Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Jedino da nađemo sličnog "bendžu" pa da probamo ...
    Osim minimalnih 50k km trebalo bi i min. 3 godine da bi išta zaključili ...
    Problem nikad nije ni bio da li menjač radi već šta posle dužeg perioda.
    OMV sigurno nije za potcenjivanje (njihovi saveti) no ipak je to "mašina" ... trebalo bi pitati nekog "živog" odande.
    Ostaje da svaki vlasnik po svom uverenju odluči.
    I naravno ostaje da što kaže fabrika - to je najsigurnije i u 90% najbolje (naravno često ne i jedino; mislim na tip maziva i standarde koje mora da ispuni, više ako je kompatibilno unazad može da koristi ali obično više košta).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Originally posted by gaga75
      Vrlo je tesko sada zakljuciti kad se sve procita da li menjati ulje u menjacu ili ne?!

Imam A6/2002. benzinac 2.4 i sigurno nikada nije menjano ulje u menjacu.
      Po satu je presao nekih 125.000Km i sad ne znam da li da menjam ulje u menjacu ili ne?!
      Ako se i treba zameniti koje bi bilo najbolje i u kojoj kolicini?
      Poštovani g. "gaga75",
      Godište jeste "zrelo" ali bi mogli da dogurate (bez obzira koji je menjač u pitanju) bar do 150k km (taman za godinu-dve) pre nego što bi ozbiljno razmatrali ovo pitanje.
      Niste naveli da li je automatski menjač ili manuelni no ostaje da bi ovu (pa i sledeću) sezonu (elegantno) preskočio u oba slučaja.
      Ako je manuelni menjač ne dirajte ništa do 200 hiljada km (ili bar 2014.) pa posle kako hoćete (tj. trebali bi da menjate).
      Verovatno je jedano od "fill-for-life" ulja (sintetičkih, verovatno Fuchs-ovih) u njemu te zaista ne morate da žurite.
      Bilo da je koji menjač u pitanju bilo bi dobro da skinete podatke sa auto-date ili iz priručnika (ili izguglate) - za VW standard - jer mi je dokumentacija u fazi "fuzionisanja" (potrajaće celu nedelju).
      Izvinite što malo kasnim.
      Pozdrav!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

Hvala svima, na ovako divno razvijenoj diskusiji, a posebno Vama, Expendable, i na osnovu napisanog, sutra krecem u kupovinu, pa cu javiti sta sam pazario.
        Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by kristina990
          i dalje mislim,ne samo da nisam u krivu,već da bi se i menjačko odlično pokazalo
          omv npr. daje u svom oilfinderu jedinstvenu preporuku bez ikakve ograde(tipa po preporuci proizvođača i sl.)OMV gear oil MP SAE 80W-85
          U krivu si ko Fruška gora, rečenica "u diferencijale ne ide ATF" si ti napisao. 90 posto automobila ima diferencijal u sklopu menjača, znači isto ulje. Nije greška, može i jedno i drugo, zavisi šta hoćeš- ja imam šper pa naglase da taj ATF niej dobar za mene "jako podmazuje" ali ima drugi koji dodaje frikciju a podmazuje... Nekad davno kad je sve bilo kako treba bilo je ulje SAE 90, menjalo se na 20k kilometara. Smredelo je na dvaipo kilometra tako da ni ćorav nije mogao da ga zameni sa motornim uljem.

Nije loše pomagati ali ne treba biti brzoplet, pojenta je priče.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

u diferencijal tog bmwa ne ide atf,mislim da je jasno napisano,a dao sam i konkretan odgovor šta tačno ide u sam menjač sa narandžastom ATF nalepnicom..

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Sada ste me zbunili - ja sam pitao za menjac, a u diferencijal znam koje ulje ide i menjao sam ga vec.
              Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Sve je O.K.
                O menjaču smo i govorili.
                BMW o kome pričamo (i većina, svi?) imaju posebno podmazivanje zadnjeg diferencijala*. Za to vam treba oko litar a za menjač, nezgodnih litar i "kusur" (1,2 ili 1,5 otprilike). Možda vam treba i svih 2 litra (a sa ostatkom da se slikate, inteligentno nema šta, možda se računa da se ne iscedi baš sve, što bi u vašem slučaju bilo baš potrebno).
                Da je automatik trebalo bi vam znatno više (3, 4 ili više litara), pa bar zbog toga budite srećni (mislim kad već kupujete 2 litra).
                Skupo, ali standard!
                Ako ne ispazarite čak ni u Kg. (što nije baš verovatno) poslužite se naručivanjem iz Bgd. ili NS. (brza pošta).

Za diferencijal može već "svašta", najbolje 75W-90 mada može i neka viskoznija gradacija. API GL-5 se podrazumeva.
                To već u autodati ima detaljno i bez greške.

Pozdrav!

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

Dexron DII sigurno ima na svakoj nisovoj,omv i mol pumpi i nije skupo....

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Naravno "nadzornik" je u pravu, jer se u većini slučajeva (blizu 100% kod prednje vuče, kod 4x4 je već komplikovanije, kao i kod nekih RWD) se isto ulje koristi i za menjače i diferencijale (kao što svi dobro znamo).
                    Malo smaram jer je ova činjenica verovatno odlučila da "stara dobra" menjačka ulja opstanu i razviju se u "neslućene" forme (npr. 75W). Da je samo do menjača, motorna ulja bi k'o od šale zavladala, 10W-40 kao kod Honde ili čak 5W-40 ili 5W-30.
                    Ne kažem da treba sipati motorno ulje gde nije predviđeno već da bi se za par godina sve to lepo prilagodilo.
                    Doduše kad je već krenulo ovako, sad je već kasno, bar za većinsko učešće na tržištu. Postoje otpori kako "aditivaša" tako i "uljara" pa i samih proizvođača vozila. A tu je i "dvostruko kvačilo" i slični sistemi na novijim menjačima što opet ima neke svoje zahteve (mada bi to ZF skembao za par godina), itd.
                    U svakom slučaju čak i kod motocikala se koliko-toliko nešto standardizovalo (kod 2T nešto manje) kod maziva (motornih ulja koja su i menjačka), ali kod ulja za menjače je u smislu generalnih standarda totalni haos i to traje godinama (desetinama).
                    Standardi proizvođača su fina stvar ali bi moralo da se uradi nešto slično ACEA standardima za motorna ulja pa bi situacija bila mnogo čistija (kad već API neće ni da mrdne, od najavljivanih Gl-7 i sličnog, još uvek ništa).

P.S.
                    Stari dobri Dex IID ima i u Donjem Potrkanju, ako se ne nađe VI ili III (H). A i jeftino je.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Originally posted by kristina990
                      u diferencijal tog bmwa ne ide atf,mislim da je jasno napisano,a dao sam i konkretan odgovor šta tačno ide u sam menjač sa narandžastom ATF nalepnicom..

Kristina, iako ću rizikovati da naljutim poštovanog Stevu, pošto te ceni za razliku od mnogih drugih, popićeš bananu kao kuća ako nastaviš da se praviš Toša. Ako ne znaš šta je Toša pogledaj u wikipediji.
                      To fin, kulturan, ne psuje, lepo trepće okicama, kod mene ne pali ako je dosadan.
                      I poštovani Steva koji je proveo pola života trebeći ta ulja stavi ogradu kad daje savet i napiše roman poruku da je svakom jasno šta je hteo reći o baš tom konkretnom pisanju a ti napišeš lakonski i to je tako... Lukoil je dobar do neba a onda ne valja jer se font na ambalaži razlikuje... A drugi opet znaju iz iskustva da ulje traje 40 godina a živi su tek 38...

U medjuvremenu Expendable napisao i podsetio me da sam zaboravio na menjače koji su u karteru ( i diferencijal) pa troše isto ulje to jest motorno... pežo pre 102 godine...

https.autogas.rs

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

...ne mogu protiv tebe kad imaš gumicu i često se njom služiš...tako mi i treba,idem na odmor...pozdrav

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Ne moraš da ideš na odmor, svaki član koji ima neko znanje i voljan je da to podeli sa ostalima je dobrodošao. Više od deset godina radim taj gas, pročitao sam, naučio i video svašta i opet vrlo retko kažem to je tako a kad kažem to mora biti tako i nikako drugačije. Prepustim i drugima da kažu koju, ne moram baš na svako pitanje baš ja odgovoriti.... To sam hteo da kažem a ko shvati dobro je ko ne opet je dobro.

https.autogas.rs

Comment

• gaga75
                            CBC Veteran
                            • 08.01.2010
                            • 157
                            • Vranje

Originally posted by expendable
                            Originally posted by gaga75

Poštovani g. "gaga75",
                            Godište jeste "zrelo" ali bi mogli da dogurate (bez obzira koji je menjač u pitanju) bar do 150k km (taman za godinu-dve) pre nego što bi ozbiljno razmatrali ovo pitanje.
                            Niste naveli da li je automatski menjač ili manuelni no ostaje da bi ovu (pa i sledeću) sezonu (elegantno) preskočio u oba slučaja.
                            Ako je manuelni menjač ne dirajte ništa do 200 hiljada km (ili bar 2014.) pa posle kako hoćete (tj. trebali bi da menjate).
                            Verovatno je jedano od "fill-for-life" ulja (sintetičkih, verovatno Fuchs-ovih) u njemu te zaista ne morate da žurite.
                            Bilo da je koji menjač u pitanju bilo bi dobro da skinete podatke sa auto-date ili iz priručnika (ili izguglate) - za VW standard - jer mi je dokumentacija u fazi "fuzionisanja" (potrajaće celu nedelju).
                            Izvinite što malo kasnim.
                            Pozdrav!
                            Zahvaljujem Vam puno na odgovoru i ne kasnite uopste!
                            Menjac je manuelni i ono sto su meni preporucili u Porsche servisu u Skoplju je "za manuelen menjac samo sitetsko ulje 75/W90".
                            Napomenuli su mi u servisu da za moj auto-menjac ne postoji interval zamene vec da ako osetim da nesto nije u redu izvrsim zamenu!
                            Ja sam naveo kilometrazu sa sata, e sad znamo svi da je to relativno, mada se po izgledu motora i unutrasnjosti ne moze reci da je auto presao mnogo!
                            Sto se tice samog menjaca, ne osecam nikakve probleme u njegovom radu, salta normalno i ne znam ni sam na sta da obratim paznju!?
                            JOs jednom hvala na odgovoru!
                            Pozdrav

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Solidan savet (za jedan ovlašćeni servis ).
                              Što se samih pređenih km tiče, tu nemojte (mnogo) da brinete. Sintetička menjačka ulja, a naročito Factory Fill (Fuchs najverovatnije) bez (ikakvih) problema mogu da izdrže (bar) 300.000km tako da ni 50% veća kilometraža na satu nije posebno kritična. Više je do godina.
                              Kada vaš "dečak" uđe u teenage (tinejdžerske) godine (13-19) treba mu menjati ulje (ovo sam smislio dok sam odgovarao, nije loše?). Možda na 15 (ne više).
                              Ipak, kako su vam rekli u servisu ne treba baš ni bez razloga (a sa osetno manjom km od moguće) da se žuri.
                              (Svašta padne čoveku napamet pokušavajući da formuliše ono što ni pametniji od njega nisu):
                              Evo još jedne ideje! Ne dirajte vi to menjačko ulje (proveravajte makar svake druge godine nivo) tek tako a ZGODAN povod za menjanje ulja (posle 10 godina pa kad bude) u menjaču je recimo ukoliko (ne želim da se desi ali jednom mora) menjate korpu kvačila. U svakom slučaju bar lamelu (posle 12-te godine).
                              Kod manuelnih menjača sa klasičnim uljem za takve ulja su prilično mešljiva tako da iako ne nađete identično (ili vrlo slično) originalu, nije strašno. Praktično bilo koje sintetičko 75W-90 API GL-4/5 dolazi u obzir (Mobil, Total, Motul, ... ).
                              Ipak najbolje je da sipate (ako nađete) Fuchs. U vašem slučaju TITAN SINTOPOID 75W-90.
                              Inače zanimljivo je da vam u servisu nisu dali objašnjenje zašto 75W-90 pa deluje da su strefili kao ćorava koka zrno (iz iskustva).
                              Naime vama je u menjaču najverovatnije neko 75W-80 ulje po VW G 052 911 (A1) standardu.
                              Tako da je najbliže fabričkom punjenju (ili zapravo jeste) Fuchs Titan Sintofluid SAE 75W-80 koji ispunjava baš taj standard (između ostalog).
                              Ipak, za A6* pa još posle 12 ili 15 godina, više odgovara pomenuti Titan 75W-90 koji ispunjava VW G 052 145 A2.
                              Ja bih lično sipao baš to ulje. Naravno ni sa drugim nećete pogrešiti.

* Model koji ste naveli i godište

Comment

• gaga75
                                CBC Veteran
                                • 08.01.2010
                                • 157
                                • Vranje

Postovani G-dine Expandable,
                                zahvaljujem se na iscrpnom odgovoru i

Pozdravljam Vas!

Comment

Working...