Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Odg: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Malo izvrces logiku. Sto se tice cena zaista ne znam da li je bilo tako i zbog cega, ali kakve to veze ima s odlukom da se ne uzima Motul? Tvoj izbor, ali ne razumem kako i po kom osnovu vezes uvoznicku cenu i marzu sa kvalitetom ulja? Razmisljas - kvalitetno ulje, odnos kvaliteta i cene bolji nego kod konkurenata, interval zamene, stepen zasticenosti motora, sve ide u prilog - ali ne svidja mi se politika marzi pa ga vise necu uzimati...kakav je to faktor? Kakva je politika marzi za druge tipove ulja i njihove uvoznike, zasto mislite da su ista bolji?
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• drako
      CBC Član
      • 18.05.2011
      • 67
      • Kragujevac

Ne znam, meni to zaista deluje neozbiljno i ružno da se cena šeta u rasponu od 5 meseci 12-25% gore-dole i ne deluje mi poslovno. A kvalitet Motul ulja ne sporim niti sam dovoljno stručan da ga osporavam. Čak šta više, sa kolegom sa kojim radim ga preporučujem svima redom jer smo i on i ja zadovoljni i nemamo nikakvih problema koliko kao laici možemo da vidimo, ali posle ovih stalnih promena cena malko se osećam kao magarac.

Comment

• Elra
        CBC Član
        • 12.12.2011
        • 13
        • Sarajevo

Do sada sam u Fiate sipao iskljucivo Seleniu, ali prije mjesec dana kad sam mijenjao ulje na Bravi 1.6 1l Selenie 20K bio je 8.5 eura.
        Bilo mi je preskupo i na jednoj pumpi kupim 5l Shell Helix HX7 za 28 eura.

Comment

• Wiz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3104
          • Nish

zna li neko nesto o onom ulju k2 sto se prodaje u metrou poljska proizvodnja

Comment

• NikiforIII
            CBC Član
            • 07.01.2010
            • 66
            • Novi Sad

Pitanje za sve, a posebno za gos. Expendable-a. Kakvog su kvaliteta SYNTIUM motorna ulja od kompanije Petronas?
            Cena im je odlicna, koliko vidim prave se u Italiji. Dakle da li neko ima iskustva sa ovim brendom?
            Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

O K2 sam već nekoliko puta pisao. Proizvod je viškova kapaciteta Poljskih rafinerija. Kada iza nekog imena stoje velike rafinerije ne može da bude mnogo loše. Ipak, projektovano je da bude jeftino pa ne može da bude ni previše dobro.
              Verovatno ispunjava standarde koji su navedeni (samim tim ne miže biti loše) ali ništa više od toga. Pitanje je da li je i posle 10 hiljada km tako solidno. Dakle, deluje primamljivo a za ljude koji malo pelaze u toku godine može biti i solidno rešenje.
              Ipak, nisam za takvu uštedu osim kod starijih automobila (motora).
              I ne volim "robne marke" - ni kao koncept a naročito ulja.

O Petronas uljima sam već pisao na par mesta (i na blogu naravno).
              Petronas ulja su (inače) vrhunska ali su ova tek vrlo dobra. To su praktično Selenia ulja (ili malo modifikovana).
              U svakom slučaju rade se u (a gde bi drugde) pogonima Selenia koje je Petronas kupio.
              Koliko su mi cene poznate, veoma su povoljne a to je uobičajeni promotivni period.
              Ukoliko nameravate da kupite ova ulja uradite to u sledećih nekoliko meseci jer se može očekivati "nivelacija cena" kao što po pravilu biva. Jedini je tome odoleo Gazpromneft sa G-energy serijom.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• MS PK
                CBC Član
                • 09.01.2012
                • 89
                • Prokuplje
                • nema

Originally posted by Wiz View Post
                zna li neko nesto o onom ulju k2 sto se prodaje u metrou poljska proizvodnja
                Neznam za ulja ali sam probao k2 aditiv za motor i to u puntu koji je produvao i za nekih 20-ak km vise nije duvao.Imao sam iskustva ranije sa drugim proizvodjacima za takve aditive ali nije bilo nikakvih rezultata. Tako da je za ovo konkretno k2 odradio ono sto je i pisal;o da treba da odradi na ambalazi.

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

petronas syntium ima odlične cene,ali proizvođač tog ulja je
                  PETRONAS LUBRICANTS INTERNATIONAL, KUALA LAMPUR/MALAYSIA.

Jel smeta?

Comment

• MS PK
                    CBC Član
                    • 09.01.2012
                    • 89
                    • Prokuplje
                    • nema

Jok. Sve sto valja i odradi poso kako treba nesmeta pa neka je i iz zimbabve-a

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

kakvo pitanje, takav i odgovor.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Jok.
                        A lepo ti je odgovoreno.
                        Uostalom ako je iz centrale - utoliko bolje.
                        A da li bi iko pametan vozikao upakovan proizvod preko pola planete? I imao konkurentne (niske) cene?
                        Petronas bi iz Malezije sigurno preporučio, jedino što tako nešto niti bi Petronas terao u Evropu niti bi u Evropi smeo da koristi bazna ulja odande (potpisao u ugovoru kada je kupovao Selenia brend od FL-a).
                        Dilerčić na brodski kontejner ne bi imao tako dobre cene. Da je "rupa" u zakonu (pošto nismo EU) ni to nije jer smo MIKRONSKO TRŽIŠTE za jedan Petronas.
                        Pa ajd' sad trk po malezijski Petronas (ili "malezijski", neću ni da pogađam jeste li ili nije, bar za više desetina ulja mi poreklo zvuči normalnije a dovoljno je onih 10-tad čije je poreklo jasno, pa sad kakva da su).
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

što se tiče synthiuma isplati se samo sintetika synthium 3000 i 3000 AV(1800 din 4 lit!!!),u polusintetičkoj ligi nisu ubedljivi (osim 15W50 za specijalnu namenu),tj imaju solidnu cenu ali maksimum im je mb 229.1 što je meni lično malo
                          zato planiram http://www.lukoil-lubricants.ro/produse/fds/7 .pdf
                          Last edited by kristina990; 15.01.2012, 14:15.

Comment

• Elra
                            CBC Član
                            • 12.12.2011
                            • 13
                            • Sarajevo

Originally posted by NikiforIII View Post
                            Pitanje za sve, a posebno za gos. Expendable-a. Kakvog su kvaliteta SYNTIUM motorna ulja od kompanije Petronas?
                            Cena im je odlicna, koliko vidim prave se u Italiji. Dakle da li neko ima iskustva sa ovim brendom?
                            Petronas je kupio Seleniu i sada imaju 2 brenda sa sličnim proizvodima.

Comment

• Elra
                              CBC Član
                              • 12.12.2011
                              • 13
                              • Sarajevo

Kad sam mijenjao dihtung i brusio glavu zamijenio sam i ulje. Uzeo sam Shell Helix HX7 ulje koje zadovoljava specifikacije kao i Selenia 20K ali je bilo jeftinije. Kupio sam ga na benzinskoj pumpi, fino zapakovano, deklaracija uredna.
                              Nakon manje od 1000 km dobio sam ovo gore. Napominjem da uglavnom vozim relaciju kuca-posao-kuca u jednom pravcu 3 km. Pri tome kazaljka temperature se zadrzi na oko 40% ukupnog opsega.

Smijem li ja sa ovakvim uljem dogurati do 7000 km?

Ulje ne trosi, auto pali od prve bez ikakvih problema i na jutarnjim minusima, osim sto tada sporije nabija obrtaje/ubrzava. Mada ni tada ne prelazim 2500 o/min.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Kondezovana voda može da diskvalifikuje ulje čak i bez korišćenja. Obično se dešava u rezervoarima proizvođača ili distributera (punionice) kao i buradima. U plastičnoj ambalaži teže dolazi do toga (fabrički zatvorena).
                                Ako je Shell original ovo sigurno nije slučaj.
                                Kondenzacija usled vožnje sa podhlađenim motorom je ipak ono što se kod Vas dešava.
                                Ovo ne zavisi samo od ulja već i od motora.
                                Koliko sam shvatio vi imate Fiatovo vozilo.
                                Maksimalno dozvoljena količina vode u ulju je 0,2% (do 0,3% se još koje kako toleriše; 0,25% je za IR metodu neka gornja granica).
                                Količina kondenzata koju ste na slikama prikazali je verovatno već granična tako da je pitanje da li je (i koliko još) ulje upotrebljivo, 7000km sigurno nije.
                                Preporučio bih vam da MAKAR posle zime (pa do kraja marta) ulje zamenite bez obzira na pređene kilometre.
                                Možda bi čak bilo dobro (korisno sigurno, makar koštalo) i da ulje zamenite što pre, ne čekajući kraj zime.
                                Problem je što vam se i sa drugim uljem može desiti slično.
                                Znači sledeću zimu dočekajte sa 5W-40 ili čak 5W-30 uljem (recimo Selenia K P.E. ako je motor benzinski ili WR ako se radi o dizelu).
                                Sada bi dobro 5W-40 bilo jedino moguće jer 5W-30 verovatno nije baš za više temperature.
                                Drugo rešenje je da koristite neko jeftinije 10W-40 pa da ga zamenite tokom maja.
                                Ukoliko malo km prelazite godišnje (očigledno), najbolje bi prošli sa 5W40 pa preko cele godine.
                                Ipak, ni 5w30 ne rešava problem kondenzacije u potpunosti. Gledajte da makar preko vikenda odvezete jednu relaciju van grada (pa bar pola sata rada motora) čime bi delimično rešili vaše probleme a pride i akumulator održali u životu (duže sigurno).

Comment

Working...
                                X