Zakon o zaštiti potrošača.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: Zakon o zaštiti potrošača.

Originally posted by kuzmar
    Na isti nacin je neko fizicko lice moglo da kupi taj auto na licitaciji i da ostane bez njega. U susednom selu ima covek koji je ostao bez Pezoa 406 kupljenog na carini pre 2-3 godine. Dva puta je registrovao auto i sve je bilo uredu, u toku vazenja deruge registracije se ispostavilo da je ukraden negde u inistranstvu, Naravno auto je oduzet, a on je ostao i bez kola i bez para.
    Pa sad, cudna malo prica o automobilima sa carine. Kada se oduzmu u SFRJ vreme, dobijala se PUS sasija i PUS motor. Tako da gde god krenes Drzava koja ti je prodala auto stoji iza te prodaje...

Malo mi cudna ta prica da se automobili tek tako kupuju na licitacijama carine...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• kuzmar
      Moderator
      • 18.12.2009
      • 783
      • Lazarevac
      • Pezo 207 1.6 HDI

Trenutno stanje je ovako:
      uvoz automobila-carina-prodaja i porez-registracija- pa kontrola legalnosti

U ovom slucaju drzava pre kontrole legalnosti ima carinu, porez i troskove registracije.

Zar ne bi bilo logicnije:
      uvoz - kontrola legalnosti u postupku carinjenja - prodaja i porez-registracija.

Drzava ima dovoljno mogucnosti da tokom carinjenja utvrdi poreklo vozila.Ako nije legalno ono dalje ne moze nigde a tu je odmah i uvoznik pa neka sa njim raspravlja dalju situaciju.

Naravno da izuzmemo logiku da drzava ovim redosledom radnji uvek nesto ima da naplati.

@Djukic
      Zbog cega bi bio ukucavan PUS broj ako originalni brojevi nisu prekucavani? Koliko znam PUS broj se ukucava u tom slucaju i u slucajevima kada je broj fizicki ostecen, necitljiv ili ga iz nekog razloga uopste nema. I da, to sto kazes je bilo u SFRJ, zemlji u kojoj su postojali zakoni i propisi koji su se i formalno sprovodili.
      www.paluba.info

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Pa ukucavalo se upravo zbog zastite kupca.

Isla petokraka pa broj pa SFRJ pa petokraka. Takav auto imao je TAJ broj sasije upisan. Ako ti drzava u to vreme proda auto na licitaciji, onda si siguran sa tim automobilom. I boli te uvo da li je uzet svercerima ili bio napusten u SFRJ negde na putu.
        https://t.me/pump_upp

Comment

• kuzmar
          Moderator
          • 18.12.2009
          • 783
          • Lazarevac
          • Pezo 207 1.6 HDI

Eto i sam si rekao: Radi zastite kupaca.
          A ko sad stiti kupca osim nekog zakona koji je napisan tako da se ni nadlezni ne slazu u znacenjima pojedinih odredbi.

P.S.
          I posle nije valjala SFRJ i petokraka.
          www.paluba.info

Comment

• PanduR
            CBC Veteran
            • 18.11.2010
            • 133
            • Pecinci

Originally posted by kuzmar
            U susednom selu ima covek koji je ostao bez Pezoa 406 kupljenog na carini pre 2-3 godine. Dva puta je registrovao auto i sve je bilo uredu, u toku vazenja deruge registracije se ispostavilo da je ukraden negde u inistranstvu, Naravno auto je oduzet, a on je ostao i bez kola i bez para.
            Zakon je na njegovoj strani i vrlo brzo moze da dodje do svojih para i stete koju je pretrpeo. To se resava u upravnom postupku, a ako nema dogovora sa carinom, onda putem suda. Vrlo brzo, jer postoje svi dokazi o kupovini.

Postoji jedino mogucnost, da se radi o istom coveku, kojem je vozilo oduzeto zbog krijumcarenja, a zatim ga na licitaciji kupio, jer mu je od strane carine ponudjeno!

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

E sad najbolje bi bilo da svi gradjani ove zemlje poznaju sve zakone i propise i da tako ostvaruju svoja prava. Da li je sta on radio po tom pitanju ne znam, nije me posebno interesovalo, ali znam da sigurno nije ova druga opcija koju si pomenuo.
              www.paluba.info

Comment

• PanduR
                CBC Veteran
                • 18.11.2010
                • 133
                • Pecinci

Zato sluze advokati, koji ce za 2000 dinara saciniti zahtev za povracaj ugovorene cene, u cemu mu ide na ruku upravo Zakon o zastiti potrosaca. I stari i novi.
                Drzava (Uprava carina) u ovom slucaju je trgovac i prodala je robu sa nedostatkom, pritom obmanila kupca o poreklu robe.
                Na raspolaganju mu stoji ombudsman, koji sa svojim timom pruza besplatnu pravnu pomoc u ostvarenju ljudskih prava. Bitno je, da se za pomoc obrati u roku od godinu dana od donetog akta o oduzimanju. Po mogucnosti prije, jer i ombudsman ima rok u kojem treba da odgovori na prituzbu.
                Ako i propusti taj rok, kupac ima pravo da to na osnovu Zakona o zastiti potrosaca iskoristi drugim putem u roku od 3 godine. Apsolutna zastara je 10 godina.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Mozete nastaviti u temi predvidjenoj za to.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• PanduR
                    CBC Veteran
                    • 18.11.2010
                    • 133
                    • Pecinci

U ovom slucaju pravo mesto je upravo u ovoj temi. Kupca (potrosaca) ne tice se, da li je roba stavljena u promet ukradena, posebno ako je prodavac drzavni organ!
                    Jednostavno postupi kako sam rekao: zahtev za povrat novca Upravi carina. Moze ujedno i zahtev za naknadu pretrpljene stete. Uprava carina ce sigurno ici na vanparnicno poravnanje, tj. slucaj resiti u upravnom postupku. Ugovorenu cenu MORA da vrati!

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

Franjo, sto bi rekli mi mladi, iskuliraj.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Bojan1212
                        CBC Senator XXL
                        • 15.07.2008
                        • 468
                        • Zemun
                        • Honda Accord

Originally posted by PanduR
                        U ovom slucaju pravo mesto je upravo u ovoj temi. Kupca (potrosaca) ne tice se, da li je roba stavljena u promet ukradena, posebno ako je prodavac drzavni organ!
                        Jednostavno postupi kako sam rekao: zahtev za povrat novca Upravi carina. Moze ujedno i zahtev za naknadu pretrpljene stete. Uprava carina ce sigurno ici na vanparnicno poravnanje, tj. slucaj resiti u upravnom postupku. Ugovorenu cenu MORA da vrati!
                        A, sta ako je pored te cifre ulozeno jos toliko? Kod nas naknada za pretrpljeni strah je Mora da vrati po zakonu, ali kad, prosto ih zaboli... Zahtev za povrat novca i carina prosto jedva ceka da plati. Oni lepo kazu mi smo dali policiji da provere, oni su proverili i registrovali auto. Ove isto zaboli kazu ti drugo i tako se prebacuje lopta. Na kraju i najbitnije ovo je Srbija

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ne, ovo je forum i ovde postoje odredjena pravila koja se postuju inace dodje sumar i napravi svasta. Pricate o konkretnom primeru, prebacite diskusiju u oduzete automobile ili otvorite novu temu.

Comment

• kuzmar
                            Moderator
                            • 18.12.2009
                            • 783
                            • Lazarevac
                            • Pezo 207 1.6 HDI

Posto sam ja prvi pomenuo konretan slucaj evo da se oglasim.

Dalja rasprava o tom slucaju je bespredmetna. Svi zainteresovani su izneli svoje stavove o tom slucaju, sam slucaj je vec verovatno i arhiviran, sta je nesrtecni vlasnik uradio po tom pitanju ne znam i postene recen i ne zanima me tako da bi bilo lepo da se sada vratimo na sam Zakon o zastiti potrosaca. Iako je i ovaj slucaj na neki nacin povezan sa zastitom potrosaca ajde lepo da ga i mi arhiviramo i da vise o njemu ne raspravljamo posto je manje vise sve receno.
                            www.paluba.info

Comment

• maxx79
                              CBC Veteran
                              • 21.02.2009
                              • 106
                              • Pancevo

http://www.polovniautomobili.com/wiki-V ... ncijom.php

Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu na početku godine, i prodavci polovnih vozila moraju da daju jednogodišnju garanciju na svoju robu.

Međutim, to je stvorilo haos na tržištu automobila, jer niko ne zna šta mu je činiti - ni kupci ni prodavci!

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, problem je nastao jer u zakonu pitanje polovnih vozila nije detaljnije definisano.

- Sada smo došli u situaciju da nam se žale kako kupci, tako i prodavci polovnih vozila! Kupac izričito zahteva da kupi automobil koji nije u voznom stanju, a posle, pozivajući se na novi zakon, traži od prodavca da mu servisira takav auto - objašnjava Bogosavljević.

On dodaje da veliki broj kupaca koji su automobil uzeli pre stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti potrošača sada traži da im prodavac popravi auto, na šta nemaju pravo.

- Jedino rešenje je sklapanje kupoprodajnog ugovora u kome se obe strane preciznije dogovaraju o prodaji - kaže Bogosavljević.

Dalibor Tomić iz „Autoitalije“, firme koja se bavi prodajom vozila iz uvoza, kaže da je trenutno situacija po prodavce automobila katastrofalna.

- Prodavci u inostranstvu nama ne izdaju garancije, a to su automobili kojima je fabrička garancija istekla. Morali smo da uložimo novac u otvaranje sopstvenog servisa jer nam je to isplativije nego da automobil teramo kod drugog servisera - objašnjava Tomić. Prema njegovim rečima, po novom Zakonu o zaštiti potrošača prodavci su dužni da daju garanciju na karoseriju, motor, ali i sve ostale delove vozila.

Šta je uslov za popravku

- Jedini uslov da kupac od prodavca dobije popravku polovnog automobila je da se u prvih godinu dana vozilo održava u ovlašćenom servisu. To praktično znači da neko ko, recimo, loše menja brzine može da uništi lamelu, a mi smo u obavezi da mu ugradimo novu. Da zlo bude veće, prodaja je u odnosu na prošlu godinu opala za 20 odsto, a stranci su podigli cene polovnih automobila jer i oni sve ređe kupuju nove - žali se Tomić.

Kako do besplatnog servisiranja

1. Kupac podnosi pismenu reklamaciju prodavcu automobila - navodi kada je auto kupljen, po kojoj ceni, gde je nastao kvar...

2. Kupac čeka odgovor prodavca, a zakonski rok za odgovor je 15 dana.

3.Ukoliko ne dobije odgovor, kupac ulaže prigovor tržišnoj inspekciji i tako traži ostvarivanje zakonskih prava uz pomoć državnog organa.

Šta je pod garancijom

* Karoserija
                              * Motor
                              * Menjač
                              * Pumpa za gorivo
                              * Lamela
                              * Bombina
                              * Creva za gorivo...

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

koja ******stina...

Comment

Working...
                                X