Svaka čast 'Kris'! U trenutku sam se zamislio za Kroon, ne bih se setio u četovanju iako bih morao da znam. Šta da se radi, nije mi neki izgovor ali nešto sam se baš bacio na 'poljoprivredu' pa sam 'full house' (prebukirana mi glava).
Nejasno je na koje se vozilo ovo odnosi (jer Mitsubishi bi morao da radi perfektno sa 75W-80 jer može i sa 75W-90 a pravi je auto za 'menjanje menjačkih ulja' jer ima propisanih 75k/5god. ili 105k km/7god.
U svakom slučaju ATF ulja se mogu koristiti u mnogim menjačima koji nisu automatici. U ovoj disciplini vode MB i BMW no ima ih još. Vodeći su zapravo Japanci (odmah iza Nemaca). ATF ulja su malo drugačije koncepcije. Sistem aditiva je drugačiji a bazna ulja mogu biti ista ili dosta drugačija od 'običnih' menjačkih ulja. O ovome treba voditi računa. Iako su Dex III (trojke) uobičajeno mineralna (solvent) ili HC bazna ulja. Naravno u principu se ova ulja NE MEŠAJU zbog različitih aditiva (nećemo o mogućnostima koje tu i tamo postoje).
Dakle treba dobro ocediti menjača pri promeni vrste ulja. Famozno ispiranje nije neophodno (malo jednog u drugom, do par % i dalje neće stvoriti GEL ili neku aždaju) mada bi zaista moglo da se izvede (naftom ili sličnim sredstvom kao što se neko lepo setio u priči o ispiranju geliranog menjačkog ulja u diferencijalu BMW-a ako se dobro sećam).
ATF ulja zapravo mogu da ispune API GL-4 zahteve (slično motornim uljima, HD za teške mašine. Ipak većina, čak i takvih, je tu negde na gL3+ ili GL 3/4).
Ovo naročito ispunjavju baš Dex trojke i nova Dexron VI ulja.
Znači ako vam ne treba API GL-5 dolaze u obzir i ATF ulja ali VODITE računa da to ipak traži posebnu konstrukciju menjača i da nije baš za sve tipove. ATF ulja imaju slične zahteve sa menjačkim (logično) čak i kompatibilnost sa zaptivkama ali i poseban koeficijent trenja da bi se omogućilo automatsko menjanje prenosa a no ne mora biti pogodan za sinhrone kod klasičnih manuelnih menjača.
Gde može dobro je (mada bi 75W morala da odrade posao) a gde ne (kod MT, Ruč.Menj.) ne pokušavajte!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Vrlo verovatno. Hvala na dopuni.
Mora da sam ili omatorio ili je nedostatak koncentracije, ovo je drugi put da ispustim poentu u zadnjih par dana.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
...sto bi BMW fabrika stavljala nalepnicu na menjac da se ono NE menja i da je dozivotno !
Ne verujem da su racunali da ce nadziveti karoseriju a garancija je tu mogla biti problem ? Na srecu menjaci sa takvim oznakama ispostavilo se samo zauzimaju prostor na otpadima NIKO IH NECE
A što ne bi napisali da se ne menja?
Zato što ne treba. A da li su napisali da NE SME da se menja? Možda i to?!
Fill-for-life podrazumeva da ulje (u menjaču) "mora" da izdrži 10.000 radnih sati. Obično "treba" i svih 15.000 koliko je neki normalni radni vek sintetičkih ulja za menjače koji su konstruisani da je kontaminacija spolja minimalna i uopšte prilično "zaptiveni" uz dobar izbor elastomera koji trebaju sve da zadihtuju (mada ništa nije večno, ni ulje ni zaptivke).
Dakle 15k h je obično koliko izdrži motor sa sve generalnom (cca. 600 do 800k km) pa zaista KOD NEKIH automobila nema potrebe da se ulje menja.
Kad me već (što bi rekao Eon) vučete za jezik, ulja na PAG osnovi (obično ATF) mogu teorijski da izdrže i svih 25.000 radnih sati sklopa (menjača) te to zvuči i kao "double life".
Morate međutim biti svesni da sa druge strane koncept "doživotnog" nije predviđen za više od 15 god. i da nema te biiiiiiiiip! koja bi tako nešto garantovala (makar i iz najvećih kompanija). Jednostavno nijedna SIROVINA iz samog maziva nema garanciju da će trajati više od 10 god. pa zašto bi krajnji proizvod to mogao? Najčešće zato što je praksa tako pokazala.
Kompanija ZF je zaista bila "opsednuta" idejom doživotnog punjenja što je kod BMW-a i uspešno dokazala. U teretnom programu su uspeli da izvezu celo milionče (km) u testovima ali vremensko ograničenje od nekih 7 godina teško da će (ikada) uspeti da prevaziđu jer ni trenutno važećih maksimalnih 5god. je više mogućnost nego preporuka koja čak i u slučaju mogućih 500k km nije duža od 3 godine, za "super sintetička" ulja.
Više o tome na blogu.
Zemlja je okrugla (lopta) - to ćemo se brzo složiti, no ako ćemo u detalje, brzo se uviđa da je elipsoid, pa da nije čak ni to nego "zemljoid" itd.
Za potrebe moreplovstva je lopta dovoljna aproksimacija, za neke druge primene nije.
Neki menjači su konstruisani tako da rade i sa uljem koje vremenom pada ispod svojih specifikacija što je obično slučaj kod fill-for-life. Ulje u menjaču je SIGURNO i 120% mnogo lošije posle 10 god. nego kad je sveže, možda je još uvek u specifikacijama ali na donjoj granici, posle 15god.u 80% slučajeva ne bi prošla stroge analize (specifikacije), no menjač i to trpi i može da radi još 5-6 godina ili čak i koju preko.
Kada bi se nagledali ulja iz menjača koja su starija od 10 god. verovatno bi (nerezonski) tvrdili da je i to mnogo.
O ovome je već bilo reči (BMW) te je malo falilo da ode u recycle bin no kao negativnu kritiku ostavljam komentar.
Zaiste ne mogu da se delom ne složim da je kod nekih modela preterivanje menjati ulje ali kao opšti stav ne odustajem od:
doživotno punjenje je samo "doživotno" (uostalom tako ga u NEKIM tehničkim dokumentima i proizvođači vode (a naročito se to u stručnim krugovima, časopisima i knjigama tako vodi, da se više i ne stavljaju navodnici jer se podrazumevaju), a to što marketing to boldira (bez navodnika) je druga stvar.
Ma sve je O.K.
Nemojte se ljutiti ako sam bio malo preoštar. Negde je malo već diskutovano oko ovoga pa zato malo "pretnji" inače znam da niste imali lošu nameru.
A kako nisam mogao da se setim gde sam već odgovorio na isto (ili slično) pitanje nisam ni imao pravo da vam išta zamerim,. Možda je bilo i u PP ili u nekom mejlu na blogu; j.b. ga ko će sve da pamti, da nema googla ništa ne bih ni našao, a iako je pretraživač na forumu O.K. kao i na blogu (google mašina), u proseku brže nađem šta tražim direkt na google-u.
Malo sam se preforsirao zadnja 2-3 meseca (kao i prvih meseci na CBC-u pa mi je zaista teško da se setim nekog imena a naročito gde sam na šta odgovorio; nije nemoguće da (vrlo kreativno, zar ne) odgovorim i različito na isto pitanje, što je samo dokaz da često nema jedinstvenog odgovora na određeno pitanje.
Ako je doživotno nema potrebe da se menja bar 15god. Posle procenite koliko ćete zadržati automobil i uopšte u kakvom je stanju. Ako je to još 2-3 godine nema potrebe da se time bavite pogotovu što nije lako naći fabričko punjenje ili njegov ekvivalent.
Ako postoji "normalna" nalepnica, poštujte gradaciju koja je navedena na njoj i standard (ukoliko ga ima na njoj). Za standard konsultujte i servisnu knjižicu (korisničko uputstvo za vozilo). Posle je lako snaći se. Zavisno od afiniteta prema brendu lako ćete izabrati pravo ulje.
U slučaju da je predviđena zamena ulja a nije posebno naglašen interval u kome se to čini, dobro je to uraditi na 250-300k km ili 12god. (ili nešto čak i ranije, no ovo je sasvim dovoljno). Zašto ne treba preterivati i svakako ne menjati pre 10god.?
Zato što svako sledeće punjenje mora da bude na kraćem intervalu nego fabričko punjenje (iz nekoliko razloga, čak iako nabavite identično ulje, recimo BMW-ovo), pa ako zamenite na 10 sledeći put je dobro to uraditi na 8 pa na 6-7.
Sa 12 i sledeći put na 10 imate 2 zamene što je sasvim dovoljno (ili tek 3 ukoliko ste ljubitelj automobila preko 20god.) i prihvatiljivo ne samo zbog troškova nego i stanja menjača. Nije dobro ni menjati (sintetička) na manje od 150k km ili mineralna na manje od 100k km (ako nije propisano manje ili toliko) jer menjačka ulja se "razrade" tek na 1000 radnih sati menjača a minimalan koeficijent trenja imaju tek na 2000h (mineralna), 3000 PS i 4000 sintetička, što je 100k km, 150k km i 200k km.
Uzmite navedene brojke uslovno jer zavise od ulja do ulja i od menjača do menjača.
Često se navodi (u literaturi, doduše više za motorna ulja) da (i pored prethodnog, a treba podeliti sa 15-20 za motorna ulja) ulja (maziva) nisu kao vino te da sa godinama budu sve bolja. Iako malo istine ima i u tome. Naravno ne treba bukvalno shvatiti ili tek ukoliko priču o vinima znate u potpunosti a ona je (jako uprošćeno rečeno) takva da bela vina budu najbolja već za 3-5 godina a crna posle 7-8. Posebne sorte produžuju priču na 5-7 i 15-20 respektivno, uz prerfektne uslove čuvanja.
Arhivska vina (kao i "fill-for-life") se prave posebnim postupcima, biraju se posebne sorte, berba je obično kasna (zbog više šećera) a deo dozrevanja je u boci, dok su i uslovi skladištenja veoma posebni.
I opet maksimalan kvalitet posle nekih 25-30 godina MORA da opada (a obično i ranije), a to što vina stara 50 ili više godina često imaju astronomske cene nije samo do kvaliteta.
Osim ostalog i kod vina i svega ostalog (pa i ulja, i uopšte hemikalija), kiseonik (ma kako hermetički sve bilo zatvoreno), temperatura, svetlost (UV, i drugo zračenje) deluju kao "tiha voda" koja breg roni (ma koliko sporo).
Malo pesnički rečeno ali to je suština, mehanizmi su veoma komplikovani i nisu za forum koji nije usko stručan za tu oblast.
Nabavio sam neko ulje ali ne znam cemu sluzi po nazivu i mirisu je za menjace ali je crvene boje i nije bas gusto.Ulje je:MOBILGEAR 600 XP 150. Pa ako neko zna nesto konkretnije o tom ulju neka napise,da znam gde smem da ga sipam.Hvala
Poštovani Gorane,
Da li si siguran da je baš kako si rekao. Kažeš da ulje nije velike viskoznosti ("nije gusto"). Čudno.
Po oznakama ovo predstavlja Mobil ulje za industrijske menjače. Zapravo zatvorene menjačke sisteme i zatvorene cirkulacijske sisteme (znači nije "morgoil" jer su ta ulja za otvorene cirkulacione sisteme i nazivaju se cirkulacionim uljima).
Za boju zaista ne znam (u opštem katalogu industrijskih ulja nije navedena ili ne mogu da nađem trenutno) ali bi mogao neko da nam javi (ko je isto koristio).
600 XP je serija ulja različite viskoznosti (ISO 68 do 320). Ulje koje ste pomenuli je 150 što znači da odgovara SAE 40 monogradnom motornom ulju pa bi trebalo da je gusto. Znači nešto kao SAE 85W-90 ili čak 80W-90, znači malo manje od monogradnih SAE 90 ulja.
Ova ulja su namenjena za velike obrtne momente i pritiske ali male obrtne brzine. Praktično nije namenjeno vozilima.
Mobil ima više serija Gear Oils (menjačkih ulja, industrijskih) koje su sličnog ili višeg nivoa kvaliteta (ovo je blizu nekog osnovnog, mada su razlike u testovima male i za neke serije identične; možda je čak i srednjeg nivoa kvaliteta).
Spada u mineralna ulja.
Tablica osobina (testova koje ulje prolazi) i rezultata je zanimljiva i daje neke upotrebljive rezultate i van svog osnovnog domena primene. Ipak, ne bih preporučio niša izvan namene. Osim industirjskih transmisija koristi se i kod nekih ležajeva i slično.
Dakle u vozilu nema šta da traži iako bi verovatno u traktoru odradilo posao. Ipak, kao hidraulično ulje je loše te samo ako je menjač potpuno odvojen. Ipak viskoznost je prevelika tako da bi samo XP68 (eventualno) XP100 odradilo posao.
Ovo je u domenu "ovo vam nisam rekao" - te vidite šta sa tim.
Odakle li samo nabavljate ove stvari?? Svaka čast!
da li mozete malo da date detalje o uljima za Renoove automatike koji imaju oznaku Dexron III ?
Jel tu ima samo jedna gradacija ili kako?
Pitam posto je ranije sipan neki Castrol odgovarajuce specifikacije, a imam malo problema sa menjacem tokom zime, teze salta, a neki pripisuju to neodgovarajucoj gradaciji ulja.
Video.
Odgovoriću za dan-dva. Imam 'gomilu' neodgovorenih na PP i putem mejla.
Mož' neko i da me zameni ... dotle.
Taj Mobilgear moja firma uvozi i prodaje ga jednoj fabrici konzervi.Ulje stize u "kanisterima" od 1000l i kada tafabrika isprazni te kanistere vracaju nam ambalazu koja se kod nas pere i vraca u fabriku na dopunu.Posto uvek ostane 5-10l u tom kanisteru kada nam oni vrate mi to iscedimo pa onda peremo.Eto odakle ga nabavljam ali koji ce mi kad ne mogu da ga iskoristim.Hvala na iscrpnom odgovoru.
Ma nema problema. Čudilo me je što se takva ulja tipično prodaju u buradima (200 ili 208lit.), kanistrima od 1000l (vaš slučaj) ili cisternama (čak). Možda postoje i manji burići od 20l (za dolivanje) ali najverovatnije nema ni plastičnih kanti manjih od 10lit. ili litarskih pakovanja. Mrzi me da njuškam po katalozima za industriju ali u principu je tako. Često nema pakovanja manjih od 200 litara pa mi je bilo čudno a posebno zbog namene takvih ulja.
Čisto iz ekoloških razloga: zašto ne skupite ulje u bure od 60 ili 200lit. pa kada ga bude bar 50-tak odvezete korisniku koji ne mora da ga plati kao novo ili da vam čisto nešto sitno kompenzira. Ako pažljivo to radite nema razloga da se ulje ne koristi. Inače ga je teško iskoristiti za druge namene (ili je neko silovanje bez mnogo svrhe).
Comment