Tacno je da je neka akcija ovog vikenda ali i promocija novih kaznenih cena naime, stupio je novi cenovnik za kaznjivanje prestupnika i to je poskupelo porilicno(preticanje na punoj liniji od 10.000-100.000din ,oduzimanje dozvole i pohadjanje casova pravila voznje....)!
Ovim putem obavestavam sve cannovce da pripaze malo na stil svoje voznje jer ovaj zakon je onaj o kome se pricalo samo fale tackice ili Vam kazneni pojeni koje sakuplja vozac!!!!
Laki ne znam koliko je ovo proverena informacija ali mi bas i ne uliva poverenje,jer taj famozni zakon koji vec dugo cekamo jos nije usao u skupstinsku proceduru a kako se krenulo sa formiranjem nove vlade to se i nece desiti u skorije vreme.
Mozda su samo povecali cene kazni ali i to je pitanje
Pazi ,cenovnik je definitivno stupio na snagu ,mozda fale jos neke dopune ali i ovo je preterivanje! Za obilazenje na punoj liniji tri meseca oduzimanja dozvole i novcana kazna od 10.000-100.000din
Ipak smatram da bi trebali da se organizuju protesti zbog ovakvih stvari:
1.taj sto je pisao ovaj zakon njega ce sigurno da zaobidje ,ima svog vozaca ,vozilo u posedu drzave....na tog neko nece biti direktnog uticaja
2.putevi su u ocajnom stanju ,85% puteva je potrebno rekonstruisati
3.standard nam je najnizi od skoro svih drzava u EU sa kojima nas vlasti porede ,odnosno pokusavaju da idu korak sa njima ,a kazne imamo skoro 3x vece nego sto su kod njih!
Ovo je samo jos jedna pljacka u nizu ali navikli smo tako da zivimo jos iz "onih" vremena!
Uostalom nemora meni niko ni da veruje ima u svakom selu,gradu stanica policije pa prosetaj te se malo
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
U Holandiji nema pogodbe, mozes vic da mu ispricas, da pricas malo o losem ili dobrom vremenu, samo ces mu ulepsati dan, a ni na kraj pameti mu nece biti da te smanji kaznu a kamoli da prodjes sa opomenom.
Cene: pojas 45e na licu mesta, a 70 kada stigne postom
Prekoracenje do 10 km/h na otvorenom putu, 35e (ovo navodim jer je kazna u stambenoj zoni veca)
Voznja sa isteklom ili nevazecom dozvolom 190e
Pogresno ili isteklo parkiranje 45e - 50e zavisno od opstine.
Ovo je ono sto je mene kacilo, za ostalo javljam kada bude .
@ Laki: skroz se slazem za puteve i kazne i procenu stepena primene zakona i restrikcija po obicnom narodu i zakonodavcima... Mada, jos ne videh objavu tih novosti ni u jednom mediju... To se obicno da na sva zvona...
@Car: Kao sto rekoh, divim ti se... Ni jedan prekrsaj nisi napravio u zivotu ni slucajno ni namerno, a sve je inace crno belo.... pa i primena zakona ?
'Ajd' opet: preglednost, prazan put, neadekvatno ogranicenje ( a i pandur je svestan toga ), smrdljiv kamion koji rasipa soder... 1000 din
Za to isto vreme, pandur ne dira kamion jer je on OK, i ne mora da ima ciradu preko rasutog tereta ?! Opet, zakon...
Situacija 2: u naseljenom mestu prekoracenje brzine 25km/h (inace, ogranicenje je 35 km/u u selendri od tri kuce negde na kraju sveta... 3000 din s punim pravom, ipak je naseljeno mesto...
Situacija 3: prelazim preko Slavije i u koloni ostalih kola udjem na Slaviju. Zasutavi me pandur (izvuce me iz kolone) jer nisam propustio pesaka (koji inace stoji i gleda u nebo) i hoce da mi naplati 3000 din i napise prijavu ?! E, to sam se isvadjao samo tako i bio u pravu. Opet, po zakonu, on je u pravu, nisam ga propustio iako on stoji na pocetku pesackog jer nije ni imao nameru da prelazi ulicu (stvar tumacenja).
I sta sad ? Opet vozaca po usima, jer je zakon takav ?
Da vozim 100km/h pored skole trebalo bi mu uzeti i kola i vozacku i strpati me u zatvor, ali to ne radim. Zato ako idem 160km/h auto putem, treba me ostaviti na miru, o tome pricam!!! Zato se i nagodim.
Ako ti jos nije jasno, necu ni pokusavati da ti objasnjavam...
Elem, neke godine zaustavi me pandur na putu kroz neko selo gde je ogranicenje 15 km/h na nekom delu puta. Kaze, isli ste 30.
Gledam ga bledo... Ej, pandur, ja nemam 15 na satu, sta da radim ? Da pustim kevu da trcka pored kola, ali ne prebrzo, a ja da je pratim ?
Nisam mu, naravno, platio nista, iako je u pravu, po zakonu.
@dfast
ista stvar u usa
pricaj ti koliko hoces , jos ako je neki dasa , zavrsices na zadnjem sedistu njegovog auta
a kazne naplacuju po ceniku , nema popusta , nikad nemaju snizenje , tako gde god da te zaustave , platices istu cenu
za pojas se mzoes izvuci , da ga stavis dok stajes , iako te je video da ga nisi imao a ti ga stavio pre nego je dosao do tvog prozora nemoze ti nista .
ja sam jednom isao na sudjenje zato sto sam vozio 83km/h u omladinskih brigada na pravcu sa tri prazne trake u pola cetiri ujutru, izvukao sam se sa uslovnom, ali neko drugi mozda ne bi, poenta je da policajac koristi zakon za punjenje svog dzepa, zato iz principa u zivotu nisam dao ni dinar na licu mesta policiji, niti se svadjam, samo kazem pisi, uvek sam vezan, nikad pijan, i u mnogo slucajeva mene pandur ubedjuje da mu dam za pojas kada sam prekoracio brzinu, ja mu samo kazem vezan sam, necu da platim... nedam stoki ni dinar jedan zato sto smatram da on nikako ne zasluzuje moje pare, radije cu platiti tri hiljade drzavi nego petsto nekom mentolu samo zato sto nosi uniformu...
Pa, kad platis na licu mesta, dobijes papir koji drzavi garantuje da dobija tvoje pare i ovako i onako... Samo je, kad platis odma' , manje cimanja po sudovima, a i jeftinije je, ne pravi se evidencija u dossier i sl.
Danas u 14.00 idem od Autokomande ka Banjici i zaustave me sa brzinom od 84 a dozvoljena je 40!
Dobijem neki veliki papir koji nisam video do sada (a nagledao sam ih se Boga mi) i lik kaze da je to novo i da stize na kucnu adresu!
Hmmm, idem li kod sudije za prekrsaje ili cu dobiti samo uplatnicu?! Verovatno kako oni odluce...
"Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."
ne mislim na to kada mi napise i da mi papir, nego kada stavi sebi u dzep...
@GT svakako ides na sudjenje, cim je prekoracenje vise od 30 ide se na sudjenje
Borba protiv korupcije??? Sta je to, pa ja sam prvi u tom lancu. Izmedju odlaska kod sudije i 1000 din za pojas uvek dajem hiljadu din, gde god one zavrse.
Da li sam za to da se izkoreni korupcija DA JESAM, ali onda se postavlja pitanje, ja placam punu kaznu ili vozim po propisima, a svi oko mene jurcaju i placaju kazne za pojas. Da se razumemo volim i ja vas, ali vise volim sebe, a volim i da poteram svoj auto na pravcu vise od zakonskih 80km/h (npr).
Stoga dok ne pocnu te tackice, uvek placam pojas. A kada budu pocele, zanima me za 10 puta ako te uhvate za pojas da li to menja jednu tackicu
Ne bi da navodim primere kako ili koliko sam puta platio pojas, mnogo bi dugo trajalo.
Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???
Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic
zasto ne vezujes pojas? meni je uvek bio veci osecaj da sam deo kola, kad sam vezan, nekako osetim bolje sam auto. kad nisam, malo mi je hevi u krivinama ili na prevojima kad prodjem malo brze...
kraj off-a
bilo uvek pravilo cak i po stranim studijama da se zbog mira u drzavi sitna korupcija tolerise i prihvata kao normalna iz vise razloga tipa:
1. policija male plate
2. vozaci male plate
3. sudski troskovi previsoki
4. administracija spora
naravoucenije: veca steta nego korist ako se naplati bas svaka kazna.
policija inace "tolerise" sitnije prekrsaje, cak mozete i da se izvucete na vezu ako poznajete nekog sefa, nacelnika i slicno. ali je izricit dogovor da se ne tolerise nikako tezak prekrsaj tipa pijanstvo, na primer. kaze mi ortak koji se izvukao 20-ak puta da mu je rekao tajni prijatelj iz policije: "zovi me za crveno, za prekoracenje, za sve. ali za alkohol nemoj djavo da te terao da me pozoves da ti pomognem. imamo dogovor izmedju sebe da to nikome ne tolerisemo!"
Comment