evo sad sam sipao benzin pa sam se raspitao na pumpi ART(konacno obratio paznju na ime pumpe) 'petlovo Brdo' . bio dizel ima oznaku BD-100 , proizvode ga Austrijanci ,cena mu je trenutna 139,9 dinara.
Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Hvala @zoranbg.
Znači, prema klasifikaciji koju je sa nama velikodušno podelio expendable, taj biodizel je samo za starija vozila i traktore. To nikako ne bi trebalo sipati u moderne common rail dizele
Comment
-
-
Originally posted by zoranbg View Postevo sad sam sipao benzin pa sam se raspitao na pumpi ART(konacno obratio paznju na ime pumpe) 'petlovo Brdo' . bio dizel ima oznaku BD-100 , proizvode ga Austrijanci ,cena mu je trenutna 139,9 dinara.
Comment
-
-
U Hrvatskoj je najviša dozvoljena prodajna cena 4,51 kn/l.
Kada se na tu cenu doda državni poticaj za proizvodnju biodizela od 2,82 kn/l dobijamo realnu cenu bez poticaja od 7,33 kn/l, plus ako dodamo neoporezovani deo od poticajnog dela ukupne cene u iznosu od 0,7 kn/l dobijamo 8,03 kn/l, t.j
118 din/lLast edited by cikabosko; 07.05.2013, 12:48.
Comment
-
-
Da je i kod nas toliko, pa bi (otvorenu) temu proširili i iskustvima. Ovako, jedono neko sa mečkom 123 ili GI da nam javi kako je 1:1 ili 1:2 (BD:ED) u odnosu na D2 (potrošnja, i uopšte kako se pokazalo u praksi).
Ili možda neko ko sam preradi zejtin (ali tako ne može mnogo da se dobije osim ako ne držiš kafanu ili kiosk brze hrane (ha-ha, uz nedeljnu zamenu moraš imati lanac restorana ili kioska) a i tad se jedva isplati, i to ako ne računaš rad, izgubljeno vreme još i više).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ima i pojeftinjenja, taman Knez snizio evropremium na 145,90 a NIS odgovorio sa 144,90.
No, dugoročno bi (konačno) moglo da se desi da se cene naftnih derivata (pre svega goriva) STABILIZUJU (makar u Evropi ali sa širim uticajem). Naravno kod TNG bi ostale sezonske oscilacije ali u manjoj meri.
I da ne prepričavam, više na:
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
I pored stabilizacije (ili pod navodnicima isto), NE očekujte dalje smanjenje cena (možda neko skromno) jer je nafta sa 75 otišla na 77 pa ovih dana (danas) i 79€ po barelu (u dolarima baš i nije poskupela, Brent, ali je isti ojačao).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
-
Konačno i Zevropljanima iz D u G(lavu).
Ono je bilo kao u areni ole! (i vrćenje u zdrav mozak, kao Libija, Egipat i takva njesra objašnjenja).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Comment
-
-
Originally posted by 206 View PostMene tuga uhvati kad gledam ove cene "benzina" kod nas i BENZINA u Evropi. Nemacki Aral 102, kosta 1.63€, odnosno otprilike isto kao i BMB98 kod nas, a realno je za njega raketno gorivo.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Jedno pitanje za znalce iz ove oblasti, posebno za expendable-a.
Da li je evrodizel na Gazprom pumpi na Pančevačkom putu isto gorivo koje se sipa i na ostalim NIS-ovim pumpama?
Ja pretpostavljam da jeste, jer niko nije lud da dovlači gorivo xxx kilometara, kada je pančevačka rafinerija samo par km udaljena.
Ali (čuveno), sipao sam na toj Gazprom pumpi pre neki dan i video da se sve reklamira za premium kupce. Nova pumpa, sve čisto, a i evrodizel skuplji za dinar ili 2 od najbliže NIS-ove pumpe. Sipah gorivo tamo, onako podozriv prema svemu. I onda zabeležim skoro najbolju potrošnju van grada - 4,6l sa klimom! A sa klimom auto troši oko 0,5L više nego bez klime. Auto radi super, nema nikakvih "loših" simptoma, jednom rečju, baš sam iznenađen. Zato se i pitam da li je gorivo istog kvaliteta kao i na ostalim NIS-ovim pumpama
Comment
-
-
Za jedno sipanje - odlično, ali premalo za neke zaključke.
Gorivo bi 99% trebalo da je iz Pančevačke (sam si naveo razloge).
Da li je kao i na drugim: istih 99%.
Zašto je tu bolje? Teško je reći. Distribucija je (ali u nijansama nijanse) odgovorna za smanjenje kvaliteta a tu je rafinerija blizu (da nemaju podzemni cevovod?!). Možda manje kradu na pumpi? (ovo više pesnički rečeno jer većina NIS-ovih su rekonstruisane skoro pa verovatno na bar 90% je sve u mililitar). Nov rezervoar na pumpi, novi aparati za točenje ... blizina rafinerije.
Nekoliko nijansi da bi drugde bilo 0,99 na kub = 0,97 od toga. Neka bude i 5% prednosti, više nije. Nema osnova i svodi se na placebo efekat.
Pre svega bi morao da sipaš samo tu pa bar 1000km pa negde drugde ALI uz potpuno iste uslove vožnje ... što će teško da (se) izvede(š).
Ostaje samo nivo utiska koji je kod tebe na visokom nivou.
Šta da kažem: kad je već tako sipaj tamo kad god možeš (pa ceo rezervoar).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Pre svega, hvala na odgovoru.
Moderni dizeli su mnoogo osetljive mašine, ali i izdržljive. Tačno može da se oseti kada se sipa loš evrodizel. Verovao ili ne, auto na leru zna da promeni zvuk, malo "grublje" radi, ne smeta mu mnogo, ide sasvim ok i sa takvim gorivom, ali više troši. Verovatno dugoročno može da ošteti neke osetljive sklopove. Loše gorivo se itekako oseti. Nije samo subjektivne prirode. E, takva situacija sa lošim gorivom mi se dešavala prošle godine, dok rafinerija u Pančevu nije rekonstruisana, i ovo je skoro prvi put da sam sipao na NIS-u (tehnički, to i nije NIS)
Ali, dobro, dao si odgovor na moje pitanje. Ovo je u skladu sa tvojim pisanijem na tvom blogu o ujednačenosti kvaliteta goriva na domaćem tržištu
Comment
-
Comment