Cena nafte je u poslednjem periodu pala oko 20% (sa 150 dolara na 120 i kusur), a oni spustaju za 2%??? Dajte ljudi, to je drzavna pljacka, ovo ne zasluzuje osudu, vec masovne ulicne proteste. Dajte da se organizujemo i da stanemo tome na put.
Stvarno je sramota, kada se poveca cena na svetskom trzistu oni odmah sledeg dana podignu cene, a kad padne em cekaju 7 dana da vide da l ice biti "Stabilno" i kad spuste spuste za 2 din!!! Boze moj...
Sasvim ochekivano, niste valjda pretpostavljali proporcionalno snizhenje maloprodajne cene u skladu sa padom vrednosti barela sirove nafte na njujorshkoj berzi?!
Od tih 112 dinara po litru drzhava stavlja u dzep preko akciza i nameta preko polovine, jedan manji deo su troshkovi vezano za dopremanje i preradu (kako bar ovi iz NIS-a imaju obichaj da kazhu), i to su "delovi kolacha" koje im ne pada na pamet da smanjuju.
A i shto bi, kad ne moraju...
Mozhda 35-40 % od ukupne cene ce ukljuchiti u neto iznos na koji ce obrachunati to pojeftinjenje, a 3 % od 112 dinara i 3 % od 40 dinara je ogromna razlika. Mi cemo dobiti ovo drugo, i u tome je cela kvaka.
U svakom sluchaju bice ovo kratkog daha, bice novih poskupljenja i to ubrzo. Tendencija porasta cena se nece zaustaviti ili drashtichno preokrenuti sve dok se neke stvari na globalno-politichkoj sceni i spoljashnja politika "velikih sila" ne promene, a toj promeni ni traga.
2-3 dinara!?
@JNC
Jel ovo neko pusto buvu ili je to potvrdjeno!?
Kad barel poskupi za 5 yebenih $ ovi nasi slepci dignu za 5din. pa sad posto je barel pao za 30$ trebalo bi makar 15-ak dinara da ide nize ili makar da ga zaokruze na 100!
Ja da sam nova vlast izmedju ostalog napravio bih sebi jednu od najboljih reklama ali posto sam ja ja,a oni su oni mi ce mo svi zajedno jesti gofna.
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Sasvim ochekivano, niste valjda pretpostavljali proporcionalno snizhenje maloprodajne cene u skladu sa padom vrednosti barela sirove nafte na njujorshkoj berzi?!
Od tih 112 dinara po litru drzhava stavlja u dzep preko akciza i nameta preko polovine, jedan manji deo su troshkovi vezano za dopremanje i preradu (kako bar ovi iz NIS-a imaju obichaj da kazhu), i to su "delovi kolacha" koje im ne pada na pamet da smanjuju.
Mozhda 35-40 % od ukupne cene ce ukljuchiti u neto iznos na koji ce obrachunati to pojeftinjenje, a 3 % od 112 dinara i 3 % od 40 dinara je ogromna razlika. Mi cemo dobiti ovo drugo, i u tome je cela kvaka.
U svakom sluchaju bice ovo kratkog daha, bice novih poskupljenja i to ubrzo. Tendencija porasta cena se nece zaustaviti ili drashtichno preokrenuti sve dok se neke stvari na globalno-politichkoj sceni i spoljashnja politika "velikih sila" ne promene, a toj promeni ni traga.
Skok cene nafte do ovih visina nije uzrokovan peak oil-om ni slicnim stvarima, vec je u dobroj meri posledica uticaja spekulativnog kapitala. Pad dolara daje mnogima ideju da mogu da zarade, ali i Ameri nisu ludi, zaustavice pad dolara kada im to bude odgovaralo (a moja procena je da je to uskoro). Pad cene nafte je, po meni, vesnik da se dolar i americka ekonomija izvlace iz recesije.
Dalje, niko ne ocekuje da se nafta i naftni derivati na srpskom trzistu pomeraju procentualno isto, ali ne mislim da ima ikakvog smisla da 40 dinara od 112 bude racunato kao osnovica za pojeftinjenje. Podsetimo se da je prosle godine benzin bio 80 dinara (kada je nafta vredela duplo manje, oko 60-70 dolara). Dakle, ako nastave ovako, budale smo kao narod ako im ne polupamo i NIS i Vladu i sve.
Cuo dok sam vozio na radiju da ce da pojeftini tih 2-3 dinara, ali sve je to krarkog daha, ne treba biti u zabludi, cena ce ici samo gore kao sto kaze Over i to je to.
to je pozitivno, uvek se setis da moze cena navise h
e sad ozbiljno, potrazi info o pojmu "oil peak" ili natfnom polju Ghawar.
bice ti jasno da smo na pocetku kraja primene alternativnih (fosilnih, neobnovljivih, privremenih, kratkotrajnih) goriva na kojima je izgradjena danasnja civilizacija i stvoren mit/ bajka o jeftinom gorivu.
cena nafte ce jos neko vreme malo varirati (to malo je +- 40tak dolara) gore dole shodno odnosu kapitala prema dolaru i raspadu americkog hipotekarnog bankarskog sistema a kada se to ubrzo stabilizuje cena krece u galop na gore.
da ti skratim muke, brzina vadjenja nafte vec opada u 50 zemalja proizvodjaca nafte. u Meksiku je u jednom od 3 najveca naftna polja pad proizvodnje zestok. severno evropsko more je gotova prica.
za 4-5 godina vise nece biti mogucnosti da se crpi nafta koja bi pokrivala potrebe potrosnje.
to ne kazem ja, to kazu glavni ljudi, firme i institucije iz naftnog biznisa.
hint, Al Huseini- Aramco, Shell izvestaj, medjunarodna konferencija o nafti u Parizu 2007., BP izvestaj, SAD izvestaj kongresu od strane DoE, Huubertova postavka predikcije eksploatacije nagtnog polja.
pominju se moguce cene nafte u opsegu 300-500 USD u narednih 50tak meseci.
nestacica nafte nije vise pitanje decenija vec pitanje godina i meseci koji nailaze.
i nije uopste bitno koliko po kolicini ima nafte, problem vadjenja nafte postoji objektivno za sta se pobrinula majcica priroda a objasnila geologija kako i zasto se dogajda prakticno.
ove cene nafte sada ce nam biti smesne vec tamo negde 2010. godine, osim ako se ne dogodi neko cudo i pronadje se posle 40 godina neko magicno mesto na planeti sa lako dostupnom naftom za vadjenje.
ili npr zaboravi na ekologiju i aktiviraju poznate rezerve do sada nekoriscene poput priobalja Aljaske ili Floride, sa pratecim posledicama koje to izaziva.
ili npr se napravi tehnoloski skok u postupku vadjenja nafte pa se iz vec postojecih a napustenih i ugasenih naftnih polja nekako izvuce ono sto do sada nije moglo da se ispumpa.
ili vadjenje i prerada bitumena iz naslaga peska u naftu omoguci jos neko vreme odrzavanje danasnjeg nivoa potrosnje.
ali sve to samo odlaze nestanak nafte kao jeftine energije tako lako primenljive, pogodne za transport, skladistenje, tako velike energetske gustine.
svi ostali izvori energije ni pribilzno nisu tako pogodni za danasnji nacin primene i danas dostupnu tehnologiju (struju je tesko skladistiti, isto kao i vodonik npr).
tesko dostupne nafte ima, tek da imamo neku utehu da necemo prakticno nikada ostati bukvalno bez nafte.
samo je pitanje cene i kolicine...
po svim danas dostupnim podacima, period 1990-2015 oznacava ulazak u iscrpljivanje poznatih rezervi nafte.
uskoro nastupa 2009. godina, i tek u <5 zemalja se ocekuje jos nekoliko godina mogucnost zadrzavanja postojeceg nivoa prozivodnje.
u oko 60 zemalja proizvodjaca nafte prakticno vise nema, ispumpana je do granice moguceg.
od 2006. globalna zbirna proizvodnja nafte opada svakog meseca
psotoji mogucnost da se uspori ritam praznjenja rezervi i time na neko krace vreme odlozi nestacica nafte, recimo da SAD koje potrose celih 26% sve nafte na planeti Zemlji ustede samo 10% na potrosnji.
tih 10% ustede moze da donese oko 10 godina produzenje snabdevanja naftom.
da ponovim, apsolutna kolicina nafte uopste nije bitna za nastanak nestasice. malo cudno, ali geolozi su dali objasnjenje dok politicari uglavnom cute i zavaravaju narod.
Skok cene nafte do ovih visina nije uzrokovan peak oil-om ni slicnim stvarima, vec je u dobroj meri posledica uticaja spekulativnog kapitala
delimicno je uticaj spekulacija nesumnjivo.
osim nafte kapital se preselio i u zlato, srebro, platinu i druge pouzdane "novce"".
Pad dolara daje mnogima ideju da mogu da zarade,
svi znaju da nafte za vadjenja vise nema kao nekada, i da ce cena usled peak oil fenomena ici u buducnosti samo navise tj da se ne moze izgubiti igranjem na opciju nafta.
vremena predimenzioniranih kapaciteta proizvodnje i prerade nafte su iza nas, i vise nema ni u masti okolnosti da se ponovi fionansijski krah naftne industrije iz 80tih i 90tih godina kada je nafta sa cenom isla nanizne.
ali i Ameri nisu ludi, zaustavice pad dolara kada im to bude odgovaralo
slazem se, ali ima jedna sitnica.
Ameri nisu vise jedini koji se pitaju za vrednost dolara. najvece rezerve dolara i najveca poluga upravljanja vrednosti dolarom se nalazi u Pekingu.
sve dok Kinezima bude odgovarao jeftin dolar Ameri ne mogu nista bitno da urade osim kratkorocno o vrlo ograniceno.
Kinezi imaju viska bezvrednih dolara upravo iz trgovine sa SAD i mogu da plate bez treptaja i 150$/ barel a za sada nema na vidiku najave promene politike razvoja Kine i zelje da se namerno zaustavlja privredni rast radi spasavanja dolara.
Kina je po bruto proizvodu /apsolutno/ trenutno treca zemlja po obimu na svetu, i pre****la je Nemacku ove godine prema najsvezijim podacima.
za 5 godina se ocekuje uz nepromenjenu stopu rasta da prevazidje Japan.
Ameri danas imaju suzen manevarski prostor ali i dalje veliki uticaj globalno i mogu da ublaze krizu u koju ulaze ako se potrude.
Pad cene nafte je, po meni, vesnik da se dolar i americka ekonomija izvlace iz recesije.
pad cena nafte moze da bude i zbog udela spekulativnih aktivnosti, a to nema bas neke veze sa recesijom u SAD.
recesija u SAD tek nailazi jer ce morati da se smanji potrosnja nafte, a americki way of life i cela privreda je zasnovana na (danas neostvarivoj) ideji jeftine a lako dostupne energije u neogranicenim kolicinama.
ta ideja je u sukobu sa realnosti, i tu je pocetak i kraj odrzivosti dosadasnje nacina privrednih aktivnosti.
to ne vazi samo ili specificno za SAD vec za sve nas, samo je u SAD najizrazenije bahato razbacivanje energijom.
peak oil fenomen prirode je realnost postojecih naftnih polja koju vise ne spori niko ozbiljan iz naftnog kompleksa.
skoro sva velika naftna polja su otkrivena 50 i 60tih godina proslog veka.
otkrice u Brazilu nedavno se pokazalo kao naduvani balon.
Meskicko naftno polje belezi uzastopni pad proizvodnje, tipican primer oil peak fenomena.
peak oil je prirodna zakonitost, vec dokazana kroz dosadasnja iskustva naftne ekspolatacije a spekulativni kapital je nus pojava koja manje ili vise oduvek postoji u igri.
sustina je da jeftine i lako dostupne nafte vise nema odakle da se vadi u dnevno potrebnim kolicinama.
Comment