Menjaju se tablice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Re: Menjaju se tablice

Verovatno da se aplikacija gubi oko formata registracione oznake...
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Superbird
      CBC Senator XXL
      • 06.02.2006
      • 384
      • Sabac ---> Novi Sad
      • Audi 100 Typ 43

Placali smo lako, zato sto sa Sarajevom vise nismo u istoj drzavi

Comment

• Gaga
        CBC Veteran
        • 27.11.2010
        • 124
        • Novi Beograd

Lične tablice koštaju, a kao što je "kuzmar" već i napisao, cena će biti od 50 do 150 hiljada dinara, i to će biti lep prihod državi. cena zavisi od broja mesta i izbora slova i brojeva.
        Na ovim ličnim tablicama moći će da bude natpis kakav se želi - da se izrazi ličnost (!), jedino da natpis nije provokativan, uvredljiv, bezobrazan i da nekoga vređa. Predviđeno je da bude šest mesta (polja) za ličnu oznaku, posle grba tj. ocila, i može da bude kombinacija slova abecede i arapskih brojeva i kombinacija treba da ima najmanje dva slovna znaka. Kombinacija će u stvari imati predviđenih pet mesta jer između slovnih i brojčanih oznaka mora da bude srednja crta "-", a ona se računa kao jedno mesto (npr. BG▢GAGA-7). Oznake na ličnim tablicama koje neće moći da se koriste su TX (taksi), i RP (registrovan privremeno, tj. to je carinska tablica).
        Da se razumemo, ni za sadašnje tablice koje se koriste, a ko je hteo da ima četvorocifreni broj, cena nije bila baš mala, to se plaćalo 32.880,- dinara.
        I u Engleskoj je lična tablica jako skupa, neke tablice koštaju i po deset hiljada funti, a tamo postoji pravo trežište za kupovinu i prodaju tablica.
        Pa, ko voli i hoće, neka izvoli !

Comment

• imported_šumadinac
          CBC Početnik
          • 09.01.2011
          • 1
          • KG, Šumadija, RS

U Kragujevcu je harač za reg. oznaku KG KRALJ "sitnih" 150.000,00RSD... mašala... A gužvi nema, za izvadio sve za pola sata... jesu šalteruše nepismene i trapave, ali se bar čovek dobro ismeje dok čeka... mučenice za koje je i MS Word visoka tehnoligija se pogubile s ovim novim sistemom...

Tablice su manje više ok, ali kombinacija poslednja dva slova je smesna... Mene zalomi YĆ.. čovek ispred mene dobio YČ... tako da kada on uplati parking (YC) dobijam i ja gratis... stvarno je ružno što su stavili naša slova tu... mislim da smo jedini u svetu gde na tabliacama imamo i srpsku latinicu - ČĆŽĐŠ i ćirilicu i engleska slova XWY...

Eee , ali super su tablice za taxi... 003 TX... ali zato je kazna za ne vraćanje u roku od sedam dana od prestanka rada u taksiju astronomska... 120.000,00RSD + 12 meseci zabrane voženja... i tu mašala... e da rekoše mi tamo u sSUP-u da na tablama postoji neka folija i neki kod koji omogućavaju da se očitaju tablice i pri brzini od čak 320 km/h ???!! i sad kao zbog toga traju samo sedam godina i zato se menjaju posle toliko vremena.... Vidim da su u KG-u već postavili te kamere na 2 mesta u gradu, ali čisto sumnjam da će to da postave svuda po Srbiji... Biće veselo... Prodješ negde71 km/h gde je dozvoljeno 70 i pap stiže kazna na adresu iz saobraćajne...

Comment

• boban1982
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2010
            • 1106
            • Batajnica
            • SAXO VTS-BIC

A bas sam se pitao zasto traju sedam godina,da li je to stvarno zbog toga???A sto se tice tih slova,uzasno izgledaju,ali mozemo samo da pisemo o tome,ko nas pita da li nam se svidjaju ili ne,jedino ko ima vezu u supu pa da izabere neka lepsa slova.

Comment

• kalibaR
              Moderator
              • 03.04.2006
              • 352
              • Beograd
              • AE86 rolle, Eclipse 1G

Originally posted by šumadinac
              ... e da rekoše mi tamo u sSUP-u da na tablama postoji neka folija i neki kod koji omogućavaju da se očitaju tablice i pri brzini od čak 320 km/h ???!!
              koja je fora sa ovim, tj. kako ovo radi ako je istina ?

...čipovali su nam kola, preko tablica..

Comment

• Gaga
                CBC Veteran
                • 27.11.2010
                • 124
                • Novi Beograd

Pošto vidim da još uvek ima nekih nedoumica oko novih tablica, evo malo više tehničkih detalja o novim tablicama.
                Bilo je dosta polemike u poslednjih godinu-dve oko toga, kakve će tablice biti, zašto baš tih dimenzija, zašto baš takav oblik slova i brojeva, zašto mora ćirilična mala oznaka grada, zašto taj grb, zašto ovo, zašto ono, tablice iz stranih zemalja su lepše (po nekima je uvek sve strano lepše !!!), a koliko ljudi toliko ukusa, uvek bilo i biće, ali sad nećemo više o tome.

Slike novih tablica koje objavljujem su slike koje su snimili momci iz redakcije časopisa za automobilizam, kad su pravili reportažu u Kovnici novca i te slike su pod autorskim pravom i zato na svakoj ima tkz. zaštitni "vodeni žig" naziva časopisa. Ja sam u tom časopisu novinar-saradnik (nisam tu stalno zaposlen) i u redakciji smo se dogovorili da napišem nešto o novim tablicama.

Svima je već poznato da su nove tablice rađene po tkz. Evropskom standardu, gde je tačno propisana njihova dimenzija (550 h 110 mm), dimenzija plavog vertikalnog polja, visina slova i brojeva,...Oblik slova i brojeva ili kako neki kažu "font", na našim tablicama su zajednički oblikovali ZIN (Zavod za izradu novčanica) i MUP. "Font" je specijalno oblikovan i nije korišćen ni jedan do sad postojeći "font" tablica zemalja koje već imaju ovakve tablice. Namera ove dve ustanove, koje su oblikovale nove tablice, je bila da donekle asocira na već postojeće tablice (sličan "font"), a da se pri tom ispoštuju svi standardi takozvane evropske zajednice ili ti unije:
                - to je već spomenuta dimenzija istih,
                - povećanje broja registracionih kombinacija,
                - da tablica bude lako mašinski čitljive od raznih kamera-čitača na naplatnim rampama na autoputevima, a između ostalog, koristiće se i za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanje kazne na kućnu adresu vlasnika vozila,
                Najuočljivija tj. najupečatljivija karakteristika novih tablica je broj nula, a jasno se razlikuje od slova O, kosi zarezi. Takođe novina je i to, da sad ima ukupno 74 registracionih područja.

Ima tri oblika-veličine tablica, pravougaone i četvrtaste za automobile i četvrtaste za motorcikle i skutere. Od skoro je usvojeno rešenje i za tablice za traktore i motokultivatore i te tablice će biti četvrtaste i zelene boje, kao i do sada. Za mopede tablice će biti žute boje, za automobile, autobuse, komercijalna vozila će biti bele boje, za policijska i vatrogasna vozila tablice će biti kao i dosada plave boje, a crvene tablice će biti za vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu svojih dimenzija i mase.
                Za diplomatsko-konzularna predstavništva (A), kao i strane misije u Srbiji (M), boja tablica će od sada biti crna sa žutim slovima i brojevima. Tablice stranih predstavništava u Srbiji (E), odomaćen naziv "ekonomske" i tablice predstavništava stranih novinskih kuća (P) će biti žute boje sa crnim slovima i brojevima. Carinske tablice tj. "registrovan privremeno" - RP) će biti bele boje sa karakterističnom vertikalnom žutom poljem gde je utisnuto "RP".
                Bez obzira o kojoj tablici je reč i za koje vozilo, svaka će imati (ima) u donjem desnom uglu svoj serijski broj. Po ovom broju će se znati, koji radnik je proizveo koju tablicu, u kojoj smeni, u koliko časova, kog dana, a takođe ko ju je izdao u MUP-u.

Ove nove tablice dolaze inače iz tri različite fabrike u Srbiji. Prvi korak je taj što se u fabrici "Impol Seval - Valjaonica aluminijuma" u Sevojnu, tablice seku (štancuju) na odgovarajuću dimenziju i takve isporučuju u fabriku "Boja" u Somboru. To je "drugi korak" i tu se na tablice nanosi reflektujuća folija na kojoj su odštampani grb tj. ocila, plavo polje sa oznakom SRB i određeni zaštitni elementi koji se mogu videti pod uglom od 30 stepeni. Zaštitne elemente čine hologramska talasasta linija koja se prostire celom dužinom tablice, jednim delom po grbu tj. ocilima i oznake SRB. Treći korak je taj, gde se tablice isporučuju kao poluproizvod tj. prazne (blanko) Kovnici novca tj. ZIN-u u Beograd i tu se na mašini utiskuju brojevi i slova i serijski broj. Sa ovim je proces proizvodnje tablica završen.

Nove tablice su u pogledu upotrebljenih kvaliteta materijala i tehnologije u samom svetskom vrhu. Koristi se reflektujuća sedmoslojna folija firme "3M", a njen životni vek trajanja je sedam godina. Proizvođač je dao garanciju za svoj proizvod od sedam godina, da će biti jako čitljive, uočljive svih tih godina (ukoliko se fizički ne oštete). Iz tog razloga će se tablice menjati svakih sedam godina, a ne iz razloga nedostatka kombinacija. Nove tablice imaju nekoliko stepeni zaštite, tako da ih je nemoguće falsifikovati, obrisati nekom hemikalijom brojeve ili slova, jedino ako se fizički oštete.
                O ličnim tablicama sam napisao juče par redova, pa ne bih hteo da se ponavljam, a cena za njih je shodno željama.
                Registracione nalepnice, takođe novost, će se isto štampati u ZIN-u, lepiće se na vetrobranskom staklu u donjem desnom uglu sa unutrašnje strane (gledano u pravcu vožnje) i to prilikom svake registracije. Dnevno se u ZIN-u može proizvesti 12 hiljada registarskih tablica tj. tablica za šest hiljada vozila.

Što se prekršaja tiče, neće se kazna naplaćivati za 1 km više, gledaće se kroz prste do 10 km više od dozvoljene. Naravno zavisiće i od slobodne procene saobraćajne policije koji prate saobraćaj putem kamera, itd.

Za plaćanja parkiranja putem SMS poruka, „Parking servis“ je dužan da uradi odgovarajući program ili već šta, koji će podržavati mogućnost plaćanja parkinga sa novim tablicama, a koje imaju slova sa takozvanom gajevom latinicom ČĆŽĐŠ. Koliko sam načuo do kraja meseca bi to trebalo da se završi, tako da neće biti problema oko naplate parkinga. Kontrolori znaju za ovaj problem, tolerisaće se, pa neće ni tu biti problema, da li ste platili ili ne, dok se „problem“ ne premosti. Za sad, ako ne želite da platite i za nekog drugog, kupujte parking kartu u trafici.

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Po kom zakonu sam duzan da imam srpsku latinicu u mobilnom telefonu - da bi mogao platiti parking SMS-om?
                  Long Live CBC!!!

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

nisi duzan ni da imas mobilni, mozes da kupis na trafici, automatu ili kod parking kontrolora

mobilni je samo jedna od opcija

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

To verovatno vazi za BG. Ovde kod kontrolora ne mozes, a i da mozes treba ti prilicno vremena da ga nadjes. Sto se kioska tice, jedna firma ima ugovor sa JKP-PS, druga nema, pa se moze desiti da poprilicno morate pesaciti od mesta parkiranja da bi kupili kartu, a automati ne postoje. Prilicno je komplikovano, ako se ne moze SMS-om.

PS - A i u BG-u sam imao slicno iskustvo u ul. Dr. Subotica. Vodio sam dete kod lekara, i nisam imao nacina da platim parking, jer nisam imao kredita na mobilnom. Kontrolora sam trazio 15 minuta, i nisam ga nasao. Kada smo se vratili sa pregleda, kazna mi je uredno postavljena pod brisac.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

kupis 10 kartica i nek stoje u kolima.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Mislim da nisam u Off-u, jer ce ovo biti jedan od problema kada okacimo nove tablice. Ovo sto je Chubbs naveo je ubedljivo najbolje resenje. Zamislite samo kada neko, iz unutrasnjosti, dodje u BG prvi put.
                          Meni sada i nije neki problem, nakon 20 i vise godina dolazenja u glavni grad, ali kad se setim kad sam dosao prvi put - jaoj majko. Znam ljude koji ostavljaju auto na ulazu u BG, pa taxijem idu na odrediste.
                          Npr. poslednja neprijatnost sa parkiranjem mi se desila pre par godina, kada nisam imao pojma o ogranicenju parkiranja na 2 sata. Tada u KG-u toga jos uvek nije bilo.
                          Long Live CBC!!!

Comment

• Cougar
                            CBC Senator XXL
                            • 13.06.2009
                            • 352
                            • NBG // Vrbas
                            • Cougar XR 2.5 V6 24v

Ne znam koliko je opšte poznat način rada parking servisa u Srbiji pa ukoliko dam višak informacija ne zamerite...

Ukratko... postoje dve firme koje obezbeđuju ovu uslugu, jedna je Hrvatska firma a druga je PSC članica Pakom grupe...

Ugovori sa provajderima usluge sms4parking se sklapaju na nivou opštine i svaka opština definiše svoja pravila tj. vremena trajanja parkiranja, broj produžavanja, vremenske razmake itd. Ovo napominjem da bi gore pomenuti posetioci obraćali pažnju na način evidencije, vremena produžavanja itd.

Provajderi usluga sms4parking sklapaju ugovore sa opštinama na taj način da imaju neki X % od svake transakcije putem sms-a (što nije slučaj ako se parking plaća drugim putem)... drugim rečima oba provajdera imaju sasvim dovoljnu motivaciju da što pre urade upgrade servisa da prepozna YU fontove... čak šta više traži se rešenje kojim bi se omogućilo svim korisnicima koji nemaju i ne žele da imaju YU fontove na svom uređaju da mogu da pošalju sms sa dodatnim karakterima koji bi zamenili ĆČŠ... stim da su rokovi su pod znakom pitanja zbog uskog grla u Telekomu, jer sve što iole dodiruje VAS (Value-added service) servise prolazi kroz torturu od protokola, propisa i uopšte dolazi do izražaja tromost usled veličine Telekoma... Ovde mora da se uzme u obzir i vreme potrebno za testiranje kompletnog sms4parking servisa obzirom da mu se menjaju ulazno/izlazni podaci a servis mora i dalje da podrži obradu jako velikog broja transkacija u sekundi...
                            Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Mali off - koja od te dve firme ce bese da zaglavi opasno zbog neplacanja PdV-a na izdate doplatne karte koje nisu placene?
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Cougar
                                CBC Senator XXL
                                • 13.06.2009
                                • 352
                                • NBG // Vrbas
                                • Cougar XR 2.5 V6 24v

koliko mi je poznato servis sms4parking prvo radi rezervaciju sredstava kod mobilnog provajdera pa tek onda izvršava transakciju tj. izdavanje karte ili doplatne karte...

jesam li te dobro razumeo...!?
                                Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

Working...
                                X