Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Opelov 1.6 16v je niskofrikcioni motor i konstrukcijski je takav da malo vise trosi ulje...neki trosi 0.2l/1000km a neki opet 1l...ako budes hteo da ga sredjujes moras raditi full generalnu ne mozes drugacije...mislim da je 20w60 mnogo gusto ulje za taj motor i ja ga ne bih sipao...imas lukoilovo 15w40,povoljna je cena pa dosipaj...

Comment

• djolens72
      CBC Početnik
      • 09.06.2010
      • 2
      • novi sad

izvinjavam se na lapsusu nije mobil van nego mobil 2000 diesel platio sam ga 660 din lit i kao sto rekoh malo trosi itd...

Originally posted by zverko
      Mobil van ne postoji a ko si mislio na Mobil 1 (one) ni taj ne postoji u gradaciji 10w-40. To moze biti Mobil Super S ili sad po novom Mobil Super 2000 ali ajde da ti ne kvarim trip stvarno je dobro ulje i vredi svaki dinar.
      izvini buraz upravu si sipao sam mobil 2000 diesel itd...

Comment

• Sajonara99
        CBC Član
        • 18.09.2009
        • 98
        • Kragujevac,Batocina
        • suzuki swift 1.3GL

Koja vrsta ulja

PA ovako. Nisam bio neko vreme ovde,ali zaista bih prvo hteo da se zahvalim svim ljudima koji su mi dali korisne,ali bas kosrisne savete u vezi sa mojim japancem. Sad imam jos jedno pitanje,na koje se nadam da ce mi neko ko se razume u motorna ulja dati dobar odgovor.Naime,za sada je u motoru mog Suzukija jos uvek Esso 10W-40 polu sintetika,ali kako mi se blizi zamena,a tog ulja sve redje ima ovde kod mene, hteo bih da znam sta bi bilo pametno sipati u motor star 25 god,koji ne duva niti trosi ulje. Znaci vuce super,pali odlicno,sve ok. Jedino sto ne znam sta da mu sipam ,jer nisam menjao od kad sam ga kupio,a s obzirom da dobro poznajem coveka od koga sam ga kupio,nisam imao ni potrebe. Neki mi preporucuju Castrol Magnetic,sintetiku 100 %. Ali nisam bas siguran da je to pametno,Znam samo da mineralno ne bih u taj motor,jer se i polusintetika pokazala bolje od mineralnog. Unapred hvala i ako mozete,dajte neki predlog. A,da ,u opciji je i Valvoline,takodje polusintetika,pa sad sta je bolje,pomozite. Pozz.
        Ako nece, uzmi veci cekic...

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

uzmi jednu od ove dve polusintetike,bolje u Srbiji nećeš naći:
          1.OMV BIXXOL extra - SAE 10W-40
          2.LUKOIL LUXE SAE 10W-40

Comment

• NikiforIII
            CBC Član
            • 07.01.2010
            • 66
            • Novi Sad

Ako zelis polu-sintetiku ja bi ti preporucio:
            1. Mobil Super 2000 X1 10W-40

A, ako je motor bas tako dobar i vozis ga vise u hladnim mesecima onda od "sintetike":
            1. Mobil Super 3000 X1 5W-40
            2. Lukoil Lux API SM/CF 5W-40
            Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

batali odgovor ovog klona(kristina) i sipaj ono sto ti fabrika preporucuje a to je da zadovolji api standard i viskozitet za odredjenu temperaturu

proizvodjac je bitno da je originalan, da ima renome i da ti je lak za nabavku

pozdrav

p.s. omv i lukoil su djubre od ulja, ko hoce da radi generalnu, moze da proba

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

lepo društvo ulja,zar ne,ali pazite sveznajući japanx kaže da je jedno od njih đubre...sramota...

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

ne, kazem da su oba djubre...

Kakav auto, takvo ulje...
                  Kakvo ulje, takav motor...
                  koliko para, toliko muzike...

samo da ne zaigrate kolo sa majstorom, to je vec malo skuplje od razlike u ceni..

omv i lukoil ne distribuiraju to ulje nekome kao prvo sipanje?
                  jel ima ovlasceni servis koji sme da sipa to ulje u redovnom odrzavanju dok traje garancija?

Comment

• cikabosko
                    CBC Veteran
                    • 13.11.2008
                    • 146
                    • Novi Beograd

Originally posted by legenda
                    od najjeftinijeg Lukoila 5w30 zimi,
                    Motornog ulja Lukoil 5W-30 u Srbiji nema u ponudi.

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

japanx govoriš o nečemu što nisi nikad koristio.
                      ja kažem da je lux 10w40 perfektno ulje,sa fantastičnom cenom.ZNAM jer ga KORISTIM već više od 2 godine.
                      ljudi nemojte se zavaravati da kupovinom skupog ulja dobivate dupli kvalitet.to su gluposti.čak i ako naletite na original(teško) biće bolji za beznačajnu,praktično beskorisnu nijansu.cene na veliko tih ulja su niže od lukoila,samo plaćate ogromnu maržu,zapravo MARŽETINU
                      OMV takođe koristim,doduše menjačko,koje je takođe perfektno,pa pretpostavljam i verujem da su im i motorna takva.
                      ko meni ne veruje nek postavi pitanje našem stručnjaku za motorna ulja -expendable viewforum.php?f=378

Comment

• NikiforIII
                        CBC Član
                        • 07.01.2010
                        • 66
                        • Novi Sad

Molim vas da mi neko odgovori. Ali da sigurno zna!

Da li motorno ulje MOTUL ide kao prvo (fabricko) sipanje u neki automobilski velikoserijski motor, nekog renomiranog proizvodjaca?

EDIT:
                        I jel ima ovlasceni servis koji sme da sipa to ulje u redovnom odrzavanju dok traje garancija?

Unapred hvala na odgovoru.
                        Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

Kristina990 ja sam koristio Lukoil ulja i naprimer kada sam zadnji put uzeo lux 15w-40 na pumpi kod banjice platio sam ga vise nego sto je cena na lukoil sajtu ( koliko se secam na sajtu je bilo nesto 290 din litar a ja sam ga na pumpi lukoilovoj platio oko 320 nesecam se )
                          i mogu da potpisem da tvoje 2 godisnje iskustvo sa nekim uljem ne znaci NISTA.Potrebna je flota istih automobila u kojima je razlicito ulje da bi se nesto zakljucilo.
                          Njihova ulja nisu toliko jeftinija da bi se opravdala kroz cenu.
                          Ko je pitao za Suzukija koji ga tako odlicno sluzi,ja bi mu samo rekao da ako treba ISKOPA to isto ulje koje je do sada sipao i da nastavi samo tako.
                          Motul je ulje koje extremno ulaze u reklamiranje na pravim mestima ( auto sport ) da retko ko moze da mu pridje,jer su njegove nalepnice na pravim mestima,kao sto je naprimer slucaj sa SHellom i mnogim drugim uljima.
                          Drugi primer je OMV.. on je u nekoj klasi poznatosti kod nas kao i Lukoil..mada se OMV mnoogo vise reklamira na sportskim dogadjajima ali zato NIJE jeftino.cak su sva njihova ulja prilicno skuplja i od poznatije konkurencije.

Dzaba par vas propagira ili sami sebe lazete da su jeftinije stvar i bolje i da je u pitanju neka " velika zavera"
                          onda ajde svi da kupimo juga 45 i da sipamo crnu Optimu 15-40 ili Galaks ili najeftiniji onaj Lukoil od 250 dinara i eto najboljeg prevoznog sretstva na svetu.
                          da mi auto ne trosi ulje nebi nikad ni sipao taj lukoil,ne zato sto nevalja..nego postoji gomila proznatijih proizvodjaca.
                          sledeci put cu naprimer da sipam ELF prestige Diesel 15w-40 koji sam video na par mesta za ispod 400 dina za litar.
                          Jer ja menjam 4 litra ulja jedanput ili dva puta godisnje ,i to sto cu da ustedim naprimer 200 dinara na razlici izmedju elfa i lukoila apsolutno NISTA ne znaci.Pa nek ga i trosi ,dolivacu pola litra ELFa umesto pola litra neceg drugog,na svakih 1000 km .
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• cikabosko
                            CBC Veteran
                            • 13.11.2008
                            • 146
                            • Novi Beograd

Originally posted by zoranbg
                            kada sam zadnji put uzeo lux 15w-40
                            Preporučio bih ti ulje lukoil avangard ultra 15w-40 API CI .
                            4 lit.-1200 dinara.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

zasto bas to ? .. ja naprimer sipam i D2 i Eurodizel . ( corsa B 1993 god. 1.5 dizel bez turbine , 180 000 km )
                              zasto API CI ..a ne neko CF ili CF-4 ??

i to opet nije nesto jeftinije od poznatijih ulja ..mogu da kupim za 1600 din razna ulja 4 litara pakovanje i da su mineralna.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• cikabosko
                                CBC Veteran
                                • 13.11.2008
                                • 146
                                • Novi Beograd

Originally posted by zoranbg
                                zasto bas to ? .. ja naprimer sipam i D2 i Eurodizel . ( corsa B 1993 god. 1.5 dizel bez turbine , 180 000 km )
                                zasto API CI .
                                Oznaka kvaliteta mineralnog avangard ultra je API CI-4/SL.
                                Preporučujem ti ovo ulje zbog toga što je najkvalitetnije lukoilovo mineralno ulje, a pročitah da si koristio lux 15-40 koje ima oznaku CF. Takođe si napisao da ti je potrošnja ulja 1 lit. na 2000 km. , pa pretpostavljam da bi se potrošnja smanjila korišćenjem avangarda koji se prvenstveno preporučuje za upotrebu u kamionskim motorima sa velikim opterćenjima i turbo punjačem.

CF, CF-4, CH, CH-4, CI, CI-4.

Ukoliko hoćeš da koristiš polusintetičko ulje.

lukoil avangard ultra 10w-40 API CI-4/SL 4 lit.-1251 dinara.
                                lukoil avangard ultra 5w-40 API CI-4/SL 4 lit.-1319 dinara.

Comment

Working...
                                X