Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Menjate li Menjačko ulje?

...samo da dodam..zamena ulja u automatskom menjaču kod novijih automobila nije jednostavna...u vlastitoj režiji.kod većine,ako ne kod svih prati se temperatura ulja uz pomoć dijagnostičkog uređaja,dal se još vrše i neka podešavanja,verovatno,određuje se tačan nivo ulja pri određenoj temperaturi i zamena filtera.jednostavno za onoga ko ima sve potrebno,alat i znanje,troškovi zamene pripadaju većim delom na utrošeni materijal,ulje i filter,ruke su tu manja stavka.

ZATO,sve oko automatskog menjača prepustite PROFESIONALCU koji zna svoj posao.svaka improvizacija može debelo da košta.

insistiranje na izboru i kupovini ulja u vlastitoj režiji može iziritirati majstora,ipak imaju oni rabat na delove i materijal i tu je jedan deo interesa,ali razumnije je to dati majstoru nego u prodavnici.automatski menjač je veoma osetljiv na kvalitet i vrstu ulja i svaka greška se tu odmah pojavi tako da dobar majstor tako nešto neće ni dozvoliti.

Comment

• Cherokee_NS
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2009
      • 802
      • Novi Sad

Sve je to meni jasno, ja sam i prepustio profesionalcima posao Ja sam se vise raspitivao cisto da budem upucen oko nekih stvari, a ne da budem ovca za ****nje
      Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

lično ne volim majstore koji mnogo sapunjaju mušteriju,te ovo te ono,te se posle toga ubiše u znoju koji ti na kraju naplate...

volim one koji brzo na osnovu ZNANJA dijagnostikuju i poprave kvar bez mnogo mudrijašenja i nikad mi nije žao platiti pa makar popravak trajao veoma kratko jer sam svestan da sam platio znanje,a ne znoj i krv

a što se tiče ovaca i ****nja,jbg. zato postoje preporuke...

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Moze li taj Mobil Mobilube 80w90 HD u Ford Mondeo mk1 1.8td 5b? U auto dati ne postoji podatak.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

E baš nemaš sreće!
            Nikako da uklopiš Mobil (ne kritikujem ih džabe zbog šturog asortimana).
            Može nije baš da ne može. Bolje bi bilo 75W-90 ... pa čisto GL-4 (to već znači PS a ne sintetika) ...
            I (naravno):
            1) tu bi menjač mogao (trebao) da bude MTX 75 5/1.
            2) Originalno je Ford koristio ATF ulja za tu vrstu menjača.
            3) Posle su se (naravno) predomislili, pa traže Ford M2C200-B/C standard i 75W-80(90) ulja.

Ovo je pre nekoliko dana pitano na blogu, pa trkni tamo (neka od novijih tema) za kompletan odgovor.
            Skoro je bilo a već se ne sećam. Kroon SP 1021 i Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W-80 su bili najuži izbor. Šta li sam tada tipovao? Verovatno Fuchs jer mi se čini da je niža viskoznost (ipak) bolja (ako ništa drugo). Ne sećam se zaista.ž
            Nemoj dugo da čeprkaš blog možda je bilo mejlom.
            E, pravi sam "profa", još malo pa izlapeo
            Ma pretrpan sam poslom kao nikad do sad.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

e sad mislim da sam stavio pravo ulje u menjač FIAT 126 BIS - TUTELA EPIX 80W90 ono prethodno slovenoil SAE 90 je bilo ipak malo pregusto

mislim da sam sa ovim miran barem pet godina i više od preporučenih 30000 km za API GL3

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Vala baš. Bar 5 godina ili 60k km si miran. Idealna viskoznost i API servis (uz još idealniju "čistu četvorku" no nije od većeg značaja).
                Sama Selenia napominje da i pored GL-4+ ovo ulje ima odlučnu kompatibilnost sa zaptivkama i obojenim metalima. Ne brigaj brigu.
                Uz sve ovo je mineralno ulje. Mineralno ali izuzetnog kvaliteta. Za peglicu - čista premija.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...vidi se da čitam blog,zar ne?
                  e da nešto me zeza pa ne mogu tamo da pošaljem komentar,da li je valvolin ispušten namerno ili slučajno u zadnjem tekstu o moto uljima...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Slučajno. A i Motorex. Uz to me bajkeri podsetili da postoji i Bel Ray kod nas. Neverovatno, zar ne? Inače su poznati po moto uljima naročito za terenske motocikle. Inače više sam znao o njima zbog (nekih) industrijskih maziva gde su isto jaki.
                    Ma velika tema, verovatno teža nego ona o automobilima. Veliki (zaista i osim časnih izuzetaka, kao što je Castrol) zapostavljaju ovu oblast pa ih Motul i Fuchs mlate k'o beba zvečku.

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

neznam u koju temu da smestim pitanje- moguća primena moto 4T ulja u automobilu,naravno benzincu starije generacije,neki SG,SH standard,npr. konkretno u pegli
                      npr. Valvoline Durablend 4T 10W40 API SG,JASO MA....?!

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

Originally posted by expendable
                        Vala baš. Bar 5 godina ili 60k km si miran. Idealna viskoznost i API servis (uz još idealniju "čistu četvorku" no nije od većeg značaja).
                        Sama Selenia napominje da i pored GL-4+ ovo ulje ima odlučnu kompatibilnost sa zaptivkama i obojenim metalima. Ne brigaj brigu.
                        Uz sve ovo je mineralno ulje. Mineralno ali izuzetnog kvaliteta. Za peglicu - čista premija.
                        ulje je stvarno IDEALNO,menjač se ponaša kao nekad kad je auto bio nov,ili barem 95%,osećaj je poznat jer sam kupio peglu "ispod čekića"...
                        HVALA!
                        Pozdrav.

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Samo jednan savet za automatske menjače-jedna od najvažnijih stvari kod tih spravica svakako je KOLIČINA ulja!!! Hlađenje, pritisak u razvodnicima, turbina..... Način na koji se meri količina, dijagnostikom ili ne, kad je motor startovan ili kad je ubačen u R. na leru pod ručnom i sl., stvar je preporuke proizvođača ( u koliko je više i ima u šturim servisnim knjižicama, ako niste srećnik kome je piše da se u slučaju problema javite najbližem servisu) Inače te sprave su dosta zahvalne.
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

Moram da primetim pojavu jednog ulja koje će s obziro da je veoma kvalitetan domaći proizvod imati povoljnu cenu i napraviti bum na tržištu
                            NISOTEC HIPO SINT TDL SAE 75W-90 API GL 4/5,s naglaskom na lako šaltanje zimi...
                            Stevo,mislim da bi čitaoce mogao upoznati s ovim uljem.
                            Ono što ja vidim iz specifikacija je idealna primena na VW i Audi manuelnim menjačima do generacijski audi A3 i golf mk4(uključujući i njih)...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

... Ma samo ti kolega gledaj sa tavana ...
                              Zar već nisam spominjao ovo Total Drive Line ulje u temi:
                              Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci
                              Našeg poštovanog Boost-a.
                              dobro nisam ga "izvrnuo na postavu" ali mislim da sam ga uporedio sa Mobil 1 SHC.
                              Jako liči. Neka je (i verovatno jeste) Mobil nešto bolji ali to je zapravo ista klasa ulja i za 90% vozila i na manje od 100k km, više od 99% ljudi ne bi primetilo šta im je u kolima.
                              Bilo bi interesantno izvršiti super test gde bi očekivao da kod normalne upotrebe ne bude velika razlika ni posle 1000h korišćenja. Možda bi kod sportske vožnje bila malo veća. U svakom slučaju unapred je teško reći te bi moglo da bude i iznenađenja. Po specifikacijama su ista klasa a verujem da su i uopšte "tu negde". Cenu ne znam ali verovatno tek 50-60% od velikog uzora i velikog imena.
                              Na blogu treba da ide deo o Kočionim Tečnostima 1.22, pa jedno malo iznenađence, te "velika evropska trojka" (Castrol, Fuchs (Silkolene) i Motul) u oblasti motociklističkih ulja (IPONE i Repsol su tu 4 i 5), a "Amerikanci" su posebna priča (svaka čast ali ipak ste "s onu stranu bare" te će malo da sačekaju.
                              Možda i "udenem" zajedno NIS i G-box ulja u jednom tekstu u toku maja. Da ne obećavam čvrsto, imam "gust raspored".
                              U svakom slučaju za ovo ulje - full preporuka.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

kako sam samo zaboravio nego trebao bi zameniti ulje na passatu 2 pa videh,ovo je idealno!
                                stvarno bi trebalo otvoriti temu "domaća ulja",ko će se snaći u onoj kobasici od naslova i postova -motorno ulje,karakterist......

Comment

Working...
                                X