Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

ne, ne, cekaj. koliko sam skapirao ragazzoni je mehanicar tako da njega nema sta da ubedjujem ali mi je ova prica neverovatna posto ne postoji ulje koje ce da drzi 30k i da se potrosi samo 400gr a ne postoji ni takav motor. ajde da je prica o nekom vrhunskom ulju u vrhunskom motoru pa i da poverujem ali HC u G2 1.8... no way

@vrhovni: desna crvena tj ova pre krivine. tu da bude ulje kad je motor ladan. znaci 2-3mm ispod max tj krivine. pazi , nemoj ga presipati preko max jer moze da probije semering radilice a onda si u meleru, zescem. imaces ulje u kvacilu i onda... problem.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• rajmax63
      CBC Prijatelj
      • 02.04.2005
      • 1415
      • Bačka Palanka
      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

pa jedino ako se ne zeza ali pročitaj da ne zna za koksiranje i da se kune u Modriču

ajde neću više odo za 20-30 min na skijanje pa se čijemo za 5-6 dana ako negde nađem otljučan WIFI čujemo se

Discover Carinthia's sunny south with its diverse outdoor activities & culinary delights. Plan your holidays here and enjoy the southern part of Austria!
      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
      Audi ima crveno T

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

a brate , kunu se ljudi i u ladu pa ...

aj se ti spusti jednom za mene i uzivajte. samo da vas vreme posluzi...

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Samo par dobronamernih saveta za one koji su dosta PROČITALI o uljima i sve znaju, a hvataju se za periferne i čak šaljive stvari:
          Prvo koliko sam shvatio čovek je rekao OPTIMINA SINTETIKA, što upućuje na MAGNUM, MAGNUM PLUS....., a onda se navodi da je to nemoguće na motoru iz 80-tih(kako, zašto, današnji motori novije generacije ne troše ulje?) Ako se misli na Optimu HC-POWER ona nema ni u naslovu neki vek kao gore navedena ulja, drugo ona je sa početka 90-tih i spada u grupu polusintetike (nepotrebno je ponovo raspravljati šta je sintetika a šta polusintetika) U prvo vreme je na njoj pisalo da je vek 20000, ali su mi tehnolozi Modriče potvrdili da upravo zbog mnogo negativnih faktora, da se ne ponavljamo više ne pišu vek izmene, nego preporučeni vek izmene ili držati se preporuke proizvođača vozila. (konfuzno, rafinerija davala preporuku na 20k, a proizvođač motora 10k, na primer) ili GODIŠNJE JEDNOM!!!
          I još nešto, Modriča je dobila evropsku nagradu 200x godine, za ...... ma nebitno!
          Ivanova slika LONG LIFE perioda je prava i apsolutno tačna.
          Drugo o negatinom uticaju kratkih vožnji lošeg goriva, lošeg motora itd. ne treba ponovo raspravljati, dosta je rečeno, zato se fabrika i ogradila sa GODIŠNJE JEDNOM. Čovek je vozio 2 god. bez izmene i samim tim je NEPRAVILNO koristio ulje.
          Treća i najbitnija stvar je da je ova persona dipl. automehaničar sa doooosta iskustva i jedno 300 svojeručno remontovanih motora, ali je tačno takođe i da je maš ing. onako usput, i bivši šef servisa koji je održavao oko 200 jedinica sa motorima SUS. Mnogo je stvari koje utiču da li i kada MENJATI ulje, i ne može se na malom broju uzoraka doneti zaključak generalno za sve. Ali šta je tu je, mislio sam malo da se našalim, očigledno je bilo neuspelo. Čovek bi trebao da SAZRI kao stručnjak i da da svoj sud i svoju preporuku, na osnovu iskustva, znanja, korisnih sugestija, razmene podataka, praćenja tehničkih dostignuća... Hvala i na komentaru za LADU , baš sam se ozario. Često razmišljam da sve napustim, i da počnem da se bavim hirurgijom ili poslastičarstvom, pošto za ovo očigledno više nisam. Hvala na razumevanju.
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

polako polako, niko ne sumnja u tvomu strucnost sto sam i napisao u nekom od predhodnih postova. sad me ovo podseca na temu o fotoaparatima od pre neki dan.
            covek je reko sintetika ali nije naveo tacno koje je ulje koristio. cisto sumnjam da je trosio magnum posto HC ima u dve gradacije (5w-40 i 5w-50) i to su uglavnom gradacije za sint. (mala ispravka, mislio sam na crveni HC a ne na zeleni. zeleni je polu sint a crveni tj RACING je sint) u svakom slucaju baza im je ista.

poenta cele moje price je bila da nema sanse da je ulje izdrzalo 30k bez dolivanja tj da je motor u uslovima najteze exploatacije potrosio samo 400gr za dve godine . nebitno dal je HC, dal je Magnum ili koje god.
            Mogla je modrica da dobije ne znam koju nagradu kao sto je i vinjak godinama dobijao zlatne plakete pa i dalje je stoji ona prica: " nemoj opet da pocnem da pijem vinjak, da poludim pa da te ubijem, p***a ti m******a".

provalio sam da si hteo da se nasalis zato sam i napisao bio rajmaxu da malo prikoci. e sad, kapiram i njega, on covek ubija kilometrazu ko da je taksista a nije a pod tockovima gazi ne zna ni on sam koliko...

nema razloga za srdzbu samo bih da budemo malo realni. to sto na toj kantici pise 20k ... pise i na tarabi ali...

Comment

• DragutinDjokovic
              CBC Početnik
              • 07.01.2008
              • 6
              • Zemun

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

promenio sam danas ulje,bilo je lux 10w40,mislio sam da stavim polusintetiku 5w40 ali je nije bilo,pa sam ponovo stavio isto lux 10w40.mislio sam da pređem 7500 km ali sam ga ipak promenio na 5000 km zato što sam primetio da malo dimi kad dignem čep.nakon zamene je prestalo,a to mi se dešavalo i ranije i sa drugim uljima na nekih 4 do 5 hiljada km pa sam zaključio da ne treba voziti više od 5000 km sa istim uljem.da li su u pitanju teški uslovi vožnje ili loše gorivo neznam ali se stvarno bojim voziti više od 5000 km.

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

ti si covek koji se bas namenjao ulja i proizvodjaca, kao da si obisao 30 puta oko zemljine kugle

od toga 20 sa lukoil-om

Comment

• TE-EN
                    CBC Član
                    • 25.02.2010
                    • 23
                    • Macedonia
                    • xantia 16v

Ja imam jedno pitanje,posedujem citroen xantia 2.0 16v 155ks 1993god.proizvodzac propisuje ulje TOTAL QUARTZ 10-40 uvek koristim po preporuke proizvodzaca,ali interesuj me dali mogu sipati neki drugi tip ulja ali kvalitetnog,koje mi ulje preporucujete za moj tip motora,primetio sam da mi na cepu tokom zime pojavljuje pena,u letnim danima se to ne desava,prelazim vrlo kratke relacije,godisno prelazim sa autom manje od 4000km,jer imam sluzbeni,i dali mogu u narednu izmenu ulja sipati aditiv od tipa ,kako bi zastitio motor,i dali mi preporucujete ispiranje motora sa aditivom pre promene ulja

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

nastavi sa ovim uljem i menjaj jednom godisnje tj na prolece. zimi ga s'vremena na vreme poteraj malo u obrtaje i isteraj na autoput cisto da izbaci vlagu i kondenz iz ulja. MoS2 ne moze da skodi. Ispiranje preporucljivo.

Comment

• TE-EN
                        CBC Član
                        • 25.02.2010
                        • 23
                        • Macedonia
                        • xantia 16v

o.k. sledi ispiranje motora sa Engine Flush aditivom,onda ulje TOTAL QUARTZ 7000 10-40 i nakon toga hteo bih da sipam radi zastite jer je ne vozim mnogo ovaj zastitni aditiv http://www.youtube.com/watch?v=pVcaOwi9o18 preporucuju mi ga svi prodavaci autodelova,jel u redu da sipam to ili samo ispirem motor i sipam novo ulje i filter

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Ceratec ili heksagonalni bor nitrid mozes slobodno da naspes,zastitice motor...on je za malo extremniju voznju ali ce u svakom slucaju da odradi zastitu...ma samo redovno menjaj ulje i filter i uzivaj

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

ne treba ti nikakvo sredstvo za zastitu. neces da ga konzerviras. ulje je dovoljno a MoS2 ne skodi. ako ga palis bar jednom nedeljno ulje je sasvim dovoljno.

Comment

• TE-EN
                              CBC Član
                              • 25.02.2010
                              • 23
                              • Macedonia
                              • xantia 16v

Dali cesto gledate u merac temperatura ulja ,za one koje ga imaju u svojim kolima,....i mozda ste razmisljali koja bi temperatura ulja bila prava za dobar rad vaseg motora,ajmo malo da pricamo o temperaturi ulja . Kod mog tipa motora XU10J4 RFY 2.0 16v 155ks temperatura ulja nikad ne prelazi 90oC i to u najvrucim danima a u isto vreme radna temperatura antifriza da je oko 90oC sto mislite jer je to pravilno ili nije

Comment

• Srdjan
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 2416
                                • Bajina Basta/Beograd

Ukoliko imas hladnjak ulja to je onda ok. Naravno, podrazumeva se da ti je senzor temperature tacan.
                                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                                X