Upotrebu alternativnih goriva odnosno razvoj tih tehnologija sprecavaju drzave. Cena nafte ide dole I svi pocinju da zaboravljaju EV-je, solarnu celije, gorivne celije...
Zamisli da u Srbiji niko nekoristi naftu a iz cene nafte budzet se puni 15-20%? =]
Da je to tako jednostavno i da samo nauka određuje smer i brzinu razvoja čovečanstva bilo bi skoro pa lako. GM je imao električni auto još '96. i prestao je da se pravi '99. Zašto? Ljudi su smislili mnogo komplikovanije stvari od električnih kola, ali im nije smetao neki lobi kome nije u interesu to što oni rade. Ovo će nekome da bude smešno i ličiće na neku zaveru iz filma, ali to je tako.
Da je to tako jednostavno i da samo nauka određuje smer i brzinu razvoja čovečanstva bilo bi skoro pa lako. GM je imao električni auto još '96. i prestao je da se pravi '99. Zašto? Ljudi su smislili mnogo komplikovanije stvari od električnih kola, ali im nije smetao neki lobi kome nije u interesu to što oni rade. Ovo će nekome da bude smešno i ličiće na neku zaveru iz filma, ali to je tako.
Pusti zavere. Pitanje je trzista. U to vreme gorivo je bilo smesno jeftino. Sada vise nije i, ako nafta opet ne padne na 30 dolara po barelu, elektricna kola dolaze. Do sada su napredne tehnologije kocene jeftinocom nafte i drugih energenata. Sa tim je gotovo.
''Proizvodni kapaciteti Saudijske Arabije iznosit će 12,5 miliona barela dnevno do kraja 2009. godine, i mogu se povećati na 15 miliona ukoliko to bude nužno”, izjavio je saudijski ministar nafte Ali al-Naimi
to obecanje je dato 2006 godine sa vazenjem u 2007.
i nije se ostvarilo.
ti pricas o hipotetickim politickim izjavama.
podaci govore sasvim drugacije. S. Arabija je vec proizvodila VISE od10 miliona dnevno.
I, još jedna vest od 17.06.2008.
'' Saudijska Arabija planira uložiti 80 milijardi dolara u povećanje svoje proizvodnje nafte na 12,5 miliona barela dnevno
fino, cak stavise odlicno.
samo ti ocito nemas informacije sta predstavlja faktor vremenski interval pri vadjenju nafte.
da je juce, upravo juce ulozeno 100 milijardi dolara, prva nafta koja moze da potekne iz tog ulaganja se moze dogoditi najranije oko 2019. godine
danas nigde u svetu nema slobodnih rigova za vadjenje. ako se rigovi presele u Arabiju bas sutra, negde drugde ce morati da se prekine vadjenje nafte koje je u toku.
a ako danas krene proces proizvodnje rigova, to traje oko 5 godina minimum.
sto nisi pronasao podatak kolika je bila proizvodnja S.Arabije pre5 godina.
abilo je vise od ovih tvojih brojki.
Zahvaljujući poskupljenju nafte, privredni rast Saudijske Arabije će biti ubrzan, a ulaganja u naftnu industriju i druge ne-naftne sektore znatno povećana u idućim godinama...
Rijad planira proširiti svoje prerađivačke kapacitete na 6 miliona barela dnevno u idućih nekoliko godina, stoji u izveštaju koji je objavio saudijski dnevni list Arab News
nadam se da ti je kristalno jasno da prerada nista ne doprinosi vadjenju nafte, i da je potpuno deseta tema.
Dakle, daleko je od istine da se proizvodnja smanjuje
brojkesu neumoljive, proizvodnja se svake godine na globalnom nivou smanjuje. vec zadnjih vise godina zaredom.
i to se naročito ne smanjuje u državama koje si ti naveo, poput Iraka i Saudijske Arabije
smanjuje se stalno, i sada je manja nego u prethodnim godinama.
brojke danas su manje nego ranije, a to znaci samo jedno- prozivodnja vec jeste smanjena.
Pusti zavere. Pitanje je trzista. U to vreme gorivo je bilo smesno jeftino. Sada vise nije i, ako nafta opet ne padne na 30 dolara po barelu, elektricna kola dolaze. Do sada su napredne tehnologije kocene jeftinocom nafte i drugih energenata. Sa tim je gotovo.
Dakle nema zavere, samo staro dobro trziste.
Ne bih se složio iz jednog jednostavnog razloga. Da ti i tvoja grupa prijatelja/saradnika imate posao od kog obrćete nenormalne količine novca, i da imate moć da sprečite druge da taj posao ugroze (sad ili za 10 godina, nije bitno) zar ne biste to uradili? E zato što mogu zato to i rade
Razvoj električnog auta je tada zaustavljen. Nećeš valjda da mi kažeš da je za ovih 10 godina mogla odjednom da nastane naftna kriza? Ili da tad nije mogla da se predvidi? Hah.
Po meni, trenutna realna cena nafte je 90 dolara po barelu (mada ima osnova i za nize, ali necemo u detalje) - neoshaoct ti je sve lepo objasnio u vezi proizvodnje Saudi Arabije.
ja sam napisao procene same naftne industrije da je cena oko 100$.
proizvodnja S Arabije je u hipotetickom futuru, koji se vec barem PET puta obecavao i jos se nije dogodio.
jedno su lepo politicki govori, a drugo brojke.
Dakle, za 10 godina, cena 1 barela (trzisno) ce biti 90 * (1.09)^10 = 213 dolara.
Eto, ja tvrdim da ces tek za 10ak godina da imas naftu od 200 i kusur dolara. Zivi bili pa videli.
naravno, da ce se videti. tvoja prognoza vs, naftnih kompanija, Vlade G8, projekcija vodecih ljudi iz branse, nezavisnih instituta.
Ljudi na zemlji jednostavno nisu iskoristili prirodu dovoljno. Za 10 godina mogu da zamislim da ce svako pristojno imanje imati solarne panele preko kojih ce moci da puni svoje plug-in hibridne automobile i da bude neutralno sto se tice potrosnje energije za prevoz
ja ne mogu, jer solarni paneli su tehnologija stara preko 30 godina, i vec se koriste 30 godina a i dalje su marginalnog kapaciteta.
pri tome su ekstremno skupi izvor energije.
Sta vise, u Americi je ta industrija vec pocela da hvata zamah, pa ce, kako nafta bude skuplja, takve alternative postajati sve privlacnije i jeftinije (zbog masovne proizvodnje).
ha ha, pocela da hvata zamah u Americi. pa daj nemoj me zasmejavati molim te.
jos je u pelenama, industrija je smesno i mizerno mala, takoreci nepostojeca po proizvodnim kapacitetima.
naravno da ce postati privlacnije, naravno da ce se sve ubrzanije razvijati, naravno da ce masovna proizvodnja pojeftiniti.
a to se najbolje vidi na primeru Kine i Indije kao glavnim korisnicima solarnih tehnologija, po primeni daleko ispred AMera vec danas.
Ti veruj u naftu kao u poslednje gorivo na zemlji, ja cu da koristim razum i logiku da predvidim da tvoj scenario veze nema sa zivotom.
nesto si pobrkao, rekao sam da je nafta prvi oblik energije koji se nestati na zemlji, nikako poslednji.
tako dobro gorivo kao sto je nafta za zamenu nemamo, to pokazuju cinjenice. mozes da predvidjas sta god zamislis, pa makar i nema veze sa zivotom.
logika kaze da ono cega ima najmanje, prvo se potrosi.
Ameri su se prilagodili koliko su morali jer su kod njih najvise cene benzina bile 60 dinara (pri barelu od 150). Jednostavno nisu imali potrebu za malo jacim resenjima
ti opet o ceni kao razlogu prilagodjavanja, vrlo sebican pristup nalik Amerima.
nije poenta potrebe i imanja ili nemanja novca za placanje, vec nuznost povecanja efikasnosti upotrebe energije i obavezno smanjenjea apsolutne potrosnje barela nafte.
ne novca, i nije pitanje novca uopste bitno u prirodi.
priroda, i zakoni prirode ne funkcionisu na bazi novca...to i jeste problem velike vecine ljudi koji umisljaju da samo odrese kesu i mogu da kupe prirodu, zdravu okolinu, resurse sume, vode, nafte, cistog vazduha.
Moje misljenje je da ce nafta ostati ovako ili onako u kombinaciji jos bar 2 decenije, ali kao samo jedna od alternativa. Previse usko gledas.
lepo kazes tvoj misljenje. vecina u svetu ne deli takvo misljenje, ukljucivo i politicare zapadnih zemalja koji javno govore da je era naftena zalasku.
ti si pre taj koji usko gledas naftu kao da smo na pocetku primene a ne na kraju mogucnosti vadjenja.
prirodna zakonistost da je nafta ograniceni prirodni resurs.
Ovo sto pises prosto nije istina
nemoj da pises neproverene stvari. surova je istina da nafta jeste ogranicen resurs. i ne moze trziste da "izmisli" naftu.
nerazumno je siriti price kako je nafta neograniceno dostupna.
Zli kapitalisti, sram ih bilo.
??? kapitalisti? svasta, koji je tvoj problem.
na planeti zive ljudi, svi su isti i svi dele istu planetu. ljudi jesu zli prema prirodi, i da tba da hi bude sram sto sami sebi unistavaju svoje zivotno staniste tako bezobzirno.
Nuklearke rade taj posao u Evropi i Americi sve vise. Moras da sacekas i vidis kako ce tehnologije u buducnosti da resavaju probleme
vidim da si potpuno neupucen u realno stanje, pogotovu u AMerici. tamo su nuklearke i dalje sporedan izvor,a osnova je ugalj.
ti brkas tehnologiju sa prirodom, mozes ti cekati koliko god hoces povrsina planete Zemlje se nece povecati a nuklearke ne mozes postavljati gde ti padne i koliko gusto ti padne na pamet.
ili pozeli novac i trziste.
buducnost je negde daleko, nafte je sve manje u izvoristima danas. i vec godinama ne raste i ne moze da prati zelje potrosaca.
Neka rasipaju, moze im se
tebi ne smeta ? ti ne zelis normalno da zivis u normalnoj zivotnoj okolini ?
ti imas neku rezervnu planetu gde ces da pobegnes ?
sokiran sam takvim stavom koji imas.
sigurno isto tako podrzavas i sto vece zagadjenje voda, sto vise zagadjenja vazduha, sto vise bacanje i sto vece stvaranje smeca....jer se eto moze.
planetu smo samo dobili na pozajmicu da koristimo, ne i pravo da je unistimo !
Energetski nezavisna domacinstva (solarni paneli) - trziste ce samo nametnuti resenja. Sacekaj i videces
trziste, pa trziste... kazi mi, jesi znas uopste o cemu pricas, jesi li ikada nesto procitao o energetski nezavisnom domacinstvu ?
jesi li ikada ista video uzivo, jesi li stekao nekakav iskustva, jesi li nesto proracunao na papiru ?
solarni paneli su sasvim sporedna stvar u jednoj pasivnoj kuci, mnogo drugih stvari je daleko vaznije za energetski bilans domacinstva.
ja imam iskustva iz prakse, i sa solarnim panelima i tome sto bi ti da cekas.
nema vremena, to se vec danas radi, i nema veze sa trzistem jer je jako skupo. puno skuplje od uobicajenog razbacivanjaenergijom koje je opsta praksa.
ako vec pominjes trzisnu logiku, solarni PV paneli nikako ne bi trebalo da se koriste posto su totalno neisplativi.
Nove efikasnije baterije
baterije nisu izvor energije, samo medijum za transport i cuvanje.
Svet radi ka tome, a revoluciju, kao i uvek, vodi SAD i u odredjenoj meri Evropa
nazalost realnost je potpuno suprotna, SAD su poslednji u primeni i daleko kasne i za Evropom a narocito za Azijom.
upravo sam ti napisao da su SAD kao drustvo ubedljivo najzaostaliji u svetu po odnosu potrosnje primarne energije po stanovniku.
dao si komentar, moze im se.
upravo i jeste problem ove planete sto SAD umesto da predvode kao najrazvijeniji jos uvek gotovo nista ne preduzimaju u primeni obnovljiviih izvora energije.
tu ne racunam sporadicne, licne, individualne aktivnosti pojedinaca koji to rade iz sovjih ubedjenja i svesti dok istovremeno drzava SAD (gotovo) nista ne cini na tom planu organizovano.
Pad produktivnosti ti je objasnio kolega ovde, a najave saudi arabije o povecanju proizvodnje su takodje dobar demanti.
pad izdasnosti naftnih polja nije objasnio kolega, kondicionalne izjave zelja u futuru nisu nikakav demanti stvarnih brojki i stvarne svakodnevne proizvodnje.
a ona je tolika kolika je, i ne povecava se kao trend zadnjih 5 godina vec sasvim suprotno opada.
UK je postala zemlja neto uvoznik nafte. to je cinjenica.
Meksiko ima sada vec niz godina jasan pad proizvodnje od 3% godisnje na TRECEM po velicini naftnom polju na planeti.
Kuvajt ima stagnaciju i ne moze da poveca proizvodnju i pored nebrojenih pokusaja zadnjih godina.
pad izdasnosti naftnih izvora je cinjenica koju u svetu vise niko ne dovodi u pitanje iz naftnog biznisa. samo se razlikuju procene kojom brzinom ce se pad izdasnosti izvora odvijati.
dao sam pre nekoliko stranica link sa podacima, sa brojkama kako se kretala proizvodnja po zemljama zadnjih godina.
upravo u periodu kada je nafta bitnije poskupela, i proizvodnja je stagnirala i cak umanjena sa tendencijom daljeg opadanja.
kada i ako S Arabija tj Aramco zaista i proizvede tu naftu o kojoj se samo prica jezika a nema ni traga od nje u ponudi, onda ce biti demanti.
i to demanti koji ce zestoko odjeknuti u svetu ako se dogodi, jer dosada je Aramco pricao o velikoj zelji da se zadrzi postojeca produkcija uz ogromna upumpavanja vode da se zadrzi dotok nafte na najvecem naftnom polju na svetu.
Sunce jeste prakticno za nas nepresusni izvor energije, a mi koristimo vrlo malo od toga. i nema zelje da se to promeni, pre svega nema zelje u SAD.
brojevi danas bez dileme navode cinjenicu da su SAD na poslednjem mestu sto se tice stednje energije po stanovniku.
i to ubedljvo poslednji, sa skoro 2 puta vecom potrosnjom odprosecnog evropljanina.
najvecu stetu trpe, i trpece bas oni jer su najazavisniji od fosilnih goriva.
a nikome na svetu nije cilj da SAD upadnu u vrtlog spirale energetskog kolapsa. to sve nas i sve njih kosta, a najvise prirodu.
imamo samo jednu prirodu oko nas, treba da je cuvamo, zbog nas ne zbog trzista
Nećeš valjda da mi kažeš da je za ovih 10 godina mogla odjednom da nastane naftna kriza? Ili da tad nije mogla da se predvidi?
pa i bila je predvidjena, od strane samih Americkih strucnjaka.
period dostizanja maximuma moguce eksploatacije naftnih polja je bio pre vise decenija procenjen na 2005-2015. godina pa zatim lagano opadanje proizvodnje no ta pojava se dogodila nesto ranije pa je vrhunac dostignut 2002 a vec od 2006 je pocela proizvodnja sirom sveta da opada u vecini zemalja proizvodjaca nafte.
negde jace i brze opada , negde sporije. jedino na Bliskom Istoku se zadrzava na slicnom/ istom nivou ali pri sve jacem ispumpavanju.
danasnje prognoze prema tekucim podacima i saznanjima o mogucnostima busotina pomeraju ranije data predvidjanja na ranije, na negde 2011-2012. godinu kada se ocekuje brzi pad proizvodnje.
vec je dokazano da se naftni izvori eksploatisu po tzv krivulju zvona, i kada se dostigne maximum proizvodnje, u daljem toku eksploatacije pad proizvodnje je jako ubrzan za kratko vreme.
pa nije sada pocela po svetu frka oko energije, vec pre 10 i vise godina su pocele da se zauzimaju pozicije za apsolutnu kontrolu pa i silom, energetskih izvora a pre svega nafte ili puteva kojima nafta moze uopste da se efikasno transportuje.
u toku je zestoki energetski rat na planeti, sasvim vidljiv.
(Istocni Timor je ne tako davno odvojen od Indonezije i postao nova drzava, a ta teritorija je neto izvoznik nafte. a ko ispumpava naftu bas tu, ne treba mnogo za pogadjati).
inace, sva velika naftna polja koja su i danas osnova proizvodnje su otkrivena i pustena u rad 50,60 i 70 tih godina.
u zadnjih 30 godina je vrlo malo dostupne nafte otkriveno, a usled niskih cena tokom 80tih i 90tih i sama industrija naftnih platformi je dozivela kolaps, ljudi se razbezali jer nije bilo dovoljno novca, profita a neke druge stvari su bile unosnije.
danas, sve i da se hoce nema vise cime da se busi nafta ako bi se sutra negde naprasno pronasla. nema tzv rigova na raspolaganju da se odmah uposle.
nafta je bila osnova, dostignut je vrhunac i nailazi doba sve manje dostupne nafte. to vise nije tabu tema u svetu, i ozbiljno se radi na prelasku na odrzive izvore energije u dobrom delu sveta.
nazalost, najmanje se na tome radi tamo gde se nalazi upravljacka motka, poluge berze novca i moci upravljanja naftom.
interesi, takoreci sebicni, ne slucajno su napravili ovakvo stanje pricajuci bajke kako nafte imaaaaaa i koceci razvoj i primenu zamenskih izvora energije.
sada ima da placamo vise nego sto je nuzno samu naftu, a istovremeno placamo vise nego sto je nuzno i obnovljive izvore energije jer je sputavan razvoj i mas produkcija.
Pa da, to i kažem, nego AlNik tvrdi da je tržište ubilo električni auto. Nije bilo pre 10 godina "e, ne treba nam taj vaš auto na struju, ima nafte, a i ako ne bude napravićemo ga na brzaka posle", nego je bilo "nemoj da praviš taj auto, neću da mi padne zarada"
ti racun za struju placas mesecno 10.000 dinara ?
iliti 204$, kao sto pise na tom sajtu da kosta po njihovoj pretpostavci.
a zimi koliko kosta njihova struja iz PV panela, da li si se zapitao.
AMeri ne vode nikakve inovacije, to sto je tebi novost je vec 10+ godina primena u Evropi, cak stavise i na Balkanu vec 4 -5 godina se nude slicni sistemi.
evo bas sam probao da na tom sajtu koji nudis, sa njihovim kalkulatorom da se uradi procena.
i mucak, nije moguce vec da ostavis podatke pa ce se javiti. stara fora marketinga
imamo super jeftinu cenu, ali nazalost bas sada smo ostali bez robe i ne mozemo je isporuciti. poznate fore
ako te vec zanima da saznas gde su Ameri napravili nesto uspesno na polju solarne tehnologije a koje jeste primenljiva pogledaj principe i proizvode firme www.conserval.com ili www.solarwall.de sto je isto.
no to je kap u moru, tek neki promil energije koju SAD potrose iz obnovljive i odrzive energetske baze.
50% struje se u SAD stvara sagorevanjem uglja dan danas.
jedino sto imamo svi zajedno, je izgubljeno vreme i umesto opustenog polaganog napustanja nafte imacemo svi zajedno brzo, tvrdo i mucno sudaranje sa realnim ogranicenjima koje ima priroda.
@skijash
...nije stvar u zaradi koje neko nije hteo da se reši, već u mnogo značajnim stvarima...
Npr. šta bi radio sa par desetina hiljada ljudi koji rade u tom sektoru samo u Srbiji ?
A, koji smo to mi veliki faktor po ovom pitanju u svetu...
E, onda zamisli koliko tek ima ljudi u tom sektoru širom planete, za čijim radom prestaje potreba...
Takođe, ogromna dodatna količina struje je potrebna za takve automobile, a nje nema...
Što bi se reklo, ne raste na drvetu...
Ili ćeš koristiti više uglja da je napraviš, a toliko uglja nemaju sve države, plus pitanje zagađenja od rada termoelektrana...ili ćeš koristiti hidroelektrane, ali tek takvih hidrokapaciteta nemaju sve države...a nuklearke su posebna priča...itd...itd...
@brick
Nisi ti kriv, već ja što sam dopustio sebi da samo za trenutak zaboravim da ti i po ovom pitanju [ kao i svakom drugom pitanju na Cannon-u ], najbolje znaš, i da si opet najbolje informisan, i samo ti znaš da nađeš podatke na Internetu...
I još jednom izvini što sam citirao Saudijskog ministra za naftu, ili što sam naveo brojke već povećanje proizvodnje, a ne samo najavljene povećane proizvodnje, izvini što sam citirao njihove stručne Komisije, jer šta oni svi znaju naspram jednog
sw.bricka... ???
Oni su sitna boranija za tebe i tvoje znanje...
tu se sustinski razilaze nasa misljenja, nije pad produktivnosti nista trenutno niti slucajno.
to je proces koji traje vec zadnjih 5-6 godina, i ubrzava se pad produktivnosti iliti izdasnosti izvora.
Cene su skocile zbog spekulanata
spekulanti su postojali i kada je barel kostao 50 i kada je kostao 20 dolara.
spekulanti vec godinama postoje i rade svoj posao.
oni nisu ti koji odredjuju bilo sta u vezi kolicine nafte koja se dnevno proizvodi.
nafta se ne kupuje na dnevnoj bazi, vec terminski.
mi kao i vecina drzava na svetu ne kupuje naftu od spekulanata preko berze vec direktnom pogodbom i ugovaranjem dugorocnih aranzmana.
mi kao i vecina drzava na svetu ne kupuje naftu od spekulanata preko berze vec direktnom pogodbom i ugovaranjem dugorocnih aranzmana.
Da, a na tu cenu kao uopšte ne utiče cena koja postoji na berzi...
Eto, Rusi su nam sigurno prodavali svoju naftu tipa ''Ural'' po 50 dolara, kad je na berzi nafta koštala 150 dolara...Kako da nisu...
Originally posted by sw.brick
spekulanti vec godinama postoje i rade svoj posao.
oni nisu ti koji odredjuju bilo sta u vezi kolicine nafte koja se dnevno proizvodi.
Ma, kaaaaakvi....naravno da oni nemaju nikakve veze sa rastom cene, već je nafta zbog ko zna kojih drugih razloga odjednom pala sa 150 na 115 dolara...
Ispade po toj logici da berza, berzanske cene i ti spekulanti koji, je li, toliko uticu na cenu - ustvari ne uticu ni na sta jer se nafta kupuje terminski?
Naftu veliki kupci (citaj veliki potrosaci, sto mi nismo) kupuju terminski, uz jednu bitnu razliku, kupuje se kolicina, odnosno dogovara se kolicina koja ce tada i tada biti isporucena. Cena se odredjuje u trenutku isporuke. Naravno, popusti, nacini placanja i slicno uvek postoje, ali se kao baza za pocetni obracun i racunicu uvek uzima trenutna berzanska cena robe. Cemu bi inace sluzila berzanska cena nafte?
I niko ne kupuje naftu od spekulanata preko berze, ali svi prodavci prodaju naftu po cenama koju diktira berza, nebitno da li je prodaju terminski ili ne.
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment