Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Sada imam u motoru Shell Helix 15-40w mineral ,ako bi presao na Opel 10-40w polusyntetic dali bi morao da perem motor?
    kako i cime?
    Video sam na OMW pumpi neko njihovo Synteticko ulje po ceni od 1000din za 4 litra??,dali to valja necemu?(nesto mi mnogo jeftino)
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Nikola
      CBC Senator XXL
      • 29.09.2004
      • 975
      • Indjija/Vojvodina

Ne treba da peres motor. Dozvoljeno je mesanje sintetiskih (polusintetickih) i mineralnih ulja. Uostalom tako se i dobija polusinteticko ulje.
      .:Cuore Sportivo:.
      Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• -Q-
        CBC Senator
        • 03.12.2004
        • 288
        • Srbija/Beograd

Originally posted by zoranbg
        Sada imam u motoru Shell Helix 15-40w mineral ,ako bi presao na Opel 10-40w polusyntetic dali bi morao da perem motor?
        kako i cime?
        Video sam na OMW pumpi neko njihovo Synteticko ulje po ceni od 1000din za 4 litra??,dali to valja necemu?(nesto mi mnogo jeftino)
        pranje kapiram jedino posle puno km predjenih sa motorom i kad prelazis sa neke krdze na neko kvalitetno ulje...

takodje ako sipas original Helix ne znam zasto bi prelazio na taj Opel?
        a to na OMV-u... krdza! bezi od toga
        2008. Leon

"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."

Comment

• Wiz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3104
          • Nish

original Helix ne znam zasto bi prelazio na taj Opel
          Zato sto prelazi sa mineralnog na polusintetiku

Comment

• -Q-
            CBC Senator
            • 03.12.2004
            • 288
            • Srbija/Beograd

a zasto jednostavno ne uzme Helix polusintetiku u istom viskozitetu?
            mnogo je bolje nego to Opelovo...
            2008. Leon

"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

Ovo opelovo polusynt kosta 1200 4 litra,toliko kosta helix mineral,a koliko kosta helix polusynt nisam pitao
              sad razmisljam i da uzmem Total quarz mineral,sto prodaju u tigrovim radnjama,kosta 1099 dindzi za 4 litra+ gratis jos jedna flasa od litar.

Comment

• -Q-
                CBC Senator
                • 03.12.2004
                • 288
                • Srbija/Beograd

A shto ne uzmes Motul recimo u Mass Company...
                ili Agip u AP sportu ili Seleniu... odlicna ulja...
                2008. Leon

Comment

• Darth Nihilus
                  CBC Senator XXL
                  • 13.04.2005
                  • 417
                  • Srbija, Paracin

Meni rekoše da Liquimoly ulja ne valjaju, a ja posle u razgovoru sa čovekom koji vozi Subaru Legacy 2.0 Limited, čuh da od početka vozi na njihovim uljima i da nema problema. Prešao je oko 100k, nije ni malo nežan na gasu, i ja bi pičio Subaru da je moj, a ulje menja na 7000km.
                  Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pa sva danasnja ulja, apsolutno sva od domaceg Galaxa pa svih drugih zadovoljavaju kriterijume API standarda kvaliteta, i to je onaj minimum koji je obavezan po standardu.

ali, nisu sva ulja istog kompozitnog sastava aditiva, odnosno paketa aditiva i tu nastaju razlike kako i koliko dugo ce u praksi biti zadrzan kvalitet koji ima novo ulje.
                    prema drugim uljima Liqui MOlly je ulje manje dobrog, da ne kazem losijeg, kvaliteta u odnosu na jedan Motul, Shell, Agip, Mobil1, Amsoil, Modrica ili slicna ulja za koje se zna vec decenijama standardno visok nivo kvaliteta kako baznih ulja tako i paketa aditiva.

uvek postoji izbor proverenog i skupljeg ulja ili potencijalno dobrog ali u praksi nepotvrdjenog ulja. cena ulja nije pokazatelj kvaliteta, kako se obicno misli jer je glavni sastojak cene ulja marketing i politika na odredjenom trzistu.

zamena na 7000 km je vazniji parametar od marke ulja. kao i uslovi eksploatacije pre svega klime, radnih tempratura ulja i vrste goriva.

dakle sva ulja koja se danas proizvode i koja imaju API ili ACEA sertifikat kvaliteta su vise nego dovoljno kvalitetna za skoro sve moguce primene u nasim automobilima samo su neka pokazala da dugo odrzavaju visoki kvalitet iznad normi, a neka krace u motoru.

a vazno kao i ulje je pravilan izbor filtera ulja kao element koji utice na zivotni vek motora.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

E sad sam procitao na netu(totalov site),da je ovo ulje sto valja Tigar
                      Total Quarz 3000 kantica od 4litra +1litar gratis.Ulje koje vise ne ispunjava neke propise u EU pa se vise ne prodaje tamo.Sad se prodaje
                      Total Quarz 5000.
                      Znaci nisu znali kud ce snjim,pa hajd u Srbiju
                      Sto opet za tu cenu ne znaci da je lose.Sto bi se reklo ako je valjalo njima prosle godine valjace i nama ove

A i Shell Helix na zvanicnom siteu na Zutoj flasi ima u donjem desnom delu oznaka plavo-bela mislim pise ACTIVE.
                      Kod nas u radnjama nisam video takvu ambalazu

I sad covek nek bude pametan?

Comment

• -Q-
                        CBC Senator
                        • 03.12.2004
                        • 288
                        • Srbija/Beograd

taj Active shell reklamiraju (onaj sto cisti motor ovo ono)
                        i ima ga samo kod uvoznika... mada verovatno tu stariju generaciju mnogi valjaju jer su je dobili jeftino da bi se ocistile zalihe...
                        Srbija...
                        2008. Leon

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

Pa jel znas ko je uvoznik za shell,mislim malo prodaja?

Comment

• -Q-
                            CBC Senator
                            • 03.12.2004
                            • 288
                            • Srbija/Beograd

Auto Nena valjda... oni daju reklame te "Active cleaning oils vamotamo"
                            2008. Leon

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

Bas sam kod njih bio pre par dana u Sarajevskoj ulici....
                              Isto stara ambalaza...koliko se secam(jel onda na to Activ jos nisam obracao paznju).
                              Kupicu sutra,kakva god daje....
                              Ponekad je bolje kad covek nista nezna,...lakse zivi....

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

Wiz@ Meni jedino kod tog Opeleovog ulja,sto nemogu nikako da nadjem neki njihov site za ulje....
                                Ko to pravi, ko uvozi kod nas....
                                ali ne rekla kazala nego stvarno

Comment

Working...
                                X