Menjaju se tablice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Darko
    CBC Senator XXL
    • 29.03.2005
    • 528
    • Beograd

Pa to je to, definitivno imate problem sa tim nase/vase tj malo pogresno to posmatrate...

Jel to zvanicno pismo u Srbiji? Jeste. Kraj price, dakle nase je.

Dalje, tu isti latinicu si ucio u skoli, dalje na istoj toj latinici i u toj Srbiji je danas 80% svega. Zasto? Zato sto isto tako pise cela Evropa i zato sto je komunikacija sa ostalima neuporedivo jednostavnija i laksa. Eto zato "mrzim" cirilicu, cisto iz prakticnih razloga, mesta tu za emocije nema i ne treba da bude...

Ovo za preseljenje, pa preseli se ti u Rusiju ili Bugarsku pa pisi do mile volje cirilicom ako te toliko cini srecnim... Mislim komentar ti je ono... Ma, napusicu te uzivo ako se setim

Comment

• ne mora dalje od Novog Sada,u tom gradu je nekada bila praksa upotrebe jezika nacionalnih manjina (cije su maticne zemlje sada sve u EU) u nazivima javnih institucija ustvari manje vise svuda gde je javno.Danas je stvarnost sasvim drugacija.Kanarinac ako zelis univerzitetske udzbenike na cirilici dodji u Novi Sad,ceka te Факултет техничких наука i predivna statua Тесла bez ociju na ulazu u zgradu.Ako kazes da ti smeta latinica primice te gradonacelnica Maja i dobices stipendiju.Meni licno nece niko da uzme pare za "evropske tablice" koje to nisu i pogotovo zelim moju visenacionalnu i visejezicnu Vojvodinu jer ona moze biti samo takva ili je nece biti!.

Comment

• Kanarinac
        CBC Senator XXL
        • 08.10.2004
        • 2870
        • BG,Weedikovac

Unishtismo josh jednu temu al kad je bal...
        Darko pa i zhiveo sam u Rusiji al valja malo i ovde.
        Al ipak to sporazumevanje i sl mozhe lepo i na cirilici.Samo eto optereceni smo da se uvuchemo svima u guzicu pa shto ne i sa pismom.

I love my

Comment

• Darko
          CBC Senator XXL
          • 29.03.2005
          • 528
          • Beograd

Rekoh, latinicom pisem samo zato sto je smatram prakticnijom. Te vise sile, teorije zavere i ostalo me stvarno ne zanima niti ja imam ikakav razlog da se nekome uvlacim...

Comment

• Ustvari svestan sam da sam napisao glupost.Bar studenti pripadnici nacionalnih manjina iz Vojvodine masovno odlaze da studiraju u svoje maticne zemlje (koje su sada sve u EU) svesni da je vreme
            i zdravlje najskuplje od svega.Kada imas 50+ kasno je.
            Nije unistena tema ovo je ozbiljno pitanje koje moze da izazove veci problem nego sto se predpostavlja.
            Ajde kakvo je raspolozenje da se napravi glasanje za i protiv cirilicnih oznaka na tablicama?Jel sme da se postavi to pitanje uopste?

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

mislim da ce upravo primeniti ovaj austrijski sistem
              nadam se da nece taj glupi sistem pokupiti.
              ako vec zele dodatno oznacavanje vaznosti registracije, nemacki (ili svajcarski) sistem je daleko napredniji.

soferka je poslednje mesto na autu gde treba bilo sta lepiti, i ometati periferno vidno polje vozaca
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

inace vignjeta za celu godinu kosta nekih 70 i neki euro,a sada neka mi neko kaze koliko ce platiti putarinu u samo jednom pravcu na primer BG-Nis
                da, i ne vazi na autoputevima niti obicnim putevima za prolaz kroz tunele.

a taj se prolazak papreno placa po predjenom kilometru....

koliko kosta extra placanje za prolazak Tauern putem, extra na 70 eura vinjete

bio u Italiji, platio putarinu na pojedinacnoj rampi ?
                bio u Francuskoj, platio putarinu ?
                bio u Grckoj, platio putarinu?
                bio ranije u Madjarskoj, platio putarinu na rampi ? (pre uvodjenja nalepnica)
                bio u Hrvatskoj, platio putarinu ?

nije nasa putarina kao sistem naplate sa rampama nikakvo cudo niti poseban izum, potpuno isti mehanizam koji postoji i u delu EU.

inace nasa putarina spada medju najjeftinije, ako i nije ubedljivo najjeftinija u Evropi po kilometru.

druga je stvar da li je uopste potreba da se ovako organizuje ili putem nalepnice (ja bih radije nalepnice tj pausal).
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinična slova, kao i slova W, X i Y.
                  ovakva odluka je postala zvanicno resenje ?

ovo nikako nije dobro, i tako se ne radi...
                  po pravilu ne koriste se slova O, I i slicno sto moze da podseti/ da dovede u zabludu da se radi o broju.

ima sasvim dovoljno kombinacija bez ponavljanja da nema nikakve potrebe za bas svim latinicnim slovima.
                  a i o kojoj latinici se ovde radi, latinica naseg jezika ne poznaje niti W niti X niti Y.

nasih slova ima vise nego dovoljno...
                  samo da neko obavesti nase zakonopisce da zavire malo u matematicke knjige...da se ne brukaju toliko.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• ToNcA
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2006
                    • 868
                    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                    • Mazda 6 2.0d

Originally posted by Darko
                    Rekoh, latinicom pisem samo zato sto je smatram prakticnijom. Te vise sile, teorije zavere i ostalo me stvarno ne zanima niti ja imam ikakav razlog da se nekome uvlacim...
                    Ja podrzavam!
                    Komp mi je na lainici, vecina sajtova - latinicno, pola prepiske na poslu vodim na engleskom. iskreno - cirilicu ni ne znam da pisem - u stvari znam ali 3X sporije od latinice. Sta treba da radimo - da pisemo sve cirilicom kao Rusi - isto kao sto se pise latinicno samo cirilicom?

A sto se putarine tice - koja je cena putarine u Austriji na primer. Cale je bio pre nedelju dana i platio je nalepnicu za 15 dana manje od 5e!

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• low rider
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2006
                      • 613
                      • Beograd

Originally posted by Elwood
                      ne mora dalje od Novog Sada,u tom gradu je nekada bila praksa upotrebe jezika nacionalnih manjina (cije su maticne zemlje sada sve u EU) u nazivima javnih institucija ustvari manje vise svuda gde je javno.Danas je stvarnost sasvim drugacija.Kanarinac ako zelis univerzitetske udzbenike na cirilici dodji u Novi Sad,ceka te Факултет техничких наука i predivna statua Тесла bez ociju na ulazu u zgradu.
                      Stvarno mi nije jasno sta je jadna cirilica ovde kriva ?
                      Zasto upotrebu cirilicnog pisma smatrate neprikladnom, zasto upotrebu cirilicnog pisma smatrate nekim pokazateljem nacionalizma, zasto upotreba cirilice mora biti diskriminacija ?

Razmislite o svemu tome, isti takav post bi mogao neko da napise za latinicu bio bi, i ne bi bio u pravu isto koliko i ti.

Nazalost cinjenica je da mnogi jedno od nasa dva pisma poistovecuju upravo sa onim idejama iz moje druge recenice. Po meni je to kompletna glupost ! Tuzno je sto je to postalo politicko pitanje.
                      Svako moze izaci na ulicu i prebrojati natpise i videti da cirilice fakticki nema.Zasto bi cirilica vredjala bilo koju drugu naciju ? Svi smo isli u istu skolu i svi je znamo u cemu je onda problem, niko ne pise albanski, madjarski ili rumunski cirilicom, vec srpski, zasto je to cudno ili uvredljivo.

Odrastao sam u vrlo multietnickoj sredini i takve stvari nikada nisu predstavlajale problem. Mozda je u nasem racunarskom svetu latinica jednostavnija,
                      ali i nije ako cete je pravilno pisati treba vam cak veci broj dugmica nego za cirilicu.

U svetu u kome se svakodnevno svi bore za ocuvanje svojih tradicija, svi ste videli reklame na Discovery-u ili BBC o jezicima ili pismima koji odumiru (npr. istro-dalmatinski u Hrvatskoj), a oni pustaju te reklame u okviru akcije za njihovo ocuvanje. Svet u kome Irci vracaju svoj izumrli jezik Irish u zivot, koga je znala shacica ljudi, a sada se uci u skolama i nove generacije ga znaju i vole da uce i koriste.
                      Spaniji u kojoj Katalnoci ozivljavaju svoj jezik, mladi katalonci ga znaju iako im roditelji ne znaju i pricaju spanskim. Ne mozete se zaposliti u kompanijama koje imaju veze sa drzavom, a da ne znate Katalonski. Mislite da njima nije jednostavnije da koriste 2 najmocnija jezika u svetu engleski i spanski ?
                      U svetu u kome je sve to normalno i takve akcije se hvale i podrzavaju, ljudi se ponose svojim osobenostima, nama smeta cirilica.
                      Razmislite i videcete da tu nesto opasno nije u redu.

p.s. priznajem uglavom pisem latinicom, bez nekog posebnog razloga, navika od malena ...
                      ali se secam letos francuza kome sam se upisivao u knjigu utisaka i pre mene razni ljudi sa raznih strana sveta prvo ispisu posvetu na engl. pa na svom jeziku.
                      zavrsim sa engl. i krenem srp. latinicom i francuz me zaustavlja i trazi mi cirilicu, kao daj nemoj molim te latinicom, hocu cirilicu... krenem ja da pisem cirilicom, a kako retko pisem stampanom cirilicom slova krompirasta, decija sporo pisem, krenu francuz da me proziva znas li ti cirilicu, bi me blam...

Comment

• Kanarinac
                        CBC Senator XXL
                        • 08.10.2004
                        • 2870
                        • BG,Weedikovac

Elwood nisam siguran zashto pishesh o studentima tj zashto ih pominjesh?
                        Vidi ovako ja ako odem da studiram u rusiji na MGU recimo ja cu da uchim tamo na ruskom i udzbenici ce mi biti na ruskom jeziku.Ne vidim zashto bi neko studirao u drugoj zemlji ako ne misli da studiram na ruskom (primera radi).Isto tako te nacioalne manjine u Vojvodini kao ne znaju srpski a vecina njih se rodila ovde?E sad ne bi da ulazim u dalju raspravu oko toga jel mogu i nenamerno da uvredim nekoga.Ali ipak smatram ako zhivimo u Srbiji i ako nam je pismo cirilica onda i udzbenici iz kojih uchimo treba da budu na cirilici a ne latinica.

E sad jedino na forumimam i recimo preko msn-a ili kad kucam mail pishem latinicom.Ruchno sve pishem cirilicom.Seminarski sad za fakultet takodje cirilicom.I opet darko rece kvazi nacionalizam.Ne vidim kako ljubav prema pismu mozhe da bude nacionalizam.

A shto se tablica tice ovo ubacivanje cirilice chisto da bi eto tu bila je glupo.Ili neka bude sve cirilicom ili neka bude sve latinicom.

I love my

Comment

• TETAK
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3034
                          • Čačak, Srbija

Iskreno, ponosan sam na ćirilicu i zaista smatram da je nešto posebno što definitivno treba čuvati i pokazivati!
                          Lično, najčešće koristim latinicu što mi je ostalo iz srednje škole gde sam je kroz tehničko crtanje usvojio, ali se time ne ponosim!
                          Inače, ježim se kad neko pominje Vojvodinu kao nešto posebno, sve je to braćo, prvo Srbija , pa tek onda Šumadija, Vojvodina.....
                          Što se tablica tiče, Nemački sistem označavanja je odličan kao i ono....he,he,he.....ostalo!
                          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Zalosno je sto vidim da ljudi ni izbliza ne cene rodjeno pismo onoliko koliko bi trebalo. Nije bitno, i tako to...pa JESTE bitno, i PUNO gubimo kao nacija. Ne znam samo sta ce da nam ostane od obelezja ove jadne nacije za jedno 20 godina sa ovakvim razmisljanjem...

Latinica NIJE nase pismo. Prihvaceno je kao ravnopravno cirilici iz prakticnih razloga, ali nije nase pismo.

Cirilica i TREBA da je na tablicama, i ne vidim poentu rasprave i neku silnu ozaloscenost i komentare da ne treba da bude tamo...hajde i grb da izbacimo, sta ce nam? Bas me nervira...
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Darko
                              CBC Senator XXL
                              • 29.03.2005
                              • 528
                              • Beograd

Znas kako, napisao sam gore. Dokle god je to ZVANICNO pismo u Srbiji ja nemam nikakav problem jer to onda JESTE nase pismo. Kad ne bude tako bicu svestan da sam u manjini i ponasacu se onako kako mi izmedju ostalog i zakon nalaze.

Do tad cu ipak drzati toga da i u tom pogledu svoje svakodnevno funkcionisanje ucinim laksim a da o tim bespotrebnim stvarima pustim neke druge da brinu...

Da ne otvaramo druge price o tome koliko je cirilica bitna u odnosu na to koliki je natalitet i slicno... Ako vec brinemo o takvim stvarima.

@kani

To kvazi patriota se odnosilo na to sto danas mnogi i to pokusavaju da proguraju kao nesto politicko. Tj Srbin si ako si za to a izdajnik ako nisi i slicno...

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                                CBC Senator XXL
                                • 13.11.2007
                                • 684
                                • Sabac

Originally posted by 206
                                Zalosno je sto vidim da ljudi ni izbliza ne cene rodjeno pismo onoliko koliko bi trebalo. Nije bitno, i tako to...pa JESTE bitno, i PUNO gubimo kao nacija. Ne znam samo sta ce da nam ostane od obelezja ove jadne nacije za jedno 20 godina sa ovakvim razmisljanjem...

Latinica NIJE nase pismo. Prihvaceno je kao ravnopravno cirilici iz prakticnih razloga, ali nije nase pismo.

Cirilica i TREBA da je na tablicama, i ne vidim poentu rasprave i neku silnu ozaloscenost i komentare da ne treba da bude tamo...hajde i grb da izbacimo, sta ce nam? Bas me nervira...
                                Slazem se 100%. Prosto je neverovatno koliko se ljudi otudjuju od nekih nasih starih vrednosti, prihvatajuci modernu zapadnu kulturu kao nesto svoje, i sve to da bi bili "IN". Jeziva je cinjenica kako smo 500 godina pod Turcima uspeli da ocuvamo nasu Pravoslavnu veru, a onda je komunizam za nepunih 40 godina uspeo prakticno sve to izbrise kao da nije ni bilo...

Cudan smo narod mi Srbi...
                                Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!

Comment

Working...
                                X