Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Diskusija o menjaču prebačena ovde...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Da, do ulja - nije.
      Samo da dodam: od Tutela Technyx-a ima bolje - Tutela Matrix!
      (ajd' i ozbiljno - bilo koja od ta dva, nisu najbolja menjačka ulja na svetu ali su više nego o.k. i potpuno prilagođena Fiat menjačima).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bingodalton
        CBC Senator XXL
        • 12.11.2012
        • 316
        • Novi Sad
        • GP 1.9 JTDM Sporting

Ako bih zeleo bolje, sta bi mi preporucili?

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Da ostanete na Technyx.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2008
            • 521
            • B. Palanka
            • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Comment

• Bingodalton
              CBC Senator XXL
              • 12.11.2012
              • 316
              • Novi Sad
              • GP 1.9 JTDM Sporting

pa...hvala hteo sam neko bolje, za ostruju voznju...ali ako kazete da ostanem, cu poslusam

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Ma dovoljno je to i za oštru vožnju.
                Eventualno Motul 300V za aktivnosti slične g. Miroslavljevim (u Puntu Abarth), kao što je već (čovek) demonstrirao.
                Ipak, to nije (sa ili bez takvih aktivnosti) punjenje za "half-life" već za par godina (do 5).
                Sa stanovišta duge izmene a pre svega dugog veka menjača, držao bih se specifične preporuke Fiat-a (uz napomenu da je Technyx ne samo dobro izbalansirano i menjaču prilagođeno već i ulje vrlo visokog opšteg kvaliteta).

Comment

• Bingodalton
                  CBC Senator XXL
                  • 12.11.2012
                  • 316
                  • Novi Sad
                  • GP 1.9 JTDM Sporting

Da ne bude zabune, sad sam proverio jos jedom...kod mene je ipak Matryx i kao sto vi kazete bolji od Technyx-a, tako da ok...ostajem pri tome.
                  Hvala jos jednom.

Comment

• sambol
                    CBC Veteran
                    • 30.12.2014
                    • 126
                    • BL
                    • T9

Originally posted by sambol View Post
                    Vrlo dobro pitanje. Većina ulja koja zadovoljavaju 501.50 (negdje se na njih referiše sa G50 ili G 005 000) su 75W-90 sem Fuchs TITAN SINTOFLUID SAE 75W-80 (mada, za njega ne piše approval već recommendation). Kako god, ništa bez ETKA-e.
                    Danas zvao za neke djelove za kolegu, pa priupitam koje ulje ide u moj mjenjač. Na osnovi broja šasije mi rekoše G 070 726. E sad, to je 75W ulje, pa sam opet malo tražio po Internetu i našao da je fabričko punjenje mog mjenjača G50, ali se od modelske godine 2004, kao i preporuka za zamjenu, koristi G 052 726 (čija je zamjena već navedeno ulje). Sve u svemu, ništa mi nije jasno

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Nisi jedini. Jbg. treba imati i dobre informacije. Ovde VW kao da krije tajnu pravljenja atomske bombe u garaži!
                      Ako su nešto menjali u konstrukciji (ne bi se reklo) ili materijalima (može biti), to bi moglo biti objašnjenje ... zli jezici (nezadovoljni korisnici) kažu da su promašili (po)debelo ... ali baš celu metu ... ni to nije baš tako verovatno ... moguće je da je od svega pomalo.

Comment

• sambol
                        CBC Veteran
                        • 30.12.2014
                        • 126
                        • BL
                        • T9

I meni je palo na pamet da su promjenili materijale u proizvodnji, pošto su prenosni omjeri identični, kao i svi djelovi za taj mjenjač. U mom mjenjaču je inicijalno punjenje definitivno 75W-90, a na osnovu broja šasije su mi rekli da bi prilikom zamjene trebalo ići 75W. Malo mi je nevjerovatno da je zamjensko ulje toliko drugačije od inicijalnog punjenja... kako god, ja sam nasuo 75W-90

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Misli i dalje ostaju. Za Grande Punto 1.9...

Koliko moze da utice to sto je Fuchs Sintofluid 75W80 i sto je GL5, u odnosu na Tutela Matryx 75W85 GL4?

Da li je Fuchs Sintofluid bolje ulje?

Citam da ga cesto koriste za M32 menjac koji je u Puntu kao da je drasticno bolji i dvoumim se. Dobijam oba po istoj ceni tako da je to nebitno, samo hocu da uzmem sta je bolje. Nije ni problem ako treba da ga menjam za 5 god, jer svakako 2000 dinara nije neki izdatak na taj vremenski period.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Što se tiče viskoznosti, 75W-80 nije problem.
                            Što se tiče opšteg kvaliteta, verovatno je Fuchs nešto (malo) bolje ulje.
                            Razlika, kako god, nije velika.
                            Ostaje da je Sintofluid 75W-80 API GL-5 ulje i da ima više olefin sulfida (o kom smo već dosta isfilozofirali).
                            Dakle njegovih cca. 4% u odnosu na 2,5% donosi veću zaštitu u smislu EP (pošto se radi o EP aditivu) ALI:
                            koliko će koristi od toga biti jer to nije zahtev? (veoma malo)
                            više EP aditiva veća korozivnost ... nije kao pre (više antikorozivnih aditiva) ali ostaje kao veliko pitanje (bez odgovora)

I šta sad?

Vredi probati (nije da nije), ali uz lični rizik (dugoročan ... u prvih 3-5 godina se neće ništa loše desiti menjaču (najverovatnije), možda i nikad a možda tek posle 5 i više godina (problemi sa sinhronima)).

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Znaci u pitanju su finese... Citao sam da dosta njih bas hvali Fuchs za M32 menjace, ali opet...moze biti i da bude problem sa sinhronima zato sto je GL-5, tako da...bice bacanje novcica.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Pa ... otprilike tako!
                                Verovatno je Fuchs (zaista) malo bolji i lično bih ga verovatno sipao ... ali da preporučim drugom nešto što je (makar uz malu verovatnoću i na dugi rok) potencijalno (i) štetno ... nisam do sad pa neću i nadalje.
                                Vidite, kad se neko hvali da je to dobro (bolje) a da ništa ne fali što je GL-5 treba obratiti pažnju koliko je prošlo od kad je sipao ulje (par meseci? godinu-dve?)
                                Za kratko vreme se naravno ništa neće desiti (za sezonu "pod garancijom").
                                Drugo, ako njih dvoje-troje kažu da ni posle 3-4 god. nije ništa, opet (pa) ništa ne znači. Statistički je beznačajno (a možda baš Vi budete taj "izuzetak da potvrdi pravilo" ...).
                                Treće, malo se tu poređuju "babe i žabe" ... više EP aditiva i manja viskoznost ... najnormalnije da će šaltanje ići nešto "mekše" ... to ništa (posebno) ne dokazuje.
                                ITD.
                                Al' bacanje novčića nije loša ideja (kao kada treba izabrati ulje za Fiat (Punto, Stilo) 1.9 Jtd sa početka prošle decenije).

Comment

Working...
                                X