Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Da je zabrajena sigurno ne piše (tek to ne bi smeli da napišu), ali jeste problem ako servisno uputstvo navodi proveru nivoa na nekoj kilometraži ali ne navodi na kojoj se i menja.

Btw, može i majstor Duško da tura svašta/nešto i najverovatnije će to nešto da odradi korektno posao ako je Duško iole pedantan da probere najpribližnije ulje, odnosno da ne napravi katastrofalnu grešku koje pomenu expendable/Stalker ("uglavnom SAE 90 API GL-5, bato, cepaj!")

Pošto je ovde reč o najadekvatnijoj varijanti naravno treba poslušati Stalkera.

Inače, ako ne može da se nađe gore pomenuto - razmislio bih o sledećim jer su po GL-4 u traženoj gradacij

RAVENOL MTF-1 SAE 75W-85 | Ravenol Srbija - Motrna ulja, maziva, ulja za menjače i radne mašine, ulja za hidrauliku

FWD Getriebeoel 75W-85 GL-4 - Centar S

http://www.mannol.de/imgbank/Image/public/images/bilder_chemie/msds/FWD_GL4_75W85_tds.pdf

Last edited by DS9; 29.12.2014, 00:40.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Hvala na dopuni (DS9).
      Nemci su o.k. (pomislio sam na Ravenol ali me je pokolebao Febi koji obično ima ovakve џиџе).
      Naravno, ne mora Selenia, evo još dva (dobra) rešenja.
      (još ako su crvene boje, eto "veselja" ... i potvrde da su prava ... šalim se, naravno).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Pronašao sam ovo:
        2004 API GL-5, SAE 75W90 semi-synthetic transmission fluid Transaxle, Manual 1.55 liters
        Uklapa se u Profine preporuke, kao i Ravenol SAE 75W90
        RAVENOL VSG SAE 75W-90 | Ravenol Srbija - Motorna ulja, maziva, ulja za menjače i radne mašine, ulja za hidrauliku

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Pa, traži se najpre 75W-85, a ne 75W-80 niti 75W-90 (mada bi ovo potonje eventualno došlo u obzir ako ništa drugo ne može da se nađe)

Jer se viskozitet na radnoj temperaturi prve - nalazi između krajnosti koje (za taj menjač) predstavljaju druga i treća gradacija
          Last edited by DS9; 29.12.2014, 00:53.

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Hvala svima na pomoci...hteo bih da cestitam Doktoru Stevi za dobijanje saglasnosti na predlog teme doktorske disertacije...video sam na blogu,sifru za google nalog sam zaboravio, pa to cinim ovde...neka je sa srecom,drago mi je da neko u ova smutna vremena svojim znanjem i radom postaje doktor(dace Bog uskoro)...

Comment

• vujke
              Admin
              • 29.09.2004
              • 1673
              • Mladenovac
              • Daewoo Lanos 1.5SX

Originally posted by vujke View Post
              Posto je tema ziva, da dolijemo malo ulja na vatru

Ide hladnije vreme pa razmisljam o promeni ulja u menjacu mog Lanosa. U njemu je 5-o brzinac brat blizanac opelovog F16 menjaca a ima i slicnu oznaku, D16

Sa hladnijim vremenom je postalo izrazenije tesko ubacivanje u brzinu dok je hladno ulje, kad se zagreje je ok. Posto je verovatno unutra jos uvek prvo sipanje posle 15 godina ne bi bilo lose da se zameni...

Castrol sajt preporucuje Castrol Manual EP 80W-90 GL4. Njegov Viscosity @ 100 °C je 14.0cSt a na 40°C 133cSt.
              Iste karakteristike su i Comma ulja preporucenog EP80W-90 GL-4 takodje mineralnog. Zasto Comma, jer kod omiljenog prodavca imam celu paletu njihovih proizvoda i dozvolu da brljam po policama

Uporedjujuci tako ulja dosli smo do Comma SX75W-90 GL4 polusintetickog, njegov viskozitet na 100°C je malo veci 15.5cSt ali zato na 40°C je dosta manji nego kod gore preporucene gradacije, 'svega' 95cSt naspram 133. Ovo bi trebalo da resi tesko shaltanje na hladno, zanima me sta misle ostali, je li uopste ovo ulje kompatibilno sa ovim menjacem? Na samoj ambalazi stoji da je kompatibilno kao zamena za sva 75w90, 80w-90, 85w-90 GL4 ulja.
              Ili mozda preporuka za neko bolje?
              Vreme da javim rezultate.
              Sipano doticno ulje a ovih dana u minusu je i testirano. Znatno lakse menjanje brzina na hladno, kad se ugreje nema neke razlike. Od starog se razlikuje po boji i kao da se rasteze, lici na ulje za lanac motornih testera
              while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by legenda View Post
                Hvala svima na pomoci...hteo bih da cestitam Doktoru Stevi za dobijanje saglasnosti na predlog teme doktorske disertacije...video sam na blogu,sifru za google nalog sam zaboravio, pa to cinim ovde...neka je sa srecom,drago mi je da neko u ova smutna vremena svojim znanjem i radom postaje doktor(dace Bog uskoro)...
                Hvala! (u 2015. - dovoljno! pre jeseni teško, iako su eksperimenti i pola pisanije gotovi).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

vujke:
                  "Vreme da javim rezultate.

Sipano doticno ulje a ovih dana u minusu je i testirano. Znatno lakse menjanje brzina na hladno, kad se ugreje nema neke razlike. Od starog se razlikuje po boji i kao da se rasteze, lici na ulje za lanac motornih testera "
                  Sve je kako treba. Tako bi i trebalo da se ponaša. (dobro baš ovo rastezanje ... sad na niskim temp. se možda tako i primećuje)
                  Last edited by expendable; 29.12.2014, 18:34.

Comment

• sambol
                    CBC Veteran
                    • 30.12.2014
                    • 126
                    • BL
                    • T9

Da podjelim i neka svoja iskustva... što se tiče ulja, prodao sam dušu Shellu Ljetos sam zamjenio ulje u mjenjaču, nasuo Spirax S4 G 75W-90. Odmah sam primjetio da mjenjanje brzina ide nekako glađe. Sad sam dočekao prvi pravi minus i razlika je još očiglednija: prije je po hladnom vremenu početno mjenjanje brzina bilo kao da držim kolac u rukama; nakon par stotina metara je već bilo lakše. Sada se ne osjeti neka razlika u odnosu na toplo vrijeme. Ispušteno ulje vizuelno nije djelovalo puno drugačije od onog što sam nasuo, ali je razlika u radu i više nego očigledna.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Hvala na podeljenom iskustvu. Možda će nekome koristiti.

Comment

• cherokee
                        CBC Član
                        • 08.11.2007
                        • 51
                        • Sabac/N.Beograd

Pozdrav svima na forumu. Posedujem Pezo 307 1.6 HDI 66 KW i pre neki dan sam menjao ulje u menjacu, kada sam ispustio ulje iz menjaca bilo je bas crno. Interesuje me da li je to normalno? Inace ulje u menjacu sam menjao pre dve godine i od tada sam presao 40 000 km, bar su mi tako naplatili u servisu e sad da li su menjali ili nisu nemam pojma i necu da gresim dusu.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Nije (baš) uobičajeno ali nije ni nemoguće (verovatno je zamenjeno ali ispušteno na brzinu pa ostalo pola litara ili bar par dl starog ulja).
                          Inače, može se ulje menjati i na dve godine (ako već menjaš bolje to raditi redovno, posle 15 god. postaje i upitno da li to raditi ako je nivo dobar).
                          Ovako stalno imaš novo ulje u menjaču ali svakako da možeš to ređe raditi (bar na 4 god.) pogotovu što je (ovo sad napamet kažem ali verovatno) kod tebe predviđeno "fill for life" (uslovno).

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

Manuelni MA 5/1 je u tom pezou, sleduje mu (2 L) ulje po PSA B71 2330, u praksi i najekonomičnije (2 L za manje od 1500 din) - totalovo Transmission bv 75W-80, mada može da se probere i još par drugih. Ja sam pre koji mesec opisao takvo ulje u svom menjaču (citroena c3, 1.4 HDi), pa tebi cherokee možda to bude zanimljivo, posebno slike.

Kao što tu rekoh, kada sam tek kupio auto ispušteno ulje je bilo crno kao motorno (iz dizela) te zamenjeno sa BV Transmission 75W-80. Posle odvozanih tridesetak hiljada km - definitivno se videlo da ono nije previše crno.

Inače, kako reče expandable - PSA nije eksplicitno navela interval za koji se menja ulje u tom menjaču (valjda su smatrali da će pre njegovog otkaza, da se raspadne ostali deo auta ). Provera i eventualna dopuna je predviđena i mislim da je interval za normalne uslove 60000 km ili 6 godina, i 45000 km i 3 godine za otežane uslove.

Ovo navodim jer hoću da istaknem da čovek treba da ima dobar razlog da bi češće menjao transmisiono ulje (ako fabrika to nije predvidela). Ja jesam imao dobar razlog jer menjač bruji, a isto se nastavlja i sa aktuelnim motulovim uljem. Ako menjač preživi dve-tri godine, saznaćemo kakve će biti boje i ispušteni motu, pa mu možda posle ulijem i liqui moly varijantu uz eventualni začin tj. aditiv sa MoS2.

Jedan iskusan mehaničar koji je čuo/vozio auto tipuje da bruji ležaj diferencijala (obeležen 2 na slici http://i58.tinypic.com/c5hmd.jpg ),

drugi mehaničar (specijalista za PSA) koji nije čuo. ali po opisu tipuje na ležaj koji se nalazi na kraju same spojnice menjača ( obeleženo plavo takođe sa 2 na slici http://i61.tinypic.com/6f1gsj.jpg ) jer navodi da se njih najviše namenjao u tom menjaču.

Oba mehaničara se slažu sa trećim (kome je takođe opisan slučaj) da je najekonomičnija varijanta - pojačati muziku u autu, jer se ne zna kada će da vrisne menjač, pošto može da desetinama hiljada tako da bruji i jer je njegova popravka identična (ili veća) ceni nabavke menjača u sličnom ili boljem stanju.

Ako moj menjač doživi otkaz seta kvačila (Valeo, koje je sada prošlo oko 40,000 km), verovatno će se otvarati (i menjati ležajevi) pre nego se bude stavio novi set.

Hteo sam da kažem, da ako bih imao MA5 menjač koji je korektan i kome se ne konstatuje da mu curi ulje na semerenzima - mislim da ulje ne bih menjao toliko često. Što reče expendable, 4-5 godina ta_man.

Hvala
                            Last edited by DS9; 11.01.2015, 08:57.

Comment

• cherokee
                              CBC Član
                              • 08.11.2007
                              • 51
                              • Sabac/N.Beograd

Hvala na iscrpnim odgovorima. Meni se desavalo na minus 20 da ne mogu da pomerim rucicu menjaca dok se motor bas bas ne zagreje majstor koji radi u Pezou mi je rekao da su neke viljske propale i da na tim menjacima to najcesce "stradjava" ( sve od reci do reci prenosim i naravno majstorski sleng) i da bi najbolje bilo da zamenim ulje jer se "ispostilo". E sad posto se u mehaniku bas i ne razumem i nemam pojma sta su te viljuske, bolje da pitam nekog ko je pametniji od mene.
                              Hvala

Comment

• nikaragva
                                CBC Senator XXL
                                • 03.06.2008
                                • 521
                                • B. Palanka
                                • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Imam i ja jedno pitanje.

Treba mi ulje za menjač opel astre 1.9, 110Kw. U upustvu stoji GL4 75W-85; GM1940768, GM1940182. Uglavnom oba zahteva su ispunjena uljem Fuchs Titan Sintofluif ali gradacija je 80, a ne 85 kako GM traži.
                                Elem pomenuto ulje nisam mogao da nađem u NS.

Idem dalje, pošto kupujem svaki drugi put, a od sad možda i svaki Motul 8100 x-cess za motor, da vidim šta imaju za menjač.

Sad trilema se produbljuje. U Motul katalogu za taj opel sa tim motorom i menjačem kažu 75W-80, a za alfu sa istim motorom i menjačem kažu 75W-90?!

I na kraju moje jednostavno pitanje je: ako GM kaže 85, koje je očigledno nije moguće naći nigde u Srbiji, koje ja da sipam 80 ili 90? 90 je kao postojanije na višim temperaturama, pa je to kao plus, ostalo je sve isto, tako da kontam da sa 90 ne bi trebalo da pogrešim, ali ajde da priupitam, verovatno to ulje menjam prvi i poslednji put u ovom autu, pa da ne za****m nešto

Hvala!

Edit: hm, sad gledam ovo Ravenol ulje, možda njega, ih ima i tutela, nisam znao da je to selenia, mislio sam da je to neko mrnjao ulje
                                Last edited by nikaragva; 17.01.2015, 16:32.

Comment

Working...
                                X