Zashto dizeli ubijaju benzince

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jomini
    CBC Senator XXL
    • 11.03.2007
    • 490
    • Novi Sad

Originally posted by BOOST
    Nezanosi se sa ciframa, nije Porsche TuRbo svemoguc, bio sam u diesel autu i doziveo ubrzanje od 50-110 za 1,5 sec !!!

Jes da nevolim diesele ali sam realan, mogu i oni da ubrzavaju i to jako lepo.
    Naravno, dizelke to rade na malim brzinama. S obzirom da je to neki, da kažem - extra automobil ?im tako ide, uze?emo za primer extra benzinca. A takav ?e od 150-210 da do?e za dve sekunde...
    San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Ma daj bre sta si se zapalio, to je bilo u snu a udario me kamion od pozadi
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• mirdza
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2005
        • 2437
        • Katowice (PL) / Banja Luka
        • AGP / W126

jel to onda kad ti je od ubrzanja nestalo goriva?
        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Skyline GT-R
          CBC Senator XXL
          • 13.02.2005
          • 806
          • Chicago - My Kind Of Town

I kad ti se otvorila hauba

Comment

• BOOST
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Eh.. al ste vas 2 neozbiljni
            move your mind

Comment

• Skyline GT-R
              CBC Senator XXL
              • 13.02.2005
              • 806
              • Chicago - My Kind Of Town

Originally posted by BOOST
              bio sam u diesel autu i doziveo ubrzanje od 50-110 za 1,5 sec !!!
              Neznam ja ko je prvi poceo

Comment

• BOOST
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

move your mind

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Ee tako to "zavrsi", kada ljudi zive zivot u novinama, iz novina prihvataju "saznanja", a sa casova su bezali....
                  Sto ljudi vole kada ih neki "autoritet", po mogucstvu nepoznat, a najbolje totalni inozemac, ubedi u nesto, a onda postanu "nosioci velike tajne", koju njihova "glupava" okolina (koju unace "znaju u dusu"), ne moze ni da zamisli.

Kome mediji formiraju misljenje, taj mi lici na veeeliku ovcu

Poz.

Comment

• ivanm973
                    CBC Početnik
                    • 18.06.2008
                    • 5
                    • Beograd

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                    Cela ova prica sa brzim boljim startnijim benzincima pada u vodu od kako je AUDI pobedio na 24 casa Lemana sa TDI motorom, a koliko cujem i PEUGEOT mu je postao ozbiljna konkurencija sa HDI! Valjda je to dovoljan dokaz da benzinci i nisu vise tako superiorni kad je u pitanju brzina i ubrzanje! S druge strane ni dizelasi vise nisu tako superiorni kad je u pitanju potrosnja. Cena dizela se priblizila benzinu a i potrosnja je sve bliza i bliza. Na kraju ostaje samo subjektivan osecaj, ko sta voli to i vozi!

Prva poruka i odmah nepristojno izrazavanje!
                    Obavezno procitaj pravila foruma!

Poruku izmenio: Eon

Comment

• DejanV
                      CBC Senator XXL
                      • 19.07.2005
                      • 682
                      • Beograd

Ne vidim da se išta bitno izmenilo. Kada se benzinski i dizel motor stave u istu ravan, na kraju će benzinski uvek biti efikasniji. Tačno je da su dizel motor strašno uzanpredovali tokom poslednjih dvadesetak godina, ali po iole objektivnijim kriterijumima poređenja, još su oni daleko od benzinsklih po efikasnosti (specifičnoj snazi, KS/litru zapremine).

Tvrdio sam i tvrdim i dalje da budućnost pripada benzinskim motorima male zapremine, ali serijski opremljenih turbo punjačima. Upravo ovo što se sada dešava, da su prvo VW i FIAT to uradili (VW sa 1.4 i 120/140/170 KS, FIAT sa 120/150 i 180 KS kao "aftermarket"), a da im se užurbano približavaju GM Opel (1.6 turbo, 2.9 turbo), BMW Mini i Peugeot (1.6 turbo 150/175 KS), Ford je već najavio 1.6 turbo, itd. Ponavljam - za desetak godina od sada, čovek koji ima 2 litra motora ispod haube će biti bogat čovek, jer će ga voziti ne manje od 240 KS, a često i više. Koliko znam, SAAB danas ima samo najmanji, "entry level" motor bez turba, sve ostalo ima turbo kao serijsku opremu.

Što se cena goriva tiče, letos sam u Grčkoj konstatovao da je dizel gorivo 2-3 centa skuplje od benzina. Drugar koji živi u Nemačkoj mi reče da je i tamo ista stvar. Dakle, što se neke cenovne prednosti tiče, dizel je više nema, sada se okrenulo naopako pa je dizel gorivo skuplje.

Niti su dizel motori realno nešto mnogo štedljiviji, to je priča za malu decu kada izvale da 1.6 dizel u gradu pije 5,6 litara. Drugar ima Corsu sa dizel motorom i tom specifikacijom, a čovek lepo kaže, ako ga vozi po propisima (dakle, bez iživljavanja), nema teorije da prođe sa manje od 8 litara u gradu.

Bilo i biće - snaga, ma kako je izvlačili, iz ma kakvog motora, uvek i svuda košta. Samo je pitanje da li ovoliko ili onoliko.
                      Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• TAZZ
                        Banovan
                        • 30.05.2005
                        • 1409
                        • NBGD,SERBIA

SAAB je odradio 1.4 TuRbo motor i 200 KS...

To se zove PIMP my RIDE...

I ko shto kaze jedan baner za SAAB...

Keep looking to GENEVA... something is gooing ON...

Comment

• DejanV
                          CBC Senator XXL
                          • 19.07.2005
                          • 682
                          • Beograd

@tazz
                          Ja ovo shvatam kao dobru vest. Nikada nisam imao Saab, ali sam njih oduvek smatrao jednom jako, jako ozbiljnom firmom.

Negde na netu sam jednom bio naleteo na nekog Engleza koji kaže da je iz Uno Turbo 1.4 motora isterao 280 KS. Ali je i račun za tu igru bio petocifren.

U nekim razmatranjima koja smo svojevremeno radili Nikola Radenković (NickRP) i ja, dok smo se još cifrali oko toga šta da uradimo mom motoru, ispalo je da je neki REALAN (što tehnički, što finansijski) prag snage sa FIAT 176A... motorom od 1,6 litara negde oko 220 KS. Može i više, ali to onda stvarno počinje da boli.

Da vidimo dizel koji iz 1,6 litara zapremine može toliko da izvuče sa jednim turbo punjačem. A ovo je 8V SOHC motor, dakle već istorija.

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

O performansama(dizela i benzinaca) svi sve znamo, ali ostaje činjenica da je stepen iskorišćenosti dizel motora duplo(i nešto malo više) viši od benzinaca.Tu nema nikave tajne, stvar je u principu na koji rade jedan i drugi i tu pomoći nema.
                            Budućnost benzinaca je u tkz."bendizel" motoru, naravno ojačanom sa par turbina!
                            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• AreOut
                              CBC Senator XXL
                              • 22.07.2006
                              • 590
                              • Zabjelo

Originally posted by ivanm973
                              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                              Cela ova prica sa brzim boljim startnijim benzincima pada u vodu od kako je AUDI pobedio na 24 casa Lemana sa TDI motorom, a koliko cujem i PEUGEOT mu je postao ozbiljna konkurencija sa HDI! Valjda je to dovoljan dokaz da benzinci i nisu vise tako superiorni kad je u pitanju brzina i ubrzanje! S druge strane ni dizelasi vise nisu tako superiorni kad je u pitanju potrosnja. Cena dizela se priblizila benzinu a i potrosnja je sve bliza i bliza. Na kraju ostaje samo subjektivan osecaj, ko sta voli to i vozi!

Prva poruka i odmah nepristojno izrazavanje!
                              Obavezno procitaj pravila foruma!

Poruku izmenio: Eon
                              Iz kog traktora si ti izasao pa si digao temu staru godinu i kusur. Sto se le mana tice pogledaj moj zadnji post u Pop Off podforumu (ako ga uopste nadjes).
                              http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• DejanV
                                CBC Senator XXL
                                • 19.07.2005
                                • 682
                                • Beograd

Originally posted by TETAK
                                O performansama(dizela i benzinaca) svi sve znamo, ali ostaje činjenica da je stepen iskorišćenosti dizel motora duplo(i nešto malo više) viši od benzinaca.Tu nema nikave tajne, stvar je u principu na koji rade jedan i drugi i tu pomoći nema.
                                Budućnost benzinaca je u tkz."bendizel" motoru, naravno ojačanom sa par turbina!
                                Tetak, hajde molim te objasni ovo. Dizel bez turbine ima specificnu snagu od oko 40...45 KS/litru zapremine, dok tipican benzinski motor danas ima bar 60 KS/l, a neretko i preko 65 KS/l. Primera oko nas koliko volis.

Na primer, moj Daewoo, koji koristi za podlogu tehnologiju Vectre 2 (stari model iz 1998.), ima za danasnje pojmove jako smiren motor, pa opet daje 133 KS pri 5.400 o/min., ili 66,5 KS/l. Poredjenja radi, Fordov motor od 2 litra daje 145 KS (72,5 KS/l), a Hondin od 2 litra i celih 155 KS (77,5 KS/l). Ovo su strogo serijski motori nikakvi posebni.

BMW motor u modelu 120 daje 177 KS (88,5 KS/l), a i to je serijski motor. Da ostavimo po strani posebne sportske verzije, kao recimo Honda Civic (preko 100 KS/l) i S 2000 (120 KS/l), Renault Clio Sport (98,5 KS/l), itd.

Sada mi objasni kako su to dizel motori cak duplo bolje iskorisceni? Ako poredis danasnje dizel motore, koji pod obavezno imaju turbo punjac, onda ih uporedi sa slicnim ili priblizno slicnim benzinskim motorima sa turbo punjace, dakle slicno sa slicnim.

Comment

Working...
                                X