Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Naravno, slažem se. Za precizno merenje je jako bitno! (za rutinsku proveru, naravno manje).
    Zagrejani motor i nivo je u principu veći (i pored toga što se ulje nije slilo). 5-10% je od 2dl (za 4 lit.) do 6dl (za 6 lit.) pa daleko od toga da nije bitno!
    U principu sam za min. 30 min. Naravno, postoji problem što se hlađenje ipak drugačije odvija zavisno od spoljne temp.
    Onih 5 min. po gašenju motora je dobar kompromis koji su proizvođači napravili. Motor je vruć, leto ili zima (zar ne?), temp. ulja oko 80°C (podrazumeva se da je pre toga motor dovoljno radio da bi postigao radnu temp.), a još "instant" provera (ko će čekati pola sata u današnje vreme?).
    Sve u svemu, mnogo zavisi kako su "štelovali" merenje ALI ostaje da uputstva nisu dovoljno precizna (ne uvek ali u mnogim slučajevima) i da se preciznost od 1-2dl ne uzima (baš) u obzir bar ne uvek.
    Kako god, bolje bliže max. (kako je i ragazzoni naveo) ali ne mora se terati "na vrh" iako bar 5% tolerancije postoji. Isto tako, par stotina km na min. (pa i malo ispod) neće uništiti motor ali je više hiljada dovoljno da mu skrati vek (zavisno od konstrukcije malo ili čak i osetno).
    Sa ili bez aditiva, sa malo ulja će te vrlo brzo uništiti motor (par primera iz moje okoline). Dakako da postoji lampica za pritisak ulja ali nekima ni to nije bilo dovoljno (čemu ovo služi? a možda i ne radi).
    "Po meni bi trebalo u hladnom stanju kad je dozvoljeno i otvaranje rashladnog sistema zbog eventualnog dolivanja."
    I po meni!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Originally posted by DS9 View Post
      Prvo, želeo bih da se zahvalim nekolicini ovde najaktivnijih članova kojin su pokrenuli i upotupunjavali ovu temu - jer se u njoj nalaze neke vrlo ključne činjenice i stručna objašnjenja do kojih se ne može lako doći.

Svojom sledećom pričom, tačnije sa dve priče - pokušaću da pomenem i još po nešto što možda nije pominjano a što može donekle biti interesantno, prvenstveno onima sa PSA vozilima.

Inače, to je nastavak ove priče. http://www.cbc.rs/threads/27744-Pita...325#post613325

U slučaju da sam objavljivanjem slika prekršio neko od pravila foruma, izvinjavam se vrlo, pa ukoliko je potrebno to ću promeniti da bude kako se nalaže.

Dakle, u poslednjoj izmeni (citroen c3 1.4 hdi 8v, 2006., tačna kilometraža nepoznata, najverovatnija oko 300,000 km), u januaru je uliveno famovo Fenix Energy PSA 5W-30 (ACEA C2, PSA B71 2290)

Pre uvoda, recimo da zamislite situaciju u kojoj nekom serviseru bez pardona kažete - da ne zna da izmeri nivo ulja na vašem vozilu. Ako ste skloni opasnim i ekstremnim sportovima, možda bi ste to mogli da probate. A evo vam teorijsko-praktične podloge da to činite.

Servisna dokumentacija za većinu Citroena u poslednjih petnaestak godina - navodi da su kapaciteti (motornog ulja) odmereni tako što se vrelo ulje sa temperaturom od 80 C ispuštalo 15 minuta (ili vakumom/sukcijom 15 minuta), i da je nakon toga ulivano novo ulje, te da treba nakon rada motora (da povuče novo ulje) motor ugasiti i ostaviti 5 minuta da miruje. Dakle implicitno navode da posle pet minuta od gašenja motora treba izvući merač šipku.

Dole je link do servisnog uputstva za C5-C8 iz 2005. godine (a isto se navodi i u ranijim kao i kasnijim uputstvima, koje sam za do 2007. godine imao priliku da vidim).

Uputstvo C15 i Berlingo2 2003. http://service.citroen.com/dtt/CDP/d...us_vu_2003.pdf pogledati stranu 33.
      Uputstvo C5 i C8 2005. http://www.c5club.cz/files/navody/2005-C5_C8.pdf pogkledati stranu 5. tog uputstva

Međutim, kako stoje stvari, tačan interval čekanja pre nego se nakon gašenja izvadi merač/šipka se najpre nalazi u - korisničkom uputstvu.

Ovo navodim iz razloga jer čak i za iste motore, istih kapaciteta, ali različitih godišta - korisnička uputstva za po neka vozila navode različit vremenski interval. Takođe, koliko vidim čak i u istoj godini (npr. ako biramo korisnička uputstva koja pokrivaju 2007.-2008. godinu) za različita vozila se navodi različito vreme. To navedeno vreme čekanja u korisničim uputstvima može da bude 10, 15 ili 30 minuta, u zavisnosti dakle od tipa vozila i njegovog godišta, odnosno godišta korisničkog uputstva.

Koliko vidim, trend je da se kod bitno novijih vozila (recimo od oko 2010. god.) navodi duži interval tj. "najmanje 30 minuta".

Sa obzirom na ovakvu raznovrsnost, sklon sam da verujem da takvi navodi imaju realnu podlogu - ali me ne bi začudilo ni da se samo radi o tome da je jedna ekipa inženjera učestvovala u pisanju uputstva za jedan tip vozila, a druga za neki drugi tip. pa se možda samo nisu uskladili ili recimo da su različito smatrali kolika je dozvoljena varijacija usled slivanju ulja nakon 15 minuta, i nakon 30 minuta.

Takođe treba imati u vidu da korisnička uputstva podrazumevaju da se isto odnosi i kada se vrši merenje senzorom nivoa (kod motora koji ga imaju). Pa, malo blesavo deluje da ukoliko želite da znate na nekom novom citroenu da je nivo motornog ulja adekvatan - da treba da čekate najmanje pola sata

Što bi neki rekli - francuska posla, pa i nije čudo.

Slede slike ovih navoda iz po koje korisničke knjižice sa citroenovog servisnog sajta, a ko ima pristup to lako može da proveri ako odabere par uputstava iz različitih godišta, i za par različitih vozila.

Mislio sam da crvene strelice kod vremena stavim i na ostalim slikama osim prve, ali mislim da je i bez toga sasvim jasna ova raznovrsnost vremena.

Citroen C3 uputstvo za 2007. god.

Citroen C6 uputstvo za 2007.

Citroen C3 uputstvo za 2009. god.

Citroen C3 uputstvo za 2010.

Da se vratimo na osnovno pitanje zbog kojeg sam i započeo ovo, shvativši da je očitavanje nivoa na meraču najblaže rečeno sasvim varijabilna disciplina - i da zavisi od nekoliko sasvim varijabilnih stvari.

Dakle, kako meriti tj. očitavati nivo ulja na meraču/šipki?

Svi ovde znamo da auto mora biti na sasvim ravnom, da se motor ugasi, da se sačeka neko vreme (pogledati korisničku knjižicu), te da se zatim vrši sledeće (kod automobila koji imaju merač/šipku):

1. Izvući merač/šipku.
      2. Prebrisati merač/šipku.
      3. Vratiti u motor merač/šipku.
      4. Izvući ponovo merač/šipku.
      5. Pogledati merač/šipku, tj. konstatovati nivo motornog ulja (najpre držeći je što ravnomernije horizontalno kako se ulje ne bi slivalo u bilo kojem pravcu).

Ono što mogu da kažem je da u zavisnosti od viskoziteta ulja, a u kombinaciji sa konstrukcijom merača - nivo ulja na meraču može prilično da zavisi i od intervala tj. vremena koje protekne između stavke 3. i 4.

Dakle prosto rečeno, zavisi koliko brzo izvučete šipku, odnosno zavisi od toga koliko vremena dozvolite da deluju sile koje se tiču površinskog napona (i eventualno onim što fizika definiše kao kapilarne pojave) zbog kojih se nivo ulja na meraču može donekle povećati.

Šipke tj. merači su kod mnogih današnjih vozila plastični, a mislim i da su hrapavije površine, uz to da postoje horizontalne prečke na određenim razmacima između minimuma i maksimuma - pa sve to mislim da doprinosi ovolikoj varijabilnosti.

Dokaz:

Donje slike nivoa su dobijene tako što je motor ostavljen na ravnom, ugašen, sačekano petnaestak minuta - i pri tome je brzo izvađen merač, ili sačekano dve/tri sekunde, lii sačekano nešto više od pet sekundi, respektivno.

Šta reći? O ovome nema reči u korisničkom ili servisnom uputstvu. A zaključaka ima više (recimo da mislim da je ova pojava izraženija što je ulje manje viskozno), ali je suština da merenje uvek činite na sličan način da bi varijacije bile što manje. Takođe zaključak je da ovo ume što se nivoa na meraču tiče, da utiče u sličnoj meri koliko i čekanje da se slije ulje iz gornjih delova motora, verovatno do oko desetak procenata kapaciteta.

Sasvim lično mišljenje - pošto se što dužim držanjem, tj. buljenjem u šipku ulje sliva na jednu ili drugu stranu - računajte da je najbolje odnosno da je najadekvatniji nivo onaj koji odmah vidite.

I naravno, ako se neko pita koji je pravi nivo - to bi trebalo/moralo da bude prva slika Jer, mi sa meračem merimo nekakav nivo ulja u karteru, pa je bitno da se uverimo tačno u njega. Ako duže ostavljamo da deluju kapilarne pojave - dobijamo neistinit a za nijansu viši nivo Ovo naravno da nije izraženo kod merača koji su glatki/metalni ali očigledno jeste kod ovakvih plastičnih. Dakle, relativno brži pokret prilikom vraćanja šipke i ne zadržavati je u cevi, nego koliko samo da ulje ostavi trag pa isto relativno brže izvlačnje i odmah pogled na nivo.

Kod poslednjeg, treba takođe imati u vidu da plastični merači umeju dobrano da se deformišu i pretvore u spiralu sa jednom ili dve krivine pa treba biti pažljiv jer mogu tada lako da puknu. U nekim slučajevima, dešava se da automobili imaju pogrešno odabrane zamenske merače (koji se prodaju jeftinije, jer kataloški originali koštaju ne manje od 20ak evra) pa treba biiti sasvim siguran u fabričke podatke o kapacitetu i razlici između maksimuma i minimuma.
      Toplu vodu sam otkrio odavno, a sada mi je bilo bitno da otkrijem toplo ulje

1 sekund

3 sekunde

5+ sekundi

Za 1700 km koliko je prošlo od prethodnog reseta, board prikazuje prosečnu brzinu 23 km/h, prosečnu potrošnju eurodizela (u poslednjih 1000 km ecto - lukoil) 5.4 L /100 km

P.S. Pošto sam najpre ja ovim eksperimentom nešto naučio, može se računati da su moja prethodna merenja bila nešto manje pouzdana (mada je ta nepouzdanost zavisna od viskoziteta ulja) te će se nivo ulja od sada meriti tačnije.

Od prethodnog merenja pređeno sledećih 2000 km, dakle ukupno 4000 km sa navedenim uljem, i to gradskim uslovima. Motor je bio ugašen oko dvadesetak minuta, a od nekoliko izvlaćenja šipk izabrana je donja slika, (jer pokazuje najniži nivo).

Idemo dalje.

Comment

• observer
        CBC Veteran
        • 06.10.2005
        • 196
        • Novi Sad
        • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

Jako zanimljiva tema i uvek me je kopkalo sledece (izvinjavam se ako je bilo obradjeno na ranijim stranicama, verovatno da jeste )

Kako uopste moze da se jasno vidii "linija" na sipki za ulje ako motor nije potpuno hladan?

Ja proveravam ulje na svakih 1000 km i to pri potpuno hladnom motoru jer samo tako mogu da vidim jasnu granicu na sipki.
        I pri tome "ciljam" zonu izmedju 3/4 i max (ako je ispod 3/4 to je signal za dolivanje).
        Elem, kada je motor vruc, sve je razmazano i nema sanse da vidim nesto pametno. Ili sam ja debil
        I tako na svim automobilima koje sam imao (Z101, Punto 1.2, Fabija 1.2 i ovaj moj sadasnji (Polo)).
        (Verovali ili ne, "potrosnju" sam imao samo na z101 i Fiatu (otprilike se dolivala ukupno 1 litra na ceo interval izmedju dve zamene ulja), svi su kupljeni novi).
        Last edited by observer; 13.06.2014, 11:39.

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

generalno si u pravu ali kapiram da to uglavnom zavisi od konstrukcije samog kartera kao i kakva je sipka tj merac. na ovim sa plasticnim zavrsetkom se ta glanica mnogo jasnije vidi nego kod onih sto imaju kompletno metalnu sipku.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

izvuces sipku,obrises je papirnom maramicom na suvo. pa je ponovo zabodes do kraja.sacekas par sekundi izvuces i okrenes bocno prema svetlosti nema sanse da nevidis nivo.pa taman da je voda u motoru a ne ulje.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Slažem se sa postupkom. Ipak, "observer" je mislio na to da ne može da "utvrdi" tačan nivo zbog razmazanosti a ne da ne vidi ulje (u dizel motoru nemoguć događaj posle par hiljada km). Dakle, sačekaj bar 15min. (leti i 30) pa bi trebalo da bude O.K. (osim hladnog motora).
              Dok je ulje novo, postupi po uputstvu koje je dao "zoranbg". Samo pravi ugao svetlosti i vidi se i Mobil 3000 (na primer, kao jedno od prozirnijih) a kamoli Castrol Magnatec (malo tamnije).
              Jedna napomena:
              Sve prethodno ne radite kući (svi navedeni su "profesionalci"), tj. sve rečeno je idealno ali prosečan korisnik bi zaprvo (baš zbog teškoće utvrđivanja idealnog nivoa, kako je sjajno demonstrirao "DS9") trebao da nivo drži na 1/2 do 3/4 (da na 1/2 nivoa bude signal za dolivanje).Tako će uvek biti između 1/3 do max. (računajući greške u merenju) što je vrlo dobro (nikad neće biti prepunjen a ni mnogo ispod sredine). O ovome je već bilo ali nije loše podsetiti se.
              Dakle, ako se posveti 5min. na svakih 500km, 1000km ili 2000km ili po uputstvu proizvođača, bolje je ne ciljati "vrh" nego "sredinu" (zapravo "sredinu +").
              Još jednom:
              divim se posvećenosti DS9 ... metodologija skoro na nivou za naučni rad (bar za stručni, sigurno).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Ja na starom pasatu imam metalnu sipku koja je nazubljena u predelu merenja.

Potrebno je samo ocistiti te neravnine i ulje se odlicno vidi. Jedino sto nikad ne praktikujem je okretanje sipke horizontalno sto dovodi do klizanja ulja po sipci.

Comment

• observer
                  CBC Veteran
                  • 06.10.2005
                  • 196
                  • Novi Sad
                  • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

Upravo kako je rekao Expandable - na vrucem motoru je cela sipka prekrivena uljem (naravno da je prvo obrisem, pa nismo od juce ) medjutim - mogu da je brisem i uvlacim desetine puta - uvek ce biti razmazano
                  Zato se ipak drzim provere pri hladnom motoru - a savet za drzanje na 1/2 do 3/4 je vrlo koristan i mislim da je to u principu i dovoljno znati.

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Napraviste filozofiju totalnu oko merenja i sipke. Ja merim godinama na hladnom motoru ujutru, i uvek se trudim da ima blizu MAX. Mislim da je to prilicno bitno kod manjih motora koji imaju tipa samo 3litra ulja u karteru ili cak i manje. Kod motora sa 5-6l u karteru prezivece i bez pola litra manje neko vreme. I da ima i nesto preko max 100-200grama opet je mnogo bolje nego da vozam na MIN. A ovo u knjizicama sto pominju da to moze ostetiti katalizator, em sto drame mnogo, em mi uglavnoom vozamo starije automobile kojima katalizator i nije u najboljem stanju, tako da mislim da je bolje se drzati MAX i redovno proveravati nego pitati se da li mu voznja sa MIN uljem steti.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Kakve siipke i bakraci, nivo je na sigurnosnom marginalu za najmanje jedan litar i kad je na minimumu! Tek ispod moze da se desi da na nekoj uzbrdici/nizbrdici krivini, kocenju ili ubrzanju ulje pobegne ispod pikapa i povuce vazduh. Da, manje ulja znaci brzu degradaciju istog u proporciji koliko ga fali ali nije nikakva panika! Konstrukcijom kartera su se ogradili od ovakvih problema tako da nema potrebe da preterujete.
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Ma jašta!
                        Ali ... ne bi ni bilo teme. Mislim, počelo je sa malo više detalja a sada ima za celu enciklopediju.
                        U svakom slučaju: čak i na min. ulje (ili par dl manje) nije strašno u kraćem periodu ... i u malo dužem ako se ne forsira. Svakako je bolje da je blizu max. a sve između je o.k.
                        Dakle, možda je i najjednostvnije biti na "51%" i šlus.
                        Iskreno, sam nivo u zavisnosti od merenja je bio na početku teme (jer se razlikovalo i po ± pola litara (polovinu rastojanja min.-max.) pa smo nekako (svi zajedno) ustanovili šta i koko (malo zavisi i od konkretnog automobila).
                        Zaključak:
                        Držati na "pola" ili malo iznad je najbolja strategija. Ko ne može ili ne želi da se bakće, sve između min. i max. je u redu (pa i malo iznad i ispod).

P.S.
                        I sami proizvođači nisu "baždarili" šipke (i senzore) na "u dl", baš zbog šireg opsega (sigurnosne granice); dakle ne treba se opterećivati (slažem se) ali je fascinantan uložen trud (DS9) koji je prevazišao i same konstruktore motora (koji su se potrudili da daju što tačniju i jednostavniju proceduru ali uvek može i bolje "od originala").
                        Detalji i onako nisu za širi krug. U svakom slučaju hvala na opomeni da se ne pogubimo oko 1-2dl gore-dole što zaista nema neko ozbiljno značenje.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Hvala Expendable, vrlo mi znače vaši/tvoji komentari. Oni koji su prošli nekakve/razne obuke iz metodologija naučnoistraživačkih aktivnosti očigledno umeju i da prepoznaju (i da se prepoznaju) donekle karakterističan "potpis" koji ukazuje na to.

Čisto za ostale - U vezi motiva za "izvratanjem na postavu" i otkrivanja vrućeg, toplog i `ladnog motornog ulja citiraću samog sebe (sa CFS foruma), parafrazirajući poznatu mudrost - da fotografija govori više od hiljadu reči.... te da je zato odlično sredstvo i manipulacije.

Time hoću da kažem jednostavnu stvar - da su recimo one slike koje su date, tj nivo ulja na njima, mogle da budu i drugačije, da sam imao drugačije (kvarne) motive, tipa da pokazujem da se nivo ne menja ili da se menja previše. Internet zaista omogućava da se svašta proglašava za istinu (ili laž), makar na kratko. Doduše to umeju da omogućavaju i svakakvi naučni krugovi, a koji su tipično daleko od prave nezavisnosti. Što slabija/manja država, to manja i uža "nezavisnost". Mada...

Kako mi je cela stvar oko motornih ulja gotovo sasvim nevezana za profesiju (računajući i po koji osnovni kurs fizike i po nekih hemija sa fakulteta) - isticanje prethodnih stvari (i slika) s moje strane su posledica zaključka da različite oči odnosno mozak različito mogu da vide istu stvar, jer sve zavisi kako se gleda/zaključuje, tj. kada se izvlači šipka, kakva je šipka ili kakvo je ulje... Naravno da nema potrebe praviti nauku oko toga da li je u motoru manje ili više koji decilitar ulja, ali cela stvar pokazuja kakve "varke" možemo očekivati prilikom upotrebe merača/šipke. Zato sam sasvim namerno naglasio (ogradivši se), da je ovako nešto donekle vezano za konstrukciju šipke/merača i da su kod plastični merača može očekivati donekle veća varijabilnost.

Na ovom forumu ima ljudi sa različitim vozilima (pa zato i naglasih da se ono gore odnosi na psa plastične merače), a mnoga od tih imaju merače za koje bih rekao da imaju vrlo uzak pojas dozvoljenog nivoa (po negde. i manje od 1 cm) od max do min. Kod takvih, reklo bi se da je očigledno da su konstruktori uzeli u obzir varijacije, i zato suzili dozvoljeni pojas - tako da i nisu ostavili prostora da se izmišlja nekakva "nauka" (jer su i odstupanja bezbedna, osim sasvim ekstremnih).

Ali, kada se ima šipka koja pokazuje razliku od 2 L na nivou ulja u motoru od ukupnih 5 L (ili 1.5 L na ukupnih 3.8 L u konkretnom slučaju Citroena C3 1.4 HDi) sa širinom od nekoliko santimetara - onda vam to omogućava da čak i štapom i kanapom registrujete neke zanimljive varijacije, kao i to da konstatujete da korisnička uputstva mogu iz nekakvih razloga da variraju u detaljima (kod istih motora sa istim kapacitetom kartera, a bliskih godišta).

Najkraći zaključak iz cele moje priče je praktično već i apsolviran od strane većine koja je komentarisala - a to je da su razlike u nivou ulja do oko pola litre (tj. oko desetak pronata) uglavnom diskutabilne, i da mogu biti posledica različitih uzroka (ali da nisu kritične za funkcionalnost motora). To je ono što sam i ja hteo da kažem i da pokažem, tj. donekle odredim metodologijom dr. Šaca (Shatz),
                          Odnosno, kvantitativnom šacometrijom

Hvala
                          Last edited by DS9; 02.07.2014, 15:48.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Sjajno!

P.S.
                            I u nauci se ponekad forsira neka tema koja je u modi, a bez pravih argumenata. Ponekad se zloupotrebljava, ponekad se napravi 'kružok", često se piše nešto što nema veze sa životom, a često se štimuju rezultati ili se čak izmišljaju, a i kad se ne izmišljaju, potvrđuje se već objavljeno ... itd.
                            Mnogi ne pišu radove (jer su vođe projekta, direktori ili šta već) a imaju "gomile referenci" ali sve to vremenom "legne" i ostanu prave stvari, prave vrednosti i prava imena (na žalost samo što se nauke tiče a ne materijalnog stanja, gde "pravi" češće nadrljavaju).
                            Kako god, nauka kao do sada najviše objektivno gledanje na svet se sve više zloupotrebljava. Lepo ste rekli, mogli se "rezultate istraživanja" lako da tumačite na način koji bi nekome išao u prilog (proizvođaču maziva ili automobila, ili šta već želi da se dokaže).
                            Sve u svemu: ni šacometrija (makar i kvalitativna) nije za podcenjivanje ako je koristi znalac (... "svaka puška biće ubojita").
                            Sada se mnogo očekuje od opreme (instrumenata), koji jesu neophodni (u ovo vreme), a zaboravlja se šta su sve ljudi zaključili uz pomoć "štapa i kanapa".
                            Pre samo 200 ili 300 godina, su ljudi uz pomoć (samo) termometra, vage, prizme i sličnih pomagala zaključivali ono što je osnova današnje nauke.
                            Da ne pominjem Eratostena koji je uz pomoć štapa (pa i bez kanapa, ako ne računamo onaj kojim se vadila voda iz bunara, a voda nije bila deo eksperimenta) i koraka izračunao obim zemlje (po meridijanu) sa greškom manjom od 1% (39.690km u odnosu na 40.010km).
                            Uzevši u obzir svu današnju "silesiju" instumenata, satelita, broj ljudi koji se time bavi(o), ovo je zapanjujuća "kvantitativna šacometrija".
                            Meni se jako svideo serijal o merenju nivoa ulja kod C3, a naravno da je većini bilo naporno i ćepidlačenje (već smo više puta naveli da nije sve od praktičnog značaja ali može biti korisno, bar nekom delu članova (čitalaca)).
                            Pozdrav kolega!

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Na gornji komentar i nema šta pametnije da se doda. &pozdrav!

Originally posted by DS9 View Post
                              Od prethodnog merenja pređeno sledećih 2000 km, dakle ukupno 4000 km sa navedenim uljem, i to gradskim uslovima. Motor je bio ugašen oko dvadesetak minuta, a od nekoliko izvlaćenja šipki izabrana je donja slika, (jer pokazuje najniži nivo).

Idemo dalje.

Ovde (dole) dakle ide slika skorašnjeg prikaza nivo nakon što je citr. C3 1.4 HDi od prethodne slike, za mesec i po dana, prošao oko 2300 km, a ukupno 6500 km sa famovim psa fenixom. Od tih 2300km, 1200 km je bio put od Beograda preko Zlatibora i Žabljaka do Herceg Novog, i natrag istim putem uz malo muvanja. Prosečna brzina je prema boardu bila 49 km/h, prosečna potrošnja 4.0 L/100 km uz relativno natovaren auto i klimu koja je veći delom puta radila. Ostalih 1100 km je bila lagana gradska najčešće vožnja van špiceva što pokazuje prosek od 29 km/h i prosečna potrošnja (lukoilovog ecto dizela) 5.1 L/100 km.

Kao što se sa slike može videti, potrošeno je nekih oko 0.2 L od poslednjeg merenja (jer nivo između dve crte iznosi 0.5 L). U odnosu na potrošnju ulja sa totalovom i famovom 5W-40icom - na ovoj kilometraži (dakle 6-7000 km od izmene) nivo sa ovakvom ACEA C2 (A5/B5) 5W-30icom je praktično identičan, dakle nema neke bitno veće potrošnje ulja zbog nižeg viskoziteta. Tome naravno da doprinesi ključna činjenica koju više puta naglašavam - ovaj auto se sasvim umereno vozi, gotovo nikada ne prelazi 2200 RPM. Dakle, ako bi se nagazio sportski, verovatno bi se iskazala prednost deblje gradacije u smislu niže potrošnje ulja, ali taj auto i nema vozača koji bi ga tako vozio (ne računajući servisera koji ga održava).

Pa, čini mi se da više neću bar sledećih par izmena da menjam tip (i brend) ulja, možda će jedino da se koriguje vreme tj. kilometraža pre izmene. Vrlo je verovatno, da će se kada se nivo bude spustio za litar od početnog, doliti litar novog istog ulja i da će se izmena izvršiti na oko 15.000 km. To će mu najverovatnije doći iduće godine u prolećnim mesecima kako bi se sa svežijim uljem krenulo u letnje uživancije prilikom nekog dužeg puta. Ako bude zdravlja i sreće junačke.
                              Last edited by DS9; 29.07.2014, 00:26.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Sjajno (kao i dosad).
                                Želim Vam zdravlje i sreću junačku!!

Comment

Working...
                                X