Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Nisu samo Skandinavski 'akcioni' filmovi epohalna civilizacijska tvorevina iz tih krajeva, značajan je i 'Stat', čudo od kompanije.
    Gde ste pazarili? (ako ovo sme na forumu) Cena je jako povoljna (kao redovna). Zaista je -42 na nivou 5W40 ali nije nemoguće - standard ali hladno! kod Boost-a.
    Za Addinol ne brinite, dobri su kao što se o Nemcima obično i misli. Ovo je 'skriveni favorit' uz Tamoil koji je baš komplikovana priča (ima je na blogu ali bi moglo još toga da se kaže).
    A da su fini ljudi - jesu. Ne znam da li je ista ekipa od pre 2 godine ali stekao sam isti utisak o njima (firma je koristila njihova ulja za Atego kamione).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kuntalo
      CBC Senator XXL
      • 02.03.2007
      • 342
      • Predgradje

Na blogu je jedan član ostavio web-adresu firme koja distribuira Statoil ulja, u komentaru na članak o istima, mada za firmu znam od ranije. Da ih ne reklamiramo. Iako je firma organizaciono potekla od naših istočnih suseda, po raširenosti, web-prezentaciji i pre svega uslužnosti i profesionalnosti zaposlenih u maloprodaji mogu reći da se radi o jednoj od najozbiljnijih kompanija ovog tipa.

Pa, da li je fleet menadžer bio zadovoljan Addinol-om?
      Save the Panda!

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Kuntalo: da Vas nema - trebalo bi Vas izmisliti.
        Možda sam ja: "... zbir ostataka neuravnotežene jednačine... "
        Možda sam: "Proizvod anomalije koju uprkos trudu...nisu uspeli eliminisati iz inače...matematički preciznog savršenstva...
        Iako problem savesno izbegavaju...nije neočekivan pa ni izvan kontrole...Što te (me) je na kraju dovelo...Ovamo." - Na forum.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Pa ... ja sam bio samo savetnik. Po opštem (iako površnom) utisku (potrošnja goriva, ulja, rad motra, ...) Addinol se pokazao "rame uz rame" sa Castrol-om (dvostruko ili više skupljim). Vozači nisu znali u kome je kamionu Castrol a u kome Addinol - što je "najvažnije" iako bi možda lab. pokazala prednost jednog ili drugog (Castrol kao favorit ali ne i isključivi pretendent na pobedu).
          Znači ljudi sa blog-a! Zapravo je logično. Htedoh samo da proverim jesu li oni. Inače kompanija je prisutna u obe EU države sa kojima smo se do skoro sprdali (naveo sam samo jednu na blogu), doduše Luk nas je vratio (na kratko, nadamo se da će "Imperija da uzvrati udarac" jer su što se tiče distribucije goriva no. 2 ili 3. u celoj CEE Evropi) u devedesete kada smo još bili ispred njih.

Samo da naglasim (da ne bude zabune): veoma mi je drago da odgovaram na pitanja i prava mi je čast. Ma šta drago, uživam u tome! Jedino što zaista ne mogu to da radim "in real time" ili JIT (just in Time). Osim toga toliko dobrih ljudi na jednom mestu a mnogi su mi "prirasli za srce" pa kako da ne pomažem, ipak neka sam i Neo tek sam u fazi ("naučio sam Kung-Fu")

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

ZVERKO,
            kad smo već kod nik-ova teško da neko ima adekvatniji! Da je drugi dobio bi baš ovaj!
            Za ATF sam već rekao otom-potom. BMW je malo specifičniji slučaj (izuzetak koji potvrđuje pravilo). Kada sam kritikovao "lifetime" koncept pre svega sam mislio na ručne menjače sa klasičnim menjačkim uljima. Ovde se radi o automatiku pa još nespecifičnom.
            Taj Life Time nema baš mnogo modela. Nije nemoguće mada je tu i tamo ovaj koncept kritikovan (u stručnoj populaciji ali i na nekim BMW forumima abroad).
            U praksi se pokazao prilično "za ceo život" (više vlasnika nego automobila ) te bi BMW i ZF mogli da likuju
            Ipak kada je sve počinjalo da ste pitali tvorce (arhitekte) ovog ambicioznog koncepta šta smatraju za "Life" (koji period) rekli bi 15 do max. 20 godina (ili manje). Verovatno može i na 'srebrnu svadbu' (25 god.) a posle nije ni bitno, samo da ne zakrči.
            Hvala i na veoma softificiranoj tehničkoj strani priče (sa sve slikom). Kao što se može primetiti menjač je praktično hermetički zatvoren a to je bitna mala razlika (nema kontaminacije i manja je oksidacija, možda su čak punjeni i azotom? ne bi me čudilo).
            Ipak na većini automatika (pa i ZF) se ATF menja!! Menja se i u diferencijalima ali to si lepo opisao (a ja kažem bolje sprečiti nego lečiti). Osim toga ATF su obično sintetička ulja (eventualno polu-sintetička) i malo drugačije koncipirana (mada obično imaju kraći vek upotrebe od klasičnih) te se radi o dobrom spoju konstrukcije i fluida koji se koristi (veoma, veoma ciljano i razrađivano).
            Može se i sa manuelnim menjačem sa full sintetikom (za 500k km - i life time koncept, mada mora i menjač da bude bar malo po tom konceptu) odvoziti 25 godina, čak i bez posledica, samo što nije baš preporučljivo.
            Pozdrav!

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

Malo pre sam pricao sa covekom kod koga odrzavam auto i koga drzim za dobrog BMW majstora. Njegova teorija je da se sva ulja menjaju pa cak i LT 2 i 3 za koje fabrika kaze da je LL. Kaze za automatske menjace se podrazumeva na 60k zajedno sa filterom a na manuelcima cak preporucije na 30k ako je ATF i 50k ako je LT ulje u pitanju. Kako kaze zasto ga ne bi menjao, ne moze da mu skodi tj samo mu moze biti bolje. On preporucuje Pentosin MTF 2 za ZF i Getrag menjace od '97. pa nadalje. Jeste skup ali vredi svaku paru. Navodno se iza BMW nalepnice u OEM pakovanju krije Pentosin tj kazu da su antifriz, hidraulicno, kociono i manjecko ulje za prvo sipanje od ovog proizvodjaca. Svojevremeno sam koristio CHF11(hidraulicno) u Audiju.

http://www.pentosin.net/pressreleases/C ... MTF2_2.pdf
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Koliko je skupo, i da li ga ima u prodaji, mislim, da li se lako kupuje?
                Long Live CBC!!!

Comment

• kuntalo
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2007
                  • 342
                  • Predgradje

Vala sam i ja sojka - ako može Pentosin u BMW, može i Addinol u Pandu...
                  Save the Panda!

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Ima ga u Delti naravno zapakovano u BMW ambalazu a kao Pentosin ima kod Drinjaka. Jel tvoj automatik ili manuelac 4/5 brzina? Kod tebe ide ATF Dexron II bez ikakvih problema, nema potrebe za sintetikom.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Manual 4 brzine. Hvala ti za ove informacije.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Originally posted by kuntalo
                        Vala sam i ja sojka - ako može Pentosin u BMW, može i Addinol u Pandu...

Ako je smeh lekovit - ima da pucam od zdravlja Trebao sam ranije ovu temu da pokrenem.
                        Nemojte ipak podcenjivati Pentosin ipak su oni specijalizovani (zapravo) za ulja za menjače i ATF. Addinol je sigurno bolji za ulja za motore ali i za menjačka ne zaostaje, tako da je primedba O.K. a smeh je zbog veoma duhovitog prikaza nečega što ne bi bilo smešno da je malo manje maštovito sročeno.
                        Sasvim je sigurno da Pentosin ispunjava BMW standarde ali da može bolje, MOŽE!
                        No ni to nije toliko bitno. Bitno da smo se složili da 'Life Time' nije baš "doživotno". Čak i kad može bolje je menjati. Zverko je već dao dobru preporuku. Može i malo više (npr. često se pominje 50k milja ili 80k km a sigurno LL izdržava i 75k milja ili 120k km; no to nije baš doživotno) ali SIGURNO da će vam menjač (diferencijal) biti zahvalan na ranijoj promeni.
                        I zašto ne citirati pametne navode (tvrdnje) pogotovu od specijalista: (Pentosin)
                        Don't get burned by transmission burn out.
                        Over time, transmission fluids break down and can become contaminated. If the fluid isn't changed regularly or, even worse, an inferior product is used the transmission will operate poorly and eventually burn itself out.
                        Prevod:
                        Nemojte se opeći na istrošenost transmisije (na engleskom je igra reči, malo teže prevodiva pa sam bukvalnije preveo, nešto kao: ne trošite živce što (ili: kad ... istroši) vam se transmisija istrošila)
                        Vremenom, transmisioni fluidi se istroše (razgrade) i mogu se kontaminirati. Ako fluid nije menjan regularno ili, još gore, koristi se proizvod nižeg kvaliteta transmisija će raditi jadno i konačno otkazuje (istroši se).

Kad švaba za tehniku kaže on ne laže.

banekg,
                        Zverko već sve lepo rekao samo da potvrdim. Zaista ne znam ali ako ide ATF za vaš BMW je Dex II sve što vam treba. Može i DIID (Dexron IID, kao Mobil 220) ako ne nađete običnu dvojku. Ni IID nije mnogo skup (u odnosu na više kategorije). U principu II ide u sve modele do 1981 a posle IID pa redom. Možete dolivati IID u II bez problema.

Comment

• mirdza
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2005
                          • 2437
                          • Katowice (PL) / Banja Luka
                          • AGP / W126

Hajd' da se i ja malo upetljam u vezi ATF ulja u manuelnim mjenjacima - u mom W126 je 4-brzinac Getrag, u koji bi trebalo da se sipa ATF. Tako sam i uradio prije cetiri godine, kada je ulje bilo mijenjano prvi put u istoriji auta (tada je imao 23 godine ). U servisu nisu imali Mobil Dextron II, nego neki ELF sa odgovarajucom specifikacijom, ali smatrao sam da je to nebitan detalj.
                          Medjutim, nakon promjene ulja, mjenjac je poceo da radi teze nego ranije Prije toga nije bilo problema, ali mijenjao sam reda radi. A nakon promjene, poceli su da se javljaju problemi pri promjenama u visokim obrtajima...
                          A onda slucajano saznam da Mercedes zahtijeva da ulje ispunjava normu MB 235.0 (opsta 009892803). I onda opet promijenim, ali ovaj put sa originalnim u MB pakovanju i sve je pocelo da radi "kao podmazano" ( ).
                          Eto, cisto mala digresija za BMW vozace da ne sipaju u mjenjace bilo sta, nego ono sto je preporuceno - posto vjerujem da je situacija identicna
                          Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Agent Smith! (Proizvođači automobila).
                            Još se nisam stigao do proročišta ali kad počenem da "bijem" ima da letiš, seti se Reload i scene kada četa Vas pije patos! Ma ima da vas naslažem kao klade za kamion
                            NE, NE i 100X NEEEEEEE!!
                            nene
                            Proizvođači automobila NE PRAVE fluide za svoje automobile (ili koji jesu više ne postoje). Čak i oni koji su imali jako brendirane fluide su (ako je zbog toga) zasluženo na "razvučenom bankrotu" (GM, Ford ...) ili če uskoro biti na njemu.
                            Ovo čak nije ni po zakonima EU, USA itd. Postoje INDUSTRIJSKI STANDARDI i oni MORAJU BITI ISPUNJENI a to što neki iz upravnih odbora ili (primati ali sa repom) od direktora žele da vrate robovlasnički sistem i da od kupaca (od kojih ne samo žive već se bolesno bogate toliko da nabreknu pa na kraju puknu!!) naprave PACIJENTE (i to neizlečive) ili ovcica zaista je žalosno!
                            "Drug Billi" je filantrop. Možda jeste ali bio bi suštinski veći kada prvo napravio regionalne cene svojih proizvoda (jer 100$ u Americi i ovde nije isto).
                            U životu ne bih kupio nešto što neko ne pravi!! MB, BMW, GM ili Ford fluid za automobil ili šampon za kosu koji se zove "trgovac".

Mercedesov ATF - fuj!
                            Naravno Vi niste krivi što ste izneli svoje iskustvo. Sasvim je legalno da popijete plavu pilulu ili da još ranije potpišete ugovor na vernost establišmentu (i agentu Smitu). Lakše je, lepše i bogatije! Istina boli a i neznanje je blaženstvo.
                            Forum nije mesto gde će da se ljudi kunu u MB ili GM ulja koja su zapravo Mobil (koji ih pravi kao preko one stvari tek da bude po standardima) ovde ljudi treba da razbiju monopol (i dranje) raznih zvaničnih i "zvaničnijih" servisa i ostalih gluposti koja je automobilska industrija uvela kao agente da štite sistem.

Eh!
                            Ovo je trebao negi AGENT (Smith ili kompanija) da vam kaže ali oni nisu stvoreni da ljudima pomažu nego da im uzimaju PARE, pa moram ja:
                            MB 235.0 NIJE standard za ATF nego za ulja za ručne menjače i transmisije. Viskoznosti koje ga ispunjavaju su:
                            SAE 80W90, 90, 85W90; 80W85 a pominje se i 85W140; Praktično je API GL-5 uz dodatne (ili dosadne) MB zahteve.
                            Specifikacija 235.0 je za hipoidna menjačka ulja i inicijano su to bila SAE 90, 85 W-90 ulja. Elf nema tu specifikaciju ni kod odgovarajućih (klasičnih transmisionih) ulja. Pitajte "genija" (Šabana) koji vam je to sipao odakle mu tako bistre ideje.
                            Ne radi dobro menjač. I ne treba da radi kada nema odgovarajuće ulje. Mnogo bi bilo makar i od MB-a.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Ajd' sad ozbiljno!
                              Baš sam se utripovao na Matrix fazon. Šta da se radi i ja pratim modu. Vikiliks i ostali.
                              Jednostavno ne mogu da se pomirim sa tim da Džulijan Asanž oseća da mu se "nešto može desiti" zbog objavljivanja istine.
                              Ili da Jimmy Wales mora da apeluje na savest ljudi koji već 10 godina koriste neiscrpan okean znanja.
                              Kakve veze sve to ima sa motornim uljima?
                              Pa to da situacija kada se tajne političke i vojne (i sa pravom) objavljuju javno (u opštem društvenom interesu), još uvek postoje tajne u smislu "kupite isključivo naš fluid, ništa drugo ne ide u naš auto??!". Ovako nešto ne priliči ni prvoj polovini XX veka a kamoli XXI veku. Jednostavno kriti specifikacije od korisnika koji su platili vaš automobil je anti-civilizacijski i totalno nenormalna stvar.
                              I posle povika na AMSOIL. Gospodo, napravite bolja ulja od njih pa onda ih pljujte koliko god hoćete. Tačno da im nastup nije baš fer, ali posle desetina godina fer igre morali su i oni nešto da okrenu. I jeste tačno je da su oni prvi sintetiku pustili na tržište za automobile samo je Mobil to prvi uradio globalno. Doduše nije im baš bio dobar potez da dugo nisu imali API specifikacije. Odavno je API daleko od epiteta "bad guy". Tako su i na kraju i priznali da ne moraju da degradiraju sopstvene standarde i da se može ispuniti API a biti iznad njega. I tačno je ubedljivo su najbolji (ako gledamo samo kvalitet). Nisam se upecao na njihova sopstvena tvrđenja ili bele knjige (koje niko nije demantovao) već je to
                              Back to topic.
                              Kako je mirdza lepo primetio postoje situacije kada nemate izbora. Kada sam rekao ne bih nikada ... to je uslovno. Ne bih sipao dokle god imam alternativu, na žalost ponekad je i nema.
                              Inače ATF u ručne menjače je bila moda iz 70-tih i ranih 80-tih. Zašto nije nastavljena? Imate 3x pravo da pogađate.
                              Fore i fazoni da se u standardni ATF doda nešto aditiva i to proglasi internim standardom je čist smradež.
                              Dobro toga je sve manje a ne mogu se načuditi da su perjanice Japanci - Honda i Mazda.
                              Kod Mazde je potpuno ironično. Ionako proizvedu svega par hiljada rotacionih motora godišnje i još nameću ... (šta li nameću, standarde sigurno ne) ... nameću svoja ulja koja ionako pravi Total. Totalno uvrnuto i kontraproduktivno.
                              Moram da priznam (bejah mlad i naivan) da dugo nisam shvatio pravu prirodu sledećeg:
                              1) Uvek postupite po uputstvu proizvođača i po njegovim preporukama.
                              Ovo nije samo prosto pravno pitanje (mada jeste značajan deo) već iza toga stoji stav: ako vas proizvođač to je vaš problem a ne naš (proizvođači fluida).
                              Dakle iako često nije teško provaliti koje su alternative to zapravo ne treba raditi (i sigurno više neću).
                              je očigledno čim ste se odlučili za određeni brend automobila.
                              Čak i kada ima boljih alternativa ne treba nametati ljudima, nerviraš ih i gubiš vreme (dokazano odavno).
                              Osim toga makar često bilo i osrednje rešenje uvek je ono kod koga nema greške. Dakle ako 100% niste sigurni šta radite poslušajte savet proizvođača.
                              Ovo ne bi trebalo da važi za automobile starije od 10 ili 15 godina od kojih proizvođač ionako diže ruke. Često su tragi-komične preporuke stare 20 i više godina (jedan jadan čovek je unezvereno tražio dokaz da može da sipa API SF ulje u svoj kadet kocku jer na poklopcu za ulje piše API SE only a takvo nije mogao da nađe).
                              2) Izraz "special product".
                              Ovo ne označava kako na prvi pogled liči nešto ektra specijalno što drugi ne mogu da naprave već nešto što nije strogo po industrijskim standardima ili su oni "mešani" (da se stvori zabuna) ili nisu date pune specifikacije (mada je nešto standardno).
                              Iako veći deo ovoga bude provaljen u "open source" zajednicama ovo zapravo ne treba raditi. Ovakve ******štine treba tretirati ozbiljno. Niko vam ne kaže ali sve to ulazi zapravo u cenu automobila (sa njegovim održavanjem). Što je više takvih nonsensa skuplje i komplikovanije će biti održavati automobil. Ko više ceni standarde treba da bude i više cenjen (mada obično to nije slučaj).

Naravoučenije:
                              Ili imate ili nemate specifikaciju. Ako je imate možete lako naći alternativu (bilo da želite nižu cenu uz uporediv kvalitet ili tražite aspolutni kvalitet makar i po većoj ceni). Ako ne onda vam zaista jedino preostaje da kupujete razne MB, BMW (Esso, Shell ili Pentosin), Ford, Honda ili Mazda fluide. To je deo (prljave) igre i možda je bolje tako ostaviti.
                              Kao što sam već citirao: "Ali vladati svetom! (kompanije) Popravljati društvo! (open source)" su ionako koncepti koji često postanu bolesni koncepti. Treba biti skormniji (u oba sveta) pa to neće biti suprostavljene i zaraćene strane već jedna strana koja će napraviti nešto najbolje, bolje nego što mogu i jedni i drugi. Uskoro će to biti imperativ opstanka nas kao vrste na planeti. Dotle (još jedno sto do dvesta godina) ljubomorno ćemo čuvati mrvice znanja i iskustava i gledati da to unovčimo.
                              Možda će iscrpljivanje nafte po sve većem tempu (i mogućeg presušivanja sredinom ovog) malo ubrzati proces ouzbiljavanja ljudske vrste. Nije retoričko ili filozofsko pitanje. To je suštinsko pitanje. Pitanje opstanka.
                              Jedino (relativno) slobodan tok informacija to može da omogući. Skrivanje = nestanak.

Comment

• Gaga
                                CBC Veteran
                                • 27.11.2010
                                • 124
                                • Novi Beograd

Originally posted by cikabosko
                                Originally posted by kuntalo

Otkud sad GL5?
                                Automobili koji koriste menjačko ulje GL-5. To bi po nekoj logici trebalo da budu robusni menjači.

SUBARU

1.6, -4WD 1977-1985
                                1.6 L Series, -4WD 1985-1992
                                1.8, -4WD 1975-1985
                                1.8 L Series, -4WD 1985-92
                                1.8 GTi 1984-1986
                                1.8 4WD RX & XT Series Turbos 1985-1990
                                Forester 2.0 4WD 1997-
                                Forester 2.0 Turbo 4WD 2000-
                                Impreza 1.6i, 1.8i, -4WD 1993-1996
                                Impreza 1.6 4WD 2000- Impreza 2.0i, -Sport 1996-2000
                                Impreza 2.0 4WD 2000-
                                Impreza 2.0i Turbo 4WD 1994-2000
                                Impreza 2.0i WRX/STi Turbo 4WD 2001-
                                Impreza 2.0 Turbo 4WD 2000-
                                Impreza 2.5i 4WD 2001- 4 ● ● 3.5 ● 9.3b ● 0.8 ● 7
                                Legacy/Outback 1.8i, 2.0i, 2.2i 4WD 1989-1999
                                Legacy 2.0 4WD 1999-2003
                                Legacy/Outback 2.0i 4WD, -Auto 2003-
                                Legacy/Outback 2.0i Turbo 4WD 1991-2003
                                Vivio GLi 4WD 1992-
                                700, -Jumbo Mini (RWD) 1986-1988
                                700, -Jumbo Mini 4WD 1986-1988
                                1.8 MV 4WD 1981-
                                Sumo, -E10 1.0 2WD 1988-

Što se Subarua tiče, slobodno može da se koristi GL-4 menjačko ulje, 75W90, nema potrebe za GL-5. U moju Subaru Imprecu 2.0 GT turbo (2000. godište), sipam 4 litre "Motul" menjačkog ulja 75W90, a isto ulje i u oba diferencijala, prednji 1,2 litra, a u zadnji 0,8 litara. U motor ide 4,3 litra (može i 4,5 litara) motornog ulja, sa filterom naravno, isto "Motul" ulje i to
                                300 V kompetišn 15W50.

Što se "Adinol" ulja tiče, to su jedna od najboljih svetskih ulja. Oni proizvode sirovine za Kastrol, Mobil, Likvi Moli, Kron, ..., ali na žalost nisu toliko poznati. Ostali proizvođači ulja za koje rede sirovine su pokupile kajmak (slavu) i slove kao "kvalitetni i veliki" proizvođači ulja ! "Problem" je bio u tome što je fabrika "Adinol" ranije bila u istočnoj Nemačke tj. DDR-u u gradiću Leuna relativno blizu Lajpciga. Inače to je stara fabrika maziva i datira još od 1936. godine. Jako puno su radili ulja i ostala maziva, aditive za skoro sve vojske, naravno i za tadašnju nacističku vojsku, a kasnije i za sve vojske istočnog blok, a posebno za tadašnju sovjetsku vojsku, gde su zahtevani posebni ulovi za vojnu mašineriju.
                                "Adinol" se ne reklamira puno i njihove reklame, čak i u Nemačkoj, će te retko pronaći. I kod nas u Srbiji možete da pronađete ulja ovog proizvođača, jer postoji zvanični i ovlašćeni uvoznik i nalazi se u Zemunu u naselju Altina. Uostalom o ovim uljima ima i posebna tema na ovom forumu pod imenom "Addinol Nemačko ulje".

Comment

Working...
                                X