Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Da, da. Prakticno gradska voznja. Sad se uklapa. Ja nemam toga, meni je 90% i vise otvoren put. Nego nisam vodio racuna, gde si radio analizu, koliko se placa. Mozda si i napisao ali ne videh.
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Verovatno si propustio u svom mom obilnom pisaniju.

Dakle analizu je radila sama famova (licencirana) laboratorija, i to je učinjeno jer sam imao dobre kontakte sa nekima iz njihovog beogradskog predstavništva. Osim toga, može se reći da sam FAM-u kao pojedinačni korisnik personalnog automobila ostavio relativno nezanemarljivu količinu novca.

Oni naravno prate kvalitet svojih maziva na razne načine, pa bi i ta analiza mogla da se podvede pod tako nešto. Ja sam se potrudio da uzorkujem ulje i vodim evidenciju o potrošnji ulja relativno korektno, pa pretpostavljam da i to donekle ima udela, a verovatno minimalno i to što je DV4TD motor moje c3ojke bio naveden kao test motor za jedan od ACEA testova (mada on nema neposredne veze sa rezultatima ovakve analize)

Zbog toga analizu nisam lično platio, a inače ne znam ni koliko bi koštala. Kako postoji verovatnoća da u dogledno vreme razgovaram i sa ljudima koji rade u laboratoriji, raspitaću se oko toga pa ću ovde preneti. Inače je to lako saznati jer se mogu kontaktirati telefonom.

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Dakle, pređeno je ukpuno 12000 km. Za poslednjih 1000 km potrošeno je oko 0,2 L. Inače je bilo oko 500 km vožnje po autoputu, pa je prosek brzine za kompletnu kilometražu 39 km/h uz potrošnju eurodizela 4.6 L/100 km (provereno i sipanjem od paljenja lampice do paljenja lampice, koja se pali kada ostane 5 litara, tj. kada u rezervoar staje 40 L goriva). Mislim da mogu relativno preciznije da sračunam podatak o broju ukupnih radnih sati na osnovu zabeleženih prosečnih brzina i to bi za ovih 12000 km bilo 400 radnih sati (+/- 10 rh)

Naravno da se pred kraj intervala ulje više troši, pa je osveženo. Jeftina plastikanerska menzura iz maxija je završila posao. Odlučio sam da za sada sipam samo pola litra ulja. Ipak, verovatno će biti i malo cinculiranja kasnije, sa po kojih 0,1 - 0,2 L

FAM izgleda dodaje (a verovatno i ostali) oko 30-40 ml ulja preko litar, pa je i to konstatovano. Vredi znati (da se ne pretera), ako se baš sve uzima u obzir

Nakon sipanja ponovo premeren nivo

Dakle, za 12000 km može da se kaže da je potrošnja ulja oko 1.5 L. Tačan podatak sa greškom od recimo +/- 0,1 L (ili manjom) ne znam, jer sam napravio niz grešaka i nedoslednosti u tih 12000 km. Ipak ovih 1.5 L bi trebalo da je maksimalna vrednost.

Za sledeću izmenu mislim da znam kako ću to da svedem na minimum.

Idemo dalje.
        Last edited by DS9; 25.11.2014, 09:43.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Nakon 2000 km, odnosno ukupnih 14000 km, tj oko 460 radnih sati od prethodne izmene ulja - provera nivoa.
          Kao što se vidi nema značajne promene i verovatno da je osim niskih spoljašnjih temperatura tome doprinela i prethodno osveženje sa pola litre novog.

Da ne bi bilo dosadeno sasvim slučajno mi se nametnula sledeća priča. Moj blizak rođak, inače dugogodišnji vlasnik MB 190D 1984. godište koji se retko vozi u poslednje vreme, ostade u toku vožnje bez kvačila i kočnice pa je završio u radionici gde se održava i moj C3. Gumice cilindra kvačila su popustile, kao i glavni kočioni cilindar, dok su se gumice ovog poslednjeg koje zaptivaju posudu kočne tečnosti - pretvorile u žvaku.
          Kad je već auto u radionici zahteva se i izmena motornog ulja, nominalni kapacitet je 6.5 L ali pošto je u garaži imao tek načetog ulja (koje mu je verovatno prodato u nekom od prethodnih servisa) rekoh čoveku da će biti dovoljno 5 L. Kaže on - baci to staro ulje, da se ne meša.
          Stariji čovek, na momente kategoričan, ne zanimaju ga takve stvari, pa i ne vredi da objašnjavam. Elem, 190 D je dobio FAM Univerzal 15W-40, dok je načeto ulje iz garaže završilo u mom posedu, a da ga bacim sigurno neću.

Ne sreće se baš često na ovim prostorima, Aral Super Tronic 0W-40 (Low SAPS) - ta_man za moj C3 i dolivanje. Dotično pakovanje ulja datira oko 2009. godine, a izgleda da mu je kasnije unapređena specifuikacija, što pokazuju razlike između onog što piše na ambalaži i specifikaciji
          http://aral.lt/wp-content/uploads/20...40_Jun2013.pdf osim ako se na radi o razlici među tržištima što uopšte nije retkost (i skoro je pravilo za BP).

Uliveno je tek 0,1 L između ostalog da bi se videlo koliki je nivo nakon te količine (kao što se vidi jedva može da se konstatuje povećanje), a čekano je pola sata da se premeri nakon sipanja

Za sledeću izmenu se planira jedno te isto – samo pažljivije odmeravanje količina i nivoa. Tip ulja ostaje isti pa je već nabavljeno pet litara, a i marku filtera ne menjam pa sam se obezbedio sa fradovim.

Idemo dalje, kilometraža 152000

Comment

• cikabosko
            CBC Veteran
            • 13.11.2008
            • 146
            • Novi Beograd

Originally posted by DS9 View Post
            Dotično pakovanje ulja datira oko 2009. godine,
            a gyartas idopontjatól 5 evig

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Shvatio sam šta je DS9 hteo da kaže (i sve je o.k.) ... jedino da dodam "ne pokušavajte da ponovite kod kuće ...".
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by kuntalo View Post
                Poštovani Stalker-u,

Možda sam ja, tj. moja Panda prirodni fenomen, ali ista, dok je bila na Seleniji Gold, zaista nije trošila ulje uopšte? Nisam prosečan vozač, nivoe tečnosti redovno proveravam, i na Gold-u, za 7kkm, koliko je trajao prvi interval zamene po kupovini, nivo na meraču je bio uvek isti. Isto tako i sa prethodnom Pandom.
                Ipak, po prelasku na LukOil Lux 10W-40, motor je počeo da "troši" ulje, i to po slobodnoj proceni oko 2dl na 1kkm. Šta sad?
                Koliko je auto prešao ukupno km. i koliko je prešao od SELENIJE do početka korišćenja LUKOIL-a?
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• b_samardzic
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 1557
                  • Smederevo

Originally posted by ragazzoni View Post
                  Originalno postavljeno od kuntalo Poštovani Stalker-u,

Možda sam ja, tj. moja Panda prirodni fenomen, ali ista, dok je bila na Seleniji Gold, zaista nije trošila ulje uopšte? Nisam prosečan vozač, nivoe tečnosti redovno proveravam, i na Gold-u, za 7kkm, koliko je trajao prvi interval zamene po kupovini, nivo na meraču je bio uvek isti. Isto tako i sa prethodnom Pandom.
                  Ipak, po prelasku na LukOil Lux 10W-40, motor je počeo da "troši" ulje, i to po slobodnoj proceni oko 2dl na 1kkm. Šta sad?

Koliko je auto prešao ukupno km. i koliko je prešao od SELENIJE do početka korišćenja LUKOIL-a?
                  Ovo je post od pre 5 godina a covek nije na forumu od 2011 god.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Originally posted by expendable View Post
                    Shvatio sam šta je DS9 hteo da kaže (i sve je o.k.) ... jedino da dodam "ne pokušavajte da ponovite kod kuće ...".
                    Da. ovo je "samo za ludake". i više je namenjeno onima koji kao opareni skaču zbog mešanja ulja različitih gradacija (i/ili normi). Inače, detergente na bazi salicilata - ima i famovo kao i aralovo ulje

Btw, u vezi intervala zamene, i prijatelj koji održava C3 mi je savetovao da ga što pre promenim a ne da produžavam interval za koju hiljadu km. Neću ga poslušati iz nekoliko razloga, već će se izmena ulja izvršiti za mesec/dva - ali sasvim stoji expendable-ova napomena da to nije za preporuku.

Mislim, ovo je više za nekakvu temu koja bi se zvala "šta sve ljudi rade sa svojim automobilom" a ne šta bi trebali da rade. Ovo poslednje uglavnom piše u korisničkim knjižicama.
                    Last edited by DS9; 21.01.2015, 17:18.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Možda je više za neke emisije na NG i Disc. (npr. "Die trying" )
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Originally posted by DS9 View Post

Idemo dalje, kilometraža 152000
                        Od gornje slike pređeno je nešto više od 1000 km, oba uslova za teže uslove eksploatacije su ispunjena (12 meseci ili 15000 km) pa dijagnostika prilikom paljenja auta prijavljuje da je odvozano više od 700 km nakon servisa koji je trebalo da bude izvršen. Takođe je prebačeno 500 radnih sati pa će se promena motornog ulja i filtera izvršiti čom bude bilo pogodno.

Ovih dana su slikani nivoi ulja na raznim mestima i suština priče je da merenja mogu da odstupaju oko 0,2 L i kada to ne očekujete.

Poređenjem sa slikom iz citata se vidi da je merenjem na istom mestu (sačekano preko pola sata) potrošnja ulja nekih oko 0,15 L a što je otprilike prosek na 1000 km za ovaj motor. Međutim ova dole slika kao i slika iz citata su napravljene na mestu koje nije sasvim ravno.

Dan ranije je auto stajao duže od sat u garaži delta sitija i verujem da je tamo sasvim ravno. Tu se vidi drugačiji nivo. Verujem da je tome doprinelo što je temperatura ulja nešto niža nego na prethodnoj i sledećim slikama.

Auto odvežen do prijatelja na mesto koje se čini ravnim, čekano pola sata. Dakle gotovo isto kao i na prvoj slici, ali je temperatura ulja nešto viša (sigurno preko 40 C)

Onda je odlučeno da se ponovo sipa aralovo ulje u količini 0,15 L pa je nakon desetak minuta nivo izgledao ovako.

Sve u svemu – varijacija poprilično za nekog ko bi (kao ja) da bulji u merač, ali je to odavno zaključeno.
                        Za poslednjih 1300 km od kako je resetovan računar vozila prosečna brzina je 25 km/h, prosečna potrošnja 5,1 L / 100 km
                        Kada se sračuna potrošnja ulja ona mu dođe 1,6-1.9 L za ovih 15000 km. Kao što već rekoh, učinio sam više nedoslednosti u vezi toga, pa i ne mogu tačno da znam kolika je potrošnja. U svakom slučaju c3 se još uvek tera bez bitnih problema i nadam se da će to da potraje.

Idemo dalje.
                        Last edited by DS9; 08.03.2015, 18:28.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

"Ne radite ovo kući" (mislim 700km a biće i okruglih 1000km preko standardnog servisa, a još više (onih) 500rh ... cca. 400±10% je (naravno) bolje).
                          (i ja nisam "bolji" ali zbog manje iskusnih članova ... da ne steknu "loše" navike ... zapravo da ne uživaju u izuzecima od pravila prerano)

Comment

• J21
                            CBC Član
                            • 26.03.2012
                            • 55
                            • BGD

Proizvođači automobila propisuju kada na određenom modelu treba promeniti ulje u motoru, kako bi on ispravno funkcionisao. Iako se u praksi dešava da vozač zanemari preporuku i ne obavi zamenu baš na vreme, ovakav slučaj iživljavanja nad sopstvenim automobilom nije skoro zabeležen.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

za tekst (i par komentara) i za vlasnika.

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

C3 1,4 HDi (2006.) je nakon 15350 km i 14 meseci, odnosno oko 520 radnih časova ponovo otišao na izmenu ulja.
                                Od kako je kupljen polovni auto 2011. pređeno je oko 37000 km i ovo mu je četvrta izmena motornog ulja (Quartz 9000 5W-40, Fenix Premium 5W-40, Fenix PSA 5W-30...), a kao što sam već naveo u servisnoj knjižici stoji podatak da je za 90,000 km u Francuskoj imao tri izmene, odnosno na svakih 30000 km što je bio tadašnji od PSA propisan interval za normalne uslove eksploatacije. Tip ulja koja su koriščena u tadašnjim izmenama nisu navedena u knjižici.

Konstatovana potrošnja ulja za ovih petnaestak hiljada kilometara je oko 1,7 L (+/- 0,2 L). Za prvih 8000 km, bez dolivanja, se potrošilo 0,5 L kada je i uzet uzorak za laboratorijsku analizu, i to je nadomešteno sa 0,5 L svežeg istog ulja, dok su se kasnije dolivale i manje količine Ineo ECS 5W-30 i Aral Supertronic 0W-40 uz naknadno dolivanje 0,5 L inicijalnog ulja.

Za neupućene, servisna dokumentacija navodi podatak da je kapacitet kartera 3,75 ili 3,80 L (kako gde) a da je razlika između max i min 1,5 L. Ono što sam ja video je da se ulivanjem 3,6 L praktično dostiže maksimum tj. to sam mislio do sada, dok je količina koja se ispusti prilikom izlivanja ulja uglavnom manja od 3.5 L.

Kao što će se videti sa slika, najključnija stvar ove priče, je da merač/odnosno šipka najverovatnije ne pokazuje nivoe onako kako sam mislio već nešto drugačije. Takođe je zaključak da je sposobnost motornog ulja da se “zalepi” za delove koje podmazuje – tolika da u motoru uvek ostaje bar oko 5 % starog ulja. Ukoliko se ispuštanje uradi na brzinu, to može da bude i poprilično više. Neko ko bi baš hteo da maksimalno ispusti izrabljeno ulje verovatno bi to najefikasnije učinio zagrevanjem motora i dužim ceđenjem recimo na julskom vrelom suncu. Eventualna upotreba sredstava za ispiranje motora koja smanjuju viskozitet ulja su u tom smislu efikasna.

U svakom slučaju primarno pitanje cele ove priče je - gde se nalazi minimum (2,3 L) a gde maksimum (3,8 L) na plastičnom meraču. Tu stvar komplikuju recimo podaci da kod nekih varijanti PSA motora kod kojih je isti kapacitet kartera – neki imaju različitu razliku između max i min, odnosno da je kod nekih 1,5 L a kod drugih 1.8 L.

Taj poslednji podatak mi je da ideju da razmislim o tome kako sam možda pogrešno bio ubeđen da je maksimum na onom mestu na kojem možda i nije. Slede slike.

Motor je zagrejan vožnjom po gradu, pa se pristupilo ispuštanju, a prethodno je merač ponovo očitan na ravnom.

Dok serviser sprema alat, ja sam pripremio svoje igračke.

Ovaj lavor će ubrzo izgledati drugačije

Šema koja daje podatke o delovima sa kojima se barata.

Već sam navodio da je pravilo za novija PSA vozila da se podloška čepa kartera menja pri svakom servisu, s tim što u slučaju ovog kartera bakarna podloška nije šuplja tj. ne može lako da se upresuje stezanjem. Njene dimenzije su 21x10x1,5 mm i nije nikada menjana (dakle bar tri izmene), pa se neće to činiti ni sada jer ne pušta ulje, a inače bi trebalo.

Samo smo joj proverili debljinu i ona je ista kao u šemi, dakle 1.5 mm.

Filter ulja ne pokazuje nekakve neobičnosti, pa je najverovatnije sasvim korektno odradio posao. Rekoh već da neću da menjam firmu filtera, pa je novi takođe fradov.
                                Bitna stvar u priči je da se pazilo da ono što može da istekne iz uloška filtera ulja ne završi po podu radionice, pa je i to prikupljeno, inače se radilo o vrlo maloj količini. Ipak, ona količina kojom je natopljen filter ostaje zauvek na filtrirajućem materijalu i ulazi u količinu koja predstavlja razliku između izlivene količine ulja i ona koja se uliva u sistem sa novim filterom.

Nakon dvadesetak minuta oceđeno je što se moglo ocediti. U maloj čašici od jogurta se cedilo više od pet minuta nakon što je većina ulja sišlo u lavor. Ulje je definitivno dosta zasićeno ostacima sagorevanja i verovatno bi bilo preterivanje da se insistiralo na većoj kilometraži.

Taj utisak je sasvim pojačan kada se vidi ovo. Dakle, ulivanje starog ulja u ambalažu

Ovo je sve što je ispušteno iz kartera i količina je premerena menzurom. U punoj flaši se nalazi tačno 2 L, dok je u levoj 1,3 L, dakle ukupno je istočeno 3.3 L starog ulja.

Nakon mntiranja novog filtera i nove gumice na kućištu filtera, pristupilo se ulivanju omiljenog mi ulja.

Dakle iz pakovanja se ulivalo u menzuru po pola litre, pa onda u motor. Ranije sam mislio da u pakovanjima ima više od litar, ali se to uspostavilo netačnim, jer je izmereno tačno 1 L.

Ulilo se 3.3 litra, odnosno 1 litar više od minimuma, pa nakon paljenja i rada motora a zatim gašenja i čekanja merkao se nivo na meraču

Zatim je odlučeno da se sipa još 0,3 L, dakle 0,2 L manje nego što predviđa servisno uputstvo

Nakon desetak minuta nivo je ovoliki

Hm, pretprošli put sam sa 3.8 L dobio nivo za koji sam verovao da je maksimum, a sada više nisam u to siguran. Prošli put je sa sličnom količinom kao i sada prebačen maksimum.

Nakon svega, nametnulo mi se da razmislim o tome kako merač pokazuje drugačije zapremine nego što sam mislio, što je predstavljeno crvenim ciframa. Naravno da treba imati u vidu i da nije isto puniti sasvim suv motor, recimo posle generalke, i ovaj kome se ulja ispušta/i****va petnaestak minuta.

Kako god, zabeleženo je da je uliveno 3,6 L ulja, a nakon određene kilometraže će se periodično dodavati potrošeno ulje kako bi se duže održalo svežim.

Staro ulje je sačuvano za eventualni uzorak radi laboratorijske analize, a mislim da se i odokativno vidi da je ulje definitivno za zamenu jer se na tankom sloju ulja koje zaostane u menzuri konstatuju sitnije gromuljice/tačkice koje se grupišu. To će se slikati ovih dana.

Hvala na pažnji, idemo dalje.
                                Last edited by DS9; 24.03.2015, 01:23.

Comment

Working...
                                X