Presretaci i u Srbiji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Presretaci i u Srbiji

Originally posted by nikola_gti16v
    @206
    Ne, nemaju svi lasere... Kada kazem radar onda mislim radar, a ne laser. Laserski i radarski merac brzine jedino zajednicko imaju to sto mere brzinu. Rade na potpuno razlicitim frekvencijama, i na potpuno razlicite nacine. Prema tome kada sam rekao da u Bugarskoj, koja je sused, imaju radare, mislio sam upravo to... znaci X zraci koji se postepeno pojacavaju kako se priblizavas meracu. A za Multanova radare nisam siguran da li ih iko u Evropi koristi (ako si mislio na Multanova Speed camera).
    dobro mi je poznato koje vrste radara postoje i kako koji radi. Laserski daljinomer je vrsta radara. Radar je uopsteni naziv za sisteme za odredjivanje brzine, daljine, pravca kretanja, itd. Da li je u pitanju X,K,Ka band radar (koji koriste razlicite frekvencije mikrotalasa) ili lidar (koji koristi IC spektar od 904Nm), je nebitno. I nema nikakvih "X zraka" koji se tu koriste, to je radar, a ne rentgen aparat... I koji god od "obicnih" radara da se koristi, nijedan ne koristi zrake "koji se postepeno pojacavaju" kako se priblizavas meracu. U zavisnosti od vrste radara koristi se princip Doplerovog pomaka (odnosno povecanje ili smanjenje frekvencije talasa, a ne pojacavanje), ili sistem odredjivanja brzine prolaska pored fiksnih referentnih tacaka (Gatso, Multanova).

I da, Bugari i SVE zemlje u okruzenju poseduju i "obicne" radare i lidare - cija policija nema lasere? Multanove (koja je Ka band radar) se vec godinama koriste, recimo u Hrvatskoj, a prosle godine su testirane i u Srbiji.

Problem smanjenja poginulih u saobracaju se u zemljama koje imaju kaubojske manire ponasanja u saobracaju, kao sto je Srbija, upravo se resava najsavremenijom opremom i SILOM, za pocetak. Utice li na tebe i tvoju voznju "marketing, bolja signalizacija" i slicno? Kada se jednom uvrti narodu u glavu da je Policija u stanju da ih u svako doba na svakom mestu uhvati u prekrsaju (a da li ce ih i kazniti to je stvar stava, da li je cilj prevencija ili namicanje para) - e onda mozes da okrenes na poboljsanje sigurnosti marketingom i boljom signalizacijom...

Uostalom neke od najdisciplinovanijih drzava po pitanju uredjenja i saobracaja, kao Holandija, V. Britanija, Nemacka itd - itekako koriste i presretace, i sve moguce vrste radara u aktivnoj i pasivnoj prevenciji i borbi protiv saobracajnih prekrsaja. A mi u Srbiji treba da edukujemo narod i ubedjujemo ih da ne jurcaju i divljaju po putu autima starim po 20+ godina i da direktno sa njive ne izlaze traktorima na autoput? Nije nego...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• CLD
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2005
      • 1225
      • Belgija - ranije Luna-Chico

Originally posted by 206
      Uostalom neke od najdisciplinovanijih drzava po pitanju uredjenja i saobracaja, kao Holandija, V. Britanija, Nemacka itd - itekako koriste i presretace, i sve moguce vrste radara u aktivnoj i pasivnoj prevenciji i borbi protiv saobracajnih prekrsaja. A mi u Srbiji treba da edukujemo narod i ubedjujemo ih da ne jurcaju i divljaju po putu autima starim po 20+ godina i da direktno sa njive ne izlaze traktorima na autoput? Nije nego...
      upravo tako, ovde imaju presretace, a i i stacionarne (fixne) kamere i uz to jos imaju i radare. I da znas kako boli kad platis 75 eura za prekoracenje od 10-15 km/h.

Comment

• siki
        CBC Član
        • 05.03.2009
        • 46
        • Kruševac

U Srbiji na autoputu NI/BGD ja sam jurio presretača koji je jurio nekog ispred/bio PUG 607 teget,skužio sam ga i nisam hteio nervirati-ipak je bilo 220 km.pa sam obilato smanjio brzinu.
        Međutim u pomenutoj susednoj zemlji presretači su sklonjeni sa dela autoputa Bg-ZG-imaju drugu mnogo bolju foru/izgleda da su pametniji od naših saob.milicionara ili pand....
        Inače su tamo presretači na auto putu Dalmatina(ka moru)od Zg,a voze bogami svašta:Mercedese slc,škode rs,Bmw čak i 1 Porše-Prošle godine šampion je bio čiča-figurativno/oko 60 godina u Alfi 166 sa brzinom 225 km/h ladno krstario,pa kad su ga zaustavili bio sav u čudu(bilo na njihovim vjestima)
        Jeste li skužili foru zašto ih nema na tom delu puta Granica -Zagreb(cca 310 km distanca)

Comment

• CLD
          CBC Senator XXL
          • 08.02.2005
          • 1225
          • Belgija - ranije Luna-Chico

ko kaze da su sklonjeni, prosli mesec je hteo mene da snimi ali sam ga video na vreme, a inace ja znam za mnogo vece brzine na delu puta ZG-BG, bilo je oko 265.

Comment

• siki
            CBC Član
            • 05.03.2009
            • 46
            • Kruševac

Ovo je bilo na Dalmatini(auto put od Zg-Splitu)
            Na ovom delu od granice ka Zg brate još nikad nisam vidio,a jurio i Audije r8,Mercedese raznih vrstaslc,cls itd,Bmw.Jedan Audi R8 prosto me oduvao kad sam ja išao 230-nisam mu mogao ništa-samo ode,nevidiš ga,ali ja obavezno stanem pred naplatnom rampom na poslednjoj pumpi i malo oladim motor 20-30 minuta,pa tek onda na rampu za plaćanje 105 kuna-kad tamo audi sa strane -kulturno plaća 100 evrića,hvala lepo-molim lepo i nastavite juriti.
            Vataju na vreme-na kartici koju uzmeš na ulazu ima vreme-kad dođeš na kraj-komp.lako izračuna prosečnu brzinu i samo ti lepo kažu da skrenete desno,gde već spromni čekaju dečki u plavosivoj unformi-nama svađa,kulturno i ćao-Inače tolerišu do30-40 km prekoračenje na autoputu.
            Hiljadu puta prošao.

Comment

• srdjanissan
              CBC Senator XXL
              • 20.11.2008
              • 720
              • beograd

I ja se slazem da bi prvo mogli da pokrpe rupe ,obeleze put bankinama,svetiljkama i znacima...pa tek onda da naplacuju...ovako vozis drndavim putem pokidas auto i dodjes na par kilometara dobrog puta i platis kaznu i kako da ne popizdis?
              u sloveniji pored auto puta znak ko kuća,zidovi sa strana,na sredini one lopatice za svetla....i mozes da vozis ko covek bez stresa i da ti oci ne ispadnu piljeci da ne udaris na neku rupu!

veliku stvar zaboravljate mi nismo evropa,mi smo i daleko od njih u svakom pogledu,stoga oni ne treba takav pristup na nama da primenjuju.....

i svako ko iole pazi pa makar i projurio sa 250kmh moze uociti presretača (bar kod nas)

a za to na vreme sam čuo,zeznuta stvar,koliko god da zuris moras da se oladis...
              kad koči,cepa gume i prevrće se!
              papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• mishkom
                CBC Senator XXL
                • 07.08.2007
                • 591
                • N/A
                • N/A

Kako izgleda Multanova? Bas sam hteo da kupim jammer, al jbg, sad necu. Bolje felne i nove gume

Comment

• Vocko
                  CBC Senator XXL
                  • 25.04.2005
                  • 4556
                  • nBGd

Od kada je u HR uvedeno to za vreme prolaska naplatnih rampi?
                  Prosle godine nije bilo, a bogme sam brzo stigao iz ZG-a...

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Jenoptik ist Ihr starker Partner im Bereich Verkehrssicherheit: Wir bieten Ihnen vielfältige Produkte und Dienstleistungen zur Verkehrsüberwachung an.
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• nikola_gti16v
                      CBC Član
                      • 14.01.2008
                      • 35
                      • Beograd

@206
                      U redu slazem se... Naravno da sve zemlje imaju i lasere, ali se jos uvek koriste i radari, dok kod nas toga vise uopste nema (seti se kada su te zadnji put merili radarom). Kao da smo mi toliko napredniji od njih...

I da li si primetio da sve vreme mi poredimo nasu policiju, njihovu opremu i vozni park sa zemljama kojima, priznaces, nismo ni blizu.... a pri tome nas vozni park ne moze da se poredi sa bilo kojim susedom, kao ni putevi (osim recimo sa Bosnom ili Makedonijom)...Ali zato oni imaju opremu kao da smo u Nemackoj ili Svajcarskoj.....
                      Lepo rece srdjanissan da svako moze primetiti presretaca kod nas.... Upravo zato sto voze najbolje automobile na autoputu..... Kreni od BG do NI... na prste jedne ruke mozes da nabrojis luksuzne limuzine sa domacim registracijama...

Meni samo to smeta.... Slazem se da divljake treba SILOM, ali nije to razlog da se besomucno trose drzavne (odnosno nase) pare na takav luksuz.

Hocu da kazem da su mogli da uzmu "stare" passate (B5 restyle) iz vlade Srbije koji imaju V5 motore i sasvim bi sluzili svrsi (s' obzirom da su ovi sebi kupili, opet nova kola, jer su ona prethodna bila isuvise stara , sto je prica za sebe, ali ne mnogo razlicita od ove....)

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Hocu da kazem da su mogli da uzmu "stare" passate (B5 restyle) iz vlade Srbije koji imaju V5 motore i sasvim bi sluzili svrsi (s' obzirom da su ovi sebi kupili, opet nova kola, jer su ona prethodna bila isuvise stara , sto je prica za sebe, ali ne mnogo razlicita od ove....)
                        Da se formira bilo kakva jedinica sa polovnim vozilima koja su presla 200 i vise k km???? Pa za takvu sluzbu takva vozila bi vec bila za otpis. To bi jedino odgovaralo vozacima jer bi takva vozila bila vise u servisima nego na putevima.
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• nikola_gti16v
                          CBC Član
                          • 14.01.2008
                          • 35
                          • Beograd

A sta fali... Kao da su nasi automobili manje presli... Uostalom i da se urade full generalne na svim tim vozilima bilo bi kud i kamo jeftinije....

I ne mora ni to, postoji gomila resenja kako da redukujes brzinu na auto putu. Pa sto sad mi izmisljamo toplu vodu, toliko ima naprednijih zemalja od nas, mozemo od njih da uzmemo recept...

Neko je spomenuo merenje prosecne brzine preko kartice na naplatnoj rampi... Za taj sofware ti ne treba preko 1000 evra, a mnogo znaci, jer ces ti razmisliti da li ces da vozis konstantno 200 i da ti trosi 17 l/100km, pa onda negde da placas kafu da bi iskulirao tih pola sata, ili ces konstantno da vozis 130 da ti trosi 9 l, i da stignes za potpuno isto vreme, za mnogo manje para....

Mislim, postoji mnogo, pametnijih, jeftinijih i efikasnijih metoda od ovih....

I uostalom, sta im fali i u passatima od 200 k km.... Do juce su bre vozili Lancere od 3 miliona km, a sad im je passat od 200 kkm za bacanje... Pa jos smo mi daleko od tog standarda da bacamo takva kola.
                          Ali ocigledno da vi mislite da standard pandura treba da bude iznad standarda naroda.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Ali ocigledno da vi mislite da standard pandura treba da bude iznad standarda naroda.
                            Postoje medjunarodni standardi i za auto jedinice specijalne namene ... Zna se i kakvi se rezultati postizu u odredjenim slucajevima i sve je vec ispitano, izmereno i provereno ...

Samo je problem sto nasa policija postuje jedino resavsku skolu (prepisivacinu zakona i sveg ostalog iz razvijenog sveta) i to jedino u slucaju kad joj to odgovara.

Smatram da bi policija prvo trebala pocistiti ispred svoje kuce i u svojoj kuci, pa tek onda da krene da se razbacuje "narodnim" parama. Inace, da ne bude zabune, novac za presretace je minoran u usporedbi s novcem koji ode za manje vidljive i nesvrsishodnije namene.

Ja bi licno voleo da su tu kintu usmerili u tehnicki razvoj izdavanja licnih dokumenata da ne moram da gubim 5 radnih dana samo da dodjem na red...

Ljudi koji zaista imaju mogucnosti i novca da jurcaju imaju i dovoljno novca i veza da ne budu adekvatno kaznjeni za to, to je nasa realnost. Zato sam pomenuo ciscenje u i ispred kuce ...
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• siki
                              CBC Član
                              • 05.03.2009
                              • 46
                              • Kruševac

Vu;ko,probaj stiići od prve naplatne rampe posle grane do Zg ispod 1,45-1,50 minuta,pa ćeš videti-a znam da možeš,mogu i ja,opalim konstantno 180-190 i eto kazne,samo probaj onako -što te briga za jednu kaznicu/nije smak sveta/ne ideš kod sudije za prekršaje-

Comment

• Vocko
                                CBC Senator XXL
                                • 25.04.2005
                                • 4556
                                • nBGd

Kao što rekoh prošle godine toga nije bilo, od zimus ne znam dal' su išta novo uvodili, jer nisam bio.

p.s. Nije Vučko, nego Voćko

Comment

Working...
                                X