Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Odma vrati staro ulje dok jos imas sinhrone.

Meni po opisu simptoma lici ko da si sipao obicno sae 90 ulje.

Cak i u zastavin menjac ne ide sae 90. Neznam koje ide al znam da je 90 god. bilo

svetlo crvene boje i ako sipas sae 90 stradaju sinhroni druge pa prve i dalje redom.

Otuda i stoji ta prica da se ulje u menjacu nikako ne menja jer po iskustvu

ko ga je zamenio brzo je pokvario menjac.

Meni je na pasatu 83 god iscurelo originalno ulje pa sam sipao sae 90 i bilo je strasno

cim temp. padne ispod 10 stepeni. Posle sam mu sipao luk-oil 80-90 i nemam problema

vec 4-5 godina. E sad tolika razlika izmedju ova dva ulja je bas cudna.

Ali to je menjac iz 80 godina pravljeni su kvalitetno i verovatno trpi svasta.

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Kada se sipa preporučeni viskozitet - kratkoročno nema nikakve veze da li ulje fabričko ili neko drugo. Sinhroni od obojenih metala stradaju od nepreporučenog hemijskog sastava ulja odnosno zato što višestruka količina EP aditiva ošteti sinhrone - nema to neposredne veze sa viskozitetom ulja. Ako je pomenuto SAE 90 po normi GL-5 , normalno da će oštetiti onaj menjač (tj njegove sinhrone) koji zahteva GL-3. Ali ako je SAE 90 po GL-3 nema štete po sinhrone (ali može da ima štete po druge delove jer je previše viskozno ukoliko menjač zahteva manji viskozitet tj. tečljivije ulje)

U ovom slučaju su sva pomenuta ulja po GL-4, i jedino se razlikuju po viskoznosti. Staro ulje treba da ostane jedino zato da bi čovek mogao komotno da vozi dok ne nađe odgovarajuće novo. Problemi sa izmenom ulja u menjaču nastaju ili zato što je uliveno neodgovarajuće ulje (brzo se primeti ako viskozitet nije odgovarajući), ili zato što ranije nije primećeno da već postoji problem. Dvadesetogodišnji rabljeni krš od ulja je definitivno za zamenu.
      Last edited by DS9; 28.10.2014, 16:20.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Rekao bih, da je nešto drugo u pitanju, jer je preporučeno ulje SAE 75W/90 i u ovim klimatskim uslovima, neće praviti takve probleme, odmah nakon zamene! Ako je to tako, kao što je opisano, pripremi se za zamenu, ili opravku menjača!

Btw. da li je prilikom servisa, nešto rađeno, oko ručice menjača?

Comment

• BJL
          CBC Senator
          • 20.05.2013
          • 275
          • backa palanka
          • golf 3 1.8

nista nije dirano oko rucica, vracam ja staro cim stignem, a sto bi bilo do menjaca franjo, kad sam nasuo novo ulje krenuli problemi a do tad nista

Comment

• BJL
            CBC Senator
            • 20.05.2013
            • 275
            • backa palanka
            • golf 3 1.8

a ovo elf ulje TRANSELF NFP 75W80, jel to moze

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

To je praktično identično ulje kao i BV Transmission 75W-80 pa važi za njega sve isto. Ipak, nisam siguran koliko je koncentracija EP aditiva veća u odnosu na čisto GL-4 (pošto ovome stoji GL-4+)

@Franjo

Stalker je ovde http://www.cbc.rs/threads/18827-Menj...669#post604669 objasnio da i nije preporučeno 75W-90 nego 75W, a koje je bitno tanje od prethodnog. To i jeste (bila) zvrčka, a ako se upotrebi neko 75W-80 po GL-4+ zvrčka je da nema toliko više aditiva da eventualno smeta sinhronima od obojenih metala.

Ipak. čak i kada bi smetalo, ulivanjem ove gradacije bi se dobila lagodnost menjanja kao i sa preporučenim 75W. a za sinhrone je pitanje šta bi bilo. Fuchs-ov TITAN SINTOFLUID FE SAE 75W API GL-4 rešava sve dileme (jer najpre zadovoljava tražene VW norme), ali je problem njegove dostupnosti.
              Last edited by DS9; 28.10.2014, 19:12.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Pažljivo čitam sve postove, posebno Profesorove!
                I, rekao bih, da sve ide u prilog mojeg iskustva:

U navedenom linku Profa kaže:
                Zaista ne mogu 100% da tvrdim, izgleda da je G 052 726 iliti SAE 75W (GL-4).
                75W-90 neće (brzo) uništiti menjač, ali će otežati šaltovanje i dugoročno mu skratiti vek trajanja. Obratno je još opasnije mada bi izvesno vreme funkcionisalo bez problema*. Baš zbog toga nađite (negde i nekako) ORIGINALNU SERVISNU KNJIGU VW za vaš model automobila (i godište!!).

P.P.S.
                Da ne ispadne ono što uvek tvrdim "da je malo znanja, najgora stvar".
                (ovde moje priznajem, što se tiče tipa menjača kod VW, Golf III)
                Prema auto-dati, za VW, preporuka je SAE 75W/90 synth, za većinu do 2005. Čak i passat u menjač i prednji diferencijal, a u zadnji SAE 90. Ne vidim razlog, da se sipa viskoznije ulje u stari menjač!? Ne tvrdim, da se treba voditi analogijom promene motornog ulja - u novo vozilo SAE 0W-30, pa nakon 200Kkm SAE 10W-40, jer se radi o drugim uslovima, a navedeno menjačko ulje (multigrade), zadovoljava svrhu podmazivanja menjača.
                U mom duuugogooodišnjem iskustvu, nikad nisam primetio ništa slično, da bi nakon zamene menjačkog ulja, bilo otežano šaltanje.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Franjo brate, pusti ljude koji znaju o čemu pričaju da pričaju.
                  Uradio sam mnogo menjača , znam puno oko toga i ćutim.

U stojadina i ostalu matoru buraniju ide SAE 90, zeleno i smrdi do neba. Menjalo se na 20.000 Km. Moj menjač je mator ali sam po preporuci Profesora sipao ATF i sve lepo radi.

Gusto ulje čuva a ne uništava sinhrone. Gusto ulje pravi velik otpor zupčanicima i toliko koči sinhrone da auto kreće sam priliko paljenja iako nije u brzini. Zašto se to dogadja ne bih da objšnjavam predugo bi trajalo. To što pravi otpor ništa ne škodi zupčanicima ali krivi viljušku jer guraš kao slon da ubaciš u brzinu... itd...

Analogno tome gusto ulje otežava menjanje brzina pošto se "lepi"na sinhrone i sprečava kandžastu spojku da se okreće i upadne zub na zub.
                  Sinhroni su ili od mesinga (obojeni metal) ili od gusa (sivi liv) i oba su više lepljivi kad je ulje gušće.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Ovo nema veze sa trenutnom pricom al cisto da napomenem da u mercedese starije od 90 godine

sipaju hidraulicno ulje i stave malo sae 90 onako od oka da ga malo zamaste. Sve moze al koliko.

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Ajd `vako.

Iskusni serviseri znaju da u autodatu ne mogu sasvim da se pouzdaju. Ona je generalno zgodna, ali u nekim "tricky" situacijama može da omaši. U ovom slučaju je omašila mnogo, i ako ćemo najstriktnije - vrlo bezobrazno (po servisera/korisnika). Jer najbitnije, ne navodi VW norme koje zahteva dotični menjač. A da je to navedeno - ne bi bilo grešle u viskozitetu.

Ako menjač zahteva viskozitet na_vruće od oko 7 cSt - ne možeš da mu preporučiš ulje koje taj viskozitet ima oko 16 cSt. Jer će teško da šaltuje kad upali i sasvim nekomotno kada se zagreje.

Kad ti na servis dođe deset pasata kojima je ovo drugo preporučeno, pa ti jedanaesti put dođe slično vozilo ali sa drugačijim menjačem - ukapiraš da ono što je deset puta rešilo problem, neće rešiti jedanaesti.

Kada ti se tako nešto desi - onda svaki sledeći put gledaš da pakovanje ulja ima potpisane norme koje zahteva servisno uputstvo tog menjača - a ne autodatu koja te je jedanaesti put za.!.ebala.

Meni je lično vrlo žao što se desilo ovo sa menjačem golfa BJL-a, i kad bih mogao, makar bih mu o svom trošku promenio ulje u menjaču za BV transmision 75W-80 ili još pre neko drugo koje je čisto GL-4, jer onda znam da ne bi imao problem. Jer takva ulja imaju na_vruće viskozitet oko 8 cSt (a što je za zanemarivu nijansu deblje od traženih 6,7 cst @100 C)

Suština transmisionog ulja (za manuelne menjače), bar onako kako je predvidela fabrika je - odgovarajući viskozitet (na hladno i na vruće) + odgovarajuća količina EP aditiva (da li je GL3, GL4 ili GL5) + testovi proizvođaća ulja sa nekim od izabranih brendova sa kojima imaju ekonomsku saradnju pa onda kreiraju sopstvenu normu ne bi li eventualno favorizovali baš taj brend (ovo poslednje jeste nategnuto, ali nije ni retkost).

Menjač tog golfa jednostavno zahteva ulje čiji je viskozitet oko 7 cSt @100 C i najverovatnije količinu EP aditiva koliko ga imaju GL-4 sertifikovana ulja Takvo bi mu savršeno odgovaralo, a ukoliko bi imalo još i normu koju je VW istakao za taj menjač - još bolje.

Nije sada problem znati kakvo mu ulje treba (na kraju smo došli do toga i eksperimentom, pa znamo kakvo mu - ne treba) - nego takvo naći na tržištu.
                      Last edited by DS9; 28.10.2014, 19:21.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Hvala gosn Franjo! (znam da sam nešto pamet(nije)o rekao o svemu ... kad sam bio mlađi par meseci ... kad sam imao više vremena).
                        GIII je jedna od stvari u koju nisam (potpuno) siguran i eto priznajem da ne znam tačno šta tu treba sipati (verovatno kao što sam već rekao 75W sa navedenim odobrenjem (standardom)). Dobro nije baš "Zona sumraka" kao Ragazzoni-jev zadnji diferencijal (Opel Omega).

Dora je stvarno majstor od zanata. Sve zna ... k'o mator (nije zezanje).

Problem je godište Golfa trojke. Taman je "nit tamo, nit vamo". VAG je baš tokom devedesetih prešao na 501.50 (75W-90), kod prve serije GIV.

Mnogi sumnjaju da je u starije modele išlo 75W ALI zapravo je moda 75W (ATF) za manuelne menjače bila 80-tih (vidi i sledeći post), kada su naročito Nemci (BMW i Mercedes) terali tu modu (a ZF pokušavao da tera "vodu uzbrdo" i ukine menjačka ulja za menjače, i privoli proizvođače da pređu na motorno ulje).
                        Tako da je logičnije da u G3 ide 75W nego u GIV ... pa posle ponovo vraćeno u "modu" (sa DSG naročito).
                        Last edited by expendable; 28.10.2014, 18:29.
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Originally posted by b_samardzic View Post
                          Ovo nema veze sa trenutnom pricom al cisto da napomenem da u mercedese starije od 90 godine

sipaju hidraulicno ulje i stave malo sae 90 onako od oka da ga malo zamaste. Sve moze al koliko.
                          Pa ... jeste.
                          Ne mora baš ni ono SAE 90 (možda jer je menjač stariji).
                          Doduše NE znam za (mnogo) starije modele (bio sam mali) ali 80-tih (W124 i 190-ice) je preporuka (sipalo se) bila ATF-A (ponatiji kao "gosn" TASA) odnosno MB 236.2 (mala varijacija na temu).
                          To je AT fluid koji se koristi i za hidrauliku ... pa može da se kaže i hidraulično ulje (uslovno). Otprilike 46-ica (VG 46) nešto viskoznije od Dex II (koje takođe, sa ili bez SAE 90 ili 80W, može da se koristi).
                          Last edited by expendable; 28.10.2014, 18:30.
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
                            CBC Senator
                            • 20.05.2013
                            • 275
                            • backa palanka
                            • golf 3 1.8

BV 75w80 cini mi se da nije sinteticko, ima kod nas u radnjama za nekih 800din po litru, auto data kaze jedno a vagcat drugo, jbg ja cu vratiti staro pa videti kako se ponasa menjac, valjda se nista nije sj...lo, sad kontam ako je gusce ulje jel dobro moglo uci u lezajeve, valjda nisu povukli tj ostetili sa za ovo kratko vreme

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Ne bi trebalo za tako kratko vreme. I "ređe" ulje je gusto kad je hladno ... pa opet "uđe" u ležajeve.
                              Dora je dao (kratko) objašnjenje šta se tu dešava.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Prošetao sam do distributera ulja u Inđiji i njegova AutoData, kaže SAE 75W/80. U našu "trojku", sipali smo 75W/90 i još uvek je koristi rodbina u Danilovgradu. Nikakvih problema sa menjačem. Razlika u podacima, verovatno je, kao što je Profa naveo, revizija VAG.
                                Inače, kad sam učio motoristiku, krajem pedesetih, da ne treba zagrevati motor u mestu, već odmah krenuti, upravo zbog menjača. Jer se time zagreva i ulje u menjaču.

Comment

Working...
                                X