Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Tema u malom (jednom tekstu, postu).
    Sve je objašnjeno ...
    Da ne zamaram a nemam baš ni mnogo vremena:
    1) kod zamene ulja treba (preventivno) promeniti i zaptivke ... čak i u ovakvim slučajevima (ne tako starog automobila).
    2) Kod automobila starijih od 15 god. je jasno (ne raditi ... teško da će se isplatiti).
    3) Ako se ulje (već) menja onda to treba raditi redovno.
    4) Sipati viskoznije ulje ili ne ... veliko je pitanje (i ne postoji uopšten odgovor ... često - da). Pri ovome treba ostati na istoj W gradaciji.

P.S.
    Što bi rekli "Pera, Mika i Laza" - lepo smo ti rekli da to ne radiš ... da, da ... znam, znam ... (ali "još ćemo se ćerati", a što se ne bi "ćerali"?)
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Novi81
      CBC Član
      • 13.09.2013
      • 39
      • Prijedor, BiH
      • Mondeo mk3

Da li bi za brujanje bilo rješenje LM gear oil additive sa mos2? Znam dva-tri slučaja gdje je pomoglo. Ja ću na sledećoj zamjeni motornog ulja da ga dodam u mjenjač.

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Hm, verovatno.

Ipak, pretpostavljam da bi onda trebalo paziti da li menjač zahteva niže od GL-5 jer je u tom slučaju diskutabilno. U mom slučaju, sa obzirom da se prešlo na motulovo ulje ne bih baš mešao njega sa onim što proizvodi LM. Da je od ulja sipan LM-ov pandan koji eksplicitno zadovoljava zahtevanu PSA normu, o tome bih više razmišljao, pa možda to i učinim ako menjač preživi sledećih npr. 30.000 km. Kako stoje stvari, nekoliko uzroka je pitanju, možda se lagano deru zupci diferencijala (jer na to ukazuju informacije ponekih - uz konstataciju da konkretni tip menjača nije baš najsrećnije proizveden), a možda njegovi ležajevi. Eventualno mogu u pitanju da budu i neki drugi delovi, ali manje verovatnoće. Savet mehaničara je da se tera dokle se može, uz konstataciju da se brujanje ustalilo na nekakav nivo. Mislim, to je prijateljski savet, a drugi tj. legi artis (po pravilu, kako bi trebalo) je da menjač treba otvoriti ustanoviti problem i zameniti pohabane delove. Sa obzirom da je pitanje ekonomske isplativosti prva opcija je zgodnija. Da je menjač bitno skuplji, išlo bi se na otvaranje i popravku. Generalno uzevši, priličan broj stručnih servisera za menjače imaju bitno manje posla (i odustaju od njega) jer se polovni menjači nabavljaju za nižu cenu od popravki.

Metalni opiljci u menjaču su relativno uobičajena pojava te su konstruktori odavno predvideli postavljanje magneta pri dnu menjača koji ih prikupljaju. Videćemo šta će biti dalje. A expendable će sigurno detaljnije objasniti moguće efekte aditiva i njihovu primenjivost.
        Last edited by DS9; 22.10.2014, 08:09.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ajd' kratko da se javim!
          Sipao bih prvo čist Motul. MoS2 ili WS2 se mogu dodati i kasnije (najbolje u prvih 10 do 20 hiljada km).
          Malo opiljaka je prilično normalna stvar kod većine menjača pa se ne bih zbog toga mnogo uzrujavao i pravio dijagnoze (koje možda ne stoje).
          Sa druge strane buka bi mogla da znači da se radi o nekom od ležajeva.
          Ne bih se opterećivao (previše) zahtevima standarda (i do sad su poštovani pa postoji problem) nego bih (ukoliko buka postane nešto što se teško ignoriše) dodao MoS2 ili WS2. Uglavnom su za menjače manja pakovanja (80ml) pa ne bi trebalo da bude problema sa prepunjavanjem menjača inače bi se moralo odvaditi toliko (što nije baš jednostavno ali je rešivo).
          Jednostavno, ako je već uočen problem i pravilno rezovano da se menjač ne popravlja (jer je skupo i neizvesno) onda je bolje probati sa aditivima koji su više primenjivi kod menjača nego motora. Iste ne treba potezati olako (naročito kod modernihih 6-brzinaca ili DSG) ali je ovo klasičan primer kada nema šta da se izgubi.
          Vozite par meseci (ili godinu) samo sa uljem pa odlučite.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Novi81
            CBC Član
            • 13.09.2013
            • 39
            • Prijedor, BiH
            • Mondeo mk3

Ovo je aditiv koji ja planiram koristiti:

LIQUI MOLY - Motor Oils, Additives, Car Care - Products - Gear-Oil Additive

Jedna tuba je za 1 litar ulja,pa sam uzeo dvije jer u mjenjač ide oko 1,8l (Ford mtx-75).
            Ideja je da se produži radni vijek mjenjaču.
            Ko hoće da pogleda više ima link za pdf sa teh podacima

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

To je taj. Vredi probati.

Comment

• Novi81
                CBC Član
                • 13.09.2013
                • 39
                • Prijedor, BiH
                • Mondeo mk3

Evo ja danas usuo u mjenjač LM mos2. Ne očekujem ništa spektakularno nego je upotreba radi prevencije. Javim dojmove kad napravim nešto kilometraže :-)

Comment

• b_samardzic
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 1557
                  • Smederevo

Na dva auta sam licno primetio razliku sa dodavanjem aditiva u menjacu prestalo je zujanje.

Sta se dalje desavalo neznam. Pitacu prijatelja sa lagunom pa javljam.

Comment

• Novi81
                    CBC Član
                    • 13.09.2013
                    • 39
                    • Prijedor, BiH
                    • Mondeo mk3

Evo da javim prve utiske. Prešao sam tek oko 15-20km poslije dodavanja mos2. Prvi utisak je da je menjanje brzina "mekše" ručica mjenjača već lakše ide. Pogotovo se vidi razlika kad je mjenjač hladan i to sad kad je malo hladnije vrijeme. Javiću utiske poslije kad "nakupim" još kilometara.

Comment

• BJL
                      CBC Senator
                      • 20.05.2013
                      • 275
                      • backa palanka
                      • golf 3 1.8

pozz, da se i ja javim nakon duzeg vremena, konacno sam zamenio ulje u menjacu na golfu, sipao mogul 75w 90 sintetiku i na moju zalost se zaj...ao jako, sad menjac teze upada u brzine kad je ujutru hladno aj kad se zagreje auto i moze proci ali nije to to, staro ulje sto sam izvadio je vrsilo bolju funkciju nego ovo novo, sad sam u dilemi da vratim staro posto sam ga sacuvao ili opet u radnju pa da bacim jos 2000 dinara na neko drugo novo, ili ovo mogul nije doraslo zadatku ili sam ja fulao gradaciju mada neverujem jer smo vec pisali o preporuci za moj auto ovde u temi, mada auto data i vagcat preporucuju razlicito ulje, nisam napomenuo da mi je golf za americko trziste mada neverujem da to ima neke veze jer menjac je menjac, e sad sta raditi dalje?

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Tu je izgleda trebalo da ide 75W (čisto) a ne 75W-90, jer je prvo bitno tanje od drugog. Stalker beše i pretpostavio da najverovatnije ta gradacija ide u menjač tog golfa. Ja bih ispustio to 75w-90 i usuo 75W.

Pošto sam inicijalnom odgovoru naveo obe gradacije greškom a one se vrlo razlikuju (doduše Stalker je to ispravio) mogu samo da ti se izvinim ako te je to dovelo u nedoumicu ili je izgledalo da je 75W-90 korektna gradacija. Staro kako god ne bih vraćao jer je ono i trebalo da se zameni.
                        Last edited by DS9; 27.10.2014, 20:25.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Slažem se da ne treba da se vraća staro ali dobro što je sačuvano.
                          Problem je u tome što (izgleda) treba (ionako nismo bili sigurni svi zajedno tada, iako je sve upućivalo na 75W što je sada, verovatno, i dokazano) naći takvo. Uopšte je teško kod nas naći 75W a kamoli servisno VW ulje (možda u njihovom servisu?). Kroon ima takvo (SP 1081) ali nisam siguran da ga uvoznik ima jer se to retko traži.
                          Očigledno je da simptomi ukazuju da je ulje "pregusto".
                          Vratiti staro samo ako se ne nađe odgovarajuće.
                          Ovako retko ulje (kao ATF) samo ako je menjač prilagođen istom (izgleda da jeste).

P.S.
                          Problem je nedostatak servisne knjižice.
                          Ima nekoliko VAG standarda za manuelne menjače pa je malo teže dati savet.
                          Febi sigurno ima takvo, Pentosin bi trebao da ima kao i Fuchs.
                          Treba proveriti da li 75W ulja za DGS mogu u ovaj menjač (ona su još "tanja" od prve generacije 75W ulja) jer verovatno NE mogu!
                          TITAN SINTOFLUID FE 75W i Febi 75W GL-4 porkivaju nekoliko VW standarda (G052178A2, G052512A2, G052171A2, G055726A2) i verovatno su pravo rešenje.
                          Ali ostaje dilema mogu li se ista naći kod nas.
                          Last edited by expendable; 27.10.2014, 21:51.

Comment

• BJL
                            CBC Senator
                            • 20.05.2013
                            • 275
                            • backa palanka
                            • golf 3 1.8

prvo sam pomislio treba preci sto dvesta km da ulje udje u svaki delic menjackog sklopa pa ce biti to ok medjutim presao vec 400 km i ono isto, pre sam sa starim uljem mogao iz druge u prvu brzinu ubaciti u pokretu, a sad moram stati skroz dok ne udje lepo u brzinu, i ujutru je sad vec hladnije tesko ide, odma kontam sta ce biti kad bude minus napolju.
                            a mislite da nije do marke ulja /mogul/ ja ga uzeo od uvoznika jer kontam orginal je pa bolje i to nego neka poznata marka kojoj se nezna poreklo.
                            i ovu sintetiku nema svugde da se nadje a tek 75w, bice nemoguca misija

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Očigledno je pregusto ulje i to se lako vidi iz specifikacija. Ulja koja su bliska po vizkozitetu, doduše za nijansu gušća/deblja od 75W su 75W-80. Jeftino i svuda dostupno Total Transmission BV 75W-80 API GL-4 (u pakovanju od 2 L) bi po tome najverovatnije sasvim odgovaralo - ali njemu ne stoji da zadovoljava VW norme. Da se meni desilo ovako nešto, i da ne mogu da nađem po normama odgovarajuće ulje, verovatno bih se kockao sa takvim kao što je BV 75W-80 (mada ne vidim preveliki razlog da ne bi odgovaralo menjaču koji je deceniju prošao sito&rešeto). Staro ulje verovatno ne bi bilo loše dobro procediti pa vratiti dok se ne nađe odgovarajuće.

Najjednostavnije rečeno, ako se pogeda specifikacija odgovarajućeg Titan 75W - dođe mu da treba naći ili isto to ulje ili ono koje ima slične osobine, dakle viskoznost na 40 C 40.8 cSt, i na 100 C 6.7 cSt. Mislim da do desetak procenata odstupanja i nije presudno. Ovo 75W-90 navedene vrednosti ima i više nego duplo veće, pa je i logično što se teško šalta. Ja to čisto zbog onih koji upadnu u temu.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

I sve je rečeno!
                                Malo "kocke" sa 75W-80 (nisam hteo da širim temu u prošlom post-u) bi moglo da reši problem.
                                U svakom slučaju može se vratiti staro dok se ne nađe novo (kako je DS9 već rekao).
                                Još da dodam: novo 75W-90 svakako ne bacati, itekako može da posluži u drugom vozilu. Mogul nije vrhunski brend ali su to sasvim solidna ulja.

Comment

Working...
                                X