Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Obećana zemlja

Pomerih se sa mesta!!
    O.K. Zvuči zanimljivo! Uostalom Q8 je toliko 'redak zver' da ne može ni reklama da (mu) bude.
    Mada ...
    Izvinuo sam se unapred a i nisam 'brzopotezan'. Uostalom čak ni cuger u šahu mi nije bila jača strana iako nisam bio loš (II kat.).

Q8oils nick nisam našao. Možda bio ranije pa ga nema.

I ajd' po svako ima nekog favorita ali nemojmo (uključujući i mene, zato i šaram-baram ) da preterujemo.
    Blago reklamiranje DA ali direktno: .... (pogađate već).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kuntalo
      CBC Senator XXL
      • 02.03.2007
      • 342
      • Predgradje

A eto i linka ka profilu u mom prethodnom post-u.

Valjda se samo pritajio čovek, poslednji put je viđen 21. Oktobra.
      Save the Panda!

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

O.K.
        Dobro se pritajio!! Nisam ga našao (doduše na brzinu).
        Uz to je i "DRUG ČLAN".
        Čovek, javi se!
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Koliko ja znam oni su jedini. Dal drug clan, koji je inace iz temerina, i dalje radi ne znam, znam samo da svi kupuju samo i iskljucivo kod njih.

Ovo za reklamu necu ni da komentarisem posto ja ne, a verujem ni da kuntalo ima bilo kakve veze sa tim covekom. Reklamiranje brenda iskreno podrzavam jer im je ulje svarno dobro a cena je blago receno smesna. Ja licno sve pa i ulje uzimam u CBC Shop-u a posto on kao prodavac ima rabat na svu robu koju uzima cena dodje na isto kao da je kupite kod uvoznika u maloprodaji.

Sto se tice relacije ko od koga, zvanicno/nezvanicno ja to stvarno ne znam. Znam samo da je covek jos davno nudio Q8 po extra dobrim cenama a svi smo to uzimali zdravo za gotovo pa cak i ja sve dok Pleyer nije poceo da ga koristi u svojoj Alfi Turbo. Jednom prilikom ga je nahvalio bas , bas i to iskreno i ja znajuci kako on jari svokju masinu resih da probam. To je cela prica. eM kaze da su SM jedini uvoznici i da dok nisu imali predstavnistvo ovde uzimalo se preko UNIX-a (valjda) . Od kako su ovde uzima se preko njih.

Uostalom, zar je bitno... meni licno je bitno da radi posao i da je evo posle 10-ak hiljada i dalje crveno, doduse dva puta sam radio tretman sa Omega907 pa je motor cist ali ono sto je mene opredelilo za isto je to sto vise nema zveckanja podizaca ujutru kao sto se sa RS-m desavalo nakon predjenih 7k km.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

Inace, ulje dolivam kad padne na minimum pa ga osvezim sa celim litrom. Do sada sam dolio jedno 3 -3.5 litra
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Ma nemoj da se ljutiš Zverko, već sam se ogradio (i samo je upozorenje bilo). Više sam hteo da skrenem pažnju da deo koji zalazi u distribuciju treba više da ide na PP.
              Inače POTPUNO se SLAŽEM da iskustva po brendovima treba da se nađu u tekstovima (ma kakvi bili) jer inače čemu cela rasprava?
              I naravno, deo distribucije u slučaju Q8 jeste za tekst (eto priznajem) jer je kod ovog (bilo kog, ali ovde naročito) brenda baš ta stavka (ko ih prodaje i odakle su) NAJBITNIJA!
              O Q8 imam jako dobro mišljenje a molim za razumevanje što sam blago podozriv (bar bio, sada malo blaže ) prema poreklu ulja.
              Inače na blogu (preko mejla) sam imao par jako pozitivnih iskustava sa ovim uljima kupljenih kod nas i jedno iz inostranstva.
              Moramo da ipak vodimo računa (ne pričam više o Q8) o tome šta kupujemo jer je kod nas još uvek situacija da jedan brend uvozi više firmi (npr. Mobil ali i Shell) pa ko tu šta radi, odakle i kako, više je za Džulijana Asanža i njegovu ekipu (mada je to sitno za njih, mislim na nekog domaćeg 'Asanža'; nemam ambicije da to budem ali kao i pravog rado bih podržao).
              Zbog toga uvek (makar blagu) prednost dajem firmama koje su zaista ovlašćeni uvoznici, distributeri ili makar dileri i koji se spominju na centralnim sajtovima (ponekad morate da se registrujete za ovu informaciju što je nelogično).
              Tako da se tu ističu pre svega manje firme: Kedara, Mass, Unimerc ... koji zastupaju (redom): Kroon, Motul i Liqui Moly i već poznate veće firme: Plattner, Multicompany ... (Mobil, Esso i Shell, Fuchs).
              Naravno da se priča ne završava na poznatim mestima te je svaka iole ozbiljniji uvoz i distribucija ORIGINALNIH proizvoda vredan pažnje.

Posebna je priča o dolivanju. Nije loš sistem ali može i bolje. Uskoro na 'koliki vam je nivo ulja?'.

Comment

• kuntalo
                CBC Senator XXL
                • 02.03.2007
                • 342
                • Predgradje

Malo sam isprekakao Gagu ranije (ništa lično), te da ne bude da sam negativno pristrasan prema kompaniji, samo bih stalker-ovoj listi da dodam još jednog distributera na zvaničnoj proizvođačevoj listi:

PS: Još jednom, ni o kakvoj reklami se ovde ne radi, samo sam saglasan sa Stalker-om da su tačne informacije o proizvodu i prodavcu istog vrlo važne.

PS: Kratko pitanje za "uhodu":

Koja od ova dva ulja bi sipao u dobro održavanog i garažiranog Stojadina iz '78.?

Finden Sie das passende Öl für ihr Kraftfahrzeug mit dem ADDINOL Oilfinder. Ölwegweiser für PKW ✔ Motorrad ✔ Traktor ✔ LKW ✔

Finden Sie das passende Öl für ihr Kraftfahrzeug mit dem ADDINOL Oilfinder. Ölwegweiser für PKW ✔ Motorrad ✔ Traktor ✔ LKW ✔
                Save the Panda!

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Hvala Kuntalo!
                  Vidiš "lični primer" sam zaboravio. Dobro ima još takvih. I zaista je kod nas ovo veoma važno.

Comment

• kuntalo
                    CBC Senator XXL
                    • 02.03.2007
                    • 342
                    • Predgradje

Ne reče šta misliš o ulju za Stojadina - SG ili SL?
                    Save the Panda!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

SJ - naravno!!
                      Šalim se ali u svakoj šali pola istine!
                      API SL pre svega.
                      Odmah zatim SJ, pa SH (neka GAS ulja), SG. E sad, može i SM (ma šta pričali, a već sam probao pa ću i opet, kao što neko reče "već sam bio i opet ću da bijem", vrlo verovatno) ali zaista nema potrebe (ne može da se vozi duže od SL a preskupo je za taj nivo kvaliteta motora) a može i SF ali i za tim zaista nema potrebe; moralo bi da se menja na 5000km

Inače:
                      Kad smo već kod SF, planiram (samo da li ove ili sledeće godine) tekst (ili u "Baki ...") "Bilo kuda oni svuda!" (Mislim na firmu koja se preko google reklamira ovde i na još jednom forumu gde pišem, a verovato će i na blogu čim otvorim AdSense, u dobrotvorne svrhe, makar i 5$ mesečno).
                      Zaista nije da ignorišem ljude, ali nikako da se na blogu "dokopam" teksta o manjim domaćim proizvođačima, ali koji (bar) zaslužuju pažnju (tu su i oni). Naravno tekst(ovi) neće biti baš promotivni ali i dalje zadržavam afirmativni stil uz preporuke kako dalje i naznaku da veći deo asortimana nije za iole noviji vozni park, da i pored nekih naprednih detalja SVI još moraju dosta da se potrude (svodi se na 2-3 imena koja išta vrede i još toliko koje imaju neke šanse) a vreme im ne ide na ruku. Cenim ambicioznost i trud ali je činjenica da je još od kraja 90-tih situacija takva da proizvođači sa manje od 100 hiljada tona teško mogu da opstanu (osim lokalno) a da je pitanje koliko je i to 'velika' proizvodnja (doduše ova kriza je pokazala da je tu negde optimum za srednje velike nacionalne ili regionalne proizvođače) i da li će samo TOP 50 svetskih brendova ući u dvadesete XXI veka (uz još toliko državnih).
                      I naravno, proizvođači maziva mogu biti i mali ali je u svetu MOTORNIH ULJA to previše ambiciozno. Neke kategorije ulja mogu se lakše proizvoditi i kontrolisati pa i na njima zaraditi. NIS i FAM (mada ovaj drugi lagano diže cene što je neminovnost) su dovoljno jeftini i afirmisani (renomirani) da je za ostale (Galax je posebna i neizvesna priča) prodati bilo koju količinu motornog ulja (ne S3 dizel) veliki uspeh.
                      I (kad sam već počeo), čak i 5-6 koje vredi pomenuti a 2-3 koja zaista nešto vrede je mnogo za zemlju Srbiju!! Pogotovu uz toliko uvozne robe! Kad bi se udružili (pre bi verovatno crkli od muke, sujeta i "oću moj deo ...") imali bi veće šanse i bolje izglede.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

I naravno: 2- za Pericu (mene),
                        promašio sam odgovor!
                        Vi se zapravo dvoumite između dva Addinol-a!
                        1) ADDINOL SEMI SYNTH MV 1047 (10W-40)
                        2) ADDINOL SUPER DRIVE MV 1546
                        3) ADDINOL SUPER MV 1545
                        Iskreno, mogu sva tri. Prvo je odlično ulje, drugo je vrlo dobro a čak iako je 15W poslužiće i zimi. I naravno ako je slolidno jeftinije ne zaboravite i ulje pod 3).
                        Za TNG je opet prvo pomenuto najbolje pa po redosledu.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

I naravno "dok si još u radnji" saznaj imaju li neko "Gas" ulje (bilo mineralno, bilo polu-sintetičko). Pre dve godine nisu imali, koliko vidim tek su neznatno promenili proizvodni (pakeraški) program.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ne mislim na Gasmotorenöle monogradna (koja su više za stacionarne motore) pa čak ni Gas motor oil 15W-40 i 10W-40 sa gomilom teretnih specifikacija i odobrenja a API SJ/CG-4; iako može da posluži (ima li ga uopšte u manjim pakovanjima?).
                            Ipak to je više za autobuse na CNG (metan, prirodni gas).
                            Lista:
                            1) ADDINOL SEMI SYNTH MV 1047 (10W-40)
                            2) ADDINOL SUPER DRIVE MV 1546
                            3) ADDINOL SUPER MV 1545
                            je ipak uslovna (ja onako iz zaleta šta bih za mene kupio). Odnosi sa na relativno nov automobil. Ukoliko je auto bliži 100k km (sa bilo koje strane) redosled bi mogao da bude "naopačke", ukoliko je na nekih 60 do 80k km onda 2 pa 1 pa 3.
                            Za TNG ostaje Semi Synth kao najbolji izbor (makar do 100k km) no da li 2 pa 3 ili obratno, teško je reći. Pogotovu za preko 100k km opet može da bude i obrnuto: 3, 2, 1 ili ipak 2, 3 pa 1.
                            Malo prelistah blog pa se podsetih da Super MV 1545 ima TNG od 6,8 naspram 9,8 kod druga dva. Ovo neverovatno liči na 'GAS' prilagođenje mada se to nigde (eksplicitno) ne spominje. Pitajte ljude iz Addinol Srbija koliki je sadržaj sulf. pepela kod svakog od ovih. Tipujem da 1) ima 1,0 ili 1,1 te da je jako pogodno za TNG, za ostala dva nisam skroz siguran a pre bih tipovao na MV 1545 (da je bliže 1,0%). Iznenažujuće je i da 3) ima solidno nisku tačku tečenja (i uopšte nešto nižu viskoznost) te može da se upotrebljava i do -20cel. (doduše to može i 2) a oba imaju pumpabilnost do -25cel.). Neočekivano SG se može pokazati čak i boljim u zimskim uslovima od boljeg SL.
                            Inače ne berite brigu što se kompatibilnosti sa starom konstrukcijom tiče, Addinol je izbor olakšao "do daske" navodeći (uz SL) i API SH
                            I znate šta? Koje god da uzmete, nećete pogrešiti. Ipak ako tražite najbolje mora malo da se povede računa. Uzgred nemojte škrtariti ako je razlika u ceni mala ali ako je između 1 i 2 više od 25% i između 2 i 3 više od 15% a auto stariji može se lista lako okrenuti (naopačke)

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Mada i cena je relativna stvar. Zavisi i koliko vozite.
                              Za čist benzin ulja ćete (zavisno od uslova vožnje) morati da menjate na:
                              1) 10k km
                              2) 7500km do 10.000km
                              3) 5000km do 7500km (ipak mali TBN).
                              Za TNG (pretežni, cca. 90% ili više):
                              1) 10 do 15k km (držite se ipak 12500km kao gornje granice)
                              2) 10 do 12k km*
                              3) 7500km do 10.000km*
                              * zavisno od sadržaja sulfatnog pepela, tj. pogodnosti za TNG. Što je veća od 1% skratite interval zamene za po 1000km na 0,1% više pepela.

E sad imamo kompletnu sliku (nije da ne volim da detaljno objašnjavam ali "have no time").

Comment

• kuntalo
                                CBC Senator XXL
                                • 02.03.2007
                                • 342
                                • Predgradje

Jao, ubiće me stalker... ja pitao usput, a on traktat...

Stvar je sledeća - pomenuti Stojadin '78. je ovog leta ubio prvu stotku - samo benzin, nicht LPG. Da, da - s tim što ćale kako stari sve manje i manje ga vozi, tako da je za prethodne 4 godine, na primer, prešao cirka 3700km. Zimi retko i izlazi iz garaže, ili ga pali par minuta otprilike jednom nedeljno.
                                Ono što mene čudi je što sa godinama postaje i sve bezbrižniji i opušteniji po pitanju održavanja, tako da je za te 4 godine ulje promenio - jednom! I to na moju inicijativu - oteo mu auto dok nije bio kući. Kec je zaista redak primerak očuvanosti i iha-haj odavno je prešao granicu prodajne i upotrebne vrednosti, te sam mislio da ga jednom godišnje kradem i menjam ulje (filter možda na dve godine?) koje će biti solidno a što jeftinije moguće. Nekako sam tu u računicu uglavio Addinol, uzevši u obzir cenu ovog menjačkog što sipah u cokulu - 474.00RSD za litru 75W-90! Ako je 15W-40 SL u rangu 350-370 domaćih apoena, tako će i biti. Ako ne - Statoil 15W-40 (1780 dinara 4L) i ne boli glava.
                                Tamoil, iako odlične cene, sam izbacio sa liste zbog već prežvakane priče o uvoznicima, bar dok Gadafi ne otvori pumpu u Beogradu (ha, ha) - ovi na Altini su makar potvrđeni distributeri.
                                Save the Panda!

Comment

Working...
                                X