Mobil nije problem,a pogotovo motul,sam ne znam na koje si Motul mislio, gearbox 80w90 sa MoS2 ne bi stavljao jer MoS2 kod tih menjača hoće da napravi određene probleme..
'Cuculjak' je super stvar. Kada ga ima na litarskom pakovanju, baš je ono što treba. Uvek je lakše sipati sa cucoljkom a i iako nije nikakva garancija originalnosti, bar znači da se radi o prevarantima viskokog stila pa je možda i ulje (ako je lažnjak) makar upola kvaliteta pravog
'Kris' hvala što si me podsetio da Motul ima ulje sa MoS2. Nisam mislio na njega (skroz sam zaboravio) nego na 75W-90
Nisam baš shvatio ono u vezi "određenih problema". Kakvih? Kojih??
'civi' se valjda neće ljutiti što ću ga citirati:
"Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao: - Kako to misliš, kočim?"
Ja sam ti kao Purley
Uz Valvoline GL-5 (mineralni) nakrkao sam mu MoS2 preko mere i granice (4 pakovanja za 1-2 lit. u 3 litara).
Ide kao u puter ali ne pomaže za onu prvu zbog koje sigurno prelazim na 75W-90
Zimi čak i do -10 ili -15 i nije strašno, ne nervira me toliko, mada 75W će i tu pokazati svoju jaču stranu
Zavisi i kako se vozi. Ja ga brate šaltujem u F1 stilu (u 'pola' sekunde) i volim da ga šaltujem češće (i strašno ali strašno me nerviraju novinari koji kažu: "motor od 1.4 (ili 2.0) nije dovoljno elastičan, mora čak da se prebaci iz pete u četvrtu prilikom preticanja kamiona" kakve dijabole, pa ako ga ne šaltaš (doduše za keca) u II (pa do 70) ili III (pa bar do 100, 110) makar jednom u 10km čemu zadovoljstvo u vožnji i zašto uopšte voziti auto, postoje trotinet, bicikl, autobus
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
na jednoj od ranijih peglica imao sam problem nakon primene aditiva za menjač sa MoS2 LM da nisam mogao prebaciti u drugu,naime neka čaura izašla iz ležišta i blokirala menjač,nije koštala više od bukvalno par maraka ali morao se skidati menjač.
uglavnom posle toga nikad nisam koristio taj aditiv.
Vrlo moguće.
Nije baš 100% da je od aditiva. Ipak modifikacija sile trenja (koeficijenta zapravo) može da da takve rezultate.
Ipak u radu koji si naveo on se kreće od 0,08 do 0,12 a MoS2 tipično "daje" (ima) oko 0,10. Zapravo smanjuje isti za 10 do 30%. Po ovome (bar kod Zastave) ne bi trebalo da bude problema. Čak i sa 0,1 na 0,07 trebalo bi da "pasuje".
O.K.
Znači ne treba koristiti (kod peglice), oprez kod Zastave (makar idite na min. ili sredinu propisane koncentracije).
Teorijski je jako moguće ali evo i primera iz prakse da smanjen koeficijent trenja daje loše rezultate (kod menjača).
Ipak samim tim što je (u radu) prošlo GL-4 ulje sa nekih 20% manjim K.T. i što prolaze i sintetička ulja sa još nekih 10-tak % manje bi trebalo da bude 99% garancija.
Zaista ne verujem da kod Zastave a pogotovu novijih (i boljih) konstrukcija menjača isto može da se desi.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
dakle, dodati LM MoS2 ili ne? Drugo METABOND C se pokazao kao mnogo dobra stvar kao dodatak menjackom ulju. Secate se pisao sam o METABOND aditivu i njegovom delovanju na metal.
DODATI MoS2.
Ima o tome na blogu (najnoviji tekst, čim se učita naslovna strana, pod P.S. i P.S.S.).
Da napomenem najvažnije: u full sintetici nije potrebno (120% ispunjenja zahteva), u menjačima koji ne zahtevaju GL-5 nema mnogo svrhe, ... MoS2 je najbolje dodavati pre svega u mineralna 80W-90 ili HC ulja te kategorije (kao i 80W-85, 85W-90 i SAE 90). Takođe je pogodan za hipoidne prenose, diferencijale (naročito 4x4 i slično).
Znači za 75W-80, 75W-85 i 75W-90 (naročito) i to posebno ako su GL-4+ tj. GL-4/5 nije posebno preporučljivo.
Najmanje 3 vodeća proizvođača (makar su u TOP 10) u ovoj oblasti imaju ulja sa fabrički ugrađenim MoS2 a to su:
Castrol, Fuchs i Motul.
Dodajte tu još i Liqui Moly koji je proizvođač aditiva te može u praktično bilo koje njihovo menjačko ulje (ipak, opet da napomenem u 75W-90 sintetičkim nema mnogo svrhe).
Situacija je da ovaj aditiv može da bude sito za loše menjače. Koji sa njim ispadne iz funkcije nije ni (posebno) dobar.
Kod 'peglice' je sigurno taj slučaj. Kod keca još nemam podatak da je nekome smetao (nekoliko iskustva iz prve ruke i još par njih preko mejlova na blogu) a ako i smeta: menjaj krš od menjača. Iako je u kecu menjač pravljen po velikim uzorima (petostepeni čak po ZF-u iz Lancia Delta HF turbo, mada je to prvi uradio, naravno, Fiat; makar su prenosni odnosi gotovo identični osim 'polusinhronizovane' prve i malo produženih viših stepena prenosa, V neznatno (pa je dobro ispao) i III malo ali verovatno je bolje da je ostao "original") nije isto uzeti osnovnu konstrukciju i gotov proizvod a i kvalitet izrade i materijali su tek posebna priča.
Dakle već sam spominjao ali baš zato još jednom: poznanik (inače majstor baš za menjače i vešanja) je u svom, inače drugom automobilu, kecu promenio menjač. Toliko ga nervirao (naročito I, ali i nepreciznost, zbog koje je onih 'pola' sekunde više figurativno jer to može samo za III-IV ili obratno, i "veslanje") da je stavio menjač iz (nekog) golfa. Nisam se raspitivao za detalje ali bi mogao da ga upitam koji to pasuje.
METABOND.
O njemu sve najbolje jer ne mogu da kažem da ne radi posao, mada ne mogu ni tako lako da ga preporučim. Zastupnik se nije javio a uz javne informacije nisam mogao mnogo da zaključim. Pitao sam i nekoliko metalurga (ostao je samo još prof. dr. sa TMF ali nisam hteo da ga davim sa šturim informacijama) i svi kažu da ne mogu da shvate kako se vrši "METALURŠKA" promena na površini metala NA OSNOVU RASPOLOŽIVIH INFORMACIJA. Većina drugih aditiva ili ima čvrsta maziva u sebi (MoS2, HBN i razne 'mazive keramike') ili stvara zaštitni sloj sa malim indeksom trenja ili eventualno vrše submikronska poravnanja što jedino liči na metaluršku promenu mada se ne može sigurno reći (ni tu nema dovoljno informacija).
Dakle: mož' bit DA, mož' bit NE, za sada MOŽDA.
Ok. e sad jedno pitanje. na LM sajtu kao preporuka za moj auto za zadnji diff kazu Vollsynthetisches Hypoid-Getriebeöl (GL5)LS SAE 75 W-140 a za menjac Top Tec ATF 1100. Pitanje je da li mogu i u menjac da sipam ovo prvo ili mora ovaj ATF koji je na HC sint bazi. razlog je sto u diff ide 0.9l a u menjac 1.1l . pakovankja su od 500ml sto ce reci da za diff moram da kupim kilo a za menjac kilo ipo. ovog drugo bi mi ostalo 400gr pa bi eventualno mogao da ga sunem u "volan" posto je ista preporuka za menjac i volan.
Neće moći! (ili bar neće da može).
Menjač ti je manuelni a preporučeno je podmazivanje ATF-om ako sam dobro ukapirao. Iako tu i tamo menjačko ulje može da zameni ATF u ovakvim slučajevima ne može baš uvek. Čistija je situacija kada je motorno ulje preporučeno za menjač (ili tzv.MTF).
Velika je razlika u viskozitetu (ogromna). ATF ulja su negde kao 70W ili 70W-75.
Osim toga MB i BMW su malo z.j.b.ni po ovom pitanju (opet da podsetim šta je rekao mirdza, i čovek bio poprilično u pravu, nadam se da se ne ljuti i da je shvatio da odgovor na njegov komentar nije bilo ličan i uperen protiv dobrog zapažanja nego MB-a koji koliko god bio ozbiljan (najozbiljniji) u oblasti specifikacija maziva ima i svoje "bisere") te sigurno ne bih savetovao.
Osim toga (I JOŠ VIŠE ZBOG TOGA) tvoj diferencijal je LS (Limited Slip) tipa i preporučeno ulje je LS varijanta. To nikako neće moći u menjač pogotovu tvoj.
Znam da si što je propisano 1,1lit. ATF-a ali kao što si sam rekao može i u servo volana. Osim toga tih "1,1" može biti i 1,0 litara ako malo "razvučeš" (ne iscediš do kraja). Bolje je kad je 0,9 ili 1,8 (1,9), kao kod nekih Fiat-a, pa ti za dolivanje (koje može i da izostane) ostane malo a ne da samo otvoriš pakovanje i (makar malo) skratiš rok, plus što te nervira.
I za ATF i za menjačka ulja bi dobra pakovanja bila od 750ml i/ili 1250ml. Ali niko se nije setio. Svi čekaju da to prvo urade Mobil, Shell ili Castrol. Slično kao što ni za motorna nema pakovanja od 0,5lit. što je idealno za dolivanje.
...nešto sam čitao na stranim forumima,za peglicu izgleda ne bi trebalo ulje sa EP aditivima jer koliko sam shvatio ulje je klizavije i moglo bi se objasniti i time ono iskakanje čaure ili je baš zbog MoS2 u šta sad manje verujem,zapravo izglada rezultat korozivnog delovanja API GL4 ulja na čauru od mesinga koja je kao posledica korozije dobila malo lufta i iskočila iz ležišta.inače zupčanici su bili u perfektno očuvanom stanju čak i zupčanik prve brzine koja kod peglice zna da se potroši.
API GL3 je jako teško naći,ovde u mitrovici ga nema,inače ga BELL ima u svom programu,kontaktirao ih ali ne odgovaraju...
tako da ću izgleda najlakše naći tutela CZ 90 u bgd ili novom sadu,mada sam zadovoljan ovim slovenoilom,ali nek bude sve po preporuci...za z 101 mislim da ovo ne važi,tu je ipak malo drugačija konstrukcija...
jedva nađoh ovaj link http://www.bellchemicals.com/fr.html
Ovde si većim delom u pravu.
Jedan Hint:
(Ne toliko) Starije Volvo norme za menjače kamiona su u API sistemu GL-3. Ovo zbog sinhrona od legura bakra (mesing).
Tako da možeš korisiti njih (obično su nakrkana ZDDP-om, pošteno).
Na primer: Shell DENTAX G, 80W-90 i API GL-3 uz Volvo Std 97305-89. Ima ga Multicompany ali čisto sumnjam da ima litarsko pakovanje. Inače bi dobro 'pasovalo'. MOžda nađeš drugog proizvođača sa gore pomenutim Volvo standardom.
Uzgred, Bell zaista ima odgovarajuće ulje a sigurno nije ni skupo. A to što se ne javljaju ne mogu da shvatim. Ne da treba da rade 7/24h nedeljno nego 8/25 ako hoće da opstanu. Hint 2:
Šta kažeš na CASTROL SMX S SAE 75W-85. Ispunjava GL-1 do 4. Minimalno ili skroz bez EP aditiva. Glavna anti-habajuća komponenta (naravno) ZDDP u ogromnim količinama. Bez obzira na GL-4 sigurno je pogodno ulje čak i za peglicu.
Pozdrav!
Više o samom ulju u zadnjem tekstu na blogu
Hint 2:
Šta kažeš na CASTROL SMX S SAE 75W-85. Ispunjava GL-1 do 4. Minimalno ili skroz bez EP aditiva. Glavna anti-habajuća komponenta (naravno) ZDDP u ogromnim količinama. Bez obzira na GL-4 sigurno je pogodno ulje čak i za peglicu.
Pozdrav!
nešto preretko za moj ukus...gledam da nađem nešto viskoznosti oko 15 na 100c,kao što je Kroon Unigear HS GL-2/GL-5 80W-90,samo nema litreno pakovanje
ma ne gine mi tutela zc 90 ili bell zc,ima da ih nađem da ne opterećujem temu
Razumem u potpunosti, hoću da kažem i podržavam vaš stav.
Kroon je zapravo najbolje (od svih pominjanih) ali eto nisam se setio a trebalo je.
Ako niste našli neko od spominjanih ulja evo vam "Extra Hint".
Što bi se bakćali tražeći API GL-3 80W-90 ulje. To vam je kao da tražite čoveka (i to Xenonkama a ne samo svećom i u sred bela dana; ovi naši su ionako veći filozofi od Diogena pa svi vozimo danju sa svetlima, šta li tražimo, poštenog političara??).
Dakle odlična alternativa (verovatno i bolja) je neko 20W-50 motorno ulje!!
Pošto u litarskom nećete lako naći neko za teretni program, tražite ona za mešovite vozne parkove ili Diesel (Turbo Diesel) varijante. Neka bude max. API SJ a ponajbolje SG.
Ima da ide kao "podmazano".
Motorna ulja su čudo! Mogu i u kompresore, kao hidraulična i naravno i u menjače! E sad za neki diferencijal jači ili GL-5 neće moći ali gde je zahtev GL-3 pa čak i ponegde gde je GL-4 ima da odradi posao više nego dobro. A šta će i bolje da odradi? Manje će da utiče na koroziju od bilo kog (osim extra klase) menjačkog. Naročito u sličnom rangu cena. U stvari biće uglavnom jeftinije!!
Comment