Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

"Oba tri" su ti o.k.
    Ravenol pleni time što je PAO (uz navođenje GM 1940182) ali Selenia je takođe (jednako) adekvatna sa Matryx i Technyx (pogotovo što su GL-4 i GL-4+ što je bliže originalnom zahtevu).
    Koje konkretno? Svejedno.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

"Oba tri" su ti o.k. Ravenol pleni time što je PAO (uz navođenje GM 1940182) ali Selenia je takođe (jednako) adekvatna sa Matryx i Technyx (pogotovo što su GL-4 i GL-4+ što je bliže originalnom zahtevu).
      Koje konkretno? Svejedno.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
        CBC Senator XXL
        • 03.06.2008
        • 521
        • B. Palanka
        • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Zahvaljujem na podršci

Comment

• sambol
          CBC Veteran
          • 30.12.2014
          • 126
          • BL
          • T9

Skoro sam mjenjao mjenjačko ulje, tako da to nije skoro u planu, ali gledam preporuke proizvođača za moje auto: neki proizvođači (Fuchs, Kroon-Oil) preporučuju 75W, dok drugi (Castrol, Shell) preporučuju 75W-90. Pretpostavljam da mogu ići obe varijante, ali me zanima koje su prednosti i nedostaci jedne varijante u odnosu na drugu.

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Prema svecu i tropar (tj. samo ono što preporučuje tehničko uputstvo). Velika je razlika između viskoziteta ulja 75W i 75W-90. Prvo je znatno tečljivije/ređe na radnoj temperaturi, pa će upotreba 75W-90 u menjaču koji zahteva 75W ulje - kratkoročno otežati šaltanje, a dugornočno mu skratiti vek. I obratno je verovatno još opasnije (tj, pre će upropastiti menjač). Suština je biti siguran koja od te dve viskozne gradacije treba konkretnom menjaču - jer sе razlikuju к`о nebo i zemlja.

Bilo je reči o tome pa bi bilo dobro da se isprate prethodne stranice i komentari koji opisuju tačno tu stvar na primeru jednog VW vozila

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

Hvala na ukazanom postu, nisam ga prethodno uspio pronaci Po papirima, u mjenjac ide VW 501.50 ulje. Posto mi nije bilo logicno da mogu ici toliko (po meni) razlicita ulja (mada, svasta je moguce).

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Koliko vidim kroonova varijanta Syngear 75W-90 je odgovarajuća, jer stoji VW 501.50.

Ono što bih voleo da znam (a nisam siguran da je tako) da li 501.50 podrazumeva - gradaciju 75W-90, odnosno podrazumeva znatno viskoznije ulja na radnoj temperaturi od onih koja su 75W
                Last edited by DS9; 22.01.2015, 14:52.

Comment

• sambol
                  CBC Veteran
                  • 30.12.2014
                  • 126
                  • BL
                  • T9

Vrlo dobro pitanje. Većina ulja koja zadovoljavaju 501.50 (negdje se na njih referiše sa G50 ili G 005 000) su 75W-90 sem Fuchs TITAN SINTOFLUID SAE 75W-80 (mada, za njega ne piše approval već recommendation). Kako god, ništa bez ETKA-e.

Comment

• Vladd
                    CBC Senator XXL
                    • 09.07.2006
                    • 581
                    • NBG

Sustina je u minimalnom preduslovu ulja, i u necem nesto boljem od minimalnih preduslova.
                    Doticni Titan je svakako "nesto vise"

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Zamenio sam ulje u menjacu. Umesto 2.4 litre stalo je dve litre. Jel moguće da je starog ostalo 4 deci?
                      Po specifikaciji ide 2.4 litre, ako je tačna [emoji4]

Comment

• sambol
                        CBC Veteran
                        • 30.12.2014
                        • 126
                        • BL
                        • T9

I kod mene piše da ide 2 litre, dok je stalo 1.8 litara. Još sam dobro zagrijao mjenjač, bilo je toplo vrijeme, auto je stajalo 15 min na dizalici, ali je očigledno ostalo tih 2 dl u mjenjaču.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Obično tehnička dokumentacija daje podatak o kapacitetu sasvim suvog menjača nakon što se servisira, kao i podatak o kapacitetu kada se samo menja/ispušta ulje, koji iznosi par deci manje. Pa, iz toga sledi da je verovatno trebalo uliti možda jedan ili dva deci manje.
                          Prilikom prve izmene u svom menjaču sam nakon ispuštanja ulio dva litra koliko je nominalni kapacitet - pa se posle tri godine uspostavilo pri sledećem ispuštanju da sam ispustio 2.2 L

Sad, da li je jedan semering zbog toga popustio - ali je na mom menjaču on trebao da se menja ubrzo od prve izmene. Nije bilo ništa alarmantno ali je bilo fleka ispod auta. Kasnije se uspostavilo da je isteklo nekih 0,1-0,2 L maksimalno, za period od mesec/dva. Posle još neku godinu je popustio drugi semering pa je njegovo menjanje iskorišćeno da se ponovo promeni i ulje u menjaču, pa se uspostavilo da je u prethodnoj izmeni trebalo manje sipati.

Last edited by DS9; 08.02.2015, 14:43.

Comment

• nidzola
                            CBC Početnik
                            • 25.12.2014
                            • 3
                            • Nis
                            • BMW e39

Pozdrav, koje menjacko ulje za BMW e39 1999/2000 god 2.0 110kw/150ks manuelni menjac, motor m52tu. Ujedno da pitam koje ulje se preporucuje za diferencijal? Hvala

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Tu ti je sve nešto BMW-ovski. Što se diferencijala tiče, zavisi da li je "Lusi na nebu sa dijamanatima" (LSD) ili ne. Ako ne, onda "standardna" GL-4/5 75W-90 ulja (oko litar) a ako jeste LS diferencijal onda neko od 75W-140 LS ulja.
                              Za menjač najbolje njihovo servisno jer je poprilično "van libele" (nestandardno). U principu je nešto kao 75W-80 sintetika.
                              Ranije bih Vam detaljnije odgovorio ali morao bih malo da "kopam" (po davno natrpanim i teško dostupnim teh. uputstvima ... pitanje da li baš za ovaj model imam) to sad ne mogu "da si" priuštim.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Verovatno bi Fuchs Sintofluid 75W-80 bilo dobro rešenje (ali morate proveriti, ovo pomalo "napamet").

Comment

Working...
                                X