Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Odg: Menjate li Menjačko ulje?

Cnaci to retko a ceveno da ne sipam, i ako pise da je za sve opelove menjace po kojem je radjen i ovaj menjac. Uzecu broj sa ambalaze i videti tacno o kom se ulju radi. I jos jedno, na netu sam nasao dà se u opele sipa fabricki to ulje i da u upustvu za pojedina vozila pise da se ono ne menja, ima cak negde i slika tog dela upustva. A ovde bi trebalo da je isto to GM-ovo ulje, posto je Daewoo pod njima a cela Nexia je kopija Kadeta. Sta kazete na ovo? Mada bi ja u svakom slucaju promenuo ulje...

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Odg: Menjate li Menjačko ulje?

Kažem: go for it!
      Sam sam sebe uhvatio u blagoj nedoslednosti, 75W-80 u 90(99)% slučajeva može i kada je 80W zahtev.
      GM je (valjda) GL-4 ili GL-4/5 i (valjda) o.k. za većinu GM vozila (osim navedenih na etiketi).
      Osim toga velika je verovatnoća da vam je isto ulje u menjaču (makar posle tolikih godina ne bilo isto).
      Ukoliko trebate da dolijete (recimo) pola litara, bolje je da ulje zamenite.
      Nezgodacija je što na ambalaži nema oznaka koje bi išta (suvislo) rekle. Ovako ostaje (logično) razmišljanje da je to zapravo ulje za GM vozila. E sad, za GM ima nekoliko različitih standarda pa iako koristite "GM ulje" ne mora da znači da ćete pogoditi u centar mete.
      Kako god, trebalo bi da je O.K. (na osnovu čega pa da tvrdim??).
      ZAISTA NE ZNAM (AMA BAŠ) NIŠTA O TOM GM ulju i koje standarde ispunjava.
      Ako vam u uputstvu vozila piše da koristite GM (valjda i neka oznaka postoji, makar servisni kod) i to se poklapa, onda je to sigurica.
      Po boji ćete takođe 99% biti sigurni da je to ulje (jedino što ćete to videti tek po ispuštanju starog, valjda).
      Ovde se radi o tipičnom "naturanju" proizvoda (ako je to zaista to ulje). Ali, biznis (nikad) nije fer a GM je za GM a Ford je za Ford.
      Ja to jednostavno ne podnosim ali ako je po "knjizi", ne može biti pogrešno (loše).
      Fill for life je MIT i teorijska mogućnost (pre svega sa PG uljima, što nisu ATF, bar ne većina njih i donekle sa PAO ili PAO/estar uljima).
      Bolje je zameniti staro ulje nego dolivati drugačije. Naravno mora da bude ADEKVATNO a da li je ... pojma nemam, ali zaista!
      Piše na ambalaži da je za to i to vozilo ... to kao da piše na tarabi. MORA da bude makar oznaka (šifra) - servisna ili bilo kakva i/ili naziv internog standarda i da je to ono što proizvođač savetuje.
      ITD.
      Da se vratimo na ono odakle smo počeli:
      Prodavac: "Gumice" će procureti ako se sipa ulje drugačije od onog u menjaču!
      ISTINA (ČINJENICE): Zaptivke MOGU procureti i od NOVOG a ISTOG ulja. To unapred ne možete znati. Mogućnost postoji. Zaptivke (starije od 10 godina) ionako mogu procureti u bilo kom trenutku (i ako ne menjate ulje). U krajnjem slučaju, većina menjača će raditi i sa "tovatnom mašću" (ovako ili onako). Možete ili ulje ZAMENITI ili DOLITI. Za drugo je razlog nizak nivo ulja i onda bi trebali da sipate ZAISTA identično (ili skoro identično) ulje. Ulje možete i zameniti.
      Jedan od osnovnih razloga za zamenu menjačkog ulja pre vremena (recimo posle 15godina a ono "doživotno") je neka intervencija na menjaču. Onda se lepo zamene i zaptivke. No da je tako svega ovoga ne bi ni bilo (cele ove priče), zar ne?
      Verovatno je GM ulje O.K. (šta drugo da kažem, "pali brate, narodnjaci su zakon" ili "jel' tako? - Tako je!" ... naročito ovo drugo).

P.S.
      Ili da kažem: "da se ja pitam ja bih ovde proterao!" (sledeća scena je taj "ja" u reci).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• TArtis
        CBC Početnik
        • 17.09.2012
        • 6
        • Sarajevo

Originally posted by Chubbs View Post
        kod mene se ulje u menjacu i diferencijalima menja svakih 50 hiljada ili dve godine, pa sta pre istekne.

Kod mene isto ...Tako da ne brinem puno

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

A i zašto bi?
          Uzgred dve godine je najčešći interval zamene za menjačka ulja (GEAR oils) u industriji (REDUKTORSKA ULJA, zapravo, to im je stručan prevod).
          Ako u reduktoru, ne može više, a oni su u hali (stalna spoljna temperatura) i gde ulje često ne prestiže 60°C a ulja su monogradna i uglavnom visoke viskoznosti, zašto bi u automobilu?
          Pa recimo ... zbog manje radnih sati sklopa (ovamo nakrca 5000rh godišnje ili ako se radi u tri smene i svih 8000h mada neki ne rade aktivno ni 1000h) ... ili zato što se u nekim slučajevima dopušta "i do pet".
          Maksimum industrije vozila je 500k km ALI uz samo TRI godine na teretnim vozilima (iako je testirano i do celih 600k km).

Ponavljam Fill for Life ne treba bukvalno shvatati IAKO može i biti (baš neki modeli BMW-a).

Najbliža FLL preporuka nije zapravo za menjačko ulje nego za antifriz, Mercedes u A seriji (od 2004.) - 15godina (?!), nadam se da nije neko greškom otkucao jedinicu ipred petice pa se provlači već sijaset godina.

Još jednom ponavljam: rok trajanja nekoriščenog motornog ili menjačkog ulja je PET godina. Ima li (još) pitanja?
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
            CBC Član
            • 26.03.2012
            • 55
            • BGD

Pozdrav profesore,

Imam malu dilemu imam daciu sandera 1,4 benzinac 5 godina napunio, i prešao sam 82k, i sad se nešto razmišljam da li bi trebalo zameniti ulje u menjaču iako to nigde ne piše u servisnoj knjižici?

I šta mislite o http://www.profaco.rs/proizvodi/ulja...nfj-75w80.html

Hvala unapred!

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Malo kasnim ali bejah "out of town". Video ja ovo na telefonu ali mi nezgodno da kuckam na njemu.
              Ulje je O.K.
              Nikad nije prerano da se ulje u menjaču zameni (čak i kad ne mora).
              Manje od pet godina je zaista premalo ali ni na pet nije obavezno.
              Možete i zameniti mada bih sačekao bar 100k km ili 120k km (ako nije veliki servis na ovoliko pa da se ne skupe troškovi; naravno to je 100-120 pa imate više opcija, recimo godinu dana ranije ili možda i kasnije).
              Kad već pomenuh veliki servis pre njega mi se čini čistim bacanjem para. Recimo, zajedno sa njim ili godinu dana kasnije (uz mali servis).
              Pozdrav!

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Imao bih pitanje za profu i izneo bih svoje utiske u vezi sa opelovim,GM menjackim uljem,oznake 19 40 182 GR.4.581...
                O ovom ulju,na sajtovima ne mogu da nadjem skoro nista...ono sto sam uspeo da iskopam na nekom ruskom sajtu je da je ulje sinteticesko,gradacije 75w85...opet isto na nekom ruskom sajtu,da je prevazidjeno,ima novije,ali je dobro za vozila opel shevrolet saab,2002+ i da je gradacija 75w90...uz to da je semisintetic...technical data nisam uspeo da nadjem,tako da niko nista ne zna...
                Ulje je crvene boje,dosta je gusto,gusce od fabrickog punjenja na babi suzani(opel kadett)...prilikom zamene imao sam utisak da se teze salta od fabrickog punjenja...posle nekih 5000km,kao da je "popustilo"pa je menjac radio normalno...
                Da li postoji neki period razrade,to ce profa znati...
                Posto nisam bio i dalje zadovoljan,nasuo sam ludog milojka za menjace(LIQUI MOLY Mos2)...tek tada je menjac proradio,kako sam za zamislio(citaj ide kao u sir)...trebalo mu je neke 2k km da aditiv odradi svoje...moje misljenje "prejako ulje za menjac iz 91god"
                Auto je u krugu porodice,vozim ga s vremena na vreme,pa mi je palo na pamet da opet menjam ulje u menjacu...(ovo preslo 60.000km)
                Jos davno je meni profa preporucio tutelu matrix 75w85,ali brat bratu ,preskupa je 1300din/l...
                Posto volim elf(pa makar bio i poluelf),interesuje me misljenje o Transelfu NVP 75w80...na sajtu uvoznika navode da je sinteticko...
                Da li ovo ulje moze da se poredi sa TUTELOM matrix i ako moze koje su prednosti tutele...na LM sajtu mi preporucuju od 80w,pa do 75w90...cene LM-a su tek za pricu...
                Smeju li menjacka ulja da se mesaju(sintetika i polu)kao i mineralno sa navedenim...da li moze u menjacu da zapeni ulje i kako se to manifestuje...unapred hvala

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Legendarni legenda.
                  Nabacio si mi toliko stvari da mi treba (dodatni) godišnji odmor da na sve odgovorim.

Kod tebe nije baš tipičan slučaj ali može se i uzeti kao takav da je bolje u startu kupiti skuplje ulje nego 2x jeftinije (prvi put neadekvatno). Ulja se (kao i cipele) mogu "razgaziti" ako su ti "knap (taman)" ali ne i ako su broj ili pola broja manje.
                  Kod menjačkih ulja (naročito) postoji nešto što bi se opisalo kao "period razrade" gde posle određenog broja sati koeficijent trenja padne za oko 15% ali ulje ostaje (ako je kvalitetno) u svojoj viskoznoj gradaciji i posle tih pređenih (par hiljada) km ostaje takvo - kakvo je i "nema vrdanja". Sa "L.Milojkom" si dodatno snizio koeficijent trenja pa je sve "zaplesalo". Ovo kod nekih starijih (i lošijih, uglavnom) menjača, može imati i negativne posledice pa nije baš da se napamet isprobava.
                  Tutela nije neko "svemirsko" ulje, ali jeste korektno sintetičko i retke "krvne grupe" (viskozne kategorije). Ništa ni više ni manje.
                  Ili Elf (jeftin) ili Castrol (skup), sve ostalo je ili prejeftino ili preskupo. Znači da su nam provalili mentalni sklop "samo tako" (obzirom da nisi jedini koji tako razmišlja).
                  Ne bih se složio sa filosofijom ali Elf (zaista) jeste JEFTIN. Jeftino i dobro to mu ne ide ali Elf zaista nije krš od ulja pa u okolnostima niskog standarda prosto pleni pojavom (čuveni brend, svetska marka, a jeftono - brale - "nema bolje").
                  Dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje a šta je bolje ne bih (baš) presuđivao.
                  Tranself NFP 75W-80 NIJE sintetičko ujle. Piše i na tarabi pa ne bude baš tako. Ovo je tipično PS ulje.
                  (uostalom, sad su ne već naterao da odem na sajt uvoznika: jedno su marketinški navodi (gde možeš da biješ k'o Maksim po diviziji) a drugo tehnička dokumentacija (mada u "državi Danskoj" ni to ništa nije garantovano). U tehn. listu piše ono što sam već rekao.
                  Može, a što da ne.
                  Imaš i NFJ koje je možda i sintetičko (makar SHC) ali mislim da je (čisto) bacanje para.
                  Kad smo već kod Total-Elf-Fina (sada samo Total) grupacije, više mi se sviđa varijanta "starijeg brata" Total TI 75W-80, takođe PS ulje (makar bilo slično).
                  Ne znam čemu guranje sintetike u menjač star 20 godina, ali "đavo" (legenda) će ga znati zašto je to dobro.
                  Ulje može da peni, naročito ako je loše.
                  Nemoj mešati (u menjaču) mineralna i sintetička ulja, nije da ne može ali (obično) NE valja.
                  Maksimalno mešaj PS sa mineralnim i PS sa sintetičkim, drugačije je čisto eksperimentisanje (na svoj rizik, i potencijalnu štetu).
                  Ako je lova bitna (a uvek jeste), razmisli o GEARELF 4 80W. Pošteno, mineralno, ulje - ništa mu ne fali. API GL-4.
                  Taman je između 75W-80 i 75W-90 i najsličnije 75W-85 (iako lošije na niskim temperaturama).
                  E, ni ovoliko vremena nisam imao, moram na druge "radne zadatke".
                  Pozdrav!

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Hvala na izdvojenom vremenu...Steva RULES...
                    Neiscrpan si po pitanju ulja....vidim bavis se sad "corbama",ali veruj mi da to jos uvek nije kao u inostranstvu...a kad ce biti ne znamo(verovatno nikad a mozda ni tad)...
                    Sipao sam zenbu na shelovoj pumpi u Diseldorfu u mercedesa c180 coupe,2.0 130ks...posle domaceg OMV-a,ide kao chipovan...do Srbije mi nije upalio nijednom checkengine,iako sam ga drzao i preko 180km/h...ovde malo malo pa pali lampicu...na dijagnostici losa smesa(kazu u servisu voda u gorivu)...
                    Inace u zadnje vreme(poslednjih godinu dana)Omv-ov benzin je malo bolji...Mol je ok,dok sa Nis-om moraju graske da se bacaju(kako kad)...za ostale ne znam...
                    U pravu si da ne moram da sipam sintetiku u menjac od 20god,al volim da vidim sta ce da bidne...2001-ve,ne znajuci da ulje treba da se menja(mislio sam da je dozivotno)dospem 300ml,nekog BP-evog,u zelenoj bocici sa slamcicom 0.5l...bilo je zute boje...posle toga narednih 5 godina,na -10,menjac je radio bez zapinjanja...to ulje vise nisam mogao da nadjem...
                    Sad sam mislio da smiksam,castrol sintetic 75w90,gm i elf 75w80...ali posto ce verovatno dihtung opet da piski(kao i sintetika u motoru)moram da te poslusam i da pojurim Total...
                    Jos jednom veliko hvala,da si zivo i zdravo i da ti

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Pravo je zadovoljstvo čitati tvoje komentare (pitanja malo manje jer umeju i da "preznoje").
                      Da, malo dadoh mesta čorbama.
                      Nisam ni mislio da smo stigli Nemce. Ako se sećaš, govorio sam (uvek) da svi u Evropi imaju ispunjen standard EN 228 ali da Nemci i Holanđani (te Skandinavci) imaju najbolje gorivo. Ovo je naročito kada se promeni nivo (Euro3 na euro 4 pa 4 na 5) jer drugi prvih godina jedva ispune standard pa tek ga kasnije malo prevaziđu (onamo su u startu sa dobrom marginom).
                      Problem sa vodom je više problem distribucije. Leti ne bi trebao da postoji (ili je ublažen; čuveni SAT test usred leta, kada je to najmanje izraženo).
                      Kod benzina je zaista voda više stvar konenzacije te poštovanje propisa u vezi distribucije.
                      Za dizel ... zna se Eko avio (koji sam kritikovao jer prave famu od cele priče) jer ipak ima softificiran sistem filtriranja.
                      Avio zvuči kao "svemirska tehnologija" (led koji se stvara na visokim visinama) ali nije ni toliko nedostižno (30ppm što ED često dostiže, mada je obično na 50ppm a standardom je još, doduše, na 200ppm).
                      Uzgred, praviš tipičnu grešku u zaključivanju jer voziti autoputem nije isto što i u lokalu. Narano ne kažem da Shell u dojčlandu nije bolji od goriva kod nas (jer sigurno jeste, mogao bih se i kladiti).
                      To sa vodom u benzinu je malo sumnjivo (da je baš tako) a trebao bi da točiš na što novijim i što prometnijim pumpama (zbog toga). Uglavnom, mislim da su "aduti" "majstora" (ne onih pravih) o lošem gorivu (a njihovoj nepogrešivosti) kao i uvoznog lobija (proda ti krš pa posle krivo gorivo, e nije nego) poprilično izbledeli.
                      Suština je da NIS ima tehnologiju da bude u nijansama sa Shell-om ali da se sve to šteluje prema tržištu (stari automobili, traži se što niža cena, a kvalitet pod 2) pa su margine iznad standarda relativno mršave.
                      E, živ mi bio!

P.S.
                      Fala za Švabicu (makar virtuelnu, bar me nasmeja)

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Fala Stevo,jos jednom na svemu...
                        Mani me se Svabica,molim te...Vodili me nasi gastarbajtosi u diskoteku...primio se ja na providnu Nemicu,plavusica ludilo...
                        Dok sam igrao uz nju sve bilo ok...kako sam progovorio,pobegla od mene ko djavo od krsta...prvo je mislila da sam Turcin,a kako sam spomenuo Srbiju,hasta la vista...plase nas se kao da smo Talibani
                        Sto se meceta tice,2001-vo,290 000km,nije sad ne znam kakav al nije ni toliki krs...dizne ociscene pre 6 meseci,ne prijavljuje nikakvu gresku sem s vremena na vreme siromasnu smesu...trapovi su aluminijumski i strasno osetljivi na nase extra puteve...
                        25 000din sam dao samo za delove za prednji trap...jeftino sam ga i uzeo,jbg...ulje ne trosi,al zato benzin...trsicu ga se brzo,vec imam pacijenata...posle njega ce mi i alfa biti jeftina...samo neki relej za migavce,100 okupatorskih novaca na zlatan krst...bem ti mercedes...
                        Mislis da voznjom na autoputu,pri vecim obrtajima l.sonda ne moze da KONSTANTUJE vodu u gorivu...da samo proteruje onako...
                        Ako nije za 20km pri 180-200km/h,nista zabelezila,nece nikad...vozen je i po Diseldorfu,nekih 50km,cisto da se vide table...
                        Cim se naspe shell,oseca se na preklapaci(papucici)...
                        Neka moja logika,dok god rade pumpadzije za 17.000din na Omv-u,bice vode u gorivu...da je bolje gorivo-bolje je,ali nije dobro..
                        Da ti Bog pomogne,da te oveseli i sve najbolje podari...Zdrav si!

Comment

• Novi81
                          CBC Član
                          • 13.09.2013
                          • 39
                          • Prijedor, BiH
                          • Mondeo mk3

Zanimljiva tema ali malo problematična.
                          Recimo da je poznata praksa kod nas da se ulje u menjaču ne mijenja nikad. Prema tome da li je uopšte pametno mijenjati ulje u menjaču koji je prešao 250000-300000 bez zamene.
                          Kojeg god mehaničara sam pitao svi kažu da to nije mogao dobra ideja, nego samo dosuti ako treba.
                          Svi do jednog su rekli da postoji velika verovatnoća da poslije zamene propisti i menjač i diferencijal. U principu da nikad nećeš nasutu "isto" te da su se ulje i menjač vremenom "prilagodili" jedno drugom.
                          U principu ako nisi menjao nikad (ili svabo koji ga je vozio prije) nemoj ni sad.

Comment

• YUgisa
                            CBC Senator XXL
                            • 05.06.2008
                            • 793
                            • Subotica
                            • Yugo 1.1 EFI

Ja na Yugu menjam ulje u menjacu na odprilike svakih 10.000km
                            Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• WEST 014
                              CBC Senator XXL
                              • 17.08.2010
                              • 862
                              • Valjevo
                              • Audi A4

Ja sam sipao Liqui Moly GL5 SAE 75w 90. To sam jedino nasao u radnji :-)

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Novi81 View Post
                                Zanimljiva tema ali malo problematična.
                                Recimo da je poznata praksa kod nas da se ulje u menjaču ne mijenja nikad. Prema tome da li je uopšte pametno mijenjati ulje u menjaču koji je prešao 250000-300000 bez zamene.
                                Kojeg god mehaničara sam pitao svi kažu da to nije mogao dobra ideja, nego samo dosuti ako treba.
                                Svi do jednog su rekli da postoji velika verovatnoća da poslije zamene propisti i menjač i diferencijal. U principu da nikad nećeš nasutu "isto" te da su se ulje i menjač vremenom "prilagodili" jedno drugom.
                                U principu ako nisi menjao nikad (ili svabo koji ga je vozio prije) nemoj ni sad.
                                Već je (ako ne ovde, onda na blog-u) bilo o tome.
                                Za 250 ili 300k km se verovatno i ne isplati baš zbog curenja zaptivki.
                                Zavisi šta se sa automobilom planira. Ako će se prodati posle 2-3 god. ili voziti još 3-4 (i manje od 50k km) verovatno se ne isplati. Ali ovo više spada u "tehničku kulturu na Balkanu" nego u zasnovanu raspravu. Ako se planira da se automobil duže zadrži onda bi se ulje trebalo promeniti uz komletne zaptivke (al' košta).
                                SVe u svemu u domenu realnosti ulje bi (ako već nije propisano 5-8 god.) zameniti na 10 god. pa više i ne mora. Ako je auto stariji teraj dok se ne raspadne (uz malo sreće si uštedeo, ako treba popravljati menjač onda si na*ebao, ali nije đavo kriv nego sam vlasnik automobila).
                                Da ponovim:
                                Fill-for-life nije nešto što se treba bukvalno shvatiti i znači 5 do 10god. Mineralna ulja NE mogu izdržati više od 5 god. pa da se okrenu naopačke. Kvalitetna sintetička "guraju" i svih 10 mada bi se i ona mogla menjati na 5 (idealno) a što se km tiče mogu i 300k km pa i više (zavisno od menjača).
                                Drugi "argument" mehaničara nema veze sa životom to je čista predrasuda (jedino je tačno da je sam sklop više pohaban ako se na to misli u smislu "prilagođenja").
                                Najduži vremenski period zamene kod teretnih vozila je 3 (i slovima TRI) godine za "super sintetiku" (500k km inače).
                                Valjda je jasnije (to što naši prevoznici to NE rade, pa čak ni na kilometraži, za sintetička ulja 300 do 500k km, PS do 160k km a mineralna 80 ili 90k km, NIJE NIKAKAV ARGUMENT).

Da se ulje u menjaču NE menja nego samo doliva je specifičan (balkanski) mit.
                                Ipak, ni mehaničari nisu naivni, zbog nedostatka originalnih delova pa i samih maziva (i/ili nedovoljnog poznavanja svoje struke) mit postaje nešto zasnovano. Nije to jedino u Šljivropi, da jeste, lako bi smo. Ovako, ima i prečih stvari a mitovi su (na žalost) stvarnost.
                                Kad dođemo do izmene ulja u menjaču na 7-10 godina znači da smo već uređenije i bogatije društvo (vozimo i nove automobile, ceo vozni park prosečne starosti tek toliko, znači duplo manje nego sad).

Na kraju krajeva ... prilikom intervencije na menjaču neki prvi put promene ulje, neki ni tad a kvar nije do "baksuza" već verovatno baš zbog ulja koje odavno nije kao novo (istrošenih aditiva, promenjene viskoznosti i još što-šta).

Mada "prilagođenost" je čudo!! (Svemir je izlgeda počeo da se naglo širi pre 4,5 milijarde godina da stvori prostor za gluposti koje će posle toliko godina početi da se nižu u meri da ne bi stale u tada postojeći uz stopu širenja koja je bila do tada; ili je to samo koincidencija?!).

Comment

Working...
                                X