Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Pošto je scenario Tunisa i Egipta prešao i na Libiju koja je veliki proizvođač nafte (i još većih rezervi) nafta je naravno skočila.
    Plus mnogo više žrtava nego u Egiptu, tako da je nafta na 105$ (Brent). To je već 76,5€ za burence. Dinar jeste (još uvek) jak ali bi tokom nedelje (vikend ?) gorivo moglo da (po)skoči za 3 do 4 din. (nadam se TNG ne više od 2-2,5).
    Ne mora da znači ali bi bilo logično. Osim toga (nadam se ne) može se malo i pogoršati situacija pa da nafta ode i na 107-108$ pa bi poskupljenje moglo biti 5-6din. i 3 do 4 za TNG. Ne treba zaboraviti ni Bahrein gde je i F1 odložen zbog nemira a proizvodnja nafte je takođe velika.
    Ostaje nada da će se brzo situacija stabilizovati (teško bez par nedelja ni u Egiptu nije bilo manje) pa da vidimo koja je realna vrednost nafte. Lično mislim da je to oko 100$ jer WTI je tak na 90$ (doduše sa 86 nije ni to mali skok).
    Onda bi možda mogle cene da se vrate na ove koje su sada. Možda i manje. No teško da će još dva meseca dinar da se održi no živi bili pa videli. Uglavnom od ove cene nećemo mnogo videti manje u toku godine (čitaj ikad) eventualno božićne cene. Kratkoročno bi mogli da se nadamo poskupljenju od (do) 5%.
    Užvajte u zimskim čarolijama i (relativno) jeftinom gorivu, još neki dan, uz malo sreće, oba do kraja meseca.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Iapravka.
      Kako je G. preuzeo prekomernu silu gde je na žalost stradalo puno ljudi, berze su reagovale te je nafta (Brent) na 110$ (ravno 80€) a WTI na 98$.
      Ovo vam je benzin: 128din. ED 135din. EPbenzin 138din. a TNG 75din.
      Možda poskupljenje bude iz dva dela pa da malo lakše podnesemo revolucionarna zbivanja širom Severne Afrike.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

ISPRAVKA
        (naravno nije "Iapravka").
        Cena nafte je (19h po našem): Brent 111,64 a WTI 99,67$.
        Ostalo ostaje
        I izvesnije nego što je bilo pre par sati.
        Zlato na 1415 a srebro na 33,5$ po unci (lepo sam vam pričao da ovo ide naviše). Bakar je u slobodnom padu dok se šećer stabilizovao posle istog.
        Dejo i Spaček (izvin'te, Dijana) bi mogli da ublaže za 1-2% no pitanje je imaju li više čime to da postignu.
        Uglavnom od predviđene inflacije od 4,5% možemo (bar mi plebs) da se oprostimo čim gorivo ode za 5-6 din.
        Do sada smo se dobrano izvlačili na zapravo netržišnu ekonomiju a dokle ćemo uskoro će se videti.
        Istini na volju i u Sloveniji cene goriva nisu menjane u poslednji 5-6 nedelja (1,28 za 95 oktanski benzin a 1,29 za 98 oktana, ED 1,24 dok je TNG pao sa 0,82 na 0,78€ za litar.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Brent je dolar više a WTI dolar manje nego u prošlom post-u.
          Dakle do ponoći ili eventualno još sutra imate cene koje dobro poznajete (mada sam na NIS-u video "anomaliju" tj. da je BMB95 120,6 umesto 120,1 no što bi rekli - j.b.š pola dinara kad će uskoro biti 5 dinara više, tj. 10x više od toga, razlika naravno).
          Čekanje u redu do pola sata vredi (i to za pun rezervoar sa rezerve) inače slaba vajda (duže čekanje i manje dosipavanje).
          Eto čisto da podsetim.
          A Vijetnamci pre neki dan čekali kao mi devedesetih - po pola dana u redu jer im je benzin poskupeo na 69din. a dizel na 65din.
          A baš sam se pitao ko ima dizel kao naš D2, eto malo samo treba čitati po net-u.
          Znam da nisu baš EU (Vijetnamci a tema smo mi i EU, ali baš se namestilo ... da poskupljujemo u isto vreme, a i to da nas ne ubeđuju da imamo najjefinije derivate posle Arapa i Rusa).
          Nije strašno, tek će biti, samo

P.S.
          Utešna je sledeća činjenica: dosipavanje od 500din. benzina nije ni za pomenuti kao i TNG do 1000din.
          Za 1000din. za benzin da li 8,3 ili tačno 8 litara nije neka "psihička" barijera. Naravno nakupi se toga.
          Inače nadam se da će odnos benzin/TNG i dalje da bude oko 1,75:1 kao sada (1,735:1).
          Skoro pa normalno. Inače u EU je preporuka da odnos bude 2:1 što se ne poštuje ali se još uvek u većini zemalja drži na 1,8:1 (doduše u Sloveniji tek 1,65:1).

Comment

• boban1982
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2010
            • 1106
            • Batajnica
            • SAXO VTS-BIC

Znaci opet udaraju po dzepu,da li ce se ikada desiti da gorivo pojeftini,ali za vise od dva dinara,sigurno nece nikad...E DA JE SAMO GORIVO PA I NEKAKO...

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Ljudi, budite svesni, krenulo se po arapskim zemljama. Red je da pojedinci i fondovi zarade na robnim fjučersima i akcijama, a sve to plaća sirotinja. Ko može neka kupi kkoju storinu litara tečnog goriva. A oni pogonjeni na gas će trpeti... A sledeća je voda.

Poskupljena se očekuju več krajem sledeće nedelje, ako je moj optimizam u pravu. Ali cena opcija me potvrđuje!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Zloca
                CBC Senator XXL
                • 21.12.2005
                • 510
                • Novi Sad
                • Astra bertone turbo

Jedan moj prijatelj, inace profesor istorije, koji godinama malo dublje proucava desavanja po svetu jos prosle godine mi je rekao da ce ovog leta cena nafte biti 200$ po barelu! Ja sam ga samo belo gledao, odakle mu sad to. Skorije me je opet podsetio na to. Sada, sa ovim desavanjima (Egipat, Libija, Bahrain...) i trenutnim cenama nafte vise mi to ne deluje toliko neverovatno. Jutros sam video podatak na tv, cena je bila 120$. Mozda je to bila trenutna situacija na berzi, mozda ce da padne i varira, ali tendencija da raste postoji.
                Naravno, skok cene nafte nije sticaj okolnosti jer se u ovim zemljama desavaju demokratske promene. Meni je tesko da prihvatim da su se svi setili u isto vreme da obaraju vlast. Neko tu finansira opoziciju i izaziva ovakav scenario. Cilj je udar na svetsku ekonomiju.
                Iskreno se nadam da do ovoga nece doci i da cu se smejati ovom postu dok se budem cvrljio na suncu.
                MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Nećwš sw smejati, jer je borba za resurse počela. A najveći finansijeri kupuju futures e. Mala je šansa da se oni prevare. A i ako se prevare, velike su rezerve da to održe.
                  Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                  Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Zloca
                    CBC Senator XXL
                    • 21.12.2005
                    • 510
                    • Novi Sad
                    • Astra bertone turbo

Meni ovo lici na sledeci scenario: Sa tolikim skokom nafte vec vidim duple cene svega zivog, a plate nece imati osnova da se povecavaju jer ce zarade pri prodaji proizvoda ili usluga ostati iste, odnosno prodaja ce se smanjiti zbog visokih cena. To ce dovesti do velike krize u svetu, bice dosta gladnih, a gladan covek je ocajan, ili cu da umrem gladan ili cu da otmem od komsije, prvo mislim na pojedince a posle na citave drzave, migraciju stanovnistva i sl. Narod ce traziti krivce za ovu situaciju. Vec godinama mediji pripremaju sliku kako su svi tamo neki muslimani, arapi, ekstremisti, teroristi, kako hoce da nas pobiju (ko je gledao film Borat kad jedan tip na rodeu preporucio Boratu da obrije brkove da lici na italijana, jer ovako sa brkovima lici na teroristu i samo gleda kada ce da izvadi bombe). A sad jos zezaju za naftu, zbog njih je sve ovo i pocelo. U isto vreme, ne znam da li ste primetili na tv kako se stalno prica kako je planeta prenaseljena, kako su resursi planete totalno iscrpljeni itd. I onda pocinju ratovi koji prerastaju u treci svetski rat. Velika potrosnja oruzja, bombi, prazne se magacini, pokrece se industrija, pravi se novo oruzje, avioni, kamioni... tu su ogromne zarade, stanovnistvo se upolovaci, idealna prilika da se isproba razno hemijsko, biolosko, nuklearno oruzje i ko zna sta jos.
                    I kada se sve zavrsi, ono sto je ostalo od naroda je iscrpljeno, nikakvo i radice za male pare kako bi stekli ponovo ono sto su nekada imali.
                    MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Skoro kao teorija zavere ali na našu žalost ne toliko daleko od istine.
                      Ne bi trebalo da dođe baš do nuklearne katastrofe (ako je kontrolisano) no činjenica je da ukoliko dopustite da npr. nafta duži rok bude na 150$ (iz bilo kog razloga) sve ide tokom koji ste opisali (manje-više) bez ikakve kontrole. Nafta povlači inflaciju pa posle je lako pogoditi da sve ide nizbrdo.
                      Iskreno se nadam da neće baš u toj meri i velikom brzinom da se isto obistini jer je ipak nafta relativno kontrolisan resurs a tu su interesi OPEC, Amera i Rusa prilično slični bar ako je gornja granica u pitanju, gde nikome ne odgovara (ove godine) cena preko 120$ bar ne na duži rok (već mesec dana po toj ceni ruši sve ekonomske projekcije).
                      Zašto ne mislim da će baš tim tokom da krene?
                      Jer bi nastao haos, a haos je teško kontrolisati (znate već, ako leptir mahne krilima u Argentini, to izazove (posle par meseci) oluju u Severnoj Americi, što je samo malo preterano slikovit način opisivanja haotičnih sistema). I kad je već tako onda bi izazivači (ko god da su, a poznato je da se tu odmah pominju nekoliko polu-tajnih i moćnih organizacija, od trilaterale pa ...).
                      Neće biti dobro ali ne bih rekao da će 21.12.2012. biti smak sveta već nekakav preokret. Bolje na bolje nego na lošije.
                      Uostalom zašto se u Zapadnoj Evropi toliko bune kad nije baš katastrofa (kao na Istoku)? Pa baš zbog toga da oni ne postanu mi.
                      Zato bi i njima bilo bolje da mi postanemo oni, makar sa 20 god. zaostatka.

I da se vratimo temi: TNG pojeftinio za dinar te je odnos benzin/TNG sada 1,76:1 (NIS) ili 1,75:1 (lukoil).
                      Znate već kako ide, korak nazad je obično hvatanje zaleta!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Nisam na vreme video.
                        ... onda bi izazivači (...) pa nema ništa.
                        Trebalo je da stoji: izvukli deblji kraj ili makar ne bi ostvarili cilj.

Inače, makar privremeno, dobro je što je TNG pojeftinio u sred zime i skoka cene nafte. Makar simbolično. Ipak 51% razloga je (sigurno) smanjenje potrošnje istog (a i rafinerije su završile "remonte", valjda ).

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

slabo tipujes @expendable.
                          dzaba sve , ipak se nikad nezna sta ce da bude.osim da ce dugorocno da poskupljuje i LPG i Benzin i bilo koji energent,ako se ne napravi neki "proboj" naucni.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

PRIZNAJEM !! Na svu našu sreću. ... a da sačekamo još koji dan?

Simbolično sam napunio oba rezervoara i po ovoj ceni (sada zaista nešto nižoj od okruženja i uz realan kurs evra od cca. 108 zapravo najnižoj u Evropi osim BiH) ću ih dopunjavati, ne da bih bog zna šta uštedeo nego da iskoristim i ja politiku.
                            Kao što je kurs evra ekonomski neopravdan i nerealan, tako je i sa cenom goriva. Moram priznati da su izdržali puna dva meseca. Ima tu i malo vađenja na zalihe (ali će nove isporuke stići pre ili kasnije a u sledećih par nedelja sasvim sigurno) ali i politike što je slučaj u celoj Evropi. Radi se o neformalnoj koaliciji država-naftaši da se gorivo ne otkači (bar ne prebrzo) i inflacija (ionako veća od planirane; pričam o EU a mi smo ti ionako vrbov klin) ne pređe planiranu. EU priznaje inflaciju ali naši su jači pa ih ne brine toliko. Doduše mi smo našu referentnu stopu na csd podigli još u januaru dok EU to planira (tek) za jesen (pa će biti jesen u maju kako mi se čini).
                            Ne zavaravajte se. Ovaj zastoj (u cenema) samo može da nam se olupa o glavu. Ne pričam o poskupljenju na kraju godine, ili za par, biće ga već do 10.marta sasvim sigurno a ako bude malo (manje od 5din. po litru) eto još jednog do kraja meseca (kvartala) taman da nam sa strujom zaprži čorbu.
                            Tada ćemo videti koliko sam dana (sati) promašio. Za sada (prošli komentari, post-ovi) kasnim jedan dan. Eto mene na pumpi još sutra za vas ne znam.

P.S.
                            Nadam se da je jasno koliko su nas opelješili u zadnjem kvartalu 2010. (cela jesen pa do nove godine, praktično čim je cena prešla 55din.) za TNG. Zaliha je tolika (u novcu i profitu) da sada mogu ladno da se sprdaju sa nama i pojeftinjuju ovo gorivo pred neminovan skok cena. Nemam ništa protiv, neka skinu još 2-3din. Jedino zbog konteksta (a to je neminovni skok, nadam se TNG-a i % manje) deluje makar ironično.
                            Uostalom struju su odložili 6 meseci, pa 3 meseca pa još jedan. I šta smo dobili? umesto 10% najavili 13,6% pa sada telefonski odobrili 36% (nadam se da će biti nešto manje ali 6,3 u odnosu na 4,6 je upravo prethodno, no vrti se podatak i da je sada 4,8 ili 4,9 eurocenti po KWh pa bi najavnžljeno moglo biti tek nekih 20% a zavisi i po kom kursu se računa, prošlom, aktuelnom ili budućem). Jednino mi nije jasno što ne rekoše u csd (din.)? Da prosečan podanik ne bi izračunao da je 13,6% čista lažaja.

Nadam se da sam jasan: nisam da gorivo već sutra (neka bude bar još koji dan) poskupi ali je činjenica da je bolje da par puta bude po 1-2din. nego odjednom 5-6. Kao sa električnom energijom, kao sa mlekom, kao sa svime: ako dugo na silu držite cenu koja nije ekonomska (a i to se može) vi zapravo dižete pritisak u sitemu i u nekom trenutku će pritisak u "ekspres loncu" da ode na nivo da će (sve) da eksplodira i ode odjednom za veliki procenat. Uostalom država nam je par meseci dokazivala da zejtin može (i mora) da košta 119din. pa smo došli na (još tada tržišnih) 150 (iako tu i tamo ima i za nešto manje). Sada će opet da nam dokazuju da šećer može da bude 99,99din. po kg. Ja lepo kupio karton dok je bio u maloprodaji 83din. (ove godine, krajem januara). Posle ćemo kupovati po 120din. baš kad najmanje treba (na jesen). No tu bar cena pada na berzi pa možda i ostane na 100 do sledeće kampanje, mada bih se više kladio na 110-120.
                            Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji. Ako ne poskupi danas poskupeće sutra više. Nije bitno pogoditi u dan, to ionako zna mali broj ljudi a na tome se može fino i zaraditi, što je teže pogoditi - veća zarada, zar ne?

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Dan drugi.
                              Da vidimo koliko će izdržati (pod vodom) makar i sa (malom) bocom kiseonika.
                              Svaki dan, meni dobro, a njima ... još bolje, opelješiće me kad-tad.
                              Cene su na berzama prvo krenule oštro (na svakih 5 min. prva decimala rasla) i Brent je stigao do 113,77 a trenutno (pre 15-20min.) je cena pala na 113,28$. To je uobičajeno dnevno "rvanje" na berzi ali je još uvek 1% više nego u petak i trend je blagog (ali sigurnog) rasta, možda završi i na 115$ a onda ćemo videti još koliko će "minuta pod vodom" (sati u stvarnosti) da se "Turče". Možda vlast sune par hiljada tona goriva iz robnih rezervi
                              Zaista bih i sam voleo da znam kada će krenuti u akciju (povećanja cena), jer nije više vezano za vikend (mada jeste zgodno svima), pa bi još koji dan mogli da nas poštede (prištede).
                              Setio sam se, bocu za plin (dogrevanje i kujna) još nisam dopunio, ja odo, a vi kako hoćete ... deda mraz otišao pa neće još dugo da nam potraju pokloni (makar Danajski).
                              Uf, što bi mi leglo da sam loš prognozer pa da se opet na benzin od 116 i TNG od 65 csd

Znam da je poštovani zoranbg mislio na širi kontekst domaćih cena goriva (prva dva meseca i prvi kvartal, doduše on se još nije završio pa ćemo tek da se pitamo za zdravlje junačko).
                              Dakle jesam (i priznao sam) loše tipovao DOMAĆE CENE GORIVA. Pa šta? Nisam establišment pa da znam koji su im planovi (ne bih ni bio ovde nego bih u excell-u pravio šmucinge kako da opelješim cenjene mušterije a da mi još budu i zahvalni).
                              Mi nemamo čak ni "Miki Maus" ekonomiju (iako imamo Džefrijeve đake) kod nas je "Alan Ford" i "Super Hik" ekonomija a za tu oblast ne bih ni da pokušavam da 'ekperterišem'.
                              Inače prilično sam dobro tipovao tržište na SVETSKOM NIVOU.
                              Prevazišao sam Nostradamusa, Baba Vangu i Tarabiće zajedno (i neke ozbiljne analitičare i kompanije i to sa sat vremena AMATERSKOG rada nedeljno). A nisam mistik, nisam prorok (ne razgovaram sa bogom, bar ne često , i tako to ...) ili "plaćenik". Sve sa deset prstiju i par vijuga u glavi (i malo iskustva i još manje pameti). Nije loše???
                              Nemojte baš bukvalno svatati (nisu čvrste preporuke za klijente plaćene provizijom, a takve su na žalost u proseku više pogrešne od mojih).
                              Ipak, i sam sam ponosan da sam prilično dobro ocenio (procenio i prognozirao):
                              1) Cenu zlata koja raste (iako je bila i na kritično niskom nivou); bez kapitala džabe ali na ovome sam bio spreman da uložim veliki novac i sada bi bio milioner. Tu je i srebro (znam da su mnogi pomislili da lupam kada je palo ispod 27$ za uncu a evo već je sad 34$ za nekoliko nedelja, zaradi na nekom poslu 25% tako brzo, nema šanse, ni na nelegalnim ne ide tako brzo).
                              2) Cena nafte koja je već preko 110$ a svakako se držala preko 100$ (Brent) praktično svo vreme (od sredine decembra). Znam da će neko reći pa to je zbog Egipta i Libije, pa da nije to bilo bi "ono". Sve to ulazi u cenu nafte, a Libiju nisam ni sanjao (da će toliko eskalirati).
                              3) Za bakar je 10k $ ipak još uvek "tvrd orah" padao je i na tik iznad 9000 a trenutno je u Londonu 9700$ za tonu (uz sve mogući rat u Libiji). No on bi zaista mogao da stigne i do 11k$ ili 11,5k$ do kraja godine (12k$ u pikovima). Ipak prosečnu cenu teško da bih tipovao preko 10500$ (za sada je daleko ispod 10.000).
                              4) Ta Dow je održivih 12500 indeksnih poena i dalje "voćka čudnovata" iako je sasvim izvesno da će je preći i da čak 14000 krajem godine nije nemoguće. Ipak, "izlazak iz krize" je varljiv te je mogućnost potonuća velika te bi (da imam novca) izbegavao tržište akcija ili tek u kratkoročnom smislu (par nedelja) pokušao nešto da ušićarim, jer je to veoma rizično tržište (iako izvesno da će do druge polovine godine ići naviše).

O 1) sam već sve rekao a i na 2 do 4 je neko mogao da zaradi milione (naročito 4) da je u prilici (i slušao tipove).

Dakako, niko ne zna šta nosi budućnost i u tome i jeste draž života, jer pitane da li bi uopšte vredeo da je sve determinisano i da se može (tako lako) predvideti sled događaja. U svakom slučaju NIKO to ne može a ja čvrsto stojim na nogama i ne umišljam da upravljam događajima ili da ih 100% predviđam , "imam vizije" i slično.

Sasvim sam zadovoljan time da opšte trendove (ne dugoročne već one za par nedelja ili meseci) dobro predviđam inače to da će cene energije u narednih par godina rasti nije neko predviđanje - to je OPŠTA ČINJENICA. Ipak dugoročno se čak ne bih kladio na relativne cene energije kolike će biti do 2015. ili 2020. (nenormalne).

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

I naravno: nema nikakvih garancija da će BILO KO na ovome svetu (pa ni ja) precizno pogoditi zbivanja za tržištu. To je tek tu i tamo Sorošu i sličnima polazilo za rukom (kratkoročno i u par mahova, ali i uz uticaj na događanja pa nije baš predviđanje) devedesetih i zato su ono što su (multi milijarderi). Čak i da i danas ima takvih, sigurno neće to objaviti javno a i ako objave malo će im ljudi verovati.
                                Dakle, garancije nema!

Da ne prođem kao na poljoinfo-u. U diskusiji D2 ili ED, lepo napišem da ED ide svuda gde i D2 bez problema kad ono (uz smajlilje, ali možda je bilo i onih koji bi umesto smajlija uzeli motku) "e pravi si car, ali ako mi propadne pumpa evo mene kod tebe". Zajebi burazeru. Ja ti rekoh kako bi TREBALO DA BUDE i kako je (npr.) u NEMAČKOJ. Ja da garantujem za NIS, EKO, LUKOIL pa čak i MOL (mislim Ruska i Grčka tehnika (tehnologija) kako vam to zvuči? Živeo JAPANX!!) ma ni u SNU.
                                Idi pa ih pitaj pa njih umlati (ako smeš, upucaće te pre nego što priđeš zgradi). A ako se žališ prvo će te pitati šta si sipao u šta pa šta god kažeš biće da si trebao ono drugo. A sud? Manite se ćorava posla. Čak i da ste u pravu, razvućiće vam tužbu na 10-15godina pa se slikajte sa odšetom a verovatno ćete pre toga odustati uz potrošeno 10x više novca za advokate.
                                Šta bi trebalo a šta nam se događa, prilično je jasno. Pogledajte samo u svoj novčanik.
                                Ako u bilo šta niste sigurni, odgovor možda nije lak, ali PUT (način da se do njega dođe) jeste: PRATITE NOVAC (follow the money) i nema greške.

Comment

Working...
                                X