Koliko ti je menjac "presao" km?
Menjate li Menjačko ulje?
Collapse
X
-
@mirdza:
Nema na čemu i drugi put. Oduševljava me vaš posao (pravljenje igračaka za parkove) a i odavno se znamo.
Nadam se i da se upoznamo.
@nikaragva:
Zaista nije puno da bi se ulje u menjaču menjalo ali kao što i primer pokazuje bolje je ulje promeniti ranije. Zapravo čim vam je sumnjivo ili želite promenu. To je opšti princip.
Ulje u menjaču se ne mora menjati često ali mu ništa (kod većine automobila i teretnih vozila) neće faliti ako se to radi na par godina (recimo 5 ili 2-3 ako se prelazi veliki broj km godišnje).
Osim toga, "avatar" 'mirdze' nije bilo šta već Abarth koji povremeno ide u žešća opterećenja, tako da bi i Motul (i slična sintetička ulja za menjač) menjao na (bar) 100 hiljada km.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by nikaragva View PostHm, pa nije nesto puno presao za zamenu ulja
Da li je do ulja ili neceg drugoga (sinhroni i sl.) ne ulazim. Bitno je da radi!Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
Postovani expendable,
Vasa izlaganja pratim neko vreme i potreban mi je savet od vas. Imam auto Chevrolet Aveo 1.2 55 kw 8v. Fabricka preporuka motornog ulja je 5w-30 i to vec mogu naci u vecini prodavnica. Medjutim preporuka ulja za menjac je 75W85 GL-4, a to mi je vec problem jer ga ne mogu naci. Na umu sam imao Castrol SMX S 75W85, ali u nasoj zemlji se prodaje u pakovanjima od 20l, a meni treba samo 2l. Pitanje za vas je da li sam dobro ulje odabrao(iako ga ne mogu naci), i koje ulje mi vi preporucujete (neko dostupnije za nasu zemlju)?
Ivan
Comment
-
-
Poštovani Ivane,
odgovor ste nadam se videli u temi "Koliki vam je ... nivo ulja?"
pošto je i tamo postavljeno pitanje. Inače logično pripada ovde.
Imate i dodatak na odgovor (dva post-a o ulju za vaš automobil).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala vam na odgovoru, mnogo mi je pomogao( zadnja dva dana nisam mogao da odgovorim). Fabricku preporuku u vidu Selenie Matrix 75w-85 nazalost nisam nasao u mom gradu, ali sam je pronasao u drugom. Alternativno resenje, mozda i najbolje po izlaganjima sa Stalkera Motul 300 75w-90 sam nasao po ceni od 1550 din/l. S obzirom da se ulje u menjacu retko menja, uzeo bih skuplji Motul.
A sto se menjaca za Aveo tice da je dobar bas i nije. Saltovanje nije bas kao "nozem u sir" a narocito iz prve u drugu pri vecim obrtajima npr. preko 4000, bez krcanja nema sanse. Jednom mi se i desilo da nije hteo da izadje iz prve, bio je mraz, pa sam morao par cm da krenem prvom, pa se tek onda "odlepio". Ako moze jos jedan savet:uzimajuci sve ovo u obzir da li bi mu vise odgovarao 75w85 ili 75w90?
Comment
-
-
na niskim temperaturama mala je razika u korist motula u odnosu na matrix,a pošto ti imaš malih problema sa menjačem ja bi išao pre na motul gear 300 75W90 http://www.motul.com/system/product_...pdf?1290086772
...ma definitivno motul 100% menjač će se bolje ponašati....Last edited by kristina990; 23.08.2011, 13:07.
Comment
-
-
Baš tako!
Nije više do same viskozne gradacije i da li 75W-85 ili 75W-90 nego više do toga koliko je kvalitetno ulje za menjač.
Eventualno bi 75W-80 bilo nešto bolje ali prava sintetika (makar i 75W-90) je značajniji atribut ulju.
Vaše originalno ulje je po opisu tek neko osrednje ulje (čak i lošije, jer osim lošeg menjača oba slučaja koje pominjete su bar delom i do maziva) te je bolje da ga se što pre rešite. To što se tek posle nekog vremena "odlepio" prvi stepen prenosa znači da vam je ulje bilo blizu tačke stinjavanja te to ukazuje da vam je u menjaču možda čak bilo i 80W ulje (ili 80W-85).
Ko se seća Abarth-a, poštovanog Mirdze, i problema sa 75W-90 uljem na -30 ili -32cel. seća se i da smo zaključili da 75W samo po sebi nije garancija da će menjač glatko raditi na takvim temperaturama. Tu pomažu samo 100% sintetička ulja.
Ne bih išao dalje od Motul-a (iako ima i Castrol te Mobil ulja sa sličnom tačkom stinjavanja) jer sa tačkom stinjavanja od -60 cel. prosto ne verujem da do -25 cel. nećete imati perfektnost u radu (makar što se maziva tiče).
Dakle Motul Gear 300 i ne beri brigu! Ostim toga možda će rešiti ili makar ublažiti šaltovanje iz prve u drugu pri (samo) 4000 obrtaja (ako potpuno ne reši onda vam je menjač čisto, čistijato ... znate već šta). "Menjaj i menjač" što reče jedan majstor (poznanik)
Cena koju pominjte za Gear 300 i nije tako visoka, ipak je to pravo Racing (i potpuno sintetičko) ulje.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Odlicno, barem ste mi dilemu oko ulja razresili. Ulje u mom menjacu, odnosno ulje koje sipaju u Chevroletovim servisima u Srbiji je GM 93165290 19 40 182. Na flasi ulja ne pise nista o viskoznosti, odobrenjima i preporukama proizvodjaca, a na poledjini pise da nije za komercijalnu prodaju. Ljudi iz servisa nisu mogli da mi daju blize informacije, kazu za moj auto po katalogu ide to ulje. I to je to. Na jednom sajtu ga predstavljaju kao 75w85, na drugom sae80, a u jednoj radnji kod nas prodavac ga nudi kao 75w90. Zbog tih oprecnih informacija, a i iz servisa nepotpunih, nisam se odlucio za kupovinu istog. Menjac mog auta je 2009g, presao 20.000, a to sto ne radi bas najbolje, da li je zbog konstrukcije ili ulja pokazace vreme.
Sliku tog GM ulja mozete videti ovde:
GM 1940182 - Serwisowy olej przekładniowy rekomendowany do manualnych skrzyń biegów : OPEL, Chevrolet, SAAB, Daewoo. Wybierz olej do skrzyni biegów Opel. Opakowanie 1 litr
Podaci prizvodjaca su ovde:
Comment
-
-
Uzgred, šta kaže vaše servisno uputstvo za intervale zamene?
U uputstvu za Aveo (može se lako downlodovati) je navedeno samo nivo kvaliteta (i to traljavo) te potvrđuje ono što smo rekli a to je da može 75W-90 (iako je za 1.2 75W-85 kako ste naveli)) se pozivaju na servisnu knjižicu što se tiče servisnih intervala.
Na oil finder-ima se (čak) pominje (to sam tek sad video, a video da preporučuju i 75W-80 što ipak ne bih) i 15k km. Verovatno samo prvi put pa posle samo provera na toliko. Pa ni Zastava nema (baš) toliko (nego 30k km koje niko živ, uključivši i mene, ne poštuje).
Koliko god da je duplirajte sa 300V. Ako je zaista (smešnih) 15k km, menjajte na 45 ili 60k km. Ukoliko nije navedeno, menjajte na 100k km ili 7god. pa šta prvo istekne.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Aha! Novi tip Aveo modela. (nisam video vaš post pre mog). Ne verujem da se (drugi put) menja na manje od 100k km (ili 120k km).
Manje mane mogu biti i do maziva ali je uglavnom do nedoerađenog menjača. Aveo se ne može pohvaliti (generalno) nešto posebnim menjačem pa treba biti obazriv pri korišćenju maziva. No sigurno nije jedini moderni autombil koji ima manjih ili većih problema sa menjačem (samo se za neke više a za neke manje zna).
Što se Opel (GM) specifikacija tiče (za manuelce) - sačuvaj me bože!
O.K. to je servisno ulje sa dugim brojem koji označava kod za servisni fluid a drugo je specifikacija.
Od poznatih ulja istu ispunjava (i znatno nadmašuje) Fuchs Sintofluid 75W-80, međutim nikako mi to ne liči na pravi izbor te sam duboko ubeđen da bi Sintopoid 75W-90 bilo bolje rešenje.
Kako god, od 75W-80 preko 80W (ovo izgleda da puni fabrika) do 75W-85 pa i 75W-90. Šta je istina?
Nemam pojma. Moguće je da sam standard nudi više VG-a a po svemu sudeći 75W-90 je tu najbolje rešenje.
Osim toga original ima 13,1mm2/s (iz dokumenta koji ste priložili) na 100cel. što jeste xx-85 ali je toliko blizu granice za SAE 90 (13,5) i tipičnim sintetičkim 75W-90 uljima (14-15mm2/s) da je to čak i za akademsku raspravu isuviše mala razlika.
Ulje je sintetkso (verovatno HC ili SHC) pa ne bi trebalo da je loše ali ko ga i gde pravi zaista je pitanje. Osim toga za istočno je tržište pa i ne mora biti baš toliko dobro. Najverovatnije se pravi u Poljskog (odakle je i ševi).
Naravno tu je i SWAG koji verovatno pokriva Zapadno tržište. Kako god, iz samog kataloga se vidi da je to ulje 75W-90 i da zapravo nije čisto GM 93165290 19 40 182 ulje već pokriva više standarda (i pravi se za servise) uključujući i VAG G 052 145 A2.
I da skratimo priču: ostaje da će Motul Gear 300 da "ubije" original* "kao zeca" - uzduž i popreko, u svakom pogledu.
* ulje a ne menjač
P.S.
Menjate li ulje u menjaču zbog problema koje ste naveli ili ... ipak je samo 20 hiljada km u njemu? (Iskreno ako ne ide, menjaj odmah kao što je 'mirdza' promenio na samo 45000km)Last edited by expendable; 23.08.2011, 18:08.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Dobro je, vec sam pomislio da cu morati da trazim neko trece ulje. Motul sam vec nasao tako da ste mi razresili dilemu.
A sto se tice servisnog uputstva koje sam dobio uz auto, za menjac pise samo 75w85 i nista vise, bez ikakvog odobrenja ili preporuke. I zamalo da zaboravim ulje u servisu koje su mi ponudili je bilo sa isteklim rokom pre nekih godinu dana. A na poledjini uputstvo za rukovanje posle upotrebe, pored ostalih jezika ima i nas stari "YU". Toliko o sigurnoj kupovini u ovlascenim servisima. Kada sipam Motul Gear 300, javicu se da ostavim prve utiske.
Comment
-
Comment