Situacija je još gora nego što pretpostavljaš............odnos snage je za fabričke motocikle(koje svako ko ima novca,a nema puno mozga, može da kupi) 165 ks na 180 kg.........
A ko ima mozga?! Onaj ko se q... sa X5 i pobije neku familiju u jugicu i naravno pomocu veza i vezica prodje nekaznjen?! Da, po balkanskom kriterijumu on ima mozga.
Ma ipak, jos nije doslo zlatno doba automobila. Doci se kad se budemo vozili na Sunce ili vodu, kad automobili budu od pametnih reciklirajucih materijala i kad budemo imali razlicite varijacije na temu, kao i danas, ali sa mnogo vecom bezbednoscu.
Situacija je još gora nego što pretpostavljaš............odnos snage je za fabričke motocikle(koje svako ko ima novca,a nema puno mozga, može da kupi) 165 ks na 180 kg.........
Pa dobro, stvarna masa je masa vozila + masa vozaca, dakle ako takav Easy Rider ima 75 kg, realna masa je ipak (180+75) 255 kg. Ako sam ja Easy Rider, onda je jos bezbednije, jer je onda ukupna masa (180+115) 295 kg. Ali, ako je vozac moj drug Sale Turbo, e, onda je gadno, jer Sale ti je negativna masa, on ti sedne u auto i odmah si laksi 40 kg.
No, salu na stranu, slazem se, to sto kazes je stvarno jos gore, tj. opasnije, posebno u rukama neke usijane glave.
Ma ipak, jos nije doslo zlatno doba automobila. Doci se kad se budemo vozili na Sunce ili vodu, kad automobili budu od pametnih reciklirajucih materijala i kad budemo imali razlicite varijacije na temu, kao i danas, ali sa mnogo vecom bezbednoscu.
To nije zlatno doba automobilizma, to se zove Shangi La, i to ljudi traze vec mnogo, mnogo godina. To je zlatno doba covecanstva, kada ono postaje odgovorno i prema sebi, i prema svojoj okolini.
Zamisli samo, odes u radnju da kupis Zastava Solar GT, koji ima V8 (solarnih celija) i cak 7 motora, svi elektro. Po jedan za svaki tocak, po jedan za podizace prozora i sedmi za elektro komandovanje volanom, za retke trenutke kada pritisnes gumb "Auto Pilot". Retro detalj - izduvna cev, ne mogu sminkeri bez svoga "topa" pozadi, da se odmah lepo vidi koliki je ciji.
Umesto najnovijeg modela gore opisane Zastave, mozes eventualno da se izujes za najbovju inkarnaciju Ford Mondea, koji umesto 4 tocka ima 4 pogonske elise (sa varijabilnom geometrijom) i lebdi 50 cm iznad zemlje, cime se eliminise faktor puteva, ideal ka kome ce zastava teziti narednih 200 godina.
Kako tjunujes takvo vozilo? Lako, brate, koristis tehnologiju koju sam video uzivo na delu jos 1992 godine na Tajvanu. Napravis recimo haubnu od presovanog pirinca, pa kada ti doasdi, ti je lepo pojedes. Kada se nisam onesvestio te 1992, gledam ljudi lepo kupe supu, posrcu supu i mrtvi hladni pojedu ciniju za supu??? Briljantno, mada je to bila iznudjena tehnologija, jer su se na Tajvanu pojavili ogromni viskovi pirinca sa kojim nisu znali sta ce, posto je cena bila dotirana, ekonomski nije imao sta da trazi pored tajlandskog. Pa su razvili ti tehnologiju, po sistemu, da se ne baci.
Idealan matirjal za tjunere - jeftino, lagano, kada ti dosadi pojedes je, ma milina. Jedina mana je sto drzi tecnost ne duze od 4 casa, pa ako slucajno imas rupu na laku, haubna ti se urusi i pretvori u sutlijas.
Em to, em sto se sprema novi zakon o saobracaju, koji ce mnogim nasim tjunerskim ambicijama da pomrsi racune. On se naravno nece odmah primenjivati, ne primenjuju se ni zakoni koji postoje vec 20+ godina, ali makar formalno, tjuning ce postati cupav posao.
A vec su krenuli, u Beogradu panduri sada uredno gledaju Yugice koje do pre par meseci nisu ni konstatovali, izgleda da se namnozio broj vozila sa neprijavljenim motorima od 1.5 i 1.6, bog te pita kako uradjenim. U svakom slucaju, nemaju ateste, nece da plate ni atest, ni povecane premije i poreze, i do sada, to je prolazilo. Ne znam koliko dugo ce jos.
Mislim da će ova moja generacija (iz 60 i neke) imati tu privilegiju da se do kraja "resursa" vozi sa pravim automobilima, a vi mladji se lepo kasnije borite sa "auto-pilotima"u vozilima koja se jedu( ja bih se radije ugrizao za ruku nego da pipnem moju limuzinu) i ostalim naprednim spravicama koje udaljuju vozača od uživanja u vožnji!
Uopste nista ne bih imao protiv da me auto-pilot odveze gde god zelim a da ja za to vreme blejim, citam knjigu, krstarim internetom ili spavam. Samo da bude brz kao ja za volanom... A ako je i brzi, predajem se odma' u njegove digitalne ruke.
A uzivanje u voznji cu vezbati an pisti, poligonu, karting stazi (to mi nedostaje) i sl.
Ja uvek, iako ne moram, isključivo sam vozim.Na službeni put nikad ne vodim vozača.Nisam valjda lud da dam nekom liku da me cima i da on uživa u vožnji jedne Alfe 156.Pre nekoliko dana smo dobili novi Pežo 407.........ali verujte mi Alfa je ipak Alfa!
Comment