Zakon o zaštiti potrošača.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

Re: Zakon o zaštiti potrošača.

dodji pa proveri, i videces o cemu pricam.
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• [darkside]
      CBC Veteran
      • 19.03.2009
      • 107
      • Beograd

Taj Zakon je nešto najbolje što sam čuo u poslednjih godinu dana. Naravno da je potreban, i naravno da će gomila preprodavaca ostati bez posla - pa zato su ga i doneli! Najzad idemo prema nečemu što liči na normalnu državu

Neko se pita kako će preprodavac moći da da garanciju na nešto što ni on ne zna odakle je i u kakvom je stanju? Pa mene kao kupca ZABOLE za to, ima da je da ili ima da ga nema!! Prosto i jednostavno. Cilj Zakona i jeste da se "odvoji žito od kukolja" i pravi i ozbiljni uvoznici od vucibatina i prevaranata koji i na svim drugim poljima života uništiše Srbiju. Došlo je vreme da se tom javašluku stane na kraj.
      od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Taj zakon je tako napisan da ga niko ne razume ukljucujuci i one koji treba da kontrolisu njegovu primenu. Daj Boze da i pisac tog zakona za neke stvari zna sta je hteo reci. Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Vazno je da u tom Upitniku EU verovatno pise da imamo zakon uskladjen sa evropskim propisima.
        www.paluba.info

Comment

• nicolas
          CBC Veteran
          • 17.11.2007
          • 175
          • Beograd

Bilo je nedelju u emisji SAT na RTS-u o ovoj temi, tačnije celu emisiju su posvetili tome, doveli predstavnika iz ministarstva, predstavnika udruženja potršača. Palamudili su skoro sat vremena o tome, a ništa nisu rekli. Navodno, ideja je bila da rastumače nejasne stavke iz zakona. Em što ništa nisu razjasnili, em što su samo teoretisali kako bi trebalo da bude. Svi mi znamo kako bi trebalo, ali isto tako znamo kako jeste i znamo da to kako bi trebalo u Srbiji nikad neće zaživeti.
          Najjače je što su intervjuisali vlasnike auto-placeva, koji ladno kažu kako ne daju garanciju niti im pada na pamet (s jedne strane su u pravu, čovek lepo kaže... kad mi kupimo u inostranstvu auto, ko nama daje garanciju?). Ma, samo da mi je da jednom skupim za nov auto

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Suština je da je zakon oštar za trenutno stanje u Srbiji. trebalo je stepenasto da ga prilagođavaju u roku od npr. 3 godine. A sa druge strane će i tehnički pregledi malo pooštriti uslove, pa me interesuje kada odvezeš vozilo sa takvog placa šta će biti.

Na proleće sam kupi Vectru C, mart npr. Silne placeve sam obišao, zvao prijatelje koji znaju vlasnike placeva i u pitanju su ili neinteresantna vozila u solidnom stanju ili kante sa full opremom koji su na prvi pogled gladac, ALI...

Stalno prepričavam slučaj testiranja Astre H karavan 1.7 cdti kada mi je čovek da ključeve da pogledam, upalim i provozam ako hoću, a auto nema ni probne tablice. Spolja je bio super, ali u motoru nema rashladne tečnosti, kaže on nije kriv već majstor. Ja ga držao upaljenog 10 min i zabrinuo se za stanje motora, ona kaže ma super, ne sekiraj se. Kilometraža 127k km za 4 godine, realno. Ali nalepnica kaže poslednji servis 134k km, na vratima. Tražim servisnu, a tamo piše poslednji servis na 68k km.... I onda ko koga žela!

Generalno, trgovina je đavola rabota. U srednjem veku trgovci nisu mogli da uđu u crkvu, isto kao lihvari. Ali trgovinom polovnim vozilima se bave polupismeni ljudi, sa problematičnom istorijom i sukobom sa zakonom. Svi su oni povezani sa državnim organima i time se diče i misle da su zaštićeni, ali je problem da će uskoro biti žrtveni jarci.

Čast pojedincima, ali oni će preživeti radeći pošteno, ali neće zaraditi. E valjda će ovaj zakon nešto urediti, u suprotnom, poslanici džabe potrošiše dnevnice za glasanje!
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• MagicMaster
              CBC Član
              • 22.01.2011
              • 77
              • Požarevac

Meni samo nije jasno kako taj koji je pisao zakon zamišlja sledeće:

Auto izadje nov iz fabrike, i ima garanciju samo ako se održava u ovlašćenom servisu sa originalnim delovima. Takve garancije su 2, 3, 5 godina.

Auto izadje iz garancije, dakle više ni fabrika ne garantuje za njega, kako onda može od onoga koji ga prodaje da traži da daje garanciju 2 godine? ALO BRE??!!!

Ja da imam plac, znate šta bih uradio? Normalno, kupiš auto, pregledaš trap, središ po potrebi, ulje, tečnosi, dovedeš ga u dobro stanje, a pored placa MOJ SERVIS!

Dodje pametnjaković koga sada štiti zakon, i pita: Imam li ja garanciju? Naravno, gospodine. Imate garanciju 24 meseca, kao na novom autu, samo pod uslovom da auto održavate kod nas u našem servisu.

Kako? Lepo. Ne mogu da ti garantujem za auto ako sipaš u njega ulje na točenje? Ovako, dodješ kod mene, platiš kvalitetno ulje, platiš deo, platiš RUKE po CENI KOŠTANJA, i onda možemo da pričamo o garanciji.

Molim lepo, kratko i jasno.

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Pa nigde u Zakonu nije precizirano tako nesto, odnosno niko te ne sprecava da detaljno propises USLOVE pod kojima garancija vazi. Bas kao sto i rece, moj servis, moje odrzavanje, i jos jedno kilometar uslova pod kojima vazi garancija.

Jos jedna neverovatno glupa stvar - ta garancija bi trebala da vazi 2 godine BEZ OBZIRA na broj predjenih kilometara, sto je POTPUNI debilizam. Pa ljudi, FABRICKA garancija za nov automobil ima ogranicenje u pogledu godina i kilometraze, sta pre dodje - a garancija na polovan automobil ne treba da ima ogranicenu kilometrazu? Kupim ga za taxi sutra, i sta onda? Objasnjenja su bila u smislu "nema ogranicenja ako se koristi normalno u okviru neke normalne kilometraze..." - pa pobogu STA znaci normalna kilometraza?

Sve u svemu, kako debilno napisan Zakon, takva ce mu biti i primena.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• NShappy
                  CBC Senator
                  • 09.03.2005
                  • 261
                  • Novi Sad
                  • Ford Focus 1.8TDCi

Vidi se da su zakon pisali "stručnjaci" koji se u automobile razumeju koliko i ja u Eskimsku narodnu književnost.

Umesto da su zaista zaveli red mežu trgovcima polovnim vozilima, paravili su još gori zbun!
                  Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

pa hajde, napisi, kako bi ti uveo red?
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• [darkside]
                      CBC Veteran
                      • 19.03.2009
                      • 107
                      • Beograd

Potpuno se slažem sa MagicMaster-om: "Ja da imam plac, znate šta bih uradio? Normalno, kupiš auto, pregledaš trap, središ po potrebi, ulje, tečnosi, dovedeš ga u dobro stanje, a pored placa MOJ SERVIS!

Dodje pametnjaković koga sada štiti zakon, i pita: Imam li ja garanciju? Naravno, gospodine. Imate garanciju 24 meseca, kao na novom autu, samo pod uslovom da auto održavate kod nas u našem servisu."

Eto jednog od rešenja. Naravno da nije idealno, ali u tom pravcu se ide. Da prodavac koji je pravno lice ima odgovornost za ono što radi, prodaje, popravlja itd. U tome i jeste glavna poenta svega. Nigde u Zakonu ne stoji (niti će stajati) da je ovo sa sopstvenim servisom zabranjeno. To je usluga i uslovi koje nudi jedan prodavac da bi obezbedio adekvatnu garanciju, drugi će se setiti da besplatno ponudi zamenska kola svaki put kad se mora odraditi popravka u okviru garancije recimo. Treći će smisliti nešto treće, a sve u cilju privlačenja većeg broja kupaca kvalitetnom ponudom i odrađenim poslom. Glavna stvar svih novih zakona je da se već jednom promeni mentalni stav ovog naroda prema otprilike svemu oko nas.
                      od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Loše ga tumačite. Nigde se ne pominje garancija, kao kada dobiješ uz novi telefon ili auto, već saobraznost. A saobraznost tumače kao stanje vozila, normalno za upotrebu, a garantuješ samo u slučaju da se ispolji kvar koji je bio na vozilu kada si ga prodao, a može da predstavi smetnju u budućem radu vozila. Za prvih 6 meseci, saobraznost je bezuslovna, jer kupac ne mora da dokazuje način nastajanja kvara, a posle prvo ti kao kupac moraš da dokažeš da kvar nije nastao tvojom krivicom već krivicom prodavca.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• nicolas
                          CBC Veteran
                          • 17.11.2007
                          • 175
                          • Beograd

Termin saobraznost je nešto što je zakonodavac izmislio, kako ne bi upotrebio reč garancija, a u stvari se odnosi na to. Postoje i različiti vidovi garancija kod različitih proizvoda, nisu sve garancije iste. A šta je saobraznost, nego jedan vid garancije. Ti kao prodavac kada trvdiš da je neki proizvod saobrazan u stvari kupcu daješ garanciju da će taj proizvod raditi onako kako je predviđeno, tj. garantuješ da će kupac upotrebom tog proizvoda moći da zadovolji potrebe zbog kojih je konkretnu stvar kupio. Što bi naš narod rekao "nije šija, nego vrat".

Comment

• NShappy
                            CBC Senator
                            • 09.03.2005
                            • 261
                            • Novi Sad
                            • Ford Focus 1.8TDCi

Originally posted by Chubbs
                            pa hajde, napisi, kako bi ti uveo red?
                            Pa bilo bi dovoljno ono što smo pričali. Da je prodavac DUŽAN da garantuje legalnost, kilometražu, servisnu istoriju i trenutnu ispravnost vozila. I da je recimo obavezan da uradi radovan servis. Meni kao kupcu polovnog vozila bi to bilo dovoljno. Slično ovome što je Eon rekao malopre. Problem je ta famozna reč saobraznost koju neko tumači k'o tipičnu "sve pokriva" garanciju, neko je tumači kao samo "trenutno stanje vozila", svako na neki svoj način. Pročitajte i ono iz SAT-a što je neko dao ranije u temi. Tačno se vidi da različiti "odgovorni" različito tumače.

Imam dojam da oni hoće da imaju neki univerazalan zakon o zaštiti potrošača koji se odnosi na televizore, burek, obuću, sokove i nove i polovne automobile. Teško to može. Za vozila mora postojati poseban pravilnik koji će imati smisla. "Sve pokriva" dvogodišnja garancija na polovno vozilo je besmislena. A neki od nadležnih pričaju baš o tome.
                            Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Danas sam gledao SAT i bas su bili gosti neki mrsomudi koji su pricali o toj saobraznosti i garanciji.Koliko sam ja razumeo onu babu ona tvrdi da prodavac mora da bude odgovoran ako se polovan auto star 10god pokvari u roku od godinu dana.Podjimo od sebe,kako moze bilo ko od nas da garantuje godinu dana na bilo kakav kvar na autu koji smo prodali? Tako isto i mi nemozemo da ocekujemo garanciju kada kupimo polovan auto.Ono sto prodavac mora da garantuje i da stoji iza toga je da je auto legalan i da ima pravu kilometrazu a ako ima neku manu da to saopsti kupcu (neispravan neki deo/sklop,lupano to i to,farbano to i to.) naravno ako i sam zna sta prodaje.Za naknadne kvarove nerealno je juriti prodavca.

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

da gledao sam i ja .
                                ali poenta je , da ti IMAS garanciju 2 godine , a da li ce da ti se isplati da se vijas po sudu za 100 evra, ili da li cee njemu da se isplati da rizikuje sa raspad automobilom da izadje na oglas .?
                                sad je regulisano da imas pravo da ga potezez , pre nisi imao .. a kako ce ko da radi i uradi to je druga stvar.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X