,nije to kao na primer kod svaba,oni nikad ne diraju kilometrazu pre prodaje,dok je kod nas svaki auto presao 100 hiljada,a jos 100 se izgubilo u memoriji...
Švabe ne diraju kilometražu pre prodaje auta, zato što se menjanje kilometraže kod njih tretira kao krivično delo prevare (što i jeste). A s obzirom da znamo kako u Švabiji sve funkcioniše i koliko su rigorozni pri kažnjavanju, nikome se ne isplati da rizikuje.
Originally posted by MOSLER
Ova situacija me podseca na onu "euforiju" kada je izasao novi zakon o saobracaju, kao da nikakav zakon nije postojao pre, pa su nas sada donosenjem novog uveli iz kamenog u moderno doba. Tako je i sa ovim, i ranije nije bilo dozvoljeno menjati godiste automobila, kilometrazu, prodavati vozilo sa skrivenom manom( havarisan, ostecen neisparavan itd) a ako se sada nesto po tom pitanju i promeni to ce samo znaciti da nije bio problem u "starom zakonu", vec u nedoslednoj primeni istog.
Ma ima još nekoliko desetina zakona s kojima je bila ista situacija. Mislim da je tu problem u nečemu drugom. Teško je nakon toliko godina odjednom reći, e sad ćemo da poštujemo stari zakon. Zašto bi neko primenjivao isti zakon koji godinama kao da nije postojao. Mnogo je lakše reći da taj zakon nije valjao (iako jeste), da su sada u novom zakonu donete i neke novine (šio mi ga Đura) i kao sad ćemo taj novi da primenjujemo.
Ovaj zakon će imati zadatak da spoji nespojivo. S jedne strane, apsurdno je to da ti neko proda polovan auto, koji je prešao 200+ hiljada km i da ti na njega daje garanciju godinu dana. Sami proizvođači najčešće daju garanciju do 100.000 km. Ali, opet s druge strane, taj preprodavac od koga kupiš polovan auto, baveći se tim poslom zarađuje (neretko i veće sume novca). Nije ni fer da kao kupac iskeširaš nekoliko hiljada evrića, preprodavac se u toj raboti debelo omasti, a ti shvatiš posle mesec dana da ti je uvalio kantu kojoj motor duva, sa dotrajalom turbinom, crknutim menjačem i sl.
Ako ništa drugo, nadam se da će ovaj zakon bar malo da "štrecne" preprodavce koji su muljali.
Kod prodaje polovnjaka fizičko lice - fizičko lice, tu nema garancije, jer tu niko ni ne zarađuje, tu niko nikom ne daje fiskalni račun (isključujem slučaj gde neko uvozi polovnjake na svoje i imena članova svoje familije pa ih prodaje).
ljudi,da li je neko obilazio auto placeve u zadnje vreme?......sta kazu prodavci i preprodavci?..........da li se ponasaju u skladu sa novim zakonom ili ne?
nekako je apsurdna situacija......do pre nove godine na sve strane se pricalo o tom zakonu(u raznim medijima),a sad odjednom na sve strane samo zid cutanja i sleganje ramenima...
Ja sam upravo u procesu kupovine auta. Obišao sam priličan broj autoplaceva poslednjih par nedelja. Iskreno, ništa se nije promenilo.
Ako i pomeneš zakon o zaštiti potrošača, prodavac ili radnik se samo kiselo nasmeje i ništa ti ne odgovori - u prevodu "jel ti još uvek veruješ u Deda Mraza"?
Sve u svemu, kao što sam i tvrdio ranije, od toga nema ništa.
A vi bi svi da kupite auto star 10 godina za sto manje para sa sto manje kilometara bez i jedne jedine greske i da vam neko za to garantuje godinu dana. Da ki je iko od vas stavio prst na čelo i zapitao se kako je to moguće. Inače od tih garancija nema ništa i to je već među trgovcima rešeno na pravni način i tu je kraj. Mogu da garantujem da će ti auto raditi prvih par dana i ako u prvih par dana primetiš neki nedostatak ok moje je da rešim, a posle sedam dana, zdravo si. Bas bi voleo doticnog sto je rekao da predje 15000 km i zvekne mu turbina da dodje da mi reklamira da vidi kakav ce odgovor da dobije i kako ce to da regulise zakonom. Molim vas da nebudete smesni i da budete malo realniji uopste o svemu. Garancija ce vaziti na polovna vozila ako ste spremni da platite doplatnu garanciju za polovno vozilo u dogovorenom iznosu, sto naravno niko nece, a ocete da kupite auto za 2€ po kili i da to valja.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Moja firma (nije moja,radim u njoj ) je zvanicni uvoznik jedne marke automobila a na placu imamo i polovnjake.Kada dodje kupac za polovnjaka i pita za garanciju,prodavac mu odgovori da je fabricka garancija istekla i da mi nemozemo da mu damo dodatnu garanciju.Jedino sto mozemo to je da pre isporuke kupcu otklonimo vidljive nedostatke koje smo konstatovali zajedno sa kupcem i da ga "castimo" malim servisom.Kada izadje na kapiju i crkne mu nesto,nismo odgovorni.
Na kraju krajeva,ako ti ja prodam ispravan auto a ti mi dodjes sutra i kazes da je riknuo dihtung glave ja ti to necu priznati jer neznam kakav si vozac i da li si ga za taj dan potpisao 30 puta i zavrteo u crveno 40 puta pa si ga sam unistio.
Moj auto je star 25god. a mesecno s njim prelazim 4-5 hkm i smeo bih da krenem i u Sibir sa njim jer je potpuno ispravan ali kada bih ti ga prodao ne bih ti dao garanciju ni sat vremena,upravo iz gore navedenih stvari.
Inace,ne bavim se trgovinom,svercom i preprodajom,da ne ispadne kako branim prodavce.
Pre 10god. sam kupio Opel Asconu,probao je sa vlasnikom i kod njega u kuci ga isplatio i popili kafu.Kada sam krenuo,posle samo 2 km mi je pukao zupcasti kais i polomio sve sto je mogao.Nikada nisam nazvao coveka da mu se pozalim,odslepao sam ga kuci i popravio o svom trosku.
Ok, neko onda ovde pokusava kupce da napravi majmunima. Ili zakonodavac ili prodavci. Dakle ako zakon kaze da moras da garantujes kako mozes da ne garantujes? Dakle ako te zakon obavezuje da garantujes 6 meseci kako ces to da izbegnes? Kupac ne moze da se odrekne garancije, cak i ako to zeli. Koji je to pravni nacin? Bilo bi dobro znati.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Garancija na polovan auto...isto kao i garancija na vremensku prognozu.
Ili kao srećke za lutriju...da ne kažem lozovi . Svaki drugi dobija,ali je malo srećnih dobitnika.
garancija jedino moze da se odnosi na to da:
-auto nije udaran ili je objasnjeno samo gde
-originalna kilometraza
-originalni racuni i servisna knjizica
Comment