U holandiji vracaju kilometrazu za 50e, cak se to moze naci i u oglasima. Ipak uz odrzavan auto ide i servisna knjizica na kojoj se uredno vide overene stranice iz predhodnih godina sa sve kilometrazama. Ali je generalno to manje bitno, bitno je realno stanje auta koje vidis na licu mesta. Skoro sam kupovao auto pa sam i malo gledao okolo, isao da pogledam jednog Bmw-a 316, u oglasu napisano presao 122kkm, odem tamo auto spolja ok, utegnuti trapovi doduse pomalo kilav, ali enterijer katastrofa. Kada sam rekao liku da je auto presao bar duplo nego sto je na satu, nasmejao se, i rekao da ne moze jos i enterijer da zameni.
Vracanje kilometrazhe je jedna od retkih stvari koju smo mi (Balkan, i istochna Evropa uopshte) "izvezli" zapadu, za promenu...
Vec sam napisao ranije, vishe puta. Zet mi radi blizu 15 godinu u shvabiji, auto servisi i slichno, trenutno je u Auto Teille Unger (www.atu.de). Obzirom na striktne propise odnosno zakone, naravno da vracanje kilometrazhe nije dozvoljeno i oshtro se sankcionishe. Medjutim, maltene svakog dana imaju "mushterije" sa zahtevom vracanja kilometrazhe, shto se naravno ne registruje u dokumentaciji poslova/izvrshenih usluga. Na crnjaka se kilometrazha vraca na "zheljenu" i to za 50-100 evra (zavisno od vrednosti samog auta i toga koliko serviseri "procene" da mogu da odrade vlasnika ). Po njegovoj slobodnoj proceni je taj odnos benzinci/dieselashi oko 20/80 %.
Ako kazhem sa koliko kilometara je vracao pojedine automobile sa diesel motorom na "originalnih" 120000 plashim se da mi necete poverovati...
pa evo rodjak kupio passata b5 1.9 tdi crveno sve starog 4 godine i na njemu bilo 75 000 km....malo tesko za povjerovat, satro vozila bakuta i stara prica.....kad ono trt milojka, ima u kompu negdje podatak, to su provalili u neskovic servisu u bijeljini da je cifra koju je presao blizu 500 000 za manje od 5 godina.....nevjerovatno ali istinito....jeste bakuta bila vlasnik auta, ali i firme koja ima ispostave po cijeloj njemackoj i to je bio kao sluzbeni auto, koji se nije gasio....a s obzirom da je skoro svo vrijeme u autu isao samo vozac, vjerovatno su samo zamijenili vozacevo sjediste i volan, papucice, i to je to......jer komplet auto izgleda stvarno kao da je 0presao 75000....ali motor blizu izdisaja....
Vracanje kilometrazhe je jedna od retkih stvari koju smo mi (Balkan, i istochna Evropa uopshte) "izvezli" zapadu, za promenu
kako bi to bilo lepo da smo nešto izvezli. ali nismo,
vra?anje kilometraže se radi na zapadu ve? 50+ godina.
mi smo mala deca za njih.
zato su i pre 30tak godina doneli strožija zakonodavstva kojima se žestoko kažnjava, zato što je to odavno postojalo na zapadu a ne zato što je to nvoiji balkanski izum.
ali oni to rade finije, u rukavicama i zna se ta?no ko (koja grupa) radi, za koju ciljnu grupu (export) i šta se nikada ne radi za odredjena mesta.
ako se ho?e prili?no je lako proveriti ta?nu kilometražu, i to košta sasvim prihvatljivih 50tak evra uz potpunu sigurnost, u mnogim zemljama.
na svim starijim modelima, samo se skine km sajla i ukljuci busilica koja se spoji sa sajlom.
u minuti vraca od 2,4-3.6 km, moze da vrati dokle hocete.
Prepoznaje se po tome sto cajger laze dosta posle toga,jer se opruga olabavi od natezanja u pravcu ispod o kmh, ali poslije jedno par mjeseci tesko je primijetiti, ono i dalje ce da laze cajger ali manje.
kod novijih koji imaju elektronski displej to se rai lakse, samo se prikaci nakomp i ukuca nova kilometraza koja se ako sam dobro shvatio moze prekucati zbog vracanja automobila na o km poslije probnih voznji i ostalih cuda, u salonima i dr, i jos ponecega.
kod tog tipa tesko je ustanoviti stvarnu kilomertazu, obicno u softveru postoji nacin da se iskopa stvarna kilometraza ali tome mogu samo pristupiti ovlasceni servisi u odredjenim uslovima, ali mogu, ili neki odlicni hakeri koji se u to razumiju
U Nemackoj doduse ima jos jedna stvar. Na auto pijacama postoji formular koji se kupi i overi na licu mesta, gde se potpise prodavac da garantuje predjenu kilometrazu koja je na satu. Nakon kupovine, ako kupac posumnja u kilometrazu, ima pravo da ode u servis i otvori motor. Ako serviser utvrdi da predjena kilometraza ne odgovara onoj na satu imas pravo da trazis povracaj novca i cak i da tuzis prodavca a tu su prilicno rigorozni. Skoro je jedan drugar uzeo nekog Audi-a sa tom da kazem pismenom garancijom i nije se pokajao uopste, dok je bilo prodavaca koji su trazili izgovore da auto nije dugo kod njih ili slicno. Tako da ako kupujete preko tj u Nemackoj, samo priupitajte da li prodavac pismeno garantuje predjenu kilometrazu i na osnovu reakcija sve ce vam biti jasno.
na svim starijim modelima, samo se skine km sajla i ukljuci busilica koja se spoji sa sajlom.
u minuti vraca od 2,4-3.6 km, moze da vrati dokle hocete.
To je vrlo spora metoda, najlakse i najbrze je rasturiti brzinomer i nastelovati brojke, ako si pazljiv i ne ostetis farbu na srafcicima cajgera, sve je kao novo....
ne znam i ne želim da znam kako se vra?a kilometraža, znam kako se može proveriti za aute koji se nalaze registrovani u zapadnim zemljama.
na svakom tehni?kom pregledu se beleži u dosije vozila zate?ena kilometraža.
prostim ukrštanjem podataka trenutno na vozilu i onih u prošlosti iz baze, lako se upeca problem.
i drzi se dosije u bazi 2 godine i posle nema podataka.
ZA PRODAJU AUTA A DOMACEM TRzistu nema veze, jer 2 godine cine pad cee koji se nemoze izvuci ni sa niskom kilometrazom, no nameni li se auto za van za export onda je sve moguce. Jos ako je organizacija u pitanju pa ima 100-e auta, svakako da im se isplati.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
U Nemackoj doduse ima jos jedna stvar. Na auto pijacama postoji formular koji se kupi i overi na licu mesta, gde se potpise prodavac da garantuje predjenu kilometrazu koja je na satu. Nakon kupovine, ako kupac posumnja u kilometrazu, ima pravo da ode u servis i otvori motor. Ako serviser utvrdi da predjena kilometraza ne odgovara onoj na satu imas pravo da trazis povracaj novca i cak i da tuzis prodavca a tu su prilicno rigorozni. Skoro je jedan drugar uzeo nekog Audi-a sa tom da kazem pismenom garancijom i nije se pokajao uopste, dok je bilo prodavaca koji su trazili izgovore da auto nije dugo kod njih ili slicno. Tako da ako kupujete preko tj u Nemackoj, samo priupitajte da li prodavac pismeno garantuje predjenu kilometrazu i na osnovu reakcija sve ce vam biti jasno.
Ovo treba uvesti kod nas, narocito na velikim pijacama kao sto je Bubanj potok, i drzava bi imala oprane ruke da ne saradjuje sa auto mafijom. Ali kod nas pre svega treba uvesti obrazac u kome se potpisuje da li je auto cist ili ne
Cuo sam da se u ovlascenom servisu za odredjeni auto(u mom slucaju je to renault laguna) moze proveriti koliko je auto stvarno presao km.Da li je neko upoznat sa ovim i moze li me uputiti gde da odem ako je ovo stvarno moguce?
Comment