Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Bok! (Zdravo)!

Zaista na prvi pogled izgleda čudno ali zapravo nije. Kad upalite motor on povuče ulje koje se za par minuta ne zagreje mnogo, pa se ne slije u karter. Mnogo je bitnije koliki je nivo nakon 5 do 10min. nakon isključenja zagrejanog motora. Trebalo bi da bude (teorijski) na maksimumu kao i kod hladnog motora a u praksi bar na pola (između min. i max.). U tom slučaju nikakav razlog za brigu nemate.
    Osim Castrola ... sva ulja sa VW 505.01 standardom (i da su originalna).
    Koliko poznajem situaciju u Hrvatskoj preporučio bih vam sledeća ulja:
    Fuchs Titan GT1 ili SuperSyn Plus (oba 5W40); imate Fuchs Maziva d.o.o. u Samobor-u, tel. 01 33 80 525 pa upitajte za detalje gde kupiti originalno ulje.
    Tu su još i: INA 505.01, Mol Dynamic Prima ...
    Veliki broj je kvalitetnih ulja po 505.01 standardu. I verovatno ih možete naći na desetine ... Tu su Liqui Moly, Mobil, Shell, ... zaista veliki izbor.
    Gore sam se rukovodio sigurnošću originala. Castrol i Shell ima svoje d.o.o. registrovane u Hrvatskoj ali se ne bave malo prodajom pa bi ste se morali raspitati gde se mogu naći originalna ulja.
    Optima 505.01 bi trebalo da se lako nađe kao original, a po pisanju članova Honda Kluba Srbija (a iz Hrvatske) i Motul, koji ima nekoliko takvih ulja: Specific 505.01, ... a naročito 8100 X-clean 5W40.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• VAZ 21214
      CBC Član
      • 25.06.2010
      • 50
      • Crna Gora
      • Lada Niva

za Golfa je prporuceno Castrol ulje,ako cijena nije problem valjalo bi usut novo...expendable je sve rekao samo ako se odlucis za shell ili mobil onda pazi na originalnost jer kod nas cijena Shella i mobila je adnormalno niska pa postoji i sumnja...
      Last edited by VAZ 21214; 22.07.2011, 14:29.
      Lada Niva 1.7i

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

.....semering na radilici i nakon primene aditiva engine oil stop leak i pređenih 1000 km pušta,vidljivo manje ali ipak pušta....
        prvo sam pomislio da stavim mineralni Valvoline Max life,međutim mislim da mi treba nešto kvalitetnije dizelsko ulje-mineralno...
        izbor je pao na Nisotec favorit ,samo da ga promenim za dizel ima odlične spec,čak i VW 505.00 evo slika

mada bi možda adekvatnije bilo sa manjim TBN kad je u pitanju curenje,ispod ovoga ne mogu ići,ako ne uspe definitivno menjam semering...

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Definitivno menjaj semering!!
          Ulje koje planiraš da sipaš je više nego O.K. ali ono može samo da malo smanji curenje a ne i da ga spreči!
          U svakom slučaju pokušaj.
          Uostalom solidno ćeš "oprati" (isprati) motor mada ne baš kao sa API CI-4 uljima.
          I u pravu si, visok TBN i nije baš melem za zaptivke, no ne bi trebalo da pogorša situaciju niti da dovede do iste (kasnije ukoliko nastaviš sa ovim uljem).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2009
            • 774
            • Obrenovac i okolina
            • Opel Omega 2.0i-16v

Ovo je po malo u vezi sa temom!
            Danas me zove ANKETARKA iz neke od kuća koje se bave tim poslom i......
            -Dobar dan, radimo anketu potrošnje motornih ulja na Srpskom tržištu
            -I vama, dobrog sagovornika ste našli, ja se po malo razumem u te stvari, po vokaciji i lokaciji sam to i to
            -Koje ste godište?
            -1969
            -Žalim, vaše godište je popunjeno, hvala i izvinite
            -Nema na čemu, toliko o objektivnim anketama
            ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
            Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

Originally posted by expendable View Post
              Definitivno menjaj semering!!
              Ulje koje planiraš da sipaš je više nego O.K. ali ono može samo da malo smanji curenje a ne i da ga spreči!
              U svakom slučaju pokušaj.
              Uostalom solidno ćeš "oprati" (isprati) motor mada ne baš kao sa API CI-4 uljima.
              I u pravu si, visok TBN i nije baš melem za zaptivke, no ne bi trebalo da pogorša situaciju niti da dovede do iste (kasnije ukoliko nastaviš sa ovim uljem).
              ima solidnu cenu nešto ispod 400 dinara za 1 litar tako da ću dolivati....znaš kako skineš menjač ,šteta bi bilo da se ne promeni lamela,šteta da se ne promeni,ovo,ono....ma teram i dolivam,nema šanse da bilo šta diram,za 5000 km godišnje koliko pređem ,par litara nije ništa....

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

E ovde ću da se složim 101%.
                Još samo da ubedim mog drugara maš.ing.-a (nije na forumu, na žalost) da to što mu je na starom eskortu ciknuo radilice nije toliko za očaj (prvobitno izazvan povećanom potrošnjom ulja, a kasnije sagledavanjem svega što si naveo i visokih troškova za stari auto koji se vozi sličnih 5-6 hiljada km).
                Litar-dva, pa i tri godišnje nije tako veliki trošak.
                Jedino bi za više ciljeve (za koje nemamo standard, a svest tu samo pravi kajanje, pa posle zašto važi - znanje njesra) kao što su ekološki trebalo zameniti ovaj semering pa makar ruke (rad) bile skupe.

Comment

• nikaragva
                  CBC Senator XXL
                  • 03.06.2008
                  • 521
                  • B. Palanka
                  • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

U jednoj drugoj temi sam dobio preporuku da sipam (izmedju ostalih) Mobil 1 New Life 0w40.
                  Posto je ovo tema o nivou ulja, a za mobil su mu svi zivi rekli da ce mi sigurno trositi ulje. Koliku potrosnju mogu da ocekujem?
                  Motor je u dobrom stanju, mozda i odlicnom , 1.9cdti aka multijet, 110kW. Doduse turbina je "stara" 181,000km, ne znam da li to utice na potrosnju
                  Do sada sam presao 5000km i nista. Mislim nista se nije potrosilo, sto ne mora da znaci i da nece
                  Spremam se na put, pa da ponesem barem litru-dve za eventualno dolivanje, tamo gde idem nema ni goriva, a kamoli mobil ulja

U upustvu za auto stoji, da je normalna potrosnja od 0.6 litara na 1000km Sto nije bas za moj dzep, jer na 10-15 hiljada cu doliti 6-9 litara, a to ulje kosta li kosta

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Da, Mobil motori troše ko ludi, ne može da izdrži više od 5000km ... vanzemaljci redovno posećuju Rtanj ...
                    Manite se babskih priča! Mobil motor troši verovatno manje nego neki manje jak brend.
                    Problem može biti ako je pre sintetičkog ulja kao što je Mobil 1 korišćeno mineralno ulje ili PS ulje i to duže vreme.
                    Sintetika u manje ili više zakoksovanom motoru (još ću da se iskupim kod Vladd-a ... smajli, još kad bi ga našao) u PRVOJ zameni (i eventualno sledećoj) malo povećati potrošnju ulja (i to ne uvek) dok ne zapečeni ostaci "kvalitetnijih" mineralki potpuno ne skinu.
                    Neverovatno je da većina ljudi ne veruje svojim očima i samom sebi zbog ogromne propagande!
                    Za 5000km nema vidljive potrošnje ulja. Jel' zvuči logično da motor "pije" ulje?
                    Naravno moguće je (i obično se dešava) da motor u drugoj polovini intervala izmene troši više ulja (opet kod sintetika manje izraženo jer bolje drže početne osobine sa vremenom) ali ne treba očekivati neku enormnu potrošnju.
                    Navedenih 0,6lit. je nešto do čega se ne treba brinuti. U praksi je potrošnja 2-3 puta manja. Osim toga potrošnja od 0,6lit. na 1000km ne znači i 6 do 9 nego pre 3 do 4 litara (duga je priča, a pominjao sam par puta zašto, uglavnom zato šte se ta potrošnja postiže pred kraj intervala i nije baš "prosečna") na 10 do 15k km.
                    Ponesite JEDAN litar (neotvoreno) Mobil-a na put (to je dobro i kad vam motor ne troši ulje, tj. malo troši) i to je u principu dovoljno (prethodno podesite nivo blizu max. ne mora vaš full max.).
                    Gde idete nema ni benzina ... O.K. ali tamo stojite u mestu (verovatno). Već negde blizu (makar na 100km) imate neku benzinsku pumpu (nivo proverite kad stignete ili pred polazak) a tamo ima ulja. Ako nema M1 uzmite Mobil 3000, ako nema ni toga uzmite neki Castrol 5W-40, ili makar Lukoil (Eko). Za dolivanje je sasvim O.K. (i to ako vam litar ne bude dovoljan što je malo verovatno). Ako nema ni 5W-40 ulja, uzmite 10W-40 toga sigurno ima.
                    Ne brinite toliko o potrošnji, nećete sigurno dosipati 6 litara do 10.000km. Naravno, redovno proveravajte nivo ulja.

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ok javljam se za par hiljada da prijavim nivo ulja

Comment

• VAZ 21214
                        CBC Član
                        • 25.06.2010
                        • 50
                        • Crna Gora
                        • Lada Niva

na mojoj ladi Nivi potrosnja je prisutna od prvog dana...kod prve zamjene ulja posle 1000 ili 2000 km nisam bas isguran, sipao sam Castrol magnatec 10w40 i za oko 8000 km potrosila je oko 0,5 ili 0,6L ne znam tacno,nakon toga sam sipao Agip sint 2000
                        isto 10w40 a potrosnja je sad i malo veca recimo 1-1,5dl za 1000km i sad posle 17 000 km i dalje trosi ulje ,malo ali mi smeta, ne zato sto mi je skupo ili tesko da dolivam ulje nego me nervira da nov motor trosi ulje...oce li ta potrosnja prestati ili ce da trosi ulje dovjeka....
                        Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Tja ... Lada Niva. Dobar terenac ali grub i nedorađen i dan-danas.
                          Nije strašno ali zaista nervira (i kad se čita a kamoli iz vašeg ugla).
                          Probajte Motul 4100 ili 6100. Možda i neko "teretno" 10W-40 ulje sa API SL.
                          Ako i to ne pomogne, onda na 15W-40. Možda Motul 4000? Ili neko SHPD?
                          Najbolje zimi ostati na 10W-40 a leti 15W-50.
                          Ako ni to ne pomogne ... ostaje samo još 10W-60 (ma kako zvučalo).
                          Idite redom.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

jel to ladin motor 1.7...mislim da je on izveden iz 1.6 kojem potrošnja od 1l na 1000 nije bila strana....
                            tako da jeste 1.7,sad videh,to je za ladu više nego odlična potrošnja....
                            Last edited by kristina990; 24.07.2011, 21:27.

Comment

• VAZ 21214
                              CBC Član
                              • 25.06.2010
                              • 50
                              • Crna Gora
                              • Lada Niva

zahvaljujem..
                              pa proba cu sa motulom ako ni to ne ide onda cu po potebi dosuti i nadat se da ce jednoga dana moja lada ipak prekinuti potrosnju(sto se naravno nece desiti)...
                              Lada Niva 1.7i

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

Na Z10 FIRE 1.2 8v motoru sa 40.000km , imam potrosnju Selenie 20k, od kad je uzet auto oko 1,5 deci na 1000km, sto sam i pre pisao.
                                Sad sam na neke savete presao na Mobil sintetiku(nadajuci se manjoj potrosnji), koju sam uzeo u radnji koju mi je preporucio generalni uvoznik tog ulja.

Sada posle 4000 km voznje sa tim uljem potrosnja ulja se cak nesto povecala, 2-2.5dl, medjutim jos sam primetio i vecu potrosnju goriva 10 posto, kao i malo losiji odziv na gas, sve se to nekako poklopilo sa tom zamenom i prelaskom na Mobil. Mozda je i slucajnost. Na dijagnostici kazu sve OK sa ubrizgavanjem.

KAd skinem crevo iberlaufa, vidim kako kapljice ulja prskaju(narocito ako turiram), a i motor u zoni cepa za dolivanje uljem je oblozen necim sto vise lici na mulj nego na ulje, taj mulj je i u crevu ibera....

Ulje na sipkici deluje normalno, tu nema ulja dok radi auto.

Da li je moguce da je to sve posledica te sintetike, ne svidja mi se kako ovo sve izgleda usisna grana je rekao bi porilicno oblozena sa uljem koje dolazi do nje preko ibera... Mada se to ulje pusi i kad je ugasen motor, izgleda da dosta isparava.

Da li da se brinem, i vredi li se sad vracati na Seleniu 20k?

Jos jedan detalj kako mi se cini vazduh se na taj iber u****va, bar papiric ide ka unutra, iako izbacuje kapljice ulja, sto je malo kontradiktorno???
                                Last edited by bax76; 27.07.2011, 01:52.

Comment

Working...
                                X