Nije nijedan taxista pravio plan gradskoj skupštini.
taxisti jesu odgovorni ako i kada zagovaraju i sprovode nasilje na ulicama radi oduzimanja prava ostalim gradjanima, njihovo pravo na slobodu kretanja i javni mir.
to kako se Bogdanovi? i ekipa "igra" biznisa koji bi da vode je posebna tema, i ta ekipa je oštetila ne samo taxiste ve? i gomilu drugih zanimanja.
ali nisu ni taxisti naivno neinformisani, traže prava van zakona a u prošlosti su zaboravljali na obaveze.
gradska (i svaka druga) Vlast samo koristi ranjivu ta?ku- neispunjavanje obaveza taxista i obe?ava ono što ne može ispuniti.
da je kvarno mogu da se složim, promena pristupa kre?e i od sopstvenog primera- taxisti jako dobro znaju šta se dešava na i oko aerodroma, atuobuske stanice npr.
i to godinama i decenijama unazad.
naravno, ni to nije rešeno.
taxi profesija je nužna, taxi služba je važna za jedan grad, aliu taxi služba ne može da bude divlji zapad niti po željama taxista niti po željama lokalnih samouprava.
neki zakoni i neka društvena pravila postoje decenijama i važe za opšte prihva?ena, poput prava na rad ili prava na kretanje.
svaki pokušaj da se ta prava danas u 21. veku ukinu vodi u gubljenje vremena i konflikt koji ne?e razrešiti ništa.
Ja radim preko dana i svake nedelje neko do?e na ugao Nemanjine u K Miloša i blokira saobra?aj pa nigde nevdim da ih neko pljuje zbog toga, meni to isto remeti rad i ugrožava zaradu i kome ja da se žalim
da možeš slobodno da radiš.
mislim da ti (kao i taxi kao uticajni skup) treba da se žali Vlastima i javno i jasno ukazuje na nedopustivost tako ne?ega.
to naravno obavezuje da ni taxi ne?e koristiti isti taj nedopustivi na?in.
kao da nemamo dovoljno zagušen saobra?aj pa nam treba dodatno otežavanje, od strane bilo koga.
policija samo da primeni zakon, i naplati ali naplati svaki put, kaznu svakome ko pokuša da blokira grad pa bi brzo nestalo hajdu?ije što po gradu što po magistralnim putevima.
ali onda ne bi ni pri?ali o ovakvim politi?arima, o ovakvim problemima, i ovakvim navikama "da komšiji crkne krava"...
kako se tranzicija približava happy endu postaje jasno da problemi koji nisu ranije rešeni se vra?aju kao tema na sto, i da ?e morati kvalitetno da se reše na bazi trajno održivih rešenja.
u to spada i organizacija saobra?aja generalno. (mislim na sprda?inu oko gradnje mostova i namerno odugovla?enje procesa).
kako izgleda jedan moderno organizovan i upravljan taxi sistem je recimo primer Man?estera- po?evši od radio sistema pa nadalje. (ovaj postoje?i u Bgd je za muzej).
tek ?e taj trošak da iznenadi taxiste..
(recimo da pomenem Pepsi taxi i dispe?erski centar koji imaju- teško da bi izdržalo probu bilo kog standarda, pa ?ak i nekog afri?kog od pre 20tak godina).
taxi zaista jeste kompleksan i biznis sa skupim ulaganjima.
auto je tek deli? troškova.
Comment