Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Obećana zemlja

Hvala vama. I za čitanje bloga i tekstova (diskusija) na CBC.
    Iako sam zastupnik stava da nema previše dobrog ulja za bilo koji automobil, mora se priznati da za svaki od njih (motora) postoji neka granica gde se razlike praktično gube. To nije baš lako naći a čak i proizvođači automobila to mogu reći samo okvirno (i prosečno, što je zapravo fabrička preporuka) jer svaki motor se (makar posle 50k km ili bar 100k km) razlikuje čak i kad je "isti". Svako od nas ima drugačiji stil vožnje itd.
    Sa druge strane jako mi je stalo i do velikog broja (većine) razumnih ljudi koji pokušavaju da nađu najisplatljivije ulje za svoj automobil te da umesto na maksimalan idu zapravo na OPTIMALAN kvalitet ulja što je i dalje dobro ("kristina990" je jedan od najboljih primera) možda i idealno (ali zapravo najteže). I naravno još uvek može da prođe stav da se ide na minimalan potrebni kvalitet ulja te da se češćim izmenama dobije nešto od prethodna dva. Ipak to na duži rok više košta i daje lošije rezultate. Može samo kod ljudi koji godišnje prelaze malo km (5-6 hiljada).
    Već ići na najjeftinije ulje ili sa prosečnim prekoračivati fabričku preporuku intervala zamene je (definitivno) LOŠE.

Ne treba nikad smetnuti sa uma (već rečeno ali nikada nije loše ponoviti):
    CENA ULJA NIJE SAMO ONA KAD GA PLATITE NA KASI, NEGO UKUPNA CENA KOJU PLATITE ZA ULJE (I ZAMENE) PLUS TROŠKOVI ODRŽAVANJA MOTORA UNUTAR DUŽIH INTERVALA (5 GOD. ILI 100K KM), KAO I KOLIKO VAM VREDI PRODUŽENJE VEKA MOTORA ZA 20 ILI 50%.

I "DUDU": DOBRODOŠAO NA CBC!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dudu
      CBC Član
      • 18.02.2011
      • 25
      • Kovin (juzni Banat)

Hvala !
      Lepo je i korisno biti ovde.
      Moze dosta toga i da se nauci.
      Pozdrav

Comment

• marko032011
        CBC Član
        • 07.11.2010
        • 18
        • beograd

Jedna stvar o Marly-ju.Marly je belgijska firma i spada u atiel standard a i ona je jedna od par ulja koja ima svoju fabriku i svoju rafineriju.Ne treba nista vise pricati jer informacija da bently fabricki koristi to ulje moze da se proveri na internetu...

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Marly je O.K.
          Nikad nisam ni naveo da nemaju kvalitet, već baš da imaju vrhunski.
          Jedino što su (bar za nas ovde) pomalo preskupi. Bently i trkački timovi cenu maziva imaju tek u drugom planu.
          Drugo je da su pomalo specifični i imaju više jako specifičnih maziva koja nisu za SVA vozila i SVE prilike (0W-40 sa mazivim keramikama). Na blogu sam već odgovorio vlasnika Punta od toga što su i zastupnici samog Marly-ja potvrdili.
          Jednostavno to nije auto gde bi (inače sjajno) Marly ulje došlo do izražaja i gde bi razlika u ceni (u odnosu na mainstream vrhunska ulja) bila adekvatna.
          Naravno svaki iole jači motor čije zahteve (po standardima) isto ispunjava i ako se vozi oštro postaje potencijalno tržište za tako vrhunsko (i skupo) ulje.
          Već je Boost naveo da ima i skupljih te da se i takva isplate ali "svaka ptica svom jatu".
          Prilično je neracionalno dati 170€ za zamenu ulja u automobilu koji vredi 1700€ (10% vrednosti, zaista zvuči neprimereno) ali u onom od 17000 bi već moglo da dođe u obzir.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Samo za LEGENDU!!
            Jeste ti Castrol najbolji ... ali kako za koje vozilo
            Detalji na:
            http://motornaulja.blogspot.com/2011/07 ... okazi.html

Obrati pažnju na ZAKLJUČAK.
            Dve ture više ima da platiš za ovo (čim se vidimo uživo!)

Comment

• Ivan75
              CBC Član
              • 28.10.2014
              • 11
              • Beograd
              • Golf 7 1.6 TDI

Prvo da pohvalim sve tvoje teme a naročito citat Hendrixa...

Imam pitanje na koje sam do sada nalazio mnooogo odgovora i tu se ljudi slabo slažu, pa ovim molim i mašince da se uključe (moje "mašinstvo" je na nivou...srednje škole pfffff).

Dakle, razrada motora, nov auto, konkretno Golf 7 1.6TDI.

Servisni intervali su na nekih 10-15000km a ja sam posle mnogo razgovora kojekude rešio sa svojim automehaničarem da ga pazim do 3000km i onda zamenim ulje i filter, pa dalje po servisnom planu.

Sad, priče su razne, te treba razrada, te ne treba, pa da li 5 ili 3000km, pa te nemoj tako brzo, VW ima fabričko "brake in" ulje koje naročitim aditivima olakšava razradu a bilo je i tvrdnji da se motori ugrađuju već razrađeni...i to sve, naravno, iz prve ruke. "Reko mi moj drugar, prošeto po pogonu u Wolksburgu..."
              Elem, rekla kazala, šta je istina što se tiče famoznog VW "break in" ulja i kada je trebalo menjati ako je tačno?
              Dileri naravno pooojma nemaju a ni u uputstvu ni planu održavanja o tome ni slovca? Najlepše hvala i srdačan pozdrav svima koji učestvuju!
              (Izvinjavam se ako je tema za ovaj post pogrešna)
              Last edited by Ivan75; 21.01.2015, 04:39.

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Nema sta tu da se razradjuje. Svi motori se ugradjuju vec razradjeni. Savaki motor koji se sklopi prvo se testira na stolu pa onda ide u auto. Menjaj ulje kako kaze servisni interval a to je 15k eventualno ako vecma vozis krace relacije, spusti ga na 10k i to je to.
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Ivan75
                  CBC Član
                  • 28.10.2014
                  • 11
                  • Beograd
                  • Golf 7 1.6 TDI

Ok, hvala, to sam čuo više puta samo mi reci odakle informacija?

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Serviser iz Autokomerca

Comment

• Ivan75
                      CBC Član
                      • 28.10.2014
                      • 11
                      • Beograd
                      • Golf 7 1.6 TDI

Ok...

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Inace kaze za to, kako ga zoves "brake in" ulje da je glupost. Automobili dolaze sa istim onim uljem koje se kasnije preporucuje u eksploataciji.

Comment

• Ivan75
                          CBC Član
                          • 28.10.2014
                          • 11
                          • Beograd
                          • Golf 7 1.6 TDI

Pa jašta, nego ljudi po forumima svašta lupetaju...mnogo sam čitao o tome i na kraju shvatio da mlatim praznu slamu, "stručnjaka" kolko oćeš...
                          Last edited by Ivan75; 21.01.2015, 13:33.

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

ma "strucnjaka" imas i medju mehanicarima. uglavnom, medj onim priucenim. ovaj deckic iz autokomerca je od onih sto su kao klinci znali sta ce biti kad porastu. majstorcina samo takva i ako ima samo 27god. kaze, sipaj sta i kako pise u knjizi i uzivaj.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Hvala, Zverko! (uštede mi pola sata, preciznim odgovorima i još 5x toliko za "odakle ti informacija").
                              Nemam šta da dodam (ni oduzmem)!

Comment

• Ivan75
                                CBC Član
                                • 28.10.2014
                                • 11
                                • Beograd
                                • Golf 7 1.6 TDI

Eto, da sam odmah znao gde da postavim pitanje...

Comment

Working...
                                X