Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • drzarkod
    CBC Član
    • 26.10.2012
    • 48
    • Novi Sad
    • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Postovanje Stevo....evo ja cim promenim auto odma kod tebe po savet.....Uzeo A klasu Mercesed w169 160 cdi...ima DPF .tri servisa u ovlastenom Mobil 5w40 sipano a yadnji servis pre 5000 km Castrol Edge 5w40 MB 229.51 specifikacija.....sta dalje....i kada tj. na koliko/ Mobil, Motul, Catrol....i jos nesto pratio sam temu o antifriyu, malo fali od sredine ali nije na minimumu u posudi....nisam verovao kad sam u knjizici procitao 15 g. ili 250000 km, a to je G11, zelenkasti....i video sam i kod tebe na blogu takodje taj podatak. Koji dosuti...naravno g11 ali koji ima specifikacije proiyvodjaca ili da li uraditi test na koliko mrzne i samo dosuti destilovanu vodu...idu vrucine ili rastvor 50% napraviti i to dosuti. Izvinite sto ubacih babu medju zabe ali bilo mi prakticnije. Pozdrav i svako dobro

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Ulje možete koristiti 5W-30 ili 5W-40 (nekako mi je ovo "prilagođenije") po MB 229.51 a to mogu biti Motul X-Clean 5W-40, Mobil 1 ESP Formula M 5W-40 ili ESP 0W-40 (e, još kad bi moglo kod nas da se kupi ... možda 2017.) ... Može i Magnatec C3 ali ako smo već kod Castrol-a onda je bolje Edge TD 5W-40.
      Mobil je fabričko punjenje MB-a ... ali nije najvažnije ... može i FAM Premium 5W-40 jer ima važeće odobrenje (approval ... nije mi jasan ovaj "uljarski" izraz, nije ni žargone nego samo neprevedeno nešto što se LAKO prevodi ... ajd' što se ne može prevesti ali što može ...) MB 229.51 i sasvim je O.K.
      Menjajte ulje na 20.000km ili godinu dana (trebalo bi i da imate i indikaciju na tabli ako se prijavi promena ... ).
      AF (RT) se stvarno menja na 15 god. ili 250k km !!
      Jedinstvreno u svetu automobilizma !! (čak bi se i G12++ trebalo menjati na duplo manje godina).
      Ovo je duga priča i zasluga je Mercedesa (uklopljena metalurgija, hemija i organska hemija (crevca i dihtunzi)). Zahteva se niska konc. silikata i ispunjenje MB 325.0 standarda (odobrenja). Ipak, to Vam je (praktično) G11 (VW TL-774C) ili BASF Glysantin G048.
      Bolje dolijte AF ali ako se radi o 1-2 dl može i demi (dest.) voda ... (po opisu deluje da je tako, ne treba ni da bude na max.).
      Ako dolivate vodu ne bi trebalo da Vam pređe u naviku (a i pitanje je da li je to isto radio i prethodni vlasnik).
      Zbog svega toga (i nepouzdanosti metode određivanja tačke mržnjenja (ali treba uraditi)) bolje je naći Glysantin (najbolje originalni mercedesov AF, makar i u servisu ... nek' košta šta košta ali najsigurnije je da sa njim izgurate prvih 15 god. a posle možete sipati G11 koji hoćete).
      Pozz
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drzarkod
        CBC Član
        • 26.10.2012
        • 48
        • Novi Sad
        • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Hvala još jednom i oprostite ...vidio sam da sam mašio temu....slučajno.....kao i uvek zadovoljan i zahvalan na savetima.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ni ja nisam primetio da nije u temi (bar dve teme postoje koje su prikladnije, možda je moglo u onoj o antifrizima).
          Nema veze ("što nema zarade, važno da se para vrti").
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kostaB
            CBC Član
            • 01.03.2008
            • 44
            • Aleksinac
            • Opel Vectra 1.6i

Treba da dolijem ulje u menjac,inace je auto opel vectra A sa menjacem F13 i imam u ponudi ovo ulje sa slike pa me interesuje da li je ovo ulje odgovarajuce jer po ovim oznakama ne vidim da li je to sae80w koje po auto dati treba sipati,pa bih zamolio da mi pomognete.Evo slike:

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

Opel 19 40 757 je 75W-90.

Comment

• kostaB
                CBC Član
                • 01.03.2008
                • 44
                • Aleksinac
                • Opel Vectra 1.6i

Pa da li ono moze da se dolije u menjac gde je sae80w ili su to razlicita ulja?

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

To (80W) i GM 19 40 757 (sigurno) NISU ista ulja!!
                  Šta je (pa sad) GM servisno ulje (datih oznaka), iskreno - pojma nemam! (znao pa zaboravio, iskreno ako je nešto servisno, pa i ulje, onda se ide u servis).
                  Mislim da (ako je) fabrički 80W onda je to sigurno mineralno ulje, a navedeno je (makar) PS (ako ne i full sintetičko). Takođe, GM 19xxx je sigurno multigradno ulje ... 75W-xx pa sad koje ...
                  Drugo pitanje da li može da se dolije u menjač gde je već 80W, je: verovatno da, ali je to loša ideja (u startu, a većina takvih se loše i završi). Ili promenite ulje skroz, ili idite u servis (uostalom ako su Opel-ov servis trebaju i da imaju dokumentaciju pa će po godištu automobila i znati šta je u menjaču).
                  Mineralnih 80W ulja (i još GL-4) je sve manje i teško ih je (inače) naći.

Comment

• kostaB
                    CBC Član
                    • 01.03.2008
                    • 44
                    • Aleksinac
                    • Opel Vectra 1.6i

Ok,nista meni nije jasno sa ovim GM uljima .
                    A sta mislite o castrolu manual EP80w-ono ima oznaku API-GL4?
                    Da li bi ono moglo da posluzi za dolivanje u menjac u kome je sae80w?

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Negde mi "nestade" odgovor (verovatno nisam bio ulogovan).
                      Ako ste sigurni da je mineralno 80W u menjaču, onda (svakako) DA. Ovakvih ulja (kao što rekoh) nema baš mnogo na tržištu, Kroon, Castrol ... možda Comma i kod nas teško još neko (da ima).

Comment

• kostaB
                        CBC Član
                        • 01.03.2008
                        • 44
                        • Aleksinac
                        • Opel Vectra 1.6i

Pa nisam 100% siguran ali pretpostavljam da jeste jer po auto-dati stoji da to ulje ide u taj menjac,tako da ne verujem da je prethodni vlasnik nesto drugo sipao...

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Onda je sve o.k. (a i trebalo bi da je tako). Prethodni vlasnik 99% nikad nije dolivao a 101% nije menjao ulje (kao i 99,9% drugih).
                          U krajnjem slučaju za dolivanje (par dl) nije ni tako strašno (i da nije mineralno u menjaču). Nije idealno ali (od)radiće posao.

Comment

• luka78
                            CBC Početnik
                            • 30.06.2014
                            • 6
                            • Doboj
                            • Fiat Bravo 1.9 MTJ

Pozdrav,

Po uputstvu za moj Fiat Bravo 1.9 16V MJet pise da u mjenjac ide ulje SAE 75W-85, API GL 4 PLUS i to TUTELA CAR TECHNYX
                            .
                            Medjutim, gdje god sam trazio ima samo 75W-80 ili 75W-90, razlicitih prozivodjaca, e sada, koje je "blize" propisanoj gradaciji? Ovaj moj majstor kaze ma sipaj Modricu Hipoidno 90, neces imati problema. Sta je vase misljenje?

Hvala

Comment

• cikabosko
                              CBC Veteran
                              • 13.11.2008
                              • 146
                              • Novi Beograd

sipaj neku sntetiku 75w90 gl 4.
                              nemoj sae 90

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by cikabosko View Post
                                sipaj neku sntetiku 75w90 gl 4.
                                nemoj sae 90
                                Baš tako.
                                Inače, može i Selenia Matryx koje je takođe SAE 75W-85 i API GL-4.
                                75W-80 i 75W-90 su (otprilike) jednako "udaljeni" od 75W-85 ali je svakako bolje sipati 75W-90 (makar u starije menjače ... za novije bi se pitali).

Comment

Working...
                                X