Pa sad vratili smo se izgleda u vreme depesa, uredbi i specijalnih fax naredbi?
Elementarna stvar koja se uci u auto skoli je:
Ponasanje prilikom susreta vozila s pratnjom i vozila hitne pomoci, vatrogasaca i naravno policije.
Jasno u zakonu stoji da je vozilo policije ukoliko nema ukljucena rotaciona svetla i zvucni signal ravnopravan ucesnik u saobracaju. Pa na ovome se pada na polaganju. U raskrisnici, na putu, ma svugde vaze pravila osim u jasno propisanim i zakonom uredjenim situacijama.
Ja sad idem npr. Berlingom 1.9d nekih 100km/h, pored mene projuri A6 sa 160km/h a za njim i skodilak (neobelezen) takodje sa 160km/h. I jedan i drugi me ugrozavaju, a na to nemaju pravo. Ni jedan ni drugi nemogu da me obidju zakonski s desne strane na autoputu!!!
Znaci li to po vama da u slucaju da me udari presretac, iz njega treba da izadje Mad Max i da me overi sa kratezom zato sto sam ga onemogucio u hvatanju odbeglog mamlza?
I jos nesto sve ovo sa snimanjem pada u vodu ukoliko se mediji (CD-i, DVD-i, Kartice) na koje se snima mogu i obrisati. Ako mogu da se uklone dokazi onda se gubi smisao. Zamisli juri presretac Audi A8, i stigne ga negde na autoputu kad iz njega iskoci Ceda. I tu odma na licu mesta putari postave zebru, urade semafor i jos propisu da je dozvoljeno ici i 250km/h..... Ili se jednostavno obrise traka i nikom nista...
To vreme nije proslo, traje jos uvek i to bez prestanka.
Ako ti ides berlingom 100 km/h srednjom trakom, a neko prozuji pored tebe sa 160, manje cete ugroziti nego sto je mene kada sam isao levom trakom 190 ugrozio isti taj berlingo koji sa svojih 90 lagano usao u levu traku.
Srecom, bio marinac sa mnom u autu i rece da usporim jer ce berlingo da predje u levu (zna covek kako voze - njegova firma ih ima nekoliko)
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Ipak, jedna opaska. Ako se zakon, ma kakav on bio, ne primenjuje linearno, on gubi smisao. Moze biti najmoderniji na svetu, opet je corak. Ali, da li ce biti corak ili nece nema ama bas bilo kakve veze sa samim zakonom, nego sa nasim drustvenim odnosima, u kojima jasno dominira pravo jacega. Dokle god SUV sa zatamnjenim staklima moze sto niko drugi ne moze, nece biti uredjenog saobracaja.
Za to ja licno ne bih krivio policajca u patroli ili trotoaru, nije on nametnuo takve odnose, a posto imam dobrog komsiju zandara, znam koliko i njih to frustrira - uhvate coveka, imaju cist slucaj, zazvoni telefon i nacelnik kaze "batali". Ali, kada gleda to svaki dan, ne treba se cuditi sto neki od njih od uniforme naprave privatan biznis, pa vacare svet za po 1.000 dinara. Istina, puta 5-6 zrtava dnevno, puta 22 radna dana u mesecu ...
Zakon mora biti linearan. Ako nije znaci da neko moze da procenjuje i da ga primenjuje zavisno od situacije. E tu dolazimo do onoga SRPSKOG ko ima veci ku...ac ili ko ima tatu na polozaju ko zna nekoga u Silerovoj...
Smatram da policajac koji vozi Skodu 150 i ja sa Skodom od 150 imamo jednake sanse da nekog ubijemo.
To sto on ima kameru i nasviran motor nista neznaci kamenu na koji naleti i koji ga odbaci naprimer (da nebude berlingo) u Citroen C3?
Nisam protiv kamera i snimanja naprotiv. Ali jesam proti krsenja propisa da bi se snimio nemi manijak. Kojice nam presretaci da trose gorivo i da se djilkosi izivljavaju.
Koliko nadvoznjaka ima od Aerodroma do Bubnja? Na svakom po kamera sa 3G-om i slikaj bato online. Jos postavi okidac da snima samo manijake i lepo. Snimis, posaljes na kucnu adresu, pa lepo covek vidi da je pogresio (ma mu brat djura oprosti ) plati kaznu astronomsku pa nek se ku..rci sledeci put.
Pa sta predlazes, da svi kupimo smajsere? Pa kada krene da te pretice, a ti ga malo provetris.
Salu na stranu, cinjenica je da americki pubovi nemaju milosti ako im bezis, slupacete bez greske ako ikako mogu. Pogledajte samo onaj video clip jurnjave za ukradenim Mustangom u L.A. Pomalo sam iznenadjen sto ga nisu rafalno pokosili kada su ga uhvatili, ali je valjda bilo i previse novinarskih helikoptera.
Ja predlažem prosipanje spajkova po putu, čim se primete potencijalni manijaci
Nismo mi izmislili toplu vodu sa presretačima, već je korišćena ta metodologija. Ako je tamo vršila posao, i ovde će. Samo što je glupo da odmah ne pređemo na moderniju i noviju tehnologiju. Ali to je već drugi problem.
slovenci su imali alfu 156 GTA kao prestretaca ako se ne varam, ide auto ko mecava ali su je lupali dva puta i na kraju je prodali, znaci pitanje je koga ce postaviti za volan, ako postave obicne saobracajce rizik postaje ogroman, mora biti neko ko je prosao obuku i ume da kontrolise auto na velikim brzinama... i automatski je manji rizik pri poterama... dakle neko ko ima i ko ce umeti da predvidi ponasanje ostalih ucesnika u saobracaju... jer efinitivno ne menja stvar da li ce te ubiti crni dzip ili crna skoda ako si mrtav
Kakvo ogranicenje ima 3G tehnologija sa nadvoznjacima (samo su uzeti za primer).
Pa za jedan presretac, moguce je montirati i odrzavati gomilu uredjaja koji nadgledaju saobracaj i beleze i salju gde treba.
Naravno uredjaji nisu skloni "dogovorima", nemaju odmore, nemaju penzije, nemaju plate.... Jednostavno efikasniji su.
P.S. U kojoj jurnjavi si gledao da lome begunca a da pri tome ugrozavaju ostale ucesnike u saobracaju. Prvo ga prate iz vazduha, pa ga ondak ekipe izoluju (raskrce saobracaj) pa tek onda ga polome. E sad od Beograda do Cacka to bi znacilo da bi u toj jurnjavi izginulo mnogo nevinih vozaca i putnika ali bi prekrsioc brze voznje bio sigurno uhvacen?
I jos jedna konstatacija, presretaci ce raditi od Kraja Maja do sredine Avgusta na Autoputu Beograd - Nis a od sredine avgusta do kraja septembra na Autoputu Nis - Beograd
znaci pitanje je koga ce postaviti za volan, ako postave obicne saobracajce rizik postaje ogroman, mora biti neko ko je prosao obuku i ume da kontrolise auto na velikim brzinama...
Znachi, najmanji je problem kupiti X shkodilaka sa V6 motorom i opremiti ih kamerama. Takve automobile treba "dati u ruke" samo vrhunskim profesionalcima za volanom, i to ne samo obzirom na performanse takvih automobila, jer bar u ovom sluchaju i nisu vrhunske, vec iz razloga shto je odgovornost onih koji ce voziti presretache ogromna obzirom da ne smeju da dovedu u opasnost ostale uchesnike u saobracaju. Na 150 ili 200 km/h to nimalo nije lako, a prosechnim domacim saobracajcima ce biti utoliko tezhe shto im je prethodno vozachko iskustvo bazirano na "kechevima" odnosno pugovima sa 1,4 motorima. Iskreno, pitam se koliko je uopshte pametno sad dati u ruke jednom takvom "prosechnom" saobracajcu auto sa 200 KS?!
Upoznao sam pre par godina jednog nemca koji je tada radio kao policajac u misiji UN-a na Kosovu i Metohiji. U nemachkoj je odredjeno vreme vozio po autoputevima upravo te "presretache", medju kojima i modele kao shto su npr. BMW E39 540i, neke AMG Merc-ove ili Porsche. Imao sam priliku da se uverim u njegove vozachke sposobnosti , i mada je bila u pitanju "samo" Toyota 4Runner sa 3-litarskim td motorom (sluzhbeno vozilo UN misije na KiM), propisno sam se isprepadao i ni pre ni nakon toga nisam imao prilike da vidim uzhivo nekoga da bolje kontrolishe auto i da sa toliko samopouzdanja i "mrtav-'ladan" onako prolazi krivine tj. maltene driftuje kroz krivinu sa jednim dzipom od dve tone Ako je onako mogao da vozi jedan najobichniji td auto/dzip, sa usput vrlo visokom tachkom tezhishta, mogu samo da zamislim kako je vozio onog AMG-a, ili Porsch-a...
Njega sam pomenuo ovde da bi naveo par stvari koje mi je on isprichao i objasnio, a koje su se ticale njegovog angazhmana u tom timu presretacha koji su jurili kojekakve po autobahnovima shirom nemachke. Pre svega, svako ko je dobio shansu da bude u tom timu je pre svega morao da prodje vrlo striktne psiho-fizichke testove i pored toga shto se radilo o dugogodishnjim policajcima/saobracajcima. Bilo je jasno definisano kakva osoba mozhe da bude primljena u tim, u kojem rasponu starosne dobi, sa kakvom personalnom istorijom... pa onda psiho-testovi, razgovori sa psiholozima i kojekakve dodatne zahebancije (vec sam i zaboravio sve detalje).
Oni koji su proshli sve ovo su onda naknadno imali dodatne, vishenedeljne kurseve od strane profesionalnih vozacha u shkolama u kojima su uchili kako da kontrolishu vozilo u kritichnim situacijama, po mokrom/klizavom putu, znachi sve najgore varijante...
A onda su imali praktichne testove, i konachan prijem je mogao da dobije samo onaj ko je uspeshno proshao svaki od tih testova, sa vrlo malo dozvoljenim odstupanjima od "savrsheno" izvedenih vozhnji.
Svaki od tih "presretacha" je jednom godishnje morao da polazhe taj isti test, i samo ako bi ga uvek uspeshno polozhio bilo mu je dozvoljeno da i u sledecoj godini vozi "presretache".
Ne rachunajuci sankcije koje su bile vezane za opshte krshenje ovlashcenja policajca na duzhnosti ili opshte povrede pravilnika, iz tima se ispadalo na tri nachina: neuspehom na godishnjem testu, dostizanjem odredjene starosne dobi (ustupanje mesta mladjima), ili, u najgorem sluchaju, gubljenjem zhivota na duzhnosti, jer se deshavaju i takvi sluchajevi Ovaj mi je policajac rekao da su imali vrlo jasne i precizne instrukcije shta da rade ako se tokom potere nadju u "bezizlaznoj" situaciji - npr. ako voze 200 km/h i isprechi im se vozilo u traci koje ne mogu da izbegnu, izmedju udarca u to vozilo i skretanja udesno, kroz bankinu pa u njivu, kanal ili shta se vec zatekne na licu mesta - morali su da izaberu ovo drugo. O ostalom je odluchivala sreca, ili neka visha sila...
Valjda otuda i toliki psiholozi i psiho testovi, da se proceni da li je kandidat dovoljno "jak" da u kritichnoj situaciji na duzhnosti svesno ugrozi svoj, a ne zhivote neke neduzhne porodice u onom autu ispred.
E sad, pitam se shta ce i koliko od ovolike kontrole, testiranja, instrukcija itd itd biti primenjeno kod nas?! Verujem - nishta Nadam se da greshim, ali ako jesam u pravu onda od ovoga ne treba ochekivati nishta dobro, chak nasuprot...
Kako ja vidim stvari, dva auta koja jure 200+ km/h po autoputu sa nestruchnim (iako u datom trenutku mozhda misle suprotno) vozachima za volanom su uvek veca opasnost od jednog. Ako ne bude stroge selekcije medju kandidatima i obuke neshta poput ove vidjene u shvabiji, po pitanju potencijalne opasnosti odnosno ugrozhavanja opshte bezbednosti za mene nece postojati razlike izmedju takvih vozacha, osim u tome shto ce oni u autu iza imati i sluzhbenu znachku...
Prvo, nemoj da vredjas, znas, imaju oni Pugove i sa 1.6 - aha, sta ces sad? Licno video.
A ako ce se vredjamo, i tebi usi klempave.
No, salu na stranu, sve sto si rekao ima jako mnogo smisla, uz ono sto nisi rekao, a to je da je plata takvim ljudima uvek bitno veca nego njihovim kolegama - sto kod nas ne znam kako bi proslo. Verovatno ne bez jos jednog ustanka Crvenih beretki.
Obzirom na opsti los nivo kulture kod nas, koja je podloga za vozacku kulturu, takvi testovi kod nas bi eliminisali sve koji su se javili. Naprosto, vecina tih ljudi je odgajana u socrealistickom maniru, oni sebe percipiraju kao branioce reda i ustavnog poretka protiv mrskih neprijatelja, a to su svi koji nisu kao oni. I to se oseca u komunikaciji sa njima, mada, istini za volju, ovi mladji su ipak veliki korak napred u odnosu na staru gardu, bez obzira sto ni oni nisu ono sto bi trebali da budu.
Jos uvek ces precesto kod nas biti upitan od saobracajca: "A cime se TI bavis, ....?" Moj licni odgovor na to glasi: "Gledam svoja posla - a ti?". Kakve to veze ima sa bilo cime? та, ако sam recimo lingvista, onda placam kaznu, a ako sam pekar, onda mogu? Sta se to njega tice?
Ne bi bilo ni malo lako realno odabrati ljude za presretace kod nas jer mislim da je baza za izbor jako, jako losa. Naravno da ima i sasvim korektnih ljudi, ali ovde se trazi mnogo vise od korektnosti.
Zato ce, po mome misljenju, kod nas ta vozila dobiti miljenici nacelnika i rodjaci raznih domudnika. Neka nam je Bog na pomoci kada se to desi.
Zato ce, po mome misljenju, kod nas ta vozila dobiti miljenici nacelnika i rodjaci raznih domudnika. Neka nam je Bog na pomoci kada se to desi.
Potpuno se slazem.Plasim se samo da kad pocnu sa radom upravo vozaci tih presretaca ne budu vinovnici najvecih nezgoda na nasim "auto-putevima" jer su usijana glava+osecaj moci uobicajeni recepti za katastrofu!
Comment