Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dandy
    CBC Senator XXL
    • 09.12.2005
    • 513
    • Bijeljina-Beograd Medakovic

Bas kao sto neko rece izlizasmo tastaure svaki put kada se desi nesto ovako ili skicno, al ono ide te ide.
    Akcize rastu, kod njih ne postoji negativan rast, iako gorivo pojeftini akciza ostaje ista, a ako poskupi akciza raste shodno rastu cijene goriva.

Jedino da se organizujemo pa na demonstracje, h,,,nema nam druge,....

Jeste ovo nepoliticko mjesto i stvarno ne podnosim politiku, ali najgore je sto ta politika zagorcava zivot meni i vecini ljudi, i jako je tesko odvojiti je od ovoga,,,,jebiga usko je povezano.
    Deru nas kako stignu, jebu nam mamu maminu, i jos se izdrkavaju po nama,bole njih sluzbeni audi od pitaj klinac koliko kubika,,,ne sipa on gorivo, i za naseg recimo ministra energetike puno je bitno kolika ce cijena biti.....ali i on je jedinka,kojom drugi upravljaju.
    problem je samo sto i kad dobijemo priliku da to promijenimo, mi jok, ajmo po starom, pa sto onda da se bunimo,,,, imaju puno legitimno pravo da se poroseravaju i da nam se izdrkavaju po glavama, jer boze moj, imaju nasu podrsku....birali smo ih....sto da i ne budu takvi....
    pa u italiji promijenise toliko puta vladu,,,,,,, evo ti izvoli,,,ne znas,,,ajmo setnja, sledeci...

budzet se puni, njima lijepo, i ajmo djaci....

Sada mislim da cu napokon da predjem na ulje od trafoa,i slicne zamjene pa nek i njega poskupe...da vidim samo kako ce....

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Super opazanje !!!

5000 pumpadzija primi 1500 eur manje od kolega u Italiji , i tacno za toliko
      su vlasnici pumpi bogatiji ovde . Isto vazi i za EPS, al posto cemo svi da budemo pomalo vlasnici pomocu bespl akcija , predlazem da jos vise smanjimo plate inkasantima i pumpadzijama , a da poskupimo svo gorivo i struju (moze i vodu) , pa da sedimo u mraku i vozimo bicikle...
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Kako objasnjavas da se to ne desava npr. Bugarima
        ne objasnjavam.
        znam iz ranije prakse da npr grcke firme imaju losije LPG gorivo od naseg, i svuda gde Grci na Balkanu drze pumpe i/ili rafinerije je isto stanje.

ne znam ni po cemu je nas LPG posebno loseg kvaliteta, na osnovu cega se formira takav zakljucak.

sta je to sto daje (ili oduzima) kvalitet butanu i propanu.

kolicina ostalih nekih trecih i cetvrtih elemenata u mesavini ?
        koliko ima tih nus materija kod nas a koliko kod drugih, recimo Bugara ?

ne primecujem da ima ikakve razlike u kvalitetu voznje, ili perfomansama motora na LPG koji god i gde god da sipam.

jedino primecujem jedva primetnu razliku u potrosnji, sto pripisujem razlicitim vrstama ( po sastavu ) LPG a ne kvalitetu bilo boljem bilo losijem kao takvom.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Ja osetim razliku u kvalitetu LGP-a. Losiji kvalitet oseti se u voznji i naravno potrosnji. Naravno da mesavina propana i butana odredjuje i kvalitet LPG-a. E sad posto je LPG na mafijaskom sistemu uvoza onda se niko i neplasi realne konkurencije tako da nema ni potrebe za povecanjem kvaliteta odnosno ocuvanjem ugleda.

Inace gomila pumpi radi bez upotrebne dozvole. Kazne za takav prestup krecu od 800.000 dinara do 1.500.000 dinara. Naravno mozete da zamislite koliko su dobri inspektori kada pumpe i dalje rade?

Godinama unazad se prica da ce NIS otvoriti xxx LPG pumpi u okviru svojih pumpi. I naravno krenuli su milimetar po milimetar? Na ovakav skok potrosnje oni odgovaraju otvarajuci u proseku 1 pumpu na 10 godina?

Sve se kontorlise ko sto se kontrolise smece u Njujorku sve je to jedna porodica a jedan je Toni Soprano!
          https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

Naravno da mesavina propana i butana odredjuje i kvalitet LPG-a.
            na koji nacin, kako odredjuje kvalitet ?

pitam, jer mi nije jasno koja je razlika u kvalitetu butana C4H10 od proizvodjaca A u odnosu na kvalitet butana C4 H10 proizvodjaca B.

mesavina vise goriva se pravi naknadno, nezavisno od kvaliteta proizvodnje kako butana tako i propana.

ili ima neke razlike u kvalitetu proizvodnje bilo butana bilo propana (i ostalih slabo zastupljenih sastojaka) ?

mesavina ima svoje fizicko hemijske osobine shodno sastavu i te osobine su potpuno identicne kod svih proizvodjaca.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Gruja
              CBC Senator XXL
              • 09.02.2006
              • 614
              • Bgd
              • Alfa 75 TS

Mislim da djukic ne govori o kvalitetu propana iz fabrika A i B vec o procentualnom sastavu smese i njegovoj primerenosti godisnjem dobu...

Ali najbolje ce on sam to reci... =]

Elem, oko proizvodjca A i B...
              Razdvajanje komponenti prirodnog gasa u destilacionim kolonama nije naivan proces. Dobijanje proizvoda zeljene cistoce zavisi od dosta faktora, kako trenutnih, u toku same proizvodnje tako i od same prirode sirovine, da ne kazem trenutne ture...

Od kvaliteta postrojenja zavisi i kvaltet dobijenog gasa, tj. kolicina drugih komponenti koje nakon destilacije zaostaju...
              Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Mislim da se malo odlutalo od osnovne teme, pa bih molio ucesnike da se vrate na kolosek!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Od kvaliteta postrojenja zavisi i kvaltet dobijenog gasa, tj. kolicina drugih komponenti koje nakon destilacije zaostaju
                  slazem se pa sam stoga i pitao kako se taj kvalitet postrojenja i procesa prerade prepozna/ utvrdi/ sazna od strane vlasnika auta kada natoci LPG na pumpi a nepoznato je poreklo iz koje zemlje, iz koje rafinerije stize gorivo...

odabir odnosa u mesavini nije bas direktno povezan sa kvalitetom prerade i pre je stvar slobodnog izbora trgovca/ dobavljaca sta ce naruciti.

jedno postrojenje daje isti kvalitet LPG bez obzira na mesavinu.

posto se LPG prodaje na litar kupcu je bolja varijanta da ima sto veci sadrzaj butana u mesavini za datu klimu, dobije vise kWh energije za isti novac.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• low rider
                    CBC Senator XXL
                    • 03.04.2006
                    • 613
                    • Beograd

Od petka ~101dinar/l.

Comment

• DejanV
                      CBC Senator XXL
                      • 19.07.2005
                      • 682
                      • Beograd

Nazdravlje!

Uopste vise ne sumnjam da ce godisnja inflacija biti 6%.
                      Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• bagu
                        CBC Senator
                        • 21.06.2006
                        • 245
                        • NS

Ma zlo.
                        Ne jedu veliki male ,nego brzi spore

Comment

• Williams
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2006
                          • 556
                          • Beograd- Cerak

Ovo je ubijanje u mozak!! Ne znaju vise na koji nacin da izotimaju pare gradjanima, nego izmisljaju neke dodatne akcize i nove parking zone...

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

...eeeeeeeeeee, odlicno...
                            Probi' bezolovni 100 kinti...
                            Jel' se meni cini, ili nasa drzava krenula da skuplja neke dodatne pare ?
                            Prvo podigose akcize pre par nedelja [ pravdajuci to proslogodisnjom inflacijom...a ustvari zbog kursa evra koji nije opao, ubirace vise para, u evrima, nego prosle godine... ], sada je verovatno pravdanje ''zbog skoka cene nafte na trzistu''...

Mene sada svaki odlazak kolima do centra i nazad, kosta oko 250-300 dinara....plus parking...

Comment

• jevtic
                              CBC Senator XXL
                              • 26.11.2006
                              • 729
                              • beograd

ima to svojih boljih strana.

gužve na ulicama biće prošlost.
                              ex - fabia 1.9 tdi
                              golf 2.0 tfsi

Comment

• DejanV
                                CBC Senator XXL
                                • 19.07.2005
                                • 682
                                • Beograd

@Jevtic
                                Hajde da se kladimo da ce se desiti upravo obrnuto, da ce tek sada biti guzve nevidjene.

To me je iskustvo naucilo, svaki put kada gorivo poskupi, svi izadju na ulice da pokazu kako se to njih ne tice, njima kao satro svejedno. Traje 2-3 dana, pa tek onda dodje smirenje.

Logicno? Pa naravno da nije. Pametno? Nikada! Ali vrlo srpski!
                                Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

Working...
                                X