Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Itekako ima manuelnih menjača u koja ide ATF ulje sa raznoraznim sufix-ima! Razloga ima mnogo, pa čak i raznoraznih PRILAGOĐAVANJA delova menjača, prvenstveno mislim na sinhron spojnice. Stara konstrukcija nesinhronizovanih menjača koja je sadržala praktično samo vratila, zupčanike iležajeve, uz malko SITNICA, nije bila nešto zahtevna, međutim kad su došle sinhron spojnice čiji je cilj izjednačavanje broja obrta vratila i zupčanika u prenosu ili još preciznije Vv=Vz (za razliku od nesinhronizovanih gde je trebalo izjednačiti periferne brzine pogonskog i gonjenog zupčanika da bi bila moguća promena stepena prenosa, a sve uz pomoć međugasa, valjda ima još onih koji znaju pravilno ovu tehniku), sinhron je trebao da ima dobra trenjska svojstva sa povoljnim koeficijentom trenja da bi prikočio zupčanik, a da se sam ne pohaba. Eksperimentisalo se sa dimenzijama elemenata, a ulja familije sae 90, znaju praktično da budu i prenosnici na jako niskim temperaturama. Uglavnom se bežalo od sae 90, sa razlogom, mada nije ni ono izuzetak. Modričino ulje sae 80w 90 ZCZ ima paket aditiva koji je prilagođen obojenim metalima i sinhronima menjača ovog proizvođača. (Mada nisam eksperimentisao sa ova dva ulja i upoređivao menjače u smislu dugotrajnosti, možda bi vredelo, mada danas godinama posle, postavilo bi se pitanje ČEMU)
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by banekg
      htedoh da mu zamenim ulje... ali na ovom "novom" menjacu, stoji nalepnica - ulje za automatske menjace.
      Zbunjuje me ta razlika izmedju starog i novog menjaca, obzirom da je generacijaska razlika 2 godine, i preporucite mi sta da sipam. Hvala.

Iz iskustva kroz koje sam prosao na tvom mestu ja ne bih ni pomislio da menjam originalno ulje.
      U manuelnim menjacima ATF u praksi bez problema traje po 30-40 godina i milion+ km voznje bez ikakvih smetnji, iskustva su sa Volvo modelima (slicno je i kod Mercedesa).

Mercedes ima specijalno ATF ulje sa nalepnicom Mercedes za manuelne menjace, jako ga je tesko kupiti bilo gde ukljucivo i sam Mercedes servis/ prodavnicu u Beogradu (Mercedes Srbija).

Ja sam isprobavao jedno 7-8 razlicitih ATF za manuelne i koliko toliko je nekako funkcionisalo jedino sa Castrol TQ- D dok je sa ostalima menjac jako lose radio (veliko proklizavanje overdrive-a).

Po fabrickoj specifikaciji originalno ulje je ATF Typ G (ili typ F), i takvo ulje apsolutno nigde u ex SFRJ i zemljama srednje Evrope nisam uspeo da pronadjem u magacinima/ prodaji a samo jednom sam na jednom sajmu automobila u BGD video takvo ulje u kolicini od 1litar a koje nije bilo na prodaju. Nije nikada ni uvezeno.

Nisam licno probao ali sam od podosta ljudi dobio informaciju da je za manuelne menjace resenje koje se odlicno pokazalo MTL ulje (ATF ulje za manuelne menjace firme Redline).

Jedini izvor za to ulje koliko mi je poznato je kupovina u maloprodaji u SAD.

Naucio sam lekciju, fabrika je napisala da se ulje u menjacu NIKADA ne menja i to je potpuno u skladu sa iskustvima koje je praksa pokazala.
      Na nagovor sam kao hteo da "popravim" ponasanje menjaca u Ovedrive rezimu rada zamenom ulja i to se pokazalo kao katastrofalno losa odluka.
      Naravoucenije, treba poslusati fabricke inzenjere koji znaju zasto su napisalo plan odrzavanja bas tako kako jesu.

Inace, menjac je imao iza sebe vec 400.000+km i nekih 19 godina staro ulje u sebi.

Na drugom autu sam imao isti menjac, manuelni sa ATF uljem i naravno da nisam ponovio gresku. Menjac je imao 260.000km i nekih 16 godina i radio je apsolutno savrseno.

Auto je prodat, vozi se i danas i koliko znam nije menjano (srecom) ulje u menjacu.

Oznaka menjaca je M46 (Volvo oznaka) cija je osnova Borg Warner sa dodatim Laycock overdrive-om type J odnosno type P. (vise informacija o takvoj konstrukciji menjaca moze se naci na Triumph, Jaugar i slicnim forumima koji se bave klasicnim engleskim automobilima koji su to masovno koristili).

Glavna osobina barem ovog modela menjaca sa kojim sa imao iskustva je da besprekorno mekano radi, saltanje je kao kroz puter i pri -20C, potpuno je besuman rad, leti nema pregrevanja ulja (kao sto sam imao dosta puta na drugim autima sa klasicnim menjackim gustim uljima).

Manuelni menjac sa ATF uljem je 10 puta udobniji za saltanje, izuzetno mekanog rada pri svim temperaturama i nikada vise ne bih odabrao auto koji ima klasicni menjac za gustim menjackim uljem.
      Moj savet na osnovu iskustva, vrati originalno ulje ako si ga greskom ispustio, a ako ga vise nemas jako puno srece, srece, i srece u potrazi za nekoliko litara novog adekvatnog ATF ulja za manuelne menjace.

ATF tip A suffix A koji je siroko dostupan ne funkcionise u manuelnim menjacima.
      A vrlo verovatno ce ti razni prodavci, serviseri, i ostali koje pitas ponuditi takav tip ulja.

Ako nadjes nacin da pazaris Redline MTL, moja preporuka.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

Hvala, jos jednom, svima na savetima.
        Brick, ti si mi bio najjasniji, ali po onome sto procitah u tvom postu, dobar sam posao uradio sa ovim menjacem, ali i veliku glupost istakanjem ulja, posto je isto otislo u nepovrat.
        Ako neko jos zna, gde se mogu naci ova ulja u prodaji, ili sta se moze sipati, bar priblizno dobro ovim uljima, neka napise, zahvalan sam do neba.
        Long Live CBC!!!

Comment

• nikaragva
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2008
          • 521
          • B. Palanka
          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Sad ovde imamo dve struje ZA i PROTIV diranja ulja u menjacu.

Meni je isto neverovatno da ulje ima iste perfomanse, ili bar zadovoljavajuce, posle par godina i/ili stotina hiljada km, ali isto tako su ljudi koji su ga konstruisali rekli da se ne dira. Mislim da se i u nemackoj auta voze po 500.000km, pa su valjda i to imali u vidu, a ne nemacki san, vozicu auto godinu-dve pa cu ga prodati.

Zanima me kako ce ova prica odvijati, a najvise me zanima sta bi na to sve rekao neki inzinjer iz fabrike koja pravi menjace. Da nam on objasni sta to tacno znaci "fill for life".

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

banekg,napiši tačno koji je taj drugi menjač,oznaku ako znaš,ili iz kog modela je izvađen

Comment

• gaga75
              CBC Veteran
              • 08.01.2010
              • 157
              • Vranje

Vrlo je tesko sada zakljuciti kad se sve procita da li menjati ulje u menjacu ili ne?!

Imam A6/2002. benzinac 2.4 i sigurno nikada nije menjano ulje u menjacu.
              Po satu je presao nekih 125.000Km i sad ne znam da li da menjam ulje u menjacu ili ne?!
              Ako se i treba zameniti koje bi bilo najbolje i u kojoj kolicini?

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Originally posted by kristina990
                banekg,napiši tačno koji je taj drugi menjač,oznaku ako znaš,ili iz kog modela je izvađen
                BMW 320 e30 1984. 6 cil. gore sam postavio podatke iz auto-date.
                Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

koje boje ti je nalepnica na kojoj piše ATF,odmah ćemo znati šta ide u menjač
                  evo šta kaže motul za svoju preporuku
                  d. Boîtes de vitesses manuelles : unités avec étiquette orange portant la mention 'ATF Oil', DEXRON III / DEXRON IID ; unités avec étiquette verte portant la mention 'Special Oil', BMW Part No. 81 22 9 407 305. Les étiquettes sont situées à côté du bouchon de remplissage d'huile.
                  e. Boîtes de vitesses manuelles avec le libellé jaune 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; boîtes avec le libellé jaune 'MTF-LT-2': REFER TO TECHNICAL; boîtes sans libellé: MOTYLGEAR 75W-80. Les libellés sont situés près du bouchon de remplissage d'huile

Comment

• zyx
                    CBC Član
                    • 20.11.2009
                    • 10
                    • Beograd

Evo mojih saznanja prikupljenih preko interneta naravno, ogranicena na BMW grupaciju (vozim dva BMWa sa automatskim menjacima jedan sa ZF, drugi sa GM menjacem):
                    -"fill for life" ili "sealed for life" kako BMW naziva ulja u ovim menjacima traje za "lifetime" menjaca, a ne vozila.
                    -ta formulacija je od 2002 (ako se secam) preformulisana u menjanje na 100.000 milja. U linku je check lista prilikom prijema vozila u ovlasceni servis BMW, gde jasno stoji stavka: BMW Automatic Transmission Service; change ATF at intervals of 100,000 mi. Takodje sam nasao (na nasem sjajnom internetu) i sledecu tabelu za ocekivano trajanje ulja na razlicitim temperaturama:
                    175°F 100,000 miles
                    195°F 50,000 miles
                    212°F 25,000 miles
                    235°F 12,000 miles
                    255°F 6,250 miles
                    275°F 3,000 miles
                    295°F 1,500 miles
                    315°F 750 miles
                    335°F 325 miles
                    355°F 160 miles
                    375°F 80 miles
                    390°F 40 miles
                    415°F Less than 30 minutes
                    -sami korisnici uglavnom preporucuju zamenu ulja (sama logika to nalaze, nijedno ulje ne moze zadrzati iste karakteristike u tako dugom periodu ekspolatacije), mada ima nekih koji jesu imali problema sa menjacima koji su presli vecu kilometrazu. Strucnjaci (preko interneta, sto nije ni malo pouzdano u nekim slucajevima) kazu da crkavanje tih menjaca nije povezano sa menjanjem ulja, vec da bi se menjac u svakom slucaju pokvario, bez obzira na skoru zamenu ulja.
                    -moje iskustvo sa GM menjacem: auto je kupljen sa 116.000km (licno uvezen iz Nemacke, od BMW dilera, pa nema sumnje u ispravnost kilometraze), ulje je zamenjeno na 117.000km (menjac GM), auto sad ima 170.000km, sa menjacem nema nikakvih problema, a planira se jos jedna zamena u najskorijem roku. Primetno je bilo drasticno manje "opterecenje" motora posle zamene, prilikom prebacivanja iz D u N (ranije je menjao zvuk kada se izbaci iz D u N, imao je i tiho lupkanje/brundanje, koje je potpuno nestalo nakon zamene ulja i nije bilo nikakve promene u zvuku u D ili N nakon zamene). Taj zvuk se polako vraca, posle tih 50.000km, pa je to i razlog za ponovno menjanje ulja u skorijem vremenu.
                    -za iskustvo sa ZF menjacem (moji skori postovi) je jos uvek rano, ali izvestavacu i o tome.

Dodao bih, da je moje misljenje, a ovde se ogradjujem da me neko "ne hvata za gusu", da se ulje u automatskim menjacima definitivno menja. Ta kilometraza kod "lifetime" ulja bi trebala da bude u najidealnijim uslovima, opet kazem po meni, na 60.000km, ali do 150.000km obavezno, naravno sa filterom i dihtungom kartera. Gospodin expendable je naravno dobrodosao da nesto doda/ispravi.

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Ne znam, kako da znam, da li je menjac ZF ili GM.

koje boje ti je nalepnica na kojoj piše ATF
                      Nalepnica je narandzaste boje.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

d. Boîtes de vitesses manuelles : unités avec étiquette orange portant la mention 'ATF Oil', DEXRON III / DEXRON IID
                        narandžasta nalepnica gde piše ATF =stavi Motul DEXRON III ili DEXRON IID verovatno odgovaraju od drugih proizvođača,ali ovo je direktna i proverena preporuka od strane proizvođača(Motul) za tvoj model .

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Prvo da se požalim ("grom i pakao").
                          Prelazak na novi comp (pa još od biruckanih delova - nemojte to da sebi radite, osim ako niste rešili da poludite! koje sam sastavljaš ... SITUACIJA JE BILA MNOGO BOLJA PRE 5-8 GODINA).
                          I preko svega promena provajdera, ta prelazak na kućni Wi-Fi ...
                          Dakle ljudski name PC ili gotova konfiguracija (makar pola elemenata bilo uvaljeno) i na "mrežni ADSL" i uživaj!
                          (naravno sad kad je proradilo, i nije tako strašno, mada igubih skoro ceo dan a najviše me je zezao položaj PC-a dva sprata niže od rutera )

Hvala Kris,
                          Opet si me spasao. (Da ne pričam da nisam ubacio stari disk te da ni trunku dokumentacije nemam na disku - Tabula Raza a pitanje osetljivo).
                          Ne mogah da isčitam šta se sve pisalo u mom odsustvu. No diskusija je za kasnije, da rešimo problem čoveku.
                          Narandžasta boja označava Dex III/IID te je izbor neograničen. IID ima na svakom kisosku (i verovatno vam je ono bilo u menjaču). RedLine lepo zvuči ali teško ćete naći s ove strane bare. Kao što neko reče (Chubbs?) bilo je raznih diskusija na net-u oko toga da je sa klasičnim transmisionim uljima crkavala druga brzina nakon par desetina hiljada km (milja) pa se sve lepo rešilo ATF-om.
                          Osim pominjanih Motul-a (što je dobro rešenje i sviđa mi se), može i Castrol (za Dex III) ali mi ubedljivo najbolje zvuči Fuchs.
                          Dakle TITAN ATF 4000 koji je DEXRON III (H).
                          Ipak od svega je najbolje (makar malo skuplje) da se koristi Dexron VI i problem rešen.
                          Fuchs Titan ATF 6000 pokriva praktično sve BMW standarde.
                          Ne samo da će uspešno zameniti originalan ATF već će ga prevazići u svakom pogledu. Mislim da je 15-tak € po litru.
                          Kontaktirajte Multicompany (tražite Mirka, on je glavni za ulja).
                          Ako ne nađete šesticu (mislim da trebaju da imaju) uzmite neki Dex III fluid. Najbolje III H (zadnja varijanta iz 2003. i pokriva praktično ostale trojke i dvojke) iako u doba izlaska automobila ova specifikacija nije postojala već samo IID (upravo iz 1981.) koja vam je (kako sam već pomenuo) u menjaču i sa kojom biste jeftinije prošli (5-6€ za litar). Tu ne treba da vam pričam šta sve dolazi u obzir (neizbežni Mobil ATF 220 i Castrol CASTROL TQ-D kao i Elf G2 pa na dalje ... ima ih na "milione").

I da rasčistimo o "doživotnom punjenju". Evo kako to vidi (baš Fuchs, inače u tesnim odnosima sa ZF-om):
                          “fill-for-life“ oil, e.g. developed for maximum drain intervals (up to 250,000 km); dakle I DO 250k km!!
                          I to za DEX VI (ostali su samo za do 100k milja, kako je američka filijala BMW-a odavno definisala).
                          Zašto je to nekako "sakrivena" informacija?
                          Zbog ZF-a. Oni su mnogo uložili u ovaj koncept (i guraju ga kod teretnjaka) te im svi povlađuju (ipak su no. 1 u svetu transimisija, obožavam ih, ali niko nije bezgrešan i bog).
                          Zaista se može terati (sa klasičnim sintetičkim uljima ili ATF u specijalnim konstrukcijama, ZF-a) i po 500k km ili (klasična ulja) čak i više (milionče) ali to nije baš idealno rešenje i više je dokaz da su ZF menjači odlični kao i da sintetička ulja imaju dug vek trajanja nego da moraju da se koriste do raspada vozila.
                          Da li biste original zapakovan ATF II iz sredine sedamdesetih sipali u vaš menjač? Ne bih rekao! A zašto bi ste ga držali u njemu onda (makar malo kraće od toga)?
                          Ne postoji fluid koji može da posle 30 godina bude u sličnom stanju kao nov. Nema šanse!
                          Naravno ne znači da (jadni) menjač i dalje neće funkcionisati (u većini slučajeva).
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Dakle "Banekg" nije nikakva glupost što ste ispustili ulje iz 27. godina starog menjača. Jedino ste malo izglupirali što niste prvo nabavili ulje za zamenu pa ste ostali par dana bez automobila.
                            Još jednom se izvinjavam, da sam znao da je hitno, snašao bih se za net.

Hvala maestru (Ragazzoniju) za tehničke detalje.

Inače, Kris nije bio mnogo u krivu, jer bi verovatno mnoga 75W-80 ili 80W ulja (GL-4) solidno odradila posao u tom menjaču.
                            Radi se o tome da u to vreme nije bilo klasičnog ulja za manuelne menjače za takve zahteve (zapravo u praksi ispoljene).
                            Sada bi sintetičko 75W-80 a naročito neka 75W (praktično iste viskoznosti kao ATF) verovatno bila O.K.
                            Ipak, od preporuke proizvođača (jasno postavljene nalepnicom) treba odstupiti tek kada su sve ostale mogućnosti iscrpljene (znam da si isto mislio, što si i dokazao daljom diskusijom, no da ipak naglasim).

Toliko o tome. Idemo na A6.

P.S.
                            Slažem se sa "sw.brick" po pitanju ulja za menjače (i uopšte) MB-a. O tome je već bilo reči ranije (komentar je dao "mirdza").
                            Međutim i to nije tako komplikovano. Držite se zadatih specifikacija a odobrena ulja imate na samom sajtu Mercedesa.
                            Zaista elegantno.

I nikako da stignem ali je prilično uočljivo da se menjačka ulja prilično približavaju ATF-ima.
                            Osim toga posebna priča je (takođe koncept guran od strane ZF-a) korišćenje motornih ulja u menjačima (izuzetno dobra ideja i na žalost ostvarena na malom broju automobila, Honda i Lada samara kao najpoznatiji primeri).
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

i dalje mislim,ne samo da nisam u krivu,već da bi se i menjačko odlično pokazalo
                              omv npr. daje u svom oilfinderu jedinstvenu preporuku bez ikakve ograde(tipa po preporuci proizvođača i sl.)OMV gear oil MP SAE 80W-85

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

biti u krivu malo ili mnogo je i dalje suprotno od biti u pravu. Na stranu sto jesi ili nisi u pravu, gradacija ne postoji. uostalom, imas peglaju, idealna je za eksperimente, pa napred i navali.
                                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                                X